Thursday, June 22, 2017

Keputusan (Decision)


Setiap kali dalam aku memilih untuk membuat keputusan,
Aku mesti akan pilih yang mana akan membuatkan aku gembira dengannya,
Keputusan yang aku tahu dan aku jangka aku akan puas hati,
Yang akan memberi ketenangan tanpa toleh lagi,
Istikharah untuk memilih yang menenangkan hati,

Tetapi untuk katakan ianya akan jadi sebuah sesalan mungkin tidak,
itu kita tak akan tahu

Tapi yang kita betul-betul tahu,
Sejauh mana pun kita tahu keputusan yang kita pilih itu adalah yang terbaik,
Tuhan juga lah yang paling tahu terbaik.

Sebab tu bila kita pernah atau dah pun semacam menyesal dengan perkara lepas jalan yang telah dipilih itu
Tuhan tahu lah itu jalan terbaik untuk ke arah masa depan yang kita akan lalui nanti ini.
Siapa tahu? Dia sahaja yang tahu segalanya. Kita apa tahu.

Aku suka dengan mutiara kata dibawah ini:

Kita tidak tahu, tapi kita tetap akan cuba terbaik. Fleksibiliti masih ada jika kita bijak kreatif untuk 'twist' dalam memilih.

Aku setuju dengan kata-kata di bawah ini: Pernyataan Masalah:


Walaupun aku memilih untuk 'walk away' (tinggalkan) pada awalnya, tapi selepas itu aku akan kerap berfikir masalah pemilihan tersebut.
Nampaknya aku sukar untuk berputus asa atas dasar "pasti ada caranya", maka aku akan "try harder" (terus asa) juga.
Mungkin kita hanya memerlukan MASA untuk memilih yang tetap.

Tapi dalam dunia ini tiada ketetapan,
Apa yang tetap adalah perubahan.

Tuesday, June 20, 2017

Cinta itu Memberi


Aku sangat gemar malah terikat benar dengan konsep memberi,
Memberi tanpa meminta pulangan.

Sehinggakan dalam percintaan,
Aku sering rasa tak mengapa aku memberi walaupun tak berbalas.
Tak apa, aku berikan segalanya, walaupun dia tidak sedar atau tidak tahu.

Eh, macam dalam lagu Cinta Dirgahayu - Faizal Tahir ft. Siti Nurhaliza.
"Ku berikan segalanya, semua dan sesungguhnya, cinta dirgahayu..."
(cinta yang kekal abadi, yang tak akan mati).

Walaupun dia mungkin bukan jodoh aku, tak apa, beri saja.
Aku takkan persoalkan takdirnya. Sebab aku pasti akan jumpa jawapannya.

Mungkin rupanya memberi adalah cara aku menzahirkan cinta dalam diam.
Bila mulut tak mampu bicara, aku beri saja seadanya.
Dan itulah yang buatkan aku gembira dalam memberi.
Untuk aku gembirakan hati sendiri.

Ya, itu aku.


Tapi, bila orang lain pula buat pada aku, aku rasa bersalah yang amat untuk menerima walaupun sudah aku maklumkan aku menunggu yang lain.

Orang kata, "Lebih baik kita menerima orang yang dah tentu benar cinta pada kita berbanding mengejar yang tidak pasti."

Aku tidak mengejar apa yang pasti atau tidak pasti,
tapi yang paling pasti, aku mengejar apa yang membuatkan hati aku pasti tenang.
Dan pastilah aku memilih untuk membuatkan hati ini gembira.

Ya, yang dikejar mungkin tak dapat, yang digendong berciciran.
Aku masih merasakan aku tidak rugi apa-apa sekiranya pemberian aku itu tidak dihargai.
Kecewa itu tidak mengapa, itu sudah banyak kali.
Bahkan, mungkin aku dah lali.
Sekiranya aku ini dikatakan 'salah' dalam memilih, bukan aku memilih untuk membuat hati ini kecewa, tapi kekecewaan itu hanya batu loncatan untuk mempercayai takdir yang Tuhan pilih itu lebih baik.

Bila orang buat pada aku begitu, aku pula merasakan bersalah, rimas dan sedih kerana membuatkan hati lain pula yang bersedih.

Sedarlah aku untuk berhenti memberi bila orang itu sudah pun ada lain di hatinya.
Ya, adakala kita patut berhenti memberi.

Bukan untuk kita, tapi untuk dia pula.

Monday, June 19, 2017

6 Perkara tentang Abang Meor

Selain Ayahanda , Abang Meor adalah contoh ketua keluarga bahagia yang kedua.



Perkenalkan watak-watak terbaru, Meor Muhammad sebagai anak, Meor Muhammad Hamzah sebagai bapa dan Noor Halila sebagai isteri dan kakak yang paling poyo paling kerek!

Tapi dia berubah gila sejak kahwin dengan Abang Meor.

Aku gian betul nak cerita pasal abang Meor, sebab betapa dia membawa perubahan. Sebenarnya dia tak bawa pun, tapi bila dia tu berusaha berubah diri sendiri tak semena-mena orang lain pun berubah.
Aku tak tahu lah, kalau aku tak jumpa orang macam ni, mungkin aku takkan pernah tahu aku bersedia atau tidak untuk membina sebuah keluarga atau untuk mengetahui ciri-ciri lelaki yang sesuai sudah menjadi seorang suami.

1. PARENTING SKILL
Banyak sangat bercakap dengan anak dia dan anak-anak orang lain. Sampai semua budak-budak suka abang Meor. Mula-mula si Muhammad jealous, lepas walid dia slow-talk dengan Muhammad, "Muhammad jangan lah jeles, Muhammad kena tahu Muhammad satu-satunya kesayangan Walid, dan Mama. Walid walid Muhammad je." dia tak jealous dah.
Budak tu baru 3 tahun pun dah pandai banyak kosa kata. Maka dia boleh bercakap banyak. Banyak betul bercakap. Orang nak tengok tv dengan damai pun susah. haha

2. FACEBOOK
Selepas kahwin, they both decided to not have any social media interactions. Abang Meor berpendapat sosial media sangat bahaya yang boleh meretakkan sesebuah rumah tangga. Segala gossip perkara yang tak perlu diketahui sepatutnya tidak perlu dibawa masuk di dalam rumah tangga.
Abang Meor jenis self-centered dalam membangunkan rumah tangga ni, "Kita fikir hal kita sahaja, jangan fikir hal orang lain lagi." Sebelum orang lain, kita dahulu. Jadi, mereka tidak ada personal account masing-masing. Tapi aku tahu depa ada satu account kongsi sama yang depa tak add sesiapa pun dalam tu. Asal penggunaan cuma Kak Ila nak follow cerita Maya Karin dia je. lel

3. KAHWIN KELUARGA
Abang Meor bukannya kahwin dengan Kak Ila sahaja, tapi dia kahwin satu keluarga kami. Mama ayah sayang gila menantu kegemaran (*jelingmatakeatas*). Kegemaran bukan apa, tapi orang yang boleh diharap kalau nak minta tolong. Dia sangat sangat ringan tulang.
Katanya dia tolong gila-gila sebab dia sangat-sangat bersyukur dapat ibubapa mertua macam mama ayah. tang mana?
K. Mama ayah memang bagi macam-macam selain kahwin free. Itu yang aku lihat, beruntung pula mama ayah dapat menantu semua baik-baik power-power. Banyak betul perkara yang Allah permudahkan. Jadi, kahwin itu tidak menjadi susah. Bahkan memang sifat ayah suka memudahkan.

4. JUJUR CERIA DAN KECOH
Lihatlah senyuman dia memang membawa sinar kebahagiaan lolll.. pandai layan budak-budak, layan orang tua-tua, memang semua orang suka dia. Kalau dia kagum gila betul dekat seseorang, punya bakat ke apa, dia akan puji habis-habisan macam dia puji mama ayah. hahaha
Terlampau jujur, sampai sebelum nak kahwin dengan kak Ila tu, Abang Meor cerita semua buruk baik dia pada ayah. Jujur dia tu juga sampai kutuk orang tu depan-depan orang tu pun tak segan siap jadi lawak lagi.
Kecoh pun kecoh. Dekat shopping mall tu kalau dia jual barang memang cepat laku.
Very extrovert punya orang. boleh buat kawan dengan sesiapa pun.
Image result for farid kamilTapi bukan jenis kecoh hal rumah tangga sendiri kepada orang lain.

5. FARID KAMIL

Sepanjang hidup dia, dia kata, orang selalu cakap muka dia macam Farid Kamil. Kau rasa?
Image result for farid kamil familyKebetulan ceritanya, Farid Kamil ni kahwin dengan Diana Danielle masa Diana Danielle berumur 21 macam Kak Ila, dan anak mereka dua-dua sebaya nama pun Muhammad. hekk. kebetulan.

Yang paling kebetulan sama, dua-dua poyo !



6. ISTERI
Ok. Ni kelakar. Sehensem-hensem power abang Meor ni, macam mana dia boleh sangkut dengan kakak aku? Dia tu dah lah gaya tak feminin, very boyish. compared to me. Sampai mama sangkakan aku yang kahwin dulu sebelum kak Ila. tup tup masa aku tengah SPM dia pula yang kahwin, dan masa tu umur dia 21 ! Dan sekarang aku dah terlajak daripada dia. cis. hahaha. Betul lah, jodoh ni siapa sangka kan? Kak Ila ni sangat kontra berbanding personaliti abang Meor. Abang Meor kecoh, kak Ila senyap. Kata orang memang kena pilih yang berbeza dengan kita dari segi begini lah kan?

Aku memang nampak, abang Meor sangat-sangat menghargai Kak Ila. Dia tak malu-malu sebut macam nak beritahu satu dunia yang kak Ila lah satu-satunya bidadari dia, dia takkan cari lain.
Kak Ila pun tidaklah nampak macam hamba walaupun kak Ila juga nampak cuba berusaha nak membahagiakan keluarga dan suaminya. Abang Meor banyak jadi 'sukarelawan' (/tanggungjawab?) untuk bantu kak Ila dalam urusan rumah tangga.

Kalau datang ke rumahnya, dilabelkan segala benda dalam rumah tu; tarikh bila beli barang tersebut untuk melihat ketahanan sesuatu barang tu.
Dalam satu-satu masa tu :
Kak Ila main game, Abang Meor mengemas.
Abang Meor tengok TV, Kak Ila pula masak.
Tanggungjawab masing-masing tak lepas. Memang nampak saling give and take.
Tak ada isu perempuan buat kerja rumah semua.
Dah masing-masing juga kerja, jadi masing-masing pun kena lah buat kerja rumah.
Logik kot.
Gambar: Abang Meor baru sahaja bergraduasi pada umurnya 30 tahun. Liku hidupnya berbeza sedikit. Nak tahu lagi?

Berharap dapat lelaki macam Abang Meor?

Jangan. Kita tak boleh berharap dapat lelaki macam dia atau sesiapa pun termasuklah kalau nak sangat yang macam Rasulullah SAW tu memang terlampau jauh beza.
Aku tulis bukanlah untuk berharap dapat lelaki macam abang Meor atau sesiapa pun,
tapi hanya untuk kita jadikan pedoman.

Masa raya dulu aku pernah minta mama ayah doakan aku dapat lelaki sehebat ayahanda,
tapi kakak aku pesan,
"Kalau kau nak sehebat ayah, adakah kau setabah mama?
Setiap daripada kita dijodohkan dengan orang yang bersesuaian dengan siapa diri kita. Maka kau haruslah terima siapa dia menurut diri kau."

Maka aku bersetuju untuk tidak meletakkan sesiapa sebagai 'bench-mark'; siapa lelaki yang lebih hebat dsb.
tapi cintailah seseorang kerana siapa dia dirinya. ruhnya.
Bagi aku itulah cinta sampai mati, kerana dia adalah dia. bukan macam sesiapa, mahupun macam abang Meor.
Please lah dalam keluarga taknaklah ada Abang Meor kedua. hha

Anak Perempuan Kahwin

Mama kata, melepaskan anak perempuan lebih sukar berbanding anak lelaki.

Bersyukur aku tengok abang-abang ipar aku berpegang kepada janji-janji yang mereka tak lafazkan, tapi terus melalui perbuatan mereka bahawasanya mama takkan terasa kehilangan anak mama.

Bahkan mama akan rasa keberadaan dan kemudahan dalam urusan seharian dengan penambahan anak dalam keluarga.

Ayah pun kata, berkahwin boleh jadi rasa kehilangan atau rasa kelebihan.
Kita yang memutuskan. Maka kita pilih lah rasa yang lebih membahagiakan.

Inilah yang dikatakan, "Kahwini keluarganya sekali."

Saturday, June 17, 2017

Imbang Masa

Balik rumah mama cakap
"Dah lama tak nampak Siti, asyik spend time dengan Rohingya je"

Datang sekolah pelajar cakap,
"Alah, cikgu selalu dekat rumah cikgu kan, lepak lah dengan kitorang pulak. Kitorang ni adik-adik cikgu tau"

Wei

haha

Kabut pula aku rasa.

Tak tahu tang mana yang aku berat sebelahkan?

Aku rasa aku dah usaha sehabis baik untuk seimbangkan masa yang diluangkan,
bila dengar macam ni rasa macam nak nangis.
Masih terasa terkejar-kejar dek masa.
Dikejar masa atau mengejar masa.
Entah.

Bila pening mengimbangkan masa,
Mungkin aku kena imbangkan balik keutamaan.
Bukankah seharusnya keutamaan bagiku adalah Mama Ayah?

Maka, bilamana sampai mama cakap macam tu,
aku terasa sungguh.
Walaupun aku rasa aku dah balik dan spend lebih masa dengan mama ayah.
Apa lagi sebenarnya yang tak kena?

Mungkin masa yang diluangkan tak berkualiti walaupun berkuantiti?
Ya, aku kerap dengan telefon juga membalas mesej-mesej yang perlu dijawab segera.
Itulah, kerja sampai ke rumah.
Kerja masih dibawa sampai ke dalam rumah.

Ya Allah.

Bagaimana.
Dua-dua adalah keperluan. Keutamaan.
Tutup telefon habis-habisan?
Demi mama ayah.

Mungkin ya.


Friday, June 9, 2017

Harapan Mama Ayah

Selepas habis belajar, aku tak sabar nak berbakti balik kepada mama ayah.
Dapatkan kerja bagus, duit yang ada belanjakan untuk mama ayah, salah satu cita-cita nak tanggung umrah mama ayah dan aku pergi sama-sama.
Beli kereta selesa untuk mama ayah duduk di belakang dan aku pula bawa mama ayah pulang ke kampung merintis nostalgia mereka.

Aku hampir mencapai cita-cita itu melalui sebuah pekerjaan yang menguntungkan.
Tapi aku ubah perjalanan aku untuk bekerja sebuah NGO yang bagi aku, sangat-sangat perlukan aku walaupun gajinya bukan lumayan.
Tapi aku gembira menyelesaikan tanggungjawab yang aku anggap bukan pekerjaan dah.

Diatas perubahan liku ini, nampaknya aku tak mampu berikan mama ayah sepertimana abang kakak aku berikan kepada mama ayah. Dari segi kewangan, zuriat, memudahkan mama ayah.
Macam terkubur cita-cita tu.
Aku tercari-cari apa yang aku boleh 'bayar' segala apa yang mama ayah dah 'invest' untuk diri aku sahaja.

Ya aku tahu, memang tak ada apa-apa yang dapat membalas jasa mama ayah.
Tapi harus ada sesuatu yang aku boleh capai untuk gembirakan orang tua ku.
Tapi apa dia?

...
..
.
.
..
...
.....
 ........
.............
.................

Sudahlah.
Aku nak jadi anak solehah.

Hafiz Hafizah, penting ke?

Merasakan menjadi hafiz / hafizah ini bukan kepentingan?
Ye lah, "mengamalkan isi Quran itu lebih penting berbanding sekadar menghafalnya".
Namun sepatutnya tidak bermaksud tidak perlu atau tidak penting menghafalnya.

Dan sekarang ni baru rasa, "Ruginya aku tidak menghafal Quran".
Menghafal bukan untuk dijadikan hujah atau sesaja mahu digelar "hafizah",
tapi, sepanjang kita melalui liku-liku hidup ni, kita boleh petik atau teringatkan kembali kepada ayat Allah.

Sekarang ni kan kalau kita down, kita selalu teringat-ingat kepada quote orang putih atau pun cari lagu-lagu pembangkit semangat
Dan quote-quote tu kadang-kadang tidaklah terlalu bagus pun, kadang hanya penyedap kata untuk berusaha kembali ke pangkal jalan.
Tapi kita masih lagi mencari kata-kata semangat yang hit the nail.
Maka, alangkah indahnya kan kalau kita teringat kata-kata Allah bila-bila mana saat suka dan duka lara hidup kita ni.
Tak perlu dah terkial-kial baru nak buka Quran baca dan cari makna dsb.
Solat pun lebih enak dengan surah-surah yang berlainan.

Sekarang ni nak mula balik untuk hafaz betul-betul Juz' Amma terlebih dahulu.
Ya Allah, kenapa masa kecil dulu rasa mudah sangat hafaz, dah besar ni macam ambil masa lama untuk hafaz.
Nak menangis pun ada. rasa macam terlambat pun ada.
Tapi biarlah lambat, asalkan aku mati dalam keadaan berusaha.

Mulalah tekad, nanti aku ada anak, aku nak hafiz/hafizah kan dia !
bukan paksa dia, tapi dia pun nanti kena tahu kenapa penting jadi hafiz/hafizah
dengarlah bonda yang sesal ini

Tuesday, June 6, 2017

Kerja NGO bergaji atau sukarela?

Terus terang saya cakap, ya semestinya saya bergaji.

Ayuh saya bawa, logik ke tidak saya digaji?

Sejujurnya saya merasakan saya layak digaji lebih daripada apa saya digajikan sekarang.

NGO yang 100% bergantung kepada dana orang awam, kita tidak boleh jangka, "bulan depan ni gaji aku ada ke tak".
Bukan semua orang awam nak beri duit gitu-gitu sahaja, benar?
Ada ketidakstabilan gaji di sini.
Siapa nak kerja macam ni?
Tiada SOCSO tiada EPF.

NGO tidak cukup kakitangan untuk dibahagikan tugas, maka setiap orang bertanggungjawab keatas hampir setiap sudut perkara, daripada hal sekolah, kes hospital, kematian, polis serta hak undang-undang dan sebagainya yang melibatkan komuniti ini.
Kadang-kadang kena sampai malam kerja untuk persiapkan hal secepat mungkin.
Kalau tak pun, membahagikan masa untuk pelajar dan komuniti. Sabtu dan Ahad juga kadang-kadang bersama mereka lagi.
Siapa nak kerja macam ni?

Gajinya ok ok cukup-cukup ngam-ngam suam-suam kuku, tapi kerja macam itu sekali, susah nak cari orang yang rela dan tak berkira, kan?

Jadi, Kenapa aku tetap ambil kerja ni?
Sebab aku tak nak gaji yang dibayar oleh NGO ini pergi ke tangan orang yang tidak mampu buat perkara diatas, dan duit-duit itu dibelanjakan kearah yang tidak bermanfaat (contohnya gajet, fashion trend terkini dsb.)
- Ok, gaji ni mungkin sudah masuk hal peribadi, biarlah orang tu nak belanjakan macam mana pun dah gaji dia kan?
Tapi bagi aku yang dah digajikan melalui NGO ni, alhamdulillah lah aku rasa ada satu rasa sedar diri, kena ingat dari mana duit itu datang, dan aku kekal menganggap gaji itu sebagai amanah orang ramai terhadap aku. Seolah satu 'kuasa' diberikan keatas aku untuk memanfaatkannya sebaik mungkin.
Maka dapatlah pergi bawa budak-budak jalan-jalan ke, belikan hadiah bermanfaat untuk mereka dsb.

Satu lagi sebab aku ambil, sebab aku punya harapan besar terhadap anak-anak komuniti ini, pelajar aku sendiri.
menjadi orang berguna untuk masyarakat mereka dan sekeliling mereka.
Mereka bukan pelarian kosong.

No automatic alt text available.No automatic alt text available.
https://www.facebook.com/humanaidselangor/
https://www.facebook.com/pelangikasihrainbowoflove/

Saturday, June 3, 2017

Waldorf Education

This is a whole new experience for me. Alhamdulillah for this opportunity lah ya Allah.

I knew this is just another course to expose us or to get us near to our soul, spirit... kerohanian, which I always had during my childhood days, such that Kem Motivasi, Kem Kerohanian 2-3 hari yang bila balik rumah, masih dengan perangai dulu haha (?)
Abaikan what happened that time tu, now I'm growing old, to have this once again is a ... 'miracle' experience. Something deep like you just went to a spirit world. haha. ok jangan gelak.
Because this course, the whole, I mean the environment, all including the foods are all turned or 'grasped' into spiritual world.
Don't laugh. feel it.

Is this surprising if I say this: A lot of questions that I thought before were answered throughout this course.

Happened to realise that many things is unfixed unstable if we unconscious about our soul, the well-being of our soul, not just physical body. We have to fix our soul, notice that 'they' also need to be fed and chill.

I myself, is/was a scientist who applies or relies to scientific studies through scientific method scientific facts this and that. Yet at the same time I am a Islam Believer, toughest one. Although the science can't explain yet to things that Muslim already knew but can't prove yet, I still hold on to it as possible as I could. I just hold it tightly.
But throughout this course, a lot of things that interrelated to each other between Islamic teaching and this anthroposophy.
I got no problem with that, but this course is very intensified, emphasised, get deep into the details about soul that ustaz/ah used to teach me but never I reached/felt that...
Maybe this is the time to realise and care about the 'other world'.
I really love the way they get us into this 'deep' regardless of our religions, because we all carry almost the same belief; soul and spirit.

So many things can be answered if we let ourselves trust the existence of soul and spirit are strong.
Now, when something went wrong, and if you don't know what it is, you know it is time to get soul and spirit back to its place.

What is Waldorf Education?
Anthroposopy - a formal educational, therapeutic, and creative system established by Rudolf Steiner, seeking to use mainly natural means to optimize physical and mental health and well-being.
(according to google search)

A new education requires a new knowledge of the whole human being in body, soul, and spirit. The change of teeth signals the end of the first stage of childhood. Soul and spirit descend into a body provided by inheritance, which is used as the model for the “second” human being. During the first stage the child is a sense organ that perceives moral influences. The influence of the teacher’s temperament.
(From the book - Roots of Education by Rudolf Steiner, written in Bern on April 13, 1924)

The first day of the class is to escape from the social chaos. Escaping what makes us feel unrest being with the society. It is to return the spirit back to its place.
The idea is to counter materialism in out time, and it needs a huge efforts.

Children cannot be understand as an adult.
Children born with spirit inside it.
Children can read your thoughts and feeling - moral qualities
Steiner believes we have been born from other world, and transferred to this world, the medium is called, Spirit (Roh). Roh perseorangan (Individuality) yang bersambung dengan badan fizikal (Physical Body).
The threefold human constitution - body, soul, and spirit.
"When something is divorced from context, it also tends to accentuate onesidedness and opens doors to materialism"

-Etheric Forces !

"... the thinking and worldview of natural science have taken hold of people more deeply and closer to the marrow than they like to think. Even those not specifically trained as scientists think, feel, and act scientifically. This is not acceptable for teachers, "

" child’s eyes, facial expressions and physical movements, and the child’s features become increasingly expressive. In the eyes and other features, the spirit manifests, working from within to the surface, and the soul—which permeates the entire body—manifest"

" first significant change in a child’s life occurs around the seventh year when the second teeth appear

Physical Aspects of Waldorf Education
- Leave your personality outside the classroom
- Treat child with the same respoect
- Honor individuality in a body
- Inner world that speaks when we were not respected, insulted, put down.

Children become aggressive means the spirit or soul is not well in the body. It doesn't fit right. Restlessness.

The shock experience of the children will push out the body.

The teachers task is to HARMONISE / Integrate he Individuality (roh) and body (jasad).

How you gonna do while yourselves are not perfect?
Celebrate the imperfectness!



The difference between Soul and Spirit

Spirit - Clarity, Individual understanding of the world. Individual interest. Individual striving.
Soul - Feel the World.

Ideas very much connected with I-self than Ego, it overcome aspects of the lower-self (ego).

Teachers' Temperament
- Choleric (Fire) - Quick tempered - Leader
Effect: Disrupt circulatory

- Melancholic (Earth)- Introvert, Inner people
Effect: Not warmth, full emotionally

- Sanguine (Wind)- Quick to receive, Outer impressions- Light -good organiser
Beware: Must lovingly hold the child in a certain period of time

- Phlegmatic (Water) - go with the flow, allow things to slide but not affected, fully comfortable with him/herself
Effect: Brain weakness

Teachers evolve temperament over years with students.

(More in : Discussion With Teachers - Rudolf Steiner)

Speech
Clear Speech promotes clear thought.
Modeled Speech -> Modeled Thinking
Through sense and movements.

3 Stages



Don't say "It's Wrong"
But change to "ALMOST" - "It is not wrong but you almost there..."

Connecting with children
Ask to stand up before something "about to" happen

Answer to Insomnia
Insomnia - Sleepless, inability to sleep.
Waktu malam, nak buat kerja jangan dengar lagu. Lagu adalah makanan untuk roh.
Bila dengar lama-lama roh makin penat nak hadam lagu tu, sebab tu kita mudah rasa letih dan rasa nak tidur walaupun hakikat jasad kita tidaklah penat sangat.
Dyslexia is Temporary. - watch Taare Zameer Par :D
Mistakes and Appraisal
Mistakes in spelling no need to correct all the time. It kills their enthusiasm.
Do not look for the their fault.
Don't praise when you should not..

Rewards
Do not overdo it. Do not give too much
Scale down.
No Star rewards.
No Grading - Stay away ! - self-concerned and competition

Imperfect
Giving a child a perfect doll (e.g: Barbie) is not good for imagination for the child.
They will imitate the 'perfectness'.
Giving them an imperfect doll or undone, it is good to enhance their imagination.

Retrospective Exercise
Reviewing Life backwards (muhasabah diri).

Want vs. Will
Want - Doing what you pleasant
Will - Can apply a force to things that NEED to be done. They get up and do it. Don't like but someone need to be there.

People works against their will, passive working.
You have to contain yourselves.

Finishing
Must finish do something, it build confidence in later life.
In adult "I never finish anything in my life"
So, Always finish something before start something new.
-Carry it through
-Help them do task they unwilling to do.



Understanding your expectation
Expectations: Classroom behaviour - No Shout, No Running
Do not argue with the children 6-7.
Character building:




"Birth is about Sleep and Forgetting"

"To feel the love of a parents feels like warmed up in a roll of blanket"

Through the books:
Which can be obtained online: 
https://www.rsarchive.org/Download/Roots_of_Education-Rudolf_Steiner-309.pdf

http://www.waldorflibrary.org/ebooks/9/view_bl/52/ebooks/138/practical-advice-to-teachers-ebook?tab=getmybooksTab&is_show_data=1

http://www.waldorflibrary.org/ebooks/9/view_bl/52/ebooks/202/discussions-with-teachers-ebook?tab=getmybooksTab&is_show_data=1

Thursday, June 1, 2017

Problems?

It is not really a problem when you don't know how to do something you can learn
It is a big problem when you don't even know you have a problem
Identifying what is wrong in you? Who or what or which are you? Do yourself have any problem?
Am I doing / thinking something wrong?

It's a very huge problem in me.
now, right now.

I don't know which area I have to change, or do I even need to change it?
am I okay?
Can I just go on with my life like this?:


In this case, I really wish someone could sit down and discuss with me.
yet I believe no one can solve my problem besides myself, it's me.
But, I need to layout my problems. The solution is in me, but I can't find it.

Image may contain: 1 person, smiling, text

T_T
but they don't understand

It's okay if they don't understand, you guys just need to hear me.
Please be my punch bag

Tasking:
Buat semua benda memang headache,
Tapi kalau benda yang kita buat tu ada benda kita tak tahu, lagi headache


Hikmah Hilang Laptop

Dah 5 bulan laptop pergi...
Terkadang-kadang malam aku menangis menyesal dan tertanya-tanya balik takdir Tuhan kenapa laptop tu hilang
Bermacam-macam dalam laptop tu yang meneruskan hidup aku, dan aku mampu buat dan pergi lebih jauh daripada sekarang; aku percaya
Tadi aku terasa sungguh sedih dengan kehilangan laptop,

Ramadhan..
Tiba-tiba terdetik, "Nampaknya aku telah meletakkan hidup aku dalam laptop, material dunia."
wow, astaghfirullah al azim. Nasib baik syarat masuk syurga bukan kena ada laptop T_T

Iyalah, kalau ada laptop tu sekarang, mungkin aku tak mampu juga fokus terhadap apa aku sekarang ini
boleh jadi aku leka dengan kehebatan laptop aku tu (isi laptop, bukan harga).
Tuhan pun tahu, aku nak buat itu lah ini lah, nak buat video, edit video, nak edit gambar,.. yang separuh jalan tu.... gambar UK, gambar....
...
...
..
.
kfine tak boleh move on lagi. T______________________________________________T

HAJAR! mulakan lah nafas baru !
Abaikan lah yang terjadi.
Kita buat content baru, buku baru, laptop baru !

No no no.. don't repeat what you have done to your previous laptop to this new one.
no no

Re-build you in a new you

All this time you sense a new purpose in your life
you have changed your perspective

so, now you're gonna change the things around you 
it's okay
it's time to change
Allah's call
gotta pick that up

Ayahanda kan pesan: Carilah yang ada, bukan yang tak ada .