Monday, April 24, 2017

My Parents on Love

[from previous posts]

Everything about love, I told my Mama first before my Ayahanda.
Lady-to-Lady conversation.
And it turned out, I'm not happy with it.

Because I think Mama want to see me getting married faster with someone that is SOLEH (in her view).
Yet I was confused, because if I denied to follow her wish, it will turn out to be a curse to me. T_T
I mean, really. It happens a lot. Bala gila kalau tak ikut cakap mama.
Something bad out of my mind could happen macam tak percaya it happened.
So whatever Mama say, it can be scary to me kalau tak achieve her wishes. grr

Finally tadi just had a conversation together Mama dan Ayahanda.

"Ni ayah, si Siti ni, budak yang bagi hadiah tu memang betul-betul nak ke dia"

"Kamu tengok lah kamu rasa macam mana, sesuai ke tak. Perkahwinan campur lain budaya ni kang takut macam-macam tak kena. Apa yang tak betul bagi kita, betul bagi dia lah, itu tak kena lah ini tak kena lah.
Walaupun sama agama, tapi budaya (cara hidup) berbeza pun payah juga.
Itu yang Islam kata biar sekufu."

Aku dah angguk-angguk, "Itu yang dedek tolak baik-baik dah"

"Bapa dia ulama' ye dek? Tengok tu, baik dah orangnya, kenapa nak tolak"

Ayah 'backup' aku :p
"Tak ada lah. Penguasaan agama ni memang melalui AlQuran dan Hadith semua tu, tapi tak nak lah satu hari nanti, apa-apa jadi, dia gunapakai hujah agama, bukan hujah budaya (common sense / cara hidup)."

WINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

Sekarang aku wish yang wish mama dilupuskan! Aku harap mama berubah harapan!
Mama, if it about my happiness you are worried about,
I believed I will be more than happy if I stay alone than being with someone I don't love for the rest of my life.
Please be happy for me as happy as I am now

My Life, My Decision, My Happiness, ALL ON ME.
My Decision, My Risk, My Responsibility.

Kita kekal faham, Mama kita cuma tak nak kita sedih sahaja

No comments:

Post a Comment

karya kak jah