Thursday, June 22, 2017

Keputusan (Decision)


Setiap kali dalam aku memilih untuk membuat keputusan,
Aku mesti akan pilih yang mana akan membuatkan aku gembira dengannya,
Keputusan yang aku tahu dan aku jangka aku akan puas hati,
Yang akan memberi ketenangan tanpa toleh lagi,
Istikharah untuk memilih yang menenangkan hati,

Tetapi untuk katakan ianya akan jadi sebuah sesalan mungkin tidak,
itu kita tak akan tahu

Tapi yang kita betul-betul tahu,
Sejauh mana pun kita tahu keputusan yang kita pilih itu adalah yang terbaik,
Tuhan juga lah yang paling tahu terbaik.

Sebab tu bila kita pernah atau dah pun semacam menyesal dengan perkara lepas jalan yang telah dipilih itu
Tuhan tahu lah itu jalan terbaik untuk ke arah masa depan yang kita akan lalui nanti ini.
Siapa tahu? Dia sahaja yang tahu segalanya. Kita apa tahu.

Aku suka dengan mutiara kata dibawah ini:

Kita tidak tahu, tapi kita tetap akan cuba terbaik. Fleksibiliti masih ada jika kita bijak kreatif untuk 'twist' dalam memilih.

Aku setuju dengan kata-kata di bawah ini: Pernyataan Masalah:


Walaupun aku memilih untuk 'walk away' (tinggalkan) pada awalnya, tapi selepas itu aku akan kerap berfikir masalah pemilihan tersebut.
Nampaknya aku sukar untuk berputus asa atas dasar "pasti ada caranya", maka aku akan "try harder" (terus asa) juga.
Mungkin kita hanya memerlukan MASA untuk memilih yang tetap.

Tapi dalam dunia ini tiada ketetapan,
Apa yang tetap adalah perubahan.

Tuesday, June 20, 2017

Cinta itu Memberi


Aku sangat gemar malah terikat benar dengan konsep memberi,
Memberi tanpa meminta pulangan.

Sehinggakan dalam percintaan,
Aku sering rasa tak mengapa aku memberi walaupun tak berbalas.
Tak apa, aku berikan segalanya, walaupun dia tidak sedar atau tidak tahu.

Eh, macam dalam lagu Cinta Dirgahayu - Faizal Tahir ft. Siti Nurhaliza.
"Ku berikan segalanya, semua dan sesungguhnya, cinta dirgahayu..."
(cinta yang kekal abadi, yang tak akan mati).

Walaupun dia mungkin bukan jodoh aku, tak apa, beri saja.
Aku takkan persoalkan takdirnya. Sebab aku pasti akan jumpa jawapannya.

Mungkin rupanya memberi adalah cara aku menzahirkan cinta dalam diam.
Bila mulut tak mampu bicara, aku beri saja seadanya.
Dan itulah yang buatkan aku gembira dalam memberi.
Untuk aku gembirakan hati sendiri.

Ya, itu aku.


Tapi, bila orang lain pula buat pada aku, aku rasa bersalah yang amat untuk menerima walaupun sudah aku maklumkan aku menunggu yang lain.

Orang kata, "Lebih baik kita menerima orang yang dah tentu benar cinta pada kita berbanding mengejar yang tidak pasti."

Aku tidak mengejar apa yang pasti atau tidak pasti,
tapi yang paling pasti, aku mengejar apa yang membuatkan hati aku pasti tenang.
Dan pastilah aku memilih untuk membuatkan hati ini gembira.

Ya, yang dikejar mungkin tak dapat, yang digendong berciciran.
Aku masih merasakan aku tidak rugi apa-apa sekiranya pemberian aku itu tidak dihargai.
Kecewa itu tidak mengapa, itu sudah banyak kali.
Bahkan, mungkin aku dah lali.
Sekiranya aku ini dikatakan 'salah' dalam memilih, bukan aku memilih untuk membuat hati ini kecewa, tapi kekecewaan itu hanya batu loncatan untuk mempercayai takdir yang Tuhan pilih itu lebih baik.

Bila orang buat pada aku begitu, aku pula merasakan bersalah, rimas dan sedih kerana membuatkan hati lain pula yang bersedih.

Sedarlah aku untuk berhenti memberi bila orang itu sudah pun ada lain di hatinya.
Ya, adakala kita patut berhenti memberi.

Bukan untuk kita, tapi untuk dia pula.

Monday, June 19, 2017

6 Perkara tentang Abang Meor

Selain Ayahanda , Abang Meor adalah contoh ketua keluarga bahagia yang kedua.



Perkenalkan watak-watak terbaru, Meor Muhammad sebagai anak, Meor Muhammad Hamzah sebagai bapa dan Noor Halila sebagai isteri dan kakak yang paling poyo paling kerek!

Tapi dia berubah gila sejak kahwin dengan Abang Meor.

Aku gian betul nak cerita pasal abang Meor, sebab betapa dia membawa perubahan. Sebenarnya dia tak bawa pun, tapi bila dia tu berusaha berubah diri sendiri tak semena-mena orang lain pun berubah.
Aku tak tahu lah, kalau aku tak jumpa orang macam ni, mungkin aku takkan pernah tahu aku bersedia atau tidak untuk membina sebuah keluarga atau untuk mengetahui ciri-ciri lelaki yang sesuai sudah menjadi seorang suami.

1. PARENTING SKILL
Banyak sangat bercakap dengan anak dia dan anak-anak orang lain. Sampai semua budak-budak suka abang Meor. Mula-mula si Muhammad jealous, lepas walid dia slow-talk dengan Muhammad, "Muhammad jangan lah jeles, Muhammad kena tahu Muhammad satu-satunya kesayangan Walid, dan Mama. Walid walid Muhammad je." dia tak jealous dah.
Budak tu baru 3 tahun pun dah pandai banyak kosa kata. Maka dia boleh bercakap banyak. Banyak betul bercakap. Orang nak tengok tv dengan damai pun susah. haha

2. FACEBOOK
Selepas kahwin, they both decided to not have any social media interactions. Abang Meor berpendapat sosial media sangat bahaya yang boleh meretakkan sesebuah rumah tangga. Segala gossip perkara yang tak perlu diketahui sepatutnya tidak perlu dibawa masuk di dalam rumah tangga.
Abang Meor jenis self-centered dalam membangunkan rumah tangga ni, "Kita fikir hal kita sahaja, jangan fikir hal orang lain lagi." Sebelum orang lain, kita dahulu. Jadi, mereka tidak ada personal account masing-masing. Tapi aku tahu depa ada satu account kongsi sama yang depa tak add sesiapa pun dalam tu. Asal penggunaan cuma Kak Ila nak follow cerita Maya Karin dia je. lel

3. KAHWIN KELUARGA
Abang Meor bukannya kahwin dengan Kak Ila sahaja, tapi dia kahwin satu keluarga kami. Mama ayah sayang gila menantu kegemaran (*jelingmatakeatas*). Kegemaran bukan apa, tapi orang yang boleh diharap kalau nak minta tolong. Dia sangat sangat ringan tulang.
Katanya dia tolong gila-gila sebab dia sangat-sangat bersyukur dapat ibubapa mertua macam mama ayah. tang mana?
K. Mama ayah memang bagi macam-macam selain kahwin free. Itu yang aku lihat, beruntung pula mama ayah dapat menantu semua baik-baik power-power. Banyak betul perkara yang Allah permudahkan. Jadi, kahwin itu tidak menjadi susah. Bahkan memang sifat ayah suka memudahkan.

4. JUJUR CERIA DAN KECOH
Lihatlah senyuman dia memang membawa sinar kebahagiaan lolll.. pandai layan budak-budak, layan orang tua-tua, memang semua orang suka dia. Kalau dia kagum gila betul dekat seseorang, punya bakat ke apa, dia akan puji habis-habisan macam dia puji mama ayah. hahaha
Terlampau jujur, sampai sebelum nak kahwin dengan kak Ila tu, Abang Meor cerita semua buruk baik dia pada ayah. Jujur dia tu juga sampai kutuk orang tu depan-depan orang tu pun tak segan siap jadi lawak lagi.
Kecoh pun kecoh. Dekat shopping mall tu kalau dia jual barang memang cepat laku.
Very extrovert punya orang. boleh buat kawan dengan sesiapa pun.
Image result for farid kamilTapi bukan jenis kecoh hal rumah tangga sendiri kepada orang lain.

5. FARID KAMIL

Sepanjang hidup dia, dia kata, orang selalu cakap muka dia macam Farid Kamil. Kau rasa?
Image result for farid kamil familyKebetulan ceritanya, Farid Kamil ni kahwin dengan Diana Danielle masa Diana Danielle berumur 21 macam Kak Ila, dan anak mereka dua-dua sebaya nama pun Muhammad. hekk. kebetulan.

Yang paling kebetulan sama, dua-dua poyo !



6. ISTERI
Ok. Ni kelakar. Sehensem-hensem power abang Meor ni, macam mana dia boleh sangkut dengan kakak aku? Dia tu dah lah gaya tak feminin, very boyish. compared to me. Sampai mama sangkakan aku yang kahwin dulu sebelum kak Ila. tup tup masa aku tengah SPM dia pula yang kahwin, dan masa tu umur dia 21 ! Dan sekarang aku dah terlajak daripada dia. cis. hahaha. Betul lah, jodoh ni siapa sangka kan? Kak Ila ni sangat kontra berbanding personaliti abang Meor. Abang Meor kecoh, kak Ila senyap. Kata orang memang kena pilih yang berbeza dengan kita dari segi begini lah kan?

Aku memang nampak, abang Meor sangat-sangat menghargai Kak Ila. Dia tak malu-malu sebut macam nak beritahu satu dunia yang kak Ila lah satu-satunya bidadari dia, dia takkan cari lain.
Kak Ila pun tidaklah nampak macam hamba walaupun kak Ila juga nampak cuba berusaha nak membahagiakan keluarga dan suaminya. Abang Meor banyak jadi 'sukarelawan' (/tanggungjawab?) untuk bantu kak Ila dalam urusan rumah tangga.

Kalau datang ke rumahnya, dilabelkan segala benda dalam rumah tu; tarikh bila beli barang tersebut untuk melihat ketahanan sesuatu barang tu.
Dalam satu-satu masa tu :
Kak Ila main game, Abang Meor mengemas.
Abang Meor tengok TV, Kak Ila pula masak.
Tanggungjawab masing-masing tak lepas. Memang nampak saling give and take.
Tak ada isu perempuan buat kerja rumah semua.
Dah masing-masing juga kerja, jadi masing-masing pun kena lah buat kerja rumah.
Logik kot.
Gambar: Abang Meor baru sahaja bergraduasi pada umurnya 30 tahun. Liku hidupnya berbeza sedikit. Nak tahu lagi?

Berharap dapat lelaki macam Abang Meor?

Jangan. Kita tak boleh berharap dapat lelaki macam dia atau sesiapa pun termasuklah kalau nak sangat yang macam Rasulullah SAW tu memang terlampau jauh beza.
Aku tulis bukanlah untuk berharap dapat lelaki macam abang Meor atau sesiapa pun,
tapi hanya untuk kita jadikan pedoman.

Masa raya dulu aku pernah minta mama ayah doakan aku dapat lelaki sehebat ayahanda,
tapi kakak aku pesan,
"Kalau kau nak sehebat ayah, adakah kau setabah mama?
Setiap daripada kita dijodohkan dengan orang yang bersesuaian dengan siapa diri kita. Maka kau haruslah terima siapa dia menurut diri kau."

Maka aku bersetuju untuk tidak meletakkan sesiapa sebagai 'bench-mark'; siapa lelaki yang lebih hebat dsb.
tapi cintailah seseorang kerana siapa dia dirinya. ruhnya.
Bagi aku itulah cinta sampai mati, kerana dia adalah dia. bukan macam sesiapa, mahupun macam abang Meor.
Please lah dalam keluarga taknaklah ada Abang Meor kedua. hha

Anak Perempuan Kahwin

Mama kata, melepaskan anak perempuan lebih sukar berbanding anak lelaki.

Bersyukur aku tengok abang-abang ipar aku berpegang kepada janji-janji yang mereka tak lafazkan, tapi terus melalui perbuatan mereka bahawasanya mama takkan terasa kehilangan anak mama.

Bahkan mama akan rasa keberadaan dan kemudahan dalam urusan seharian dengan penambahan anak dalam keluarga.

Ayah pun kata, berkahwin boleh jadi rasa kehilangan atau rasa kelebihan.
Kita yang memutuskan. Maka kita pilih lah rasa yang lebih membahagiakan.

Inilah yang dikatakan, "Kahwini keluarganya sekali."

Saturday, June 17, 2017

Imbang Masa

Balik rumah mama cakap
"Dah lama tak nampak Siti, asyik spend time dengan Rohingya je"

Datang sekolah pelajar cakap,
"Alah, cikgu selalu dekat rumah cikgu kan, lepak lah dengan kitorang pulak. Kitorang ni adik-adik cikgu tau"

Wei

haha

Kabut pula aku rasa.

Tak tahu tang mana yang aku berat sebelahkan?

Aku rasa aku dah usaha sehabis baik untuk seimbangkan masa yang diluangkan,
bila dengar macam ni rasa macam nak nangis.
Masih terasa terkejar-kejar dek masa.
Dikejar masa atau mengejar masa.
Entah.

Bila pening mengimbangkan masa,
Mungkin aku kena imbangkan balik keutamaan.
Bukankah seharusnya keutamaan bagiku adalah Mama Ayah?

Maka, bilamana sampai mama cakap macam tu,
aku terasa sungguh.
Walaupun aku rasa aku dah balik dan spend lebih masa dengan mama ayah.
Apa lagi sebenarnya yang tak kena?

Mungkin masa yang diluangkan tak berkualiti walaupun berkuantiti?
Ya, aku kerap dengan telefon juga membalas mesej-mesej yang perlu dijawab segera.
Itulah, kerja sampai ke rumah.
Kerja masih dibawa sampai ke dalam rumah.

Ya Allah.

Bagaimana.
Dua-dua adalah keperluan. Keutamaan.
Tutup telefon habis-habisan?
Demi mama ayah.

Mungkin ya.


Friday, June 9, 2017

Harapan Mama Ayah

Selepas habis belajar, aku tak sabar nak berbakti balik kepada mama ayah.
Dapatkan kerja bagus, duit yang ada belanjakan untuk mama ayah, salah satu cita-cita nak tanggung umrah mama ayah dan aku pergi sama-sama.
Beli kereta selesa untuk mama ayah duduk di belakang dan aku pula bawa mama ayah pulang ke kampung merintis nostalgia mereka.

Aku hampir mencapai cita-cita itu melalui sebuah pekerjaan yang menguntungkan.
Tapi aku ubah perjalanan aku untuk bekerja sebuah NGO yang bagi aku, sangat-sangat perlukan aku walaupun gajinya bukan lumayan.
Tapi aku gembira menyelesaikan tanggungjawab yang aku anggap bukan pekerjaan dah.

Diatas perubahan liku ini, nampaknya aku tak mampu berikan mama ayah sepertimana abang kakak aku berikan kepada mama ayah. Dari segi kewangan, zuriat, memudahkan mama ayah.
Macam terkubur cita-cita tu.
Aku tercari-cari apa yang aku boleh 'bayar' segala apa yang mama ayah dah 'invest' untuk diri aku sahaja.

Ya aku tahu, memang tak ada apa-apa yang dapat membalas jasa mama ayah.
Tapi harus ada sesuatu yang aku boleh capai untuk gembirakan orang tua ku.
Tapi apa dia?

...
..
.
.
..
...
.....
 ........
.............
.................

Sudahlah.
Aku nak jadi anak solehah.

Hafiz Hafizah, penting ke?

Merasakan menjadi hafiz / hafizah ini bukan kepentingan?
Ye lah, "mengamalkan isi Quran itu lebih penting berbanding sekadar menghafalnya".
Namun sepatutnya tidak bermaksud tidak perlu atau tidak penting menghafalnya.

Dan sekarang ni baru rasa, "Ruginya aku tidak menghafal Quran".
Menghafal bukan untuk dijadikan hujah atau sesaja mahu digelar "hafizah",
tapi, sepanjang kita melalui liku-liku hidup ni, kita boleh petik atau teringatkan kembali kepada ayat Allah.

Sekarang ni kan kalau kita down, kita selalu teringat-ingat kepada quote orang putih atau pun cari lagu-lagu pembangkit semangat
Dan quote-quote tu kadang-kadang tidaklah terlalu bagus pun, kadang hanya penyedap kata untuk berusaha kembali ke pangkal jalan.
Tapi kita masih lagi mencari kata-kata semangat yang hit the nail.
Maka, alangkah indahnya kan kalau kita teringat kata-kata Allah bila-bila mana saat suka dan duka lara hidup kita ni.
Tak perlu dah terkial-kial baru nak buka Quran baca dan cari makna dsb.
Solat pun lebih enak dengan surah-surah yang berlainan.

Sekarang ni nak mula balik untuk hafaz betul-betul Juz' Amma terlebih dahulu.
Ya Allah, kenapa masa kecil dulu rasa mudah sangat hafaz, dah besar ni macam ambil masa lama untuk hafaz.
Nak menangis pun ada. rasa macam terlambat pun ada.
Tapi biarlah lambat, asalkan aku mati dalam keadaan berusaha.

Mulalah tekad, nanti aku ada anak, aku nak hafiz/hafizah kan dia !
bukan paksa dia, tapi dia pun nanti kena tahu kenapa penting jadi hafiz/hafizah
dengarlah bonda yang sesal ini

Tuesday, June 6, 2017

Kerja NGO bergaji atau sukarela?

Terus terang saya cakap, ya semestinya saya bergaji.

Ayuh saya bawa, logik ke tidak saya digaji?

Sejujurnya saya merasakan saya layak digaji lebih daripada apa saya digajikan sekarang.

NGO yang 100% bergantung kepada dana orang awam, kita tidak boleh jangka, "bulan depan ni gaji aku ada ke tak".
Bukan semua orang awam nak beri duit gitu-gitu sahaja, benar?
Ada ketidakstabilan gaji di sini.
Siapa nak kerja macam ni?
Tiada SOCSO tiada EPF.

NGO tidak cukup kakitangan untuk dibahagikan tugas, maka setiap orang bertanggungjawab keatas hampir setiap sudut perkara, daripada hal sekolah, kes hospital, kematian, polis serta hak undang-undang dan sebagainya yang melibatkan komuniti ini.
Kadang-kadang kena sampai malam kerja untuk persiapkan hal secepat mungkin.
Kalau tak pun, membahagikan masa untuk pelajar dan komuniti. Sabtu dan Ahad juga kadang-kadang bersama mereka lagi.
Siapa nak kerja macam ni?

Gajinya ok ok cukup-cukup ngam-ngam suam-suam kuku, tapi kerja macam itu sekali, susah nak cari orang yang rela dan tak berkira, kan?

Jadi, Kenapa aku tetap ambil kerja ni?
Sebab aku tak nak gaji yang dibayar oleh NGO ini pergi ke tangan orang yang tidak mampu buat perkara diatas, dan duit-duit itu dibelanjakan kearah yang tidak bermanfaat (contohnya gajet, fashion trend terkini dsb.)
- Ok, gaji ni mungkin sudah masuk hal peribadi, biarlah orang tu nak belanjakan macam mana pun dah gaji dia kan?
Tapi bagi aku yang dah digajikan melalui NGO ni, alhamdulillah lah aku rasa ada satu rasa sedar diri, kena ingat dari mana duit itu datang, dan aku kekal menganggap gaji itu sebagai amanah orang ramai terhadap aku. Seolah satu 'kuasa' diberikan keatas aku untuk memanfaatkannya sebaik mungkin.
Maka dapatlah pergi bawa budak-budak jalan-jalan ke, belikan hadiah bermanfaat untuk mereka dsb.

Satu lagi sebab aku ambil, sebab aku punya harapan besar terhadap anak-anak komuniti ini, pelajar aku sendiri.
menjadi orang berguna untuk masyarakat mereka dan sekeliling mereka.
Mereka bukan pelarian kosong.

No automatic alt text available.No automatic alt text available.
https://www.facebook.com/humanaidselangor/
https://www.facebook.com/pelangikasihrainbowoflove/

Saturday, June 3, 2017

Waldorf Education

This is a whole new experience for me. Alhamdulillah for this opportunity lah ya Allah.

I knew this is just another course to expose us or to get us near to our soul, spirit... kerohanian, which I always had during my childhood days, such that Kem Motivasi, Kem Kerohanian 2-3 hari yang bila balik rumah, masih dengan perangai dulu haha (?)
Abaikan what happened that time tu, now I'm growing old, to have this once again is a ... 'miracle' experience. Something deep like you just went to a spirit world. haha. ok jangan gelak.
Because this course, the whole, I mean the environment, all including the foods are all turned or 'grasped' into spiritual world.
Don't laugh. feel it.

Is this surprising if I say this: A lot of questions that I thought before were answered throughout this course.

Happened to realise that many things is unfixed unstable if we unconscious about our soul, the well-being of our soul, not just physical body. We have to fix our soul, notice that 'they' also need to be fed and chill.

I myself, is/was a scientist who applies or relies to scientific studies through scientific method scientific facts this and that. Yet at the same time I am a Islam Believer, toughest one. Although the science can't explain yet to things that Muslim already knew but can't prove yet, I still hold on to it as possible as I could. I just hold it tightly.
But throughout this course, a lot of things that interrelated to each other between Islamic teaching and this anthroposophy.
I got no problem with that, but this course is very intensified, emphasised, get deep into the details about soul that ustaz/ah used to teach me but never I reached/felt that...
Maybe this is the time to realise and care about the 'other world'.
I really love the way they get us into this 'deep' regardless of our religions, because we all carry almost the same belief; soul and spirit.

So many things can be answered if we let ourselves trust the existence of soul and spirit are strong.
Now, when something went wrong, and if you don't know what it is, you know it is time to get soul and spirit back to its place.

What is Waldorf Education?
Anthroposopy - a formal educational, therapeutic, and creative system established by Rudolf Steiner, seeking to use mainly natural means to optimize physical and mental health and well-being.
(according to google search)

A new education requires a new knowledge of the whole human being in body, soul, and spirit. The change of teeth signals the end of the first stage of childhood. Soul and spirit descend into a body provided by inheritance, which is used as the model for the “second” human being. During the first stage the child is a sense organ that perceives moral influences. The influence of the teacher’s temperament.
(From the book - Roots of Education by Rudolf Steiner, written in Bern on April 13, 1924)

The first day of the class is to escape from the social chaos. Escaping what makes us feel unrest being with the society. It is to return the spirit back to its place.
The idea is to counter materialism in out time, and it needs a huge efforts.

Children cannot be understand as an adult.
Children born with spirit inside it.
Children can read your thoughts and feeling - moral qualities
Steiner believes we have been born from other world, and transferred to this world, the medium is called, Spirit (Roh). Roh perseorangan (Individuality) yang bersambung dengan badan fizikal (Physical Body).
The threefold human constitution - body, soul, and spirit.
"When something is divorced from context, it also tends to accentuate onesidedness and opens doors to materialism"

-Etheric Forces !

"... the thinking and worldview of natural science have taken hold of people more deeply and closer to the marrow than they like to think. Even those not specifically trained as scientists think, feel, and act scientifically. This is not acceptable for teachers, "

" child’s eyes, facial expressions and physical movements, and the child’s features become increasingly expressive. In the eyes and other features, the spirit manifests, working from within to the surface, and the soul—which permeates the entire body—manifest"

" first significant change in a child’s life occurs around the seventh year when the second teeth appear

Physical Aspects of Waldorf Education
- Leave your personality outside the classroom
- Treat child with the same respoect
- Honor individuality in a body
- Inner world that speaks when we were not respected, insulted, put down.

Children become aggressive means the spirit or soul is not well in the body. It doesn't fit right. Restlessness.

The shock experience of the children will push out the body.

The teachers task is to HARMONISE / Integrate he Individuality (roh) and body (jasad).

How you gonna do while yourselves are not perfect?
Celebrate the imperfectness!



The difference between Soul and Spirit

Spirit - Clarity, Individual understanding of the world. Individual interest. Individual striving.
Soul - Feel the World.

Ideas very much connected with I-self than Ego, it overcome aspects of the lower-self (ego).

Teachers' Temperament
- Choleric (Fire) - Quick tempered - Leader
Effect: Disrupt circulatory

- Melancholic (Earth)- Introvert, Inner people
Effect: Not warmth, full emotionally

- Sanguine (Wind)- Quick to receive, Outer impressions- Light -good organiser
Beware: Must lovingly hold the child in a certain period of time

- Phlegmatic (Water) - go with the flow, allow things to slide but not affected, fully comfortable with him/herself
Effect: Brain weakness

Teachers evolve temperament over years with students.

(More in : Discussion With Teachers - Rudolf Steiner)

Speech
Clear Speech promotes clear thought.
Modeled Speech -> Modeled Thinking
Through sense and movements.

3 Stages



Don't say "It's Wrong"
But change to "ALMOST" - "It is not wrong but you almost there..."

Connecting with children
Ask to stand up before something "about to" happen

Answer to Insomnia
Insomnia - Sleepless, inability to sleep.
Waktu malam, nak buat kerja jangan dengar lagu. Lagu adalah makanan untuk roh.
Bila dengar lama-lama roh makin penat nak hadam lagu tu, sebab tu kita mudah rasa letih dan rasa nak tidur walaupun hakikat jasad kita tidaklah penat sangat.
Dyslexia is Temporary. - watch Taare Zameer Par :D
Mistakes and Appraisal
Mistakes in spelling no need to correct all the time. It kills their enthusiasm.
Do not look for the their fault.
Don't praise when you should not..

Rewards
Do not overdo it. Do not give too much
Scale down.
No Star rewards.
No Grading - Stay away ! - self-concerned and competition

Imperfect
Giving a child a perfect doll (e.g: Barbie) is not good for imagination for the child.
They will imitate the 'perfectness'.
Giving them an imperfect doll or undone, it is good to enhance their imagination.

Retrospective Exercise
Reviewing Life backwards (muhasabah diri).

Want vs. Will
Want - Doing what you pleasant
Will - Can apply a force to things that NEED to be done. They get up and do it. Don't like but someone need to be there.

People works against their will, passive working.
You have to contain yourselves.

Finishing
Must finish do something, it build confidence in later life.
In adult "I never finish anything in my life"
So, Always finish something before start something new.
-Carry it through
-Help them do task they unwilling to do.



Understanding your expectation
Expectations: Classroom behaviour - No Shout, No Running
Do not argue with the children 6-7.
Character building:




"Birth is about Sleep and Forgetting"

"To feel the love of a parents feels like warmed up in a roll of blanket"

Through the books:
Which can be obtained online: 
https://www.rsarchive.org/Download/Roots_of_Education-Rudolf_Steiner-309.pdf

http://www.waldorflibrary.org/ebooks/9/view_bl/52/ebooks/138/practical-advice-to-teachers-ebook?tab=getmybooksTab&is_show_data=1

http://www.waldorflibrary.org/ebooks/9/view_bl/52/ebooks/202/discussions-with-teachers-ebook?tab=getmybooksTab&is_show_data=1

Thursday, June 1, 2017

Problems?

It is not really a problem when you don't know how to do something you can learn
It is a big problem when you don't even know you have a problem
Identifying what is wrong in you? Who or what or which are you? Do yourself have any problem?
Am I doing / thinking something wrong?

It's a very huge problem in me.
now, right now.

I don't know which area I have to change, or do I even need to change it?
am I okay?
Can I just go on with my life like this?:


In this case, I really wish someone could sit down and discuss with me.
yet I believe no one can solve my problem besides myself, it's me.
But, I need to layout my problems. The solution is in me, but I can't find it.

Image may contain: 1 person, smiling, text

T_T
but they don't understand

It's okay if they don't understand, you guys just need to hear me.
Please be my punch bag

Tasking:
Buat semua benda memang headache,
Tapi kalau benda yang kita buat tu ada benda kita tak tahu, lagi headache


Hikmah Hilang Laptop

Dah 5 bulan laptop pergi...
Terkadang-kadang malam aku menangis menyesal dan tertanya-tanya balik takdir Tuhan kenapa laptop tu hilang
Bermacam-macam dalam laptop tu yang meneruskan hidup aku, dan aku mampu buat dan pergi lebih jauh daripada sekarang; aku percaya
Tadi aku terasa sungguh sedih dengan kehilangan laptop,

Ramadhan..
Tiba-tiba terdetik, "Nampaknya aku telah meletakkan hidup aku dalam laptop, material dunia."
wow, astaghfirullah al azim. Nasib baik syarat masuk syurga bukan kena ada laptop T_T

Iyalah, kalau ada laptop tu sekarang, mungkin aku tak mampu juga fokus terhadap apa aku sekarang ini
boleh jadi aku leka dengan kehebatan laptop aku tu (isi laptop, bukan harga).
Tuhan pun tahu, aku nak buat itu lah ini lah, nak buat video, edit video, nak edit gambar,.. yang separuh jalan tu.... gambar UK, gambar....
...
...
..
.
kfine tak boleh move on lagi. T______________________________________________T

HAJAR! mulakan lah nafas baru !
Abaikan lah yang terjadi.
Kita buat content baru, buku baru, laptop baru !

No no no.. don't repeat what you have done to your previous laptop to this new one.
no no

Re-build you in a new you

All this time you sense a new purpose in your life
you have changed your perspective

so, now you're gonna change the things around you 
it's okay
it's time to change
Allah's call
gotta pick that up

Ayahanda kan pesan: Carilah yang ada, bukan yang tak ada .

Monday, May 22, 2017

How to escape education's death valley

3 Principles on which human life flourishes:
1. Human beings are naturally different and diverse.

Schools are encouraged to find out what kids can do across a very narrow spectrum of achievement.
True education has to give equal rights to arts, humanities and physical education. 
Kids prosper best with a broad curriculum that celebrates their various talents, not just a small range of them.

2. Curiosity.
Engine of education.
Teaching is a creative profession. 
Great teachers - mentor, stimulate, provoke, engage.
Education is about learning, no learning, no education. education is to get people to learn.
Teacher's role, facilitate learning.

Standardised test - should not be the dominant culture of an education.
Should be diagnostic. 

3. Inherently creative.

Thursday, May 11, 2017

Masa yang diberikan

Demi Masa, Sesungguhnya manusia dalam kerugian.
KECUALI, yang beriman dan yang beramal soleh.

Aku bermisi untuk berkhidmat 100% untuk komuniti Rohingya di Selayang.
Bukan nak kata tu niat murni, tapi itu satu tanggungjawab aku rasa aku kena empower them.
Kerana aku orang yang berpendidikan tinggi, dan mereka tidak berpeluang seperti aku.
Ini adalah ibarat misi membebaskan mereka daripada kebelengguan.
Melalui jalan pendidikan lah mereka dapat memanfaatkan diri mereka untuk orang lain.
Bukan menjadi komuniti yang hanya menerima makanan pakaian sahaja.
Mereka harus dicerahkan jalan yang mereka sendiri dapat lihat.

Namun, sepertimana beribadah kepada Tuhan, kita tidak disarankan meluangkan 100% masa kepada Tuhan sahaja di dalam masjid, sungguhpun itu tampak suci.
Kita diperingatkan tentang hak kita sebagai manusia kepada manusia yang lain juga.
Habluminallah wal habluminannas.

Di dalam kes aku ini, selain memperjuangkan hak orang yang tertindas,
aku tidak boleh abaikan hak ibubapa aku, hak keluarga aku, hak terhadap diri aku sendiri.
Serius, aku terlepas pandang.
Dan percaya atau tidak, ini kalau tak jaga boleh jadi terumbang-ambing hidup.
Aku tidak tahu mengenai keredhaan Allah sama ada Dia meredhai perjuangan ini atau tidak,
namun seolah nya tidak bagi aku.
Kerana keredhaan Allah untuk ku terletak kepada orang tua ku.
Aku tahu, bukan orang tua ku tidak meredhai perjuangan ini,
tapi aku berkehendaklah menunaikan hak mereka sebagai ibubapa kepada ku.

"Orang yang ada keluarga pun meluangkan masa dengan keluarganya dik."

Kadang aku pelik dengan diri aku sendiri, dahulunya amat mementingkan keredhaan Ibubapa ku,
bahkan dalam segala hal aku lah yang paling akur dan mentakuti ketidakredhaan Tuhan pada ku.
Pernah sebuah bala menimpa bila tak dengar cakap mama.
Tapi kini aku mampu memikirkan segalanya untuk diri aku sendiri. Aku sudah tahu apa yang terbaik untukku, setidaklah aku lebih jelas dengan misi ku.
Tidakkah ini perkara yang baik?

Ya Tuhan, aku akur, hendaklah masa yang diberikanMu ini tidak patut aku luangkan 100% untuk satu suatu.
sekurangnya 30% masa dalam sehari adalah untuk mama ayah, dan hendaklah ia paling berkualiti.
Misi peribadi ku sendiri juga aku tak boleh diabaikan, yakni membaca buku berseorangan. Tanpa ini aku tak boleh teruskan hidup yang baik. Sekurangnya 10% sahaja.

Dalam apa pun perjuangan, jangan lupa mama ayah.







Kita pilih

Bila dah besar ni makin lama makin banyak idea nak buat apa
Banyak benda kita nak buat
Masa ni lah macam-macam nak belajar

Daripada nak belajar bidang pemakanan sahaja, 
tiba-tiba rasa nak belajar serius tentang pendidikan,
tentang perkembangan kanak-kanak ke...
masuk pula tentang bidang pemasaran, 
oh, atau pun tentang pengurusan pentadbiran,
ke.. nak belajar undang-undang?
atau teruskan penulisan?
emm kemahiran menjahit, memasak, berniaga, pun nak nih
oh oh oh, mahir dalam bahasa isyarat dan bahasa asing pun impian aku juga.
T_T

Satu bentuk dahaga ilmu ke ni?

Kita percaya kita boleh buat semua. Kemahiran yang banyak macam-macam kita boleh buat.
(Mungkin bukan kita? Ke aku je?)

Malangnya, tanpa disedari, tempoh yang diberikan kepada kita/aku mungkin tidak mencukupi.
Beringatkan kematian tu sangat dekat kan?
Maka, yang mana satu kita patut seriuskan?
Yang mana patut aku cungkil dan asah kasi pakar habis-habisan? 

Dilema juga.

Daripada dulu aku yang tidak A lurus, terasa tidak ada banyak pilihan.
Bila keyakinan rasa kita boleh tu hadir, nah kau banyak sebenarnya pilihan.
Selagi kita tahu apa kita nak buat dengan pilihan tu.

Tulisan aku ni pun tidak lah bagus mana, bahkan cara penulisan aku kian berubah apa.

ok aku dilema

Ingatkan kembali diri kepada kematian bila dalam kebuntuan,
"Nanti aku nak mati sebagai apa?"

Apa perkhidmatan terakhir aku kepada manusiawi di dunia ni?
Perkhidmatan manakah yang dapat memanfaatkan manusia? sesungguh-sungguhnya.
Bukankah ini adalah amal yang cuba dicukupkan sebelum mati?

Timbulkan persoalan sendiri, dan cari gali jawapan sendiri, sampai puas hati !

Aku nak mati sebagai pemberi khidmat terbanyak untuk orang sekeliling aku,
mengingat siapa aku selepas kematian aku tu bukan kepentingan aku,
tapi memastikan mereka mandiri dan memanfaatkan sesuatu daripada aku.


Monday, April 24, 2017

My Parents on Love

[from previous posts]

Everything about love, I told my Mama first before my Ayahanda.
Lady-to-Lady conversation.
And it turned out, I'm not happy with it.

Because I think Mama want to see me getting married faster with someone that is SOLEH (in her view).
Yet I was confused, because if I denied to follow her wish, it will turn out to be a curse to me. T_T
I mean, really. It happens a lot. Bala gila kalau tak ikut cakap mama.
Something bad out of my mind could happen macam tak percaya it happened.
So whatever Mama say, it can be scary to me kalau tak achieve her wishes. grr

Finally tadi just had a conversation together Mama dan Ayahanda.

"Ni ayah, si Siti ni, budak yang bagi hadiah tu memang betul-betul nak ke dia"

"Kamu tengok lah kamu rasa macam mana, sesuai ke tak. Perkahwinan campur lain budaya ni kang takut macam-macam tak kena. Apa yang tak betul bagi kita, betul bagi dia lah, itu tak kena lah ini tak kena lah.
Walaupun sama agama, tapi budaya (cara hidup) berbeza pun payah juga.
Itu yang Islam kata biar sekufu."

Aku dah angguk-angguk, "Itu yang dedek tolak baik-baik dah"

"Bapa dia ulama' ye dek? Tengok tu, baik dah orangnya, kenapa nak tolak"

Ayah 'backup' aku :p
"Tak ada lah. Penguasaan agama ni memang melalui AlQuran dan Hadith semua tu, tapi tak nak lah satu hari nanti, apa-apa jadi, dia gunapakai hujah agama, bukan hujah budaya (common sense / cara hidup)."

WINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

Sekarang aku wish yang wish mama dilupuskan! Aku harap mama berubah harapan!
Mama, if it about my happiness you are worried about,
I believed I will be more than happy if I stay alone than being with someone I don't love for the rest of my life.
Please be happy for me as happy as I am now

My Life, My Decision, My Happiness, ALL ON ME.
My Decision, My Risk, My Responsibility.

Kita kekal faham, Mama kita cuma tak nak kita sedih sahaja

Shifting the view of 'Love'

From my previous post, I posted my problem in a group of family angkat (?) that I could ask for help to answer my question. There are plenty of answers from different people. Thanks guys!
Following is the answers that is nice to think about before making a decision



Yes, I LOVE THIS, CHARACTER FIRST ! Agama boleh belajar sama-sama

My thank you reply that might not be important?? so the size shrink a bit hahee


And then I meet this video



Great, I found 'everything' in a day about shifting my view about what Love is about.
What happened yesterday benefits me as well

As much as brave to express our feelings, we have to be brave enough to take the possible risk of being rejected. I gotta learn that.

Sunday, April 23, 2017

I break someone's heart

Let tonight denotes what emotionally unintentionally happening
Aku tak sengaja ok T_____T I feel so baddd and then I screenshot lagi lah baddd




I don't know what to do. I just hate to puzzle up my mind so I want to unwind this.

My feelings?
Throughout all this time, it doesn't come to my attention that he is going to let this go and I pretend everything that he gave me is just being kind between colleagues, cause he never said as such. I mean, how could that possibly be?? Well, even if he does, I knew it won't work. But this time, is quite different.
Now he blew this up on my face, I feel guilty that I didn't prepared for this.
Even if I did, I could be so cruel. Even what I have said to him just now, I think that is very polite of me enough yet it burst him into tears. What else can I say.
I also burst into tears when a guy praised me as such.
It is not like it never happened before, but maybe I am in the middle of needing to hear this. Because what happened lately was critics that I had which I took it very serious and deep although it was a small piece of trash talk, cause I'm a very sensitive person. hah

Finally, this is what comes to my mind.
I don't like him. I don't feel the same way as he does, because I like somebody else, yet maybe I turned out to be broken heart too, the guy that I like may not like me the way I do. So I keep this shut once I did a reality check; I'm no good for such great guy I'm hoping for, he deserves better.
So looking at the opportunity now and what I want from a marriage is just to raise a khalifah. If I turned out to be a single mom, I could be successful too. Jauh sangat eh fikir?
Or maybe I'm trying to find out making things simple and easy for everyone.
That comes to my mind that, probably Allah send me this kind of man to test me out?
A guy who I don't want, but maybe that I need? or the guy that need me? I believed he has a lot more to go before getting married, thus I was thinking it is my job to help him be great, the way that I believe?
Well, Life is always a test. Marriage is a part of life. It could turn out to hell and happy, well that it is what it is.

Yet, a big part of me says, It is better to be alone than being with somebody you're not comfortable enough for the rest of your life. (but how do you know you will not happy for the rest of your life??)
Is it my job to care his feelings? I'm trying not to care. Oh my God, I feel so cruel.
But he has to face the fact isn't?
He has to.
I can only apologise that I can't fulfill his wish,
Yet I wish he could be with someone who will love him the way he does.
Love cannot me forced. Cinta tak boleh dipaksa.
Marriage is about love. Isn't?
Once we truly love each other, then it comes responsibility to take care of each other.
So before I come to that point, I have to be responsible to myself.
And you too have to be responsible with yourself, everything including your feelings.
I believe, it is not my responsible to take care of your feelings.
Life will always hit you hard brother.
Face it.
I am also facing almost the same thing.
We have to be strong.
When we cry, it is because we choose to cry, not because anyone else's faults.
No one to blame for what we chose to act.
I hope I have done my job to let people who come and go in my life, learned something valuable
for the rest of your journey.

Bon Voyage !

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Wow I wrote this nice, kopipes send to him !

Saturday, April 22, 2017

Single Mom

I don't know but I think I could sense myself that there is a high probability I'm going to be a single mom. Be it married or not married, I could be a single mother in the future in anyways. Looking at myself now being all by myself wherever whenever in any situations, I realised that I am not able to let myself rely or hope for anyone else. Maksud aku, Tuhan je tempat pergantungan harapan. Manusia tidak boleh diharap.
So this song touches me so deep that it could rock my life, although it is quite sad bila dengar lagu ni. Yup, that is life. Rockabye

Tuesday, April 4, 2017

Kemampuan dalam kemahiran

Skil Kemahiran

Aku tahu aku mampu buat macam-macam perkara

Tapi dengan masa yang ada, cerita yang tak panjang, kematian yang menghampiri separa urat,
kemahiran mana patut aku tekankan.

Dan dah tak ada masa untuk berlegar-legar,
manusia semakin kesuntukan,
sebab tu kita kena kekal dengan misi hidup,
hidup untuk apa

Jika aku hidup untuk bermanfaat buat manusia lain,
Aku harus cepat-cepat asah kemahiran yang betul-betul dapat manfaat manusia lain
bukan untuk keuntungan sendiri

So he likes me?

[23/12/2015]

I don't have that instinct or six-seven-eight-sense to smell whether a person likes me or not.

Bahasa cinta ni aku selalu minta tolong kawan aku sorang ni. Padahal bila pikir balik, perlu ke aku fikir sangat apa perasaan dia pada aku? Macam mana kalau prediction member ni salah? I hate to predict sebenarnya.

Bagi aku, selagi dia tak cakap "Aku suka kau", selagi tu lah aku anggap sebagai kawan, dia nak tanya pasal makan aku dah ke belum, sihat ke tak, tu semua bagi aku soalan biasa yang dia saje nak tahu. So aku jawab je lah. Dia nak jumpa, then jumpa je lah.

Yang bagi orang lain, tu maknanya aku layan dia, tandanya aku pun suka dia lah. *facepalm lah bagi aku sebab aku tak paham celah mana suka tu.
Lepastu, bila aku 'layan' walhal sebenarnya aku tak suka pun dia, orang suruh aku tinggalkan macam tu je (kau tak rasa kejam ke ignore je macam tu?). So kalau aku terus 'layan', aku dah mula rasa bersalah dah ni. Dan perlu ke aku rasa salah ni? Bukan salah aku kot, bukannya aku/dia declare apa-apa pun.

Serabut lah fikir apa yang orang fikir pasal kita. Sebab tu wahai manusia sekalian, pentingnya bercakap jujur.
Cakap je lah nak kenal-kenal dulu,
Aku take words directly apa yang orang tu cakap.
_________________________________________________________________________________
So what? Let's be naive?
No, just focus on being yourself and focus on your life. All these things are distracting and destructive to you.
So how? No need to think about it, throw it out from your mind lol

Like my sister said, be friends with EVERYONE


Rasa

Mampu ke kita untuk tidak merasakan apa-apa?

Boleh kah Tuhan izinkan aku untuk tidak merasakan apa-apa?

Sebab asalnya, perasaan menciptakan harapan. dan harapan takut menjadi palsu.

Bahkan kita selalu merasakan untuk memiliki rasa antara dua.
Contohnya, sedih atau gembira. Kita memilih untuk menjadi antara terlalu sedih atau terlalu gembira.
Walaupun kita cuba untuk memilih berada di pertengahan, tetap kita mencipta pengharapan dan sangkaan seterusnya.

Maka dengan itu, boleh ke aku memilih untuk merasa apa-apa, seterusnya tiada harapan dan sangkaan apa-apa.

Justeru, dapatlah aku melakukan tugas sebagai manusia kepada manusia, dan sebagai manusia kepada Tuhannya.

Macam robot pula

Aku diproses dari kilang mana pula nih

Monday, March 27, 2017

Kenapa aku tak Indah

Bukan mempersoalkan pun kejadian Tuhan kepada aku,
Tapi aku yang memilih untuk jadi tidak begitu indah

Aku pernah jadi indah lah
Aku pernah kontrol ayu ok

Itulah
UNREALISTIC, PLASTIC
FAKE

Keindahan itu hanya sementara, kenapa nak pretend macam ianya kekal selamanya?
Kau tengah mimpi tu Jah
Lepastu tunggu lelaki-lelaki terpegun dengan kau dan datang kepada kau bukan?

Wanita Solehah itu sememangnya Indah. Tapi dia tidak lembik.
Bila nak kena strong keatas ujian sedikit dah menangis cari orang tolong strongkan dia.
Yang ni pula apa cerita:
Bila bab wanita indah, mesti nak portray gambar-gambar kau acah lembut sopan santun bunga sakura hahaha
Realitinya kau sedang memerangi diri sendiri setiap masa kan? Jadi kenapa tak being real?

Kau rasa Siti Khadijah andaikata masuk 2017 ni dia buat macam tu ke? kahkah

Jadi kenapa aku tak indah?
Bukan sebab aku tak nak jadi Indah, Tapi aku cuba menjadi realistik, dan jujur.
Dunia dah terlalu dicacatkan dengan penipuan indah, yang kau pun tertipu.
Dan perkara jujur selalunya pahit tak indah, dan kau enggan menjadi sejelek itu.

Biar dunia lihat aku kotor? aku kasar? aku ganas? aku ekstrim?
Ah, biarlah, bukankah kita harus abaikan apa kata orang dunia ni?
kahkah
Bukanlah patut diabaikan, tapi ambillah diperantara dipertengahan antara dua ekstrim itu.
Sehingga orang kebanyakan tak mampu faham kau ni apa. atau diantara dua.
Akhirnya kau kesah apa kan?
Sampai mereka dah tak mampu nak kesah pasal kau
Yang pasti, aku tiada kepastian keatas kesangsian kau itu. kahkah babai

Wednesday, March 8, 2017

Apa kamu nak daripada Perkahwinan

Perkahwinan tak boleh kekal tanpa pembaharuan dalam hari-hari hidupnya

Kamu tak boleh hanya kahwin dengan dia, dan hanya kekal berharap dia tak main kayu tigaempatlima
Kamu takkan boleh "Kalau dia main kayu duatigaempat ke, siap lah dia ni"
Sebab kamu sendiri tidak tahu apa tujuan kamu berkahwin.
Yang kamu tahu ianya kena kekal, kena setia till jannah.

No, It's more than that.

Aku?

Tujuan kahwin: Membangunkan seorang khalifah yang dididik sejak rahim apa aku makan semua sampailah dia dah besar.
Didikan bermula daripada rumah. Kenapa seorang anak boleh jadi nakal sangat ke sekolah adalah kerana apa yang dia perlukan di rumah, dia tak dapat. Yakni, didikan yang baik.
Jadi, sebelum aku cakap dekat mak-mak ni tentang mendidik anak, nanti dia kata "kau tak ada anak senanglah cakap." Aku tahu ianya susah.... memang susahpun kalau tak reti. Unless kau willing dan bersedia untuk beranak sepertimana kau bersedia untuk menikah dulu. kalau tak bersedia kenapa kau kahwin?

Tujuan kahwin 2: Upgrade diri. Sepanjang membujang ni selalulah upgrade-upgradekan diri sampai tak nampak kenapa perlu aku kahwin sebab banyak benda aku dah berubah lebih baik so aku tak perlukan lelaki hahahaha. But the thing is, change never stops. Change is always happening. Apa yang kekal dalam dunia ni adalah perubahan. Perubahan adalah suatu perkara yang kekal. fullstop. Bila dah rasa sehabis baik mampu menanggung diri dari segi sifat dan perangai, akan tiba juga satu masa sedar, yang aku perlukan pasangan. bila jumpa tu, i know it will be like a new open door. I know I'm gonna have someone that I can talk about everything with what's going on in my mind without doubt of he's gonna away from me duhhh, and then he shares what he thinks about the idea that I had. Then the discussion grows bigger and bigger to the point where we always love each other. That is why women and men need to be different ! and collide each other !

Apa lagi


Thursday, March 2, 2017

Song: James Arthur - Say You Won't Let Go

Sepertimana lagu John Legend - All of Me
Lagu-lagu yang dinyanyikan oleh lelaki-lelaki ini boleh dikatakan sangat romantis
Romantis yang benar-benar dia menyayangi isteri nya sendiri
Kenapa?
Sebab dia mampu memikirkan bait-bait kata yang indah, yang berbeza-beza perkataannya dan perbuatannya untuk menyatakan perasaannya terhadap isterinya,
beserta tempo lagu dan ton suara yang tidak lah terlalu merdu, tapi ikhlas dia tu boleh terasa dalam lagu.

Meminta-minta pada Allah

Aku tahu Allah SWT Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
Allah suka hambaNya yang meminta-minta padaNya.
Tapi, entah kenapa
Bila aku berhajat, aku tak tahu apa yang aku ingin hajati,
Aku tak pandai nak meminta-minta daripada Allah SWT secara terperinci

Aku hanya minta redhaNya, syurga, bahagia dunia akhirat
Kesihatan ibubapa, berkati hidup mereka dsb yang amat general

Begini, aku fikir,
aku tak mahu aku mendapat apa yang aku inginkan
tapi aku mahu mendapatkan apa yang aku perlukan
Dan aku kira hanya Allah sahaja yang tahu apa aku perlukan
Ke aku dah terlalu bersyukur dan merasa cukup dengan apa ada sekarang?

Mama pesan, hajatlah untuk Jodoh.
Hal ni aku sangat tak pasti.
Aku sendiri tak ada paksa diri untuk berjodoh,
Tiada terlalu berharap.
Maka tiada terlalu meminta.

Walaupun aku pernah nampak ada kawan sentiasa solat hajat kan jodoh, belum-belum datang, dia jadi stress dan depress sebab sudah semakin tua
Itu bukan asbabnya aku tak mahu berhajat jodoh
Kerana aku sendiri tak tahu ada ke jodoh aku di dunia ni.
Kita semua tak tahu.

Dan buat masa ni, aku ikut saja cakap mama,
Buat hajat untuk jodoh...
Maka aku hanya berdoa dipertemukan jodoh yang terbaik.
Itu sahaja. Yang bagaimana, siapa, macam mana, terserah lah pada Allah

Betul-betul aku serahkan pada Allah SWT

Bukan aku tak tahu kepentingan bersuami,
Tapi di dunia kah?
Sedangkan mati tu terlalu dekat dengan uratku

Wednesday, March 1, 2017

Hari Kebangkitan sebelum dibangkitkan

Hari ni Hari Kebangkitan aku
Awal pula tu aku bangkit, 3 pagi
Seusai pukul 11 malam tadi bertangiskan kepemergian adik sahabat
Seawal itu juga terus tegas proaktif dalam pengurusan segalanya
Sekarang pula tak boleh rehat sudah jam 5.20 pagi
Memikirkan pengurusan esok hari

Shifting,
Daripada Pengurusan Masa kepada Pengurusan Tenaga.

Semua orang memiliki masa yang sama, tapi tenaga yang berbeza. Jangan ikut cara orang lain bekerja.
Ya, malam sebenarnya waktu beristirehat
Tapi dah kalau lewat malam kepala ini tidak mampu lena,
maka pada waktu malam lah segala keindahan dalam berfikiran aku buraikan.
Nak menulis, tulis,
Nak membaca, baca terus.
Jangan dipaksa berehat atas nasihat orang lain
Dan pagi adalah waktu mencari rezeki untuk anak-anak ini
maka buatlah sehabis baik.

Aku percaya tenaga aku power
Tak boleh ikut cara atau nasihat orang lain.
Nanti diri sendiri tak terurus, nanti diri sendiri tak kenal diri sendiri

"Sejauh-jauh kita buat kebajikan menolong hak orang lain, Jangan kita lupa hak kita pada Allah SWT"
-Ustaz Rafik Shah-

Dan hari ni, jam 2 tahun aku dah putus talinya

Baru tukar nyawa bateri, teruskan berkhidmat

"Semoga terus merindui,
Dua lokasi hati satu frekuensi"
-Kirana, Rindu-

Tuesday, February 28, 2017

Gangguan Seksual Kanak-kanak

Why I take this seriously like tiba-tiba?

Gangguan seksual boleh terjadi oleh atau kepada sesiapa pun, tanpa kita sangka, seorang ustaz atau kawan-kawan yang sok-sok alim?

Pernah dengar atau terkejut macam tak percaya tak; seorang lelaki alim agama sentiasa menjadi imam lah apa lah, rupa-rupanya, sebenarnya dia seorang Gay?

Mesti kita ada rasa macam marah kan? "Ee belajar agama tapi Gay" marahnya macam tak boleh terima 'kebodohan' apakah ini?

Barangkali mereka-mereka ini pernah menjadi mangsa gangguan seksual semasa mereka berusia kanak-kanak lagi. Boleh percaya?

Ini lah betapa besarnya realiti kes gangguan seksual kanak-kanak yang telah lama berlaku sebenarnya. Sehinggalah sekarang. Apa yang terjadi sekarang adalah berikutan apa yang telah berlaku kepada mereka yang lalu. Dan kitarannya terus beterusan...

Kenapa macam sekarang baru benda ni kita tahu?

Sebab adat dan syarat dalam masyarakat kita dulu yang sangat taboo. Bercakap tentang seks atau sentuhan-sentuhan yang tak dibenarkan adalah diharamkan dan memalukan sama sekali. Jangan bincang! Jangan bercakap tentang nya! Senyap! Shush! Sebab tu budak-budak pun takut dan tak tahu nak ceritakan masalah seksual yang dihadapinya.
Dan sekarang, kita berada di generasi yang sangat infomatif dan berteknologi tinggi, anak muda kita mula tak segan nak bercerita kepada masyarakat melalui sosial media apa yang dia buat di hari-harinya, info-info yang kita dapat pantas dikongsikan dan dimaklumi sesama sendiri. Makanya baru lah sekarang kita nampak kempen ini sedang berjalan dan diwar-warkan oleh badan-badan bukan kerajaan (bukan kerajaan k, jangan berharap sangat pada kerajaan).

Ketahuilah perkara ini boleh berlaku dimana-mana sahaja, khususnya di institusi-institusi pendidikan kita hantar anak-anak kita belajar dan juga rumah kita sendiri. Harus ingat, kebanyakan kes yang berlaku adalah dalam kalangan keluarga sendiri. Minta tok jaga, minta pakcik jagakan, tu yang bahaya tu.

____________________________________________________

Bila ada benda macam ni mesti kita cepat suspicious (mengagak-agak) bila nampak seorang dewasa dengan kanak-kanak.
Kadang-kadang orang yang dah bila jadi sensitif dengan perkara ni, ibubapa bersama anak pun mereka boleh jadi sangsi.
Sama lah bila bab lelaki dan perempuan berduaan, mesti dah fikir macam-macam, rupa-rupanya mereka adik-beradik.

Aku pun macam tu juga. Jadi sangat risau bila seorang ustaz rapat sangat dengan budak kecil.
Pegang-pegang pipi tudung dia cium dia sayang dia.
Bila dah tahap macam ni (bukan confirm lagi) kena datang dekat dengan budak tu.
Tanya-tanya soalan yang bukan gaya detektif tapi soalan mesra.
Aku cukup risau betul.

Benda ni dah lama dah, bukan baru lagi.
Tapi dah tiba masanya kita jadi sensitif dengan perkara-perkara seksual macam ni.
Perkara sensitif lagi disenyapkan lagi orang boleh ambil kesempatan.
Perkara sensitif harus dibicarakan bersama.

Monday, February 27, 2017

Tudung

Tudung bukan sekadar kain
Tudung bukan sekadar lambang maruah

Maruah aku tidak terletak pada tudung.
Tidak aku memakainya hanya kerana sebahagian daripada agamaku
Tidak aku memakainya hanya kerana sebahagian daripada hukum

Jadi, kenapa aku memakainya?

Kerana tudung adalah diriku
Tudung membawa kesederhanaan dalam diri ku
Tudung itu menyederhanakan aku
Tudung memberi kehidupan yang jimat dan minimal

Ya, sejak kecil bermula umur 11 tahun aku minta dikerudungkan
Sejujurnya bukan sebab nak jadi macam kakak-kakak aku yang lain
Tapi masa kecil tu hanya ingin tahu apa perasaan memakai tudung ini

Entah untuk kata ajaib atau tidak ajaib,
Tapi aku suka rambut aku tidak dilihat
Ya, rambut adalah asetku, tiara ku
Memakai tudung bukan untuk menutup tiara itu dan hanya membenarkan yang 'berhak' tu sahaja melihatnya
Tidak
Tapi tiara itu yang berbentuk sekian sekian berwarna sekian sekian
itu menandakan ciri-ciri aku
Dan aku tak mahu orang mengagak aku dari jauh melalui rambut
Tapi terus hadir ke aku dan kenal aku
Apa aku di dalam bukan di luar

Tudung tu best
Tudung itu aku

Tudung yang macam mana?
Aku tidak berbunga, hanya bertaman hijau kebiruan
Tudung aku tidak reti pula melilit-lilit
Bukan tidak reti, malah tidak minat nak belajar sama sekali,
Tudung itu sederhana
Tudung itu mudah dan memudahkan
Maka, hanya tudung bawal tiada corak gempak yang kau suka
Kita tak sama
Kenapa kau bertudung juga aku tidak tahu
Maaf aku hanya tahu apa aku bertudung
___________________________________
Terima kasih yang menghadiahkan tudung shawl yang aku tak tahu bila aku akan pakai

Wednesday, February 15, 2017

My Break Up Story 2

Following from the previoussss post tu,
I'm very shocked your mom called me, suddenly.
Why?


So the conversation goes on and on in whatsapp,
on.... where to meet, even until the day...

But, I really cannot make it, from KL to Damansara? Malam-malam travel that far, tapi mama aku pun bagi -_- (sebab nak tahu cerita hahahah)
But still, ridiculous for me to travel sacrifice a night, dah lah kereta pun tak semengah nak travel jauh-jauh, please don't force me.


Aunty, saya pun dah pening siapa nak jumpa siapa sebenarnya.

Whatever the story or the reason is, saya takkan terima balik, meskipun MLM hahahaha


Tuesday, February 14, 2017

Integrasi Kaum dalam Masyarakat Malaysia


Dari kecil aku sekolah kebangsaan (atau sekolah melayu?) sehingga SPM,
Selepas SPM ayah membuka jalan untuk aku ke institusi pendidikan swasta, halnya bertujuan untuk belajar daripada kepelbagaian kaum.

Weh, aku tak rasis.
Baru-baru ini aku mendapati sukar untuk bekerjasama dengan berlainan kaum, khususnya kaum Cina.

Pada mula-mula lagi aku dah mendapati gaji pokok aku rendah berbanding rakan Cina yang lain, malah ada Melayu lain juga lebih rendah (sebenarnya tak boleh tengok perjanjian orang lain tapi semua gaya-gaya naif pun semua kasi tengok lol). Sebelum aku turunkan tanda tangan dokumen perjanjian bekerja tu, dengan gigih aku tanya
"Why others' salary is higher than mine?".
HR berkata: "The salary is allocate by experience and the interview."
"But they all seem... don't know what I'm talking about the nutrition issues."
"Actually you all are not allowed to see each others' document"
Tapi aku mengambil tindakan tak kesah sebab teringat ada kawan Cina dari Singapura kata kaum Cina di Malaysia tertindas.
Walaupun aku sebenarnya tak nampak dimana ketindasannya, aku hanya mengangguk waktu itu.
Bercakap soal kaum selalu dianggap topik yang sensitif, "Jangan sebut! Shhh!"
Hakikatnya masing-masing hanya nak percaya apa yang dia percaya
Katanya 'Takut' bergaduh, nampak macam solusi keamanan - walhal dalam diri masing-masing ingin diluahkan dan dibicarakan bersama
Apa kita ni sebenarnya?

Masing-masing sebenarnya sangsi sesama sendiri,
Di mulut katanya "Sorang cina/melayu buat tak bermakna semua cina/melayu macam tu juga" Di matanya pula Nila setitik tetap rosak susu sebelanga

Apakah ini berpunca dengan cara kita disekolahkan sejak kecil?
Sekolah vernakular dan sekolah kebangsaan.
Dua-dua cina di sini nyata berbeza



Friday, February 3, 2017

Kahwin kerana Agama?

Kahwin kerana Agama tu maksud aku:
Kau kahwin sebab kau rasa kau memenuhi Syarat Wajib Kahwin
Kau kahwin sebab kau rasa dah termasuk hukum seorang yang wajib kahwin
Kau kahwin sebab agama lelaki/perempuan tu nampak bagus
Kau kahwin sebab kau rasa kau dah cukup ilmu agama (?)
Atau atas sebab-sebab suci seperti "Nak ikut Sunnah".

Apa yang kita nak ikut Sunnah, boleh jadi tak Sunnah dah, bilamana benda jadi menyusahkan orang lain, walaupun dia meminta-minta tolong orang lain permudahkan.

Aku tahu it's a noble act.
Tapi perkahwinan ni lebih daripada semata-mata kerana agama.
Mental. 
Melalui cara kita menguruskan sekecil-kecil perkara dalam rutin harian kita
Akhlak, Perangai...

Nak tahu kau ni dah boleh kahwin ke belum?
Kau hidup, tak menyusahkan orang lain untuk sekecil perkara.
Perkara yang kau sendiri patut boleh buat, tapi asyik minta tolong orang lain, itu menyusahkan tahu?

Pandai lahirkan zuriat, pandai beri agama semua, tapi pengurusan anak; orang lain kena buat, siapa lagi kalau bukan mak ayah sendiri pula tu. Sedih sebenarnya. Sayang seribu kali sayang.
Bagaimana entah khalifah yang ingin dibentuknya

Ya perkahwinan itu sunnah,
tapi perkahwinan tu bukan fikir
sekepala ke tak sekepala
sekutu ke tak sekutu
sekufu ke tak sekufu
Takdir Tuhan atau tak
Jodoh ke bukan

Bukan

Tapi Kau bersedia kah mengambil langkah kehidupan yang seterusnya?