Thursday, September 22, 2016

Song: Stand By You by Rachel Platten


At first I'm quite reluctant to have this song continue in my ear as I heard:
"I'm gonna stand by you, even if we can't find heaven, I'll walk through hell with you !"

Oh no, I won't ! I don't want to go to hell !

Yet, a question come up in my mind, If I were to marry someone who I believed I love him, am I gonna stand by him? 

The 'hell' as in the lyrics, I defined it as in this world, not the hereafter. You know, living in a cruel world as if it is hell to you. But it won't feel like hell if we hold hands together or when you by my side everything feels heaven. Love, you're not alone. I'm gonna stand by you <3 p="">

This song is lovely.

You will only find this way if you know you're also not perfect or not good enough to be in heaven

Review: The Intern

Image result for the intern

I would say the intern gives a life motivation by manipulating how a different generation responds to things around them.

Anne Hathaway represents the young generation like us.
While Mr Whittaker represents the old generation like our dads or moms. 

I'm not sure if it has anything to do with maturity between these two generations because it cannot be define by age.
This movie shows clearly the we speak, the way we handle our problems -> the way we think, different from the matured man like Mr Whittaker. There's nothing right or wrong in the movie yet how do we perceive things differently.

We might always think that we don't need older generation to teach us, 'cause we are more informed than them through information and technologies around us these days. But their life experience is valuable to learn in life.

I really like the last scene of the movie on how Jules (Anne Hathaway) handles her marriage problem. That brought me to not blame yourself for chasing your dream, for the guy who betrayed you. Most women would choose to stay for the sake of their children. It's really heart-wrenching when you are ready to let go someone and ready to handle everything on yourself. You know, you can keep on living and survive on your own 'cause you know you'e strong. 

Lelaki Pendiam


Aku rasa, orang yang paling susah untuk aku deal dalam dunia ni adalah orang pendiam.
Lebih-lebih lagi orang lelaki. Orang yang nak jadi pemimpin kita.

Think about it.
All decisions is on him, cepat atau lambat is on him.
Aku jumpa pasangan yang perempuannya jadi gila dengan sifat lelakinya yang macam ni. Jadi kelam kabut perempuan tu kalau decision tu dia perlu dengar cepat-cepat sebab yang nak kena prepare ke apa semua dia juga.

Sebab tu lelaki pendiam ni lebih sesuai dapat perempuan yang lebih diam daripada dia atau jenis obey, isteri mithali lah katakan. Aku ni mungkin isteri miss-italy

Pentingnya mendapat pasangan yang berterus terang.
Kalau perlukan masa, ok cakap perlukan masa. Jangan lah diam je sampai dah habis pikir sendiri baru nak cakap. Yang perempuan pulak tergesa-gesa kena laksanakan perintah yang very last minute decision tu. Bila terlambat kata derhaka.

One thing to be clear here is, people can't assume. And don't assume.
Lelaki banyak berdiam untuk tak bercakap, takut atas sesuatu. Atau memberi jawapan yang tak jujur keatas sebarang persoalan.
Bila cakap dengan perempuan bukannya nak terus terang, terpinga-pinga perempuan nak teka apa kau nak sebenarnya.

Aku sedar lelaki generasi zaman aku sekarang paling sukar nak jumpa yang berterus terang.
Yang perempuan pulak tak segan-segan cakap pasal kahwin, nak soulmate, relationship goal bagai.
Abang ipar aku pun tak paham, "Apa masalah korang ni? Kalau suka cakap je lah suka."

Tuesday, September 20, 2016

Review: Temple Grandin



Image result

Temple Grandin

Mary Temple Grandin is an American professor of animal science at Colorado State University with autism, world-renowned autism spokesperson and consultant to the livestock industry on animal behavior. -Wikipedia-

You should treat animal humanly.

We want good food in our stomach we should show respect to them. And being sensitive in animal welfare is respect to the nature.

There's a lesson in this movie for us as a society,
Yes, it is weird when somebody is being too enthusiastic too excited to tell us about a topic he/she interested in but not the society. Because we believe its too important for people to know. I believed myself was like that too, too much excitement to speak everything that I know about Nutrition to anybody.
Temple was so sad after the society gave that reaction:
"No one listens to me! And they keep giving each other looks and I don't know what they mean. They make me feel bad!"
This may be happen in autistic, but deep down in these normal people like us, we are actually very stressed, unable to open the discussion. And they ran away don't want to listen.

You know guys, you're not interested to some topics because you don't know what it means to you. Isn't the best thing is when you able to meet someone who knows about the topic and how it means to them. Why don't you ask the details? "Why do you think we need to know this?"  All questions has answers.

Meet new people, meet someone who have different background from you, that's how we as a society can keep on growing.


When she is stunning a cow/goat, she says:

"I became aware of how precious life was, and I thought about death and I felt close to God."
We used to hear this kind of sentence from muslims, but from non-muslims, this is something take off.

She really appreciate her blind friend came to pay a visit because only the blind girl understands what she's been through and feel what she's trying to accomplish.

"I know there are a lot of things I can't understand, but I still want my life to have meaning"

At the end of the movie, in an autism conference, She said:

"Self-stimulation is good (spinning, rocking, flapping floor, rolling etc) it calms the nervous system. It can be a way to compensate for being held."
An autistic need the sensation of being hugged.

Most of autistic people are very sensitive to sounds and colours Over stimulation hurts (when people shouts or talking too much at once causes them panic).
"I am lucky. Rules and manners worked in me. Everyone works hard to make sure that I was engaged (with the society). I mean, they knew I was different, BUT NOT LESS."

See? We should from the different ones from us :D

Sunday, September 18, 2016

Kem 'Motivasi'

Sebenarnya selama ini apa yang kita ajar kepada anak-anak adik-adik kita... adakah itu yang kita mahukan? Atau adakah itu yang mereka perlukan?


Aku dah jadi fasilitator part-time selama 3-4 tahun skip skip pergi bila ada masa sahaja
Paling dabom nak sebut consultancy company yang pernah aku berkhidmat adalah FKA, Fadzilah Kamsah Academy. 
Sudah dekat 3-4 kali join, Anak-anak orang kaya je pergi. Systemised sudah wei. 
Shoutul Shabab company, ok sikit. Yet, still need a lot of improvements I just realised. 


Pastilah berbeza sekali dengan kem 'motivasi' yang baru-baru ni aku ikut secara percuma untuk anak-anak Rohingya/Myanmar bersama anak-anak Orang Asli Gombak. Khusus kem ini untuk mereka mengenali diri mereka, menerima dan berjuang untuk diri sendiri agar tidak terus disisih masyarakat. Mereka belajar untuk berjaya berjalan diatas kaki sendiri. Aku kira anak-anak kita juga perlukan pelajaran seperti mereka ini. Belajar mengenali diri sendiri.


Kem ini dibawakan khas oleh SUKA Society.
Ya ini pertama kali aku join kem yang dikendalikan oleh orang bukan Islam. Kita patut ambil pengajaran di sini.

Masih bersolat k.

Kem ni, main cikebum cikebum tu bukan fokusnya, tapi

Belajar mengenali potensi diri, kelebihan, kelemahan dsb.
 

Bulatan orang yang boleh mereka percayai bila ada apa-apa masalah


Belajar tentang emosi, bagaimana nak kawal


Belajar mencapai cita-cita dan mengatasi apa jua halangan


Belajar ekspresikan diri melalui lukisan pokok keluarga...


dann... Drama time! or Talent time. Tapi aku terlepas ambik gambar pasal enjoy sangat.

You see? Those are the things yang takkan dapat dalam sekolah formal juga.
Jadi, bila kita ada kem tu, lebih baik kita ajar tentang mencari diri sendiri, mengenali diri sendiri sebelum nak betulkan akhlak mereka.
Kita main rock climbing, ok, ceritakan signifikannya rock climbing ni di dalam kehidupan.
Kita main flying fox, ok, kita belajar tentang mengatasi ketakutan dan ketinggian.
Main explorace or whatever, bukanla sekadar main, tapi di situlah untuk aplikasikan apa yang dah diajar atau dalam proses pembelajaran juga.

Aku dari dulu sebenarnya tak tahu dimana signifikannya memarahi budak-budak tanpa memberi kasih sayang terlebih dahulu. Cinta adalah memberi sebelum menerima kata Tuan Pahrol Juoi.
Dan kita pula orang dewasa yang mengungkit-ungkit "Aku dah buat baik dengan kau, kau buat tahi kat aku". Nak ajar tentang akhlak tapi akhlak kita pula entah ke mana. Buat budak menangis supaya rasa bersalah? hmm.. aku kira benda tu hanya sementara. Sebab aku pernah merasainya, dan sejurus selepas itu sebenarnya aku hidup di dalam ketakutan. Takut melanggar peraturan. Aku dah patuh pada sistem. Dapat jadi peserta terbaik. Itulah yang orang dewasa hendakkan. Dan aku kasihankan diri aku yang dulu. Terlalu baik dan comel. Terpaksa confinekan diri sendiri daripada melakukan apa-apa yang ditakuti dijatuhkan hukuman. Kesian sebenarnya. You know kids are not supposed to live in fear of orang dewasa? Jadi terlalu baik sampai rugi tidak kenal potensi diri sendiri. Umur dah 20 ni baru aku mula gali betul-betul. Berapa tahun dah aku rugi untuk kenal diri sendiri?

Dalam kem motivasi, tidaklah aku berkehendakkan fasi yang sama satu jenis. Fasi-fasi juga pastilah berperwatakan berbeza. Namun, walaubagaimanapun watak yang dibawa haruslah mereka itu hadir dengan sifat berkasih-sayang. Dimana, bila ada apa-apa masalah mereka tidak segan tidak malu tidak takut untuk minta pertolongan. Kalau ada peserta dalam masalah tapi tak bagitahu aku, aku terasa sangat macam aku tak bagi perhatian yang betul kepadanya.
Bila dah bagi kasih sayang yang betul, nak suruh pun diorang ikut ok langgar sikit-sikit takpelah, dan dah tak perlu marah-marah.

 

Ni gambar feveret aku, Anak Rohingya ku berjaya berasimilasi dengan Anak Orang Asli with love !