Sunday, August 21, 2016

Thursday, August 18, 2016

Science to Sales & Marketing

Science grad to Sales and Marketing.



"Kalau kau pandai cakap, networking luas, kau mesti boleh pergi jauh punya lah, caye cakap abang" - Abg Dzul (Abang Ipar)

Bidang yang dianggap remeh dan dipandang rendah. Aku pun agak teragak-agak untuk keluar daripada zon selesa aku sendiri untuk mula buat sales di hadapan orang ramai. Direct selling, sekadar plan nak cuba-cuba experience sahaja. Ternyata, walaupun baru 3 hari, banyak betul pengalaman dan pelajaran aku dapat.

Dah lah muka dan cara pemakaian pun tak reti look presentable tak cantik-cantik macam orang lain, aku rasa sangat kekok, lebih-lebih lagi mengenakan tudung labuh atau terlebih kain, sampai kawan sales kata, "Are you like what kind of Hijabista?" lepastu dia buat gaya budak hipster tunduk tu (kalau kau masih ingat gambar viral dulu tu macam mana) hahaha macam offensive tapi tak, orang sales ni memang outspoken. Dengan muslims yang memang nampak muslim secara fizikalnya pun depa tak segan tanya "how many girlfriends / boyfriends do you have?" masa demo barang.

Walaupun aku memberi pendapat it is kind of offensive for the muslim customers because they changed their face and turned to me right after you said that, Tapi dia kata, "ok takpe, you taknak pakai ayat tu takpe, anywhere suits you lah". Since they are non-muslims I think it's okay and just hope the muslim customers understand lah. Jadi, macam mana mereka ni ada keyakinan yang sangat tinggi dalam presentation walaupun tak ada pengetahuan yang banyak pun pasal produk tu? Ini lah namanya KEMAHIRAN BERCAKAP / kemahiran mempengaruhi orang. Tak tahu pun pasal produk tu, tapi dia pandai cakap, pandai influence (mempengaruhi) orang sampai orang yang dengar tu boleh ikut cakap dia, beli barang dia tu. Hebat tau. Sebagai 'budak sains', aku sebenarnya sangat kagum lah dengan skills mereka ni. Gaya tu memang takleh blah, nak kata fake smiles ke apa tapi boleh jual 3-4 sets dalam satu hari. Memang dasar tak kesah apa orang kata tapi dapat buat RM300 dalam satu hari, kau rasa?

Sales and Marketing adalah kemahiran yang sangat membina macam mana kau nak promote diri kau kepada orang lain. Macam mana kau nak mempengaruhi orang untuk hire kau kerja during interview atau borak-borak dengan orang berprofil tinggi. Kau bukan tak tahu baik buruk kau, adapun buruk kau, macam mana kau nak alter ayat yang buatkan dia masih nak hire kau walaupun dia tahu kau bukannya bagus sangat pun, fresh grad kot. Kita ni fresh grad macam telur je tau di mata HR, zero. Semua orang tahu lah.

Jadi, sebenarnya kemahiran ni adalah extra. Kau ada degree, orang lain pun ada degree, tapi yang tak semua orang ada; sales and marketing skills. Bukan semua orang suka buat S&M ni. So, it will be good in your resume. Banyak company nak salesperson sebenarnya, sebab tu vacancy ad banyak wei kahkah

Kalau cuak nak mula, macam mana nak hilangkan cuak? Tak payah cuak lah. sebab semua company mesti bagi training dulu sebelum kau hit the field. hha
Tips permulaan kalau macam aku risau nak buat sales : Tanya diri sendiri, worst come to worst, apa perkara yang paling teruk akan berlaku kalau aku tersalah langkah? Awkward moment je. Itu yang kena keep on brushing up your skill-set because you will always have the opportunity to try again and again setiap kali orang lalu lalang. Jangan takut buat salah. Daripada salah lah belajar lah.

Aku ni tak ada lah pandai sangat buat sales, ini job sementara saja cari pengalaman kerja dengan orang bukan melayu. Aku di sini nak mempengaruhi kau lah buat marketing. hahaha

Jadi, selepas ada skills ni nanti tak ada lah takut-takut nak interview tempat lain atau jumpa sesiapa pun. Nanti hilang lah gemuruh tu. In the mean time buat S&M tu, apply-apply kerja yang kau nak, nanti dapat lah offer yang lebih related to bidang yang kita dah belajar selama di universiti tu.

All the best.

Sunday, August 14, 2016

My Break-up Story

I think my break up story is interesting.
It doesn't actually end up with a lot of tears. Just a bit for a moment.
Plus, I admit that I made a silly immature mistake a year ago  (tuyang tudam turealise) but see how I tried fix it.
It doesn't turned up to what I hoped, but I'm still good with it.
That's why I think I want to share how I face my break up story.

Sebenarnya lebih kurang macam cerita AADC2 tapi aku Rangga. hahaha

Kesalahan aku adalah Block dia masa nak masuk Final Year sampailah Graduate.
Stuck in my academic issue, my marks dropped and I blamed him for that (immature act of me).
So that's why, during the Final Year, I decided to block him and go on.
The mistake is, I did without any explanation but I assumed he can guess why. Because we've been through that many times. It's not that we never had that kind of discussion, we did but it doesn't turn out well. You see how strong our love was? haha
But the feelings fade away bit by bit throughout the year yet so afraid to get back.

During the graduation, I saw his mom and his brother, but I didn't see him at all.
I don't mind, as long as we can meet and greet, that would be good for the last time, probably.
But I missed the opportunity. Damn.
So I texted (whatsapp) his mom. No reply.
I texted him also got no reply.

This stressed me out. Banyak perkara tak jelas dan tak dapat nak jelaskan.
Macam Rangga kan aku, "tolonglah Cinta replyyyyyy"

So I texted him again, yet doesn't mean I want to get back together again,
just hear my explanation and I wanna hear your honest reply, that's all.
Tapi tengok lah ni, tak honest pun. Ergh




We need to have a meet-up, face to face. Because this thing involve emotion roller coaster gitu. Kalau buat karangan, read with wrong emotions - false interpretation pulak.
Nak cakap pasal nak jumpa pun gaduh, dia tak nak. wth bro. tak gentle betul tak nak jumpa.
But that's okay, I'll meet your mom. And she's cool for that. Alhamdulillah!

But my mom afraid kalau it doesn't turn out well. My mom afraid kalau kena basuh dengan aunty.
She's afraid kalau aku balik daripada jumpa tu muka sedih.
That's kind of scared me out, because I didn't expect anything bad could happen.
But it will turn out to be really bad and very sad to me if I didn't get the chance to explain.
So I have to explain, and whatever happened next, I don't care and I can accept whatever it is.

So I meet her face-to-face,
"Saya minta maaf aunty, tentang kami. It doesn't turned out well at the end. I knew it was my fault....blablabla..."
I explained out all from my heart and I done my part.
I believed I can accept whatever her response is,

"Tapi kan, dia dah ada 'kawan baru' ni..."

['Kawan Baru' means calon baru lah bagi yang bingung tak paham. Takpe, aku pun tak paham mula-mula]

I... I.... I laughed out loud died in my heart. kahkahkah
Oh My God, so funny, it just reminds me of sweet sweet things dulu you know... like "you're the only one. I'll never choose anyone besides you." but at the end, his words against him.
Sampai sekarang aku tak boleh stop gelak bila teringat balik. Kelakar betul lah lelaki ni.
Tapi aku tak cakap lah dekat aunty tu.

Dengan senyum macam nak gelak:
"Oh ye ke aunty. alhamdulillah ler kalau macam tu. Nasib baik saya dengar ni aunty, dan saya memang patut kena dengar ni..."
Maksudnya kalau saya nak kahwin lain takde hal dah lah. betul tau. It's a relief. Dia ni pun cakap je lah dah ada lain, kenapa susah sangat. Tak elok tau buat perempuan macam ni.
Kejam. Memainkan perasaan perempuan.

Mungkin aunty ingat aku kecewa, jadi dia banyak ulang-ulang sebab macam tak confirm lagi tapi "dia yang bagi aunty bagi tahu ni". Meaning confirm lah tu. Snap. Yet I've explained that I'm coming here not to get back together again macam dulu tu dah.

So at the end of the 'dating' tu, I gave a small gift where a fresh grad could afford to buy.
Alhamdulillah everything settled.



Alhamdulillah that I heard that.
Cuma yang geramnya, tak dengar pun daripada mulut dia sendiri. Dia kena tahu dia ada salah dengan aku juga, tapi tak apa lah, boleh harap ke nak dengar kata maaf tu daripada lelaki yang macam ni? Abaikanlah.

Akhir kata, yang aku boleh kata, aku bersyukur sangat. Banyak perkara belajar daripada kejadian ini.

Next time, penting juga interview dengan bakal mertua, sebab bila berborak tu baru kita tahu keluarga ni kecenderungannya di dalam hidup yang singkat ini kearah mana.
Dan kita nilailah kita akan selesa atau tidak untuk berada bersama keluarga itu untuk selama-lamanya nanti. you hear me? Selama-lamanya. nilailah melalui borak jumpa-jumpa, bukan facebook nor mana-mana social media. Itulah fitenah yahudi ter main assume assume orang ni macam mana melalui pesbuk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So girls, take the courage to explain if you have to. Low down your ego.
You can do this alone.

Act like a lady, think like a man.

All the best.

Tuesday, August 2, 2016

She belongs to the society

I think I had enough of this marriage issue.
Last time I had a serious relationship with someone, the whole family tahu.
Berpusu-pusu semua nak ajar aku jadi perempuan, jadi isteri.
Aku nampak niat aku buat semua tu for the sake of a man to ensure he keeps on loving me. Memang bukan kerana Allah lah. Jadi stress lah maknanya.

"Kalau tak pandai masak, lari le lelaki kamu kang." 
(Bukannya tak suka masak, masak bila perlu je lah. Dan masak boleh jadi macam2, I'm cooking not based on your rules of cooking. Unlike you, I cook healthily.)
"Cakap tu kena lah lemah lembut." 
(Aku tak tahu nak lembut jauh mana lagi, bukannya kahwin lagi. Aku borak dengan dia pun biasa-biasa je. Sekali dah sweet tu sweet diabetes kot aku. Lepastu kena control lah balik dah bukan suami. Struggle hidup sorang2 pulak tu duduk negara orang.)
"... macam mana nak jadi isteri orang nih"
Ya Allah, what is it with this kind of struggle? Semua ni keep on questioning myself, will I be able to go through all these? It feels like I'll go through this all alone, because of the title as 'isteri'. In a family tree, who else the queen unless there is 2, 3 or 4th. Kena berusaha sangat nak kena tunjuk aku wife material. Aku ingatkan cinta itu seharusnya menenangkan, tapi ini mendatangkan lebih banyak kerisauan.
Next time sebelum kahwin aku nak terangkan benda apa yang aku bodoh. Dan bodoh aku tak biar macam tu je. Belajar berusaha haruslah diteruskan. Kalau family tu boleh accept, memang luar biasa dan terbaiklah maknanya.
I hate following the society's rules. I don't call it my definition of happiness by being able to follow the rules.
"Engkau kahwin kena ni ni ni ni"
Aku hanya jawab, "Lol baik tak payah kahwin" di mulut, tapi hati tak menafikan sunnah perkahwinan pun lah.
Ada jodoh ada lah yang terbaik tu.
Ya Allah, bersyukur sangat perkahwinan atau doa anak soleh bukan itu sahaja amalan yang takkan putus, tapi dua perkara lain iaitu memberi ilmu bermanfaat dan sedekah. Kadang-kadang rasa baik aku didik anak angkat jadi soleh daripada menambah bilangan populasi dunia (lol).
Aku suka mendidik mereka untuk tidak menjadi seperti orang lain, yang jiwa mereka pada dunia, yang kepalanya pada harta, yang hatinya pada mencari cinta setia satu orang, yang suka berharap kepada manusiawi demi kebahagiaan yang mereka sendiri tak mengerti. Nanti kamu akan kecewa, maka hiduplah untuk memberi, membantu orang lain, buat baik sebanyak yang boleh meskipun kita dipijak manusia-manusia itu.
Menjadi aktivis kemanusiaan sudah sebahagian daripada jiwa aku. Hendak dikatakan inilah cinta yang melengkapkan separuh agama ku, agama yang beri rasa tanggungjawab untuk membantu saudara sesama sendiri.
Dengan ini aku dapat mengisi kekosongan orang lain yang lebih memerlukan aku, yang mana lebih bermakna bagi aku untuk luangkan hidup bersama.
Aku nak bersama mereka untuk selama-lamanya. Aku dah janji aku takkan tinggalkan mereka, itulah akad ku.
Mereka kongsi keluhan mereka, aku kongsi luahan perasaan aku.
Kami saling memerlukan satu sama lain.
Ini lah cinta yang aku fahami dan aku inginkan.
She belongs to the society.
She will be loved.

Btw, don't stress.
Take control of your life. Just go with the flow of the society merrily.
Be happy.
Everything based on your interpretation about the reality.

"A tragedy is a comedy, misunderstood" -Shakespear-

KAK JAH

Utusan perempuan itu untuk lelaki itu

Ini adalah utusan perempuan itu atas keputusannya untuk putus habis dengan lelaki itu.

 "Aku menghargai kesetiaan kau selama ini.
Namun tak bermakna aku harus bayar harganya dengan melabuhkan cinta aku kepada kau.

Jangan kau tanyakan aku, siapa antara kita yang kejam?
Sudah aku beritahu engkau yang ini takkan terjadi kalau tiada ikatan yang sah, tapi tidak, engkau teruskan juga. Kerana aku fikir engkau lelaki yang lebih akal daripada aku, maka aku hanya turuti tanpa fikir dalam lagi.
Ceteknya aku fikir, lelaki lebih sukakan wanita menurutinya, maka aku berhenti menyoal dan aku buka hati untuk kau waktu itu. Engkau lebih tahu hukum. Tidak aku. Sekadarnya aku tahu halal namun hati tetap tak tenang.
Sepanjang tempoh satu tahun itu, aku tahu kau tahu bahawasanya berseorang diri aku di sana terseksa dengan beban ini.
Engkau dengar gelak aku, engkau dengar tangisan aku, selalu.
Terlalu rumit perkara ini, aku kerap mengadu pada kau, dan pernah aku dengar kau lelah melayan karenah aku.
Benarlah kan aku ini yang terlalu rumit. Aku tidak benar memahami engkau dan kau sukar memahami aku.
Aku percaya ini bukan apa yang kau mahukan.

Aku berdosa.
Siang malam aku menangis pada Tuhan apa yang tak betul dan tiap kali aku singkap hati ini ianya adalah adanya engkau.
Benar kata pujangga, "sepenuh hati" aku cinta, sumpah sampai mati.
Jadi benap hatiku untuk Tuhan kerana tak pernah aku mencintai Tuhan sedalam itu.
Tidak kau lihat perempuan jenis apa aku ini?
Yang sudah memberikan rasa cinta sepenuhnya sebelum kahwin?
Bahkan mencintai seorang makhluk indah sempurna baik melebihi daripada penciptanya yang lebih agung?

Nampak mudah aku berkata sebegini bukan kerana ada 'orang ketiga'.
Sudah lama aku fikirkan, dan buat masa ini aku putus untuk tidak berikan cinta kepada sesiapa.
Soal kahwin bukan misi hidup aku, seratus peratus aku serah dan biar pada Tuhan.
Maka sekarang ini tiadalah ghairah kahwin muda seperti yang aku pernah impikan sebelum ini.
Darah muda kini mungkin ghairah kahwin awal, tapi aku bukan lagi.
Dunia ini lebih banyak perkara penting yang memerlukan buah fikiran serumit aku ini.
Logik aku, lebih baik aku memberi makan kepada 7 bilion manusia yang sedia kelaparan daripada aku menambah lagi bilangan manusia ini.
Aku mungkin bukan untuk sesiapa atau untuk seseorang. Tapi aku percaya aku adalah untuk masyarakat aku.
Aku minta maaf tak reti melayani engkau seorang.

Sudah aku terangkan segala isi hati,
keputusan seterusnya tentang hidup kau adalah terletak kepada engkau. Bukan keatas aku. Maka jangan kau sugul hanya kerana seorang perempuan ini. Cinta tak kejam, cuma harapan yang kau idamkan runtuh. Sedang Tuhan sudah janjikan harapan sentiasa ada selagi mana kau bergantung pada Dia. Cintailah Dia yang takkan pernah runtuhkan harapan cita dan cinta.
Aku mohon maaf atas perubahan hati ini kerana aku percaya dan yakin ini adalah lebih baik untuk aku dan untuk engkau.
Sekiranya pada saat aku terima kau adalah kerana ada pengaruh lain yang menggesa aku terima kau atas kesucian peribadi kau,
kali ini, tiada sesiapa pun mempengaruhi aku dalam membuat keputusan ini.
Ini adalah keputusan aku, dan harap maklum dihormati."

Kasihan, perempuan itu dituduh berpenyakit, gila, tidak ada 'common sense' seperti orang lain.
Orang kata perempuan tak patut bertindak macam ni. Nanti tak ada lelaki nak.
Ya, lelaki biasa takkan hendak perempuan macam ini, siapa sanggup?
Hanya lelaki yang sama gila macam dia sahaja berani nak bersama perempuan macam ni.
Lelaki mana yang berani jadi gila macam ni. Semua takutkan tak laku pada masyarakat.
Dahsyat perempuan itu menghadapi cabaran sebegini,
Dia hanya boleh tuliskan. Dengan Tuhan apentah lagi, dia jauh.

Bukannya perempuan itu tidak tahu apa kata orang.
Dia cuma tak tahu bagaimana untuk berasimilasi dengan undang-undang masyarakat begini.
Ya, dia terlalu rumit untuk dihadapi manusia lain.
Ayuh doakan dia mendapat apa yang dia mahukan, iaitu syurga Tuhan secepat mungkin.
Dunia terlalu kejam untuknya hidup. Dan dia hidup membantu manusia-manusia lainnya.


Sambungan Cerpen oleh Kak Jah

Monday, August 1, 2016

Perempuan yang bersalah

Ini kisah seorang perempan yang bersalah.
Perempuan ini bersalah kerana dia pernah merasakan dia paling benar.
Dia ingat tindakan dia betul.

Setelah setahun berlalu, dan terlihat wajah ibu kepada lelaki itu,
dia teringat akan tindakannya yang lalu,
"Pasti aku dibenci ibunya."

Aku ingin kita berjumpa, untuk jelas kesemuanya. Bukan tujuan untuk kembali seperti dulu.

"Salam puan. Puan Ummi Hakim ya? Saya Hafizah, kalau puan masih ingat, saya pernah datang beraya rumah puan dengan kakak dan adik saya dua tahun lepas.
Semalam di PICC kalau tak silap saya ada ternampak puan dengan adiknya Hakim.
Maaf kita tak sempat bersua muka. Nampak puan macam tengah rushing dan saya tak sempat nak kejar. Hakim pun saya tak ada nampak, tapi kakak saya sahaja yang nampak.

Apa-apa pun saya nak ucapkan tahniah atas kejayaan anak puan sepanjang pengajian dan juga tahniah kepada puan sebagai ibu penyokong utama dia.
Semoga dikurniakan kejayaan berterusan sehingga ke syurga.
Ameen insyaAllah.

Dan diatas kesempatan ini juga saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada puan sekeluarga, maaf zahir dan batin atas segala salah silap sepanjang pengenalan ini.
Semoga ukhwah terus damai berpanjangan.
Ameen insyaAllah

🙂"

Blue tick setelah 30 minit, namun selepas hampir sebulan berlalu, tiada balasan pun dari umminya.
Aku fikir ini bermakna dia pun tahu masih ada perkara tak selesai antara kita.
Sekali lagi, aku hanya mahu perjelaskan, cukup lah itu sahaja. Apa yang terjadi selepas itu aku berserah pada Allah.
Aku janji.

Dengan nombor dia yang sedia ada, yang sudah sekian lama tak aku sentuh, aku hantar:

"Assalamualaikum, ni Hakim ke?
Ni aku ni Hafizah.

Pertama sekali aku benar-benar minta maaf masa our last conversation dulu yang aku ingat kau wish birthday aku, lepas tu aku block kau. Aku tahu aku kejam waktu tu. Aku mengaku aku tak cukup matang untuk handle perhubungan macam ni. Masa tu aku fikir untuk baiki akademik aku saja. Sekarang ni, Alhamdulillah kita semua dah habis graduasi.

Di atas adalah tujuan mesej ni, aku nak dan dah jelaskan semuanya bagi pihak aku. Dan kalau kau rasa ada apa-apa lagi tak settle, aku nak settlekan secepatnya supaya aku boleh move on dengan kehidupan aku dengan hati dan minda yang lebih tenang.

Akhir kata, aku berharap jika ada sebarang ketidakpuasan hati kau pada aku, tolong bagi tahu. Kalau tiada apa-apa respond daripada kau selepas ini, aku anggap aku dah tiada salah dan hutang apa-apa lagi pada kau. Dan tiada apa-apa lagi antara kau dan aku.

Niat aku untuk settlekan semuanya secara baik. Harap maklum.

Salam."

Aku mohon, cukuplah blue tick sahaja, yang penting dia dah maklum.
Tak, masih satu tick, tak read, tak delivered pun.
Ke dia dah tukar nombor? Ah.

Aku fikir aku harus ke rumah kau nampaknya dan selesaikan secara berdepan, face-to-face.
Sebelum datang jejaka lain kepada aku tetapi aku masih teringatkan kisah kita yang tergantung tu, tak bergunalah. Pasti begitu juga dengan kau.
Aku cuma tak mahu, bila kita bertemu lagi di masa akan datang, nostalgia lama berputar kembali dalam kepala.
Biarlah perkara ni selesai secepat mungkin, supaya bila kau berkahwin nanti atau aku berkahwin dengan orang lain nanti, masing-masing dapat menjalani kehidupan dengan berlapang dada.
Aku tak ada niat untuk inginkan kau kembali. Jujur.

"Assalamualaikum... !", aku sahut di pagar rumah kau. Tolonglah keluar. Kita selesaikan sekarang.

Dia nampak di tingkap tapi tak mahu menyahut aku.

"Puan, tolong lah. Izinkan saya. Saya tahu puan benci saya. Sayalah perempuan yang sakitkan hati anak kesayangan puan, anak sulung puan. Saya mohon dengar dulu penjelasan saya."

Kalau dia tetap tak benarkan aku, sekurangnya aku tahu benarlah dia memang tak mahu jumpa aku dan akhirnya aku tak perlu berusaha lagi.

"Masuk lah... kita selesaikan di dalam."

Aku gembira, tak sabar untuk selesaikan ini seorang diri.

"Puan. Saya benar-benar minta maaf. Saya tahu saya bersalah. Saya yang biarkan perkara ni tergantung setahun dulu. Saya mengaku saya tidak matang waktu itu. Apa yang saya fikir waktu itu hanya nak baiki akademik saya yang dah merundum masa tahun kedua. Waktu itu tahun terakhir, saya ingat dengan tidak bercakap langsung dengan Hakim, saya dapat kembalikan akademik saya untuk ibubapa saya. Saya benar-benar tertekan waktu itu. Saya minta maaf sangat kerana terpaksa lakukan itu tanpa sebarang penjelasan. Saya ingat saya boleh move on dengan membiarkannya sahaja. Tapi tidak, saya harap dengan penjelasan saya sekarang ini hati dan fikiran saya akan tenang. Saya harap puan dapat maafkan saya, dan keluarga kita dapat berkawan seperti biasa seperti keluarga-keluarga sahabat yang lain. Harap tiada sebarang rasa ketidakpuasan hati antara keluarga kita meskipun kita tidak diikat (dikahwinkan) selepas ini.
Puan, saya betul-betul minta maaf bagi pihak saya dan keluarga saya."

"Mak cik bukan apa, mak cik rasa bersalah nak beritahu yang kami dah rancang untuk Hakim."

"Tak apa puan, yang penting antara keluarga kita dah selesai. Dan saya akan gembira kalau Hakim dapat berkahwin dengan hati yang tenang."

"Nak jumpa dia?"

"Boleh juga kalau dia nak. Kalau dia tak nak tak apa juga, yang penting saya dah cakap dengan mak cik."

"Mak cik cuba panggil dia."

...

"Hafizah, aku dengar semua."

"Jadi, betul kita ok? kosong-kosong?"

"Ya. Aku cuba terima dengan berlapang dada."

"Terima kasih Hakim. InsyaAllah kita jumpa lagi ya. Assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

Aku keluar rumahnya dengan hati yang tenang dengan senyuman seperti mencapai kebebasan.
Sekarang aku bebas untuk melakukan apa sahaja yang aku inginkan.
Realiti hidup ini terlalu rumit. Aku nak belajar untuk menyeimbangkan segala keadaan yang aku hadapi. Aku tak mahu jadi ekstrimis yang dulu sampai tak sedar itu egois. Ah, terlalu banyak perkara untuk dipelajari. Aku hendak fokus dalam perkara yang harus aku lakukan sebelum mati. Belajar sampai mati dan berkhidmat untuk masyarakat. Itu lah petunjuk Tuhan untuk aku selepas graduasi.

Hanya dua perkara bila kita jumpa manusia, sama ada menjadi seseorang dalam hidup kita atau pengajaran untuk hidup kita.
Dan aku kira kisah ini adalah pengajaran untuk aku, untuk menghadapi apa-apa cabaran di masa hadapan.
Sebagai seorang perempuan yang bersalah atau hamba yang berdosa, aku harus tampil, akui dan meminta maaf juga berterima kasih kepada manusia dan Tuhanku, Allah SWT. Aku bertaubat daripada ego aku yang lalu. Akhirnya aku boleh move on.

"Hafizah, kalau aku kembali, kau akan terima aku?"

"Kalau betul takdir kita berjodoh, aku pasti terima."

Cerpen oleh Kak Jah