Sunday, May 29, 2016

kononnya inspirasi huh

Ramai budak-budak baya aku (20an) sekarang ni sibuk nak jadikan diri sebagai inspirasi kepada orang lain.
KONONnya lah... *rolling eyes
kenapa aku rolling eyes?

Kalau nak jadi yang berfungsi untuk masyarakat, betul-betul untuk masyarakat, patut dah boleh je terus turun padang tengok apa yang masyarakat perlukan. Itulah inspirasi yang sebenar!
Linger dengan masyarakat kat bawah tu, bukan dalam fesbuk. Yang selalu boleh layan fesbuk ni biasanya budak-budak kaya dah takde keperluan nak buat apa. Kalau kau pandai nasihat masyarakat jenis ni bagus juga, tapi kalau dah masalahnya kau pun same, acane?

Macam mana kau nak nasihat masyarakat kalau kau sendiri tak tahu apa yang masyarakat perlukan?

So, budak-budak 'inspirasi' sekarang, bagi nasihat yang semua orang dah dengar, apa yang dah dekat dengan halwa telinga masyarakat. "Janganlah kita...""Kita kena...""No more stereotype/diskriminasi.." paling cliche "don't judge a book by its kulit", entah apa-apa punya description.

Nak rare sikit buat video yang dah obvious atau statement2 yang obvious.
"Pernah tak korang tengok sorang yang korang suka, lepastu orang tu tengok kau balik, kau pura-pura pandang tempat lain?"
"Siapa yang main COC je paham ni" (perlu ke?)
"Siapa lagi pernah buat benda ni masa kecik2 dulu?"

Kau rasa perlu ke semua ni untuk masyrakat tahu? Semua ni ada lah apa yang masyarakat NAK dengar. Benda lalai benda bodoh ni siapa yang TAK NAK?
Kes perang Syria Palestin tu, gambar je dorang tahu, kat sana tengah seksa. Ok lepas tu boleh buat apa je selain doa?
Mereka tak rasa benda ni mereka perlu dengar. Pasal OKU, apa dorang faham selain simpati?

Yang paling aku menyampah stok2 tunjuk tudung labuh dan kopiah kat fesbuk tu,
Benda baik tu memang bagus post, tapi post tu jadi USELESS bila benda baik hanya sekadar sedap didengar dibaca sahaja. Tapi tak trigger otak.
Camnilah, benda baik yang simple, tak payah nak buat post panjang-panjang macam benda tu holy gilaaaaaa
padahal kalau buat rumusan berapa point je aku dapat bila baca tu.
post bagus memang indah indah sebab tu apa masyarakat nak dengar, tapi tak berfungsi untuk masyarakat.
Tak mengubah mentaliti. Sebab tu post2 macam tu, budak-budak yang dah baik je rajin baca benda macam tu.

Rugilah, tenaga korang dibazirkan untuk macam tu. padahal boleh buat lebih besar kepada masyarakat.

Ingatlah, benda kecik tak payah nak besar-besarkan. tapi besar-besarkan lah benda yang penting, yang masyarakat PERLU tahu, bukan apa yang masyarakat nak dengar.
Kalau tak, bullshit semua yang kau post tu, walaupun ramai crowd kau dapat.

__________________________________________________________________

Aku agak2 nanti ada jugak yang ngate aku jeles post aku takde crowd.
Let me tell you, QUALITY over QUANTITY.

Tu je dahh

"Kalah dalam menang hatimu takkan senang,
Aku bukan hipnotis, bukan juga ISIS,
jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis.
Hidup sarat Pro-Twist, sama macam sarkis,
Dengan Tuhanmu jangan prejudis.

Dalam era penuh depresi
Sebenarnya apa yang kau cari,
Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi?
Tak perlu kau tercari-cari
Bangun malam tanya Ilahi
Beribu kali kau diingati Hidayah itu milik Ilahi" (Bukan milik kau)

-Kalah Dalam Menang, Mawi & Syamsul Yusof-

KAKJAH

Monday, May 16, 2016

Abang Meor

Aku ni jarang kecoh personal life aku, tapi yang ni aku rasa kena kecoh punya.
Buat gegirls...

Meet Abang Meor, my brother-in-law.

He is an amazing guy, to the point that I want to marry someone who is more or less like his personality. I think you might like it too.
In my past, I may not have a clear cut to  what I was looking for in a relationship. And now, its huge.. I can see it...

So, Abang Meor?... Is some sort of the benchmark. Haha. So, there's no such thing as 'perfect guy' in my delusion, but this is the kind of dream guy I'm looking for, He's exist! And I found 3! But they are all married hha.
Don't know where else can find. Or maybe I don't have to find, but be the one! 😂
Yup. At the end, i have to be the one who i wanted to married with.

Honesty.

This can be seen through the way a guy approach and treat young children. Especially, if you have a 'special' sister.
Does he seem so awkward to treat kids to the point that kids no longer want to approach him? Nak pegang pun hujung2 celah jari je?

Kids and these 'special' kids kan... have a very pure heart. They can 'see' who has the pure heart. So, if you really have one, whenever they have problems or no problems, they always seek for your help or saje kacau you. They always call your name. They always want you to cherish them, have fun with them, make jokes and no matter how silly/lame your joke is, they still laugh out loud. And they really love to have you around. B'cause there's something in you that they never get bored with.

Kalau tak budak, see how he treats poor / weak / 'uneducated' people .

:)

Abang Meor, everybody loves him. Especially the kids.
Even my father trusted him to the point that he can have a very deep secret conversation with Abg Meor which my father have never done that to anyone. (Except mama, but mama has a lot in her minds ady)

So when you see one, know that this is the kind of guy yang very suitable to be a father for your future children and your family.

To me, honesty is the best policy to keep a relationship alive and last long. Not only last long, but someone who you can be open with, no hiding, everything speaks from the bottom of your heart with no barriers no fear of losing this relationship. Someone who you can dive deeper in an intelligent or funny conversation. Because, this is where you are completing each other. :)

Yes, he is really open with my family too. We all know his bad sides and good sides. He's willing to let us know. And I can talk to him about so many things. Even about boys.

One of the things you might surprise, he's being way too honest with our daddy before he request to marry my sister.
"Pak cik, saya ni dulu kaki perempuan, selalu keluar malam, duit saya habis berjoli je." Yup, that surprised him and daddy's agreed as he's willing to change.

And, he said he changed because he idiolize our dad. "Lelaki terbaik zaman ini", everyday every five times a day do prayer in masjid, never missed. His lifestyle really humble incomparable to datoks. Big house but calming no luxury, and clothes he wear, no one knows how much he made.

We, in siblings, always thought that, that is how a father supposed to be and ayah is doing what he supposed to do as a father. But Abg Meor said, it's really hard to find someone like our dad. A total amazing. Although every year we wish him on his birthday and father's

------------------------
I always wonder why I never felt impressed whenever I see a really 'great' guy.
Who has good job or have plans for his future, ambitious, intelligent, nampak matured, segak, know what he's doing, jumpa orang bagus2 hebat2, 'debat' dengan aku pun pandai hha.. (Tapi poyo 😒)

I just don't know why the story never excites me. I'm sorry that you didn't gain my respect from that.

But there's something missing that doesn't fit my soul when he meets my family.
And now I know why.

Mujur tak terkinja-kinja kahwin muda ko.

"Your opinions never make you a better person, your behaviour does"