Saturday, April 9, 2016

Aku bagus

Facebook ni memang tempat kita control baik bagus kita, di sinilah kita persembahkan yang terbaik ada dalam diri kita. Intelek kita.
Tulisan panjang-panjang macam ni, macam bagus je kan.
Betul memang bagus untuk penerangan supaya orang faham, tapi tak ramai dalam bertulis tu boleh jujur dalam berkata-kata. Tak straightforward. Cakap bertapis-tapis. Marah geram pun boleh cakap bagus-bagus macam dia tak bersalah walaupun tengah cakap pasal salah orang lain tu. Yelah, dah bagus sangat. Datang satu rasa, "aku berbeza daripada masyarakat biasa-biasa", atau "aku bukan melayu tipikal" hha

Kadang tu, semua benda kita nak bahas, semua benda kita nak bincangkan, semua benda kita nak bagi pandangan kita walaupun kita tak ahli.
Benda ni sebenarnya bagus, dulu pun aku selalu buat benda ni sebab ingatkan bagus, tapi jelas ada kekosongan. Tak jujur. Kalau betul tak tahu, cakap tak tahu. Kalau tahu, sampaikan sekadar apa yang kamu tahu.
Kalau dah tahu tu, tak usahlah nak perli-perli orang yang lain tahunya daripada kamu, orang yang lain pandangannya daripada kamu tu. Perli-perli ini lah yang membuatkan masyarakat tengok seolah bagusnya kamu, seolah kamu tahu banyak benda.

Banyak fiqh dan teori 70% nya adalah sangka-sangka. Untuk menunjukkan sangkaan kita tepat, sebab tu lah kita tulis panjang-panjang untuk buktikan ianya benar.

Aku gemar dengan orang yang tulis sikit, tapi dalam. Dan tak perlu tulis panjang-panjang seolah isu sangat besar. Bacaan ringan tapi dalam, buat kita fikir berkali-kali.

Halnya, belajar ini jangan berhenti. non-stop.

Aku dah tak tahu nak cakap apa. Aku rasa seterusnya kamu boleh fikir sendiri kan?

Saturday, April 2, 2016

Misi Kahwin

Kahwin

Bukan misi aku, bukan isu besar aku
Let's get complicated now before we get married

1. Aku tak nak lelaki yang sanggup buat apa2 demi aku.
Aku nak dia sanggup buat apa2 demi Allah. Bukan aku.
Contoh maksud aku,
Aku tak nak lelaki yang:
Bila dapat tahu aku jenis hok gini2,
Dia pun pergi sedaya upaya nak jadi jenis gini2 demi aku.
Tok sah. Hang pi balik.
Belajar menjadi diri sendiri, jujur untuk mengizinkan aku mengenali diri kau yang sebenar. Jadilah diri kerana Allah.

2. I know people ada flaws, tak sempurna.
Tapi jujur cakap, aku susah nak terima flaws yang aku tak boleh terima.
Contoh: tak matang.
Sebab.. Come on la, umur dah 20.
Kebarangkalian aku argue ini sangatlah tinggi.
Ada flaws kau yang buruk bagi orang lain, tapi ok bagi aku, sesuatu yang aku tak consider it as flaws tapi unik, because that is you.

3. Banyak lelaki tak paham ayat aku. People said I am too deep, tak ramai boleh berenang tenggalam sedalam ayat aku. Double triple meaning.
Kalau kau tak faham aku, instead salah sangka terhadap aku dan kau menghalang aku berfikiran begitu,
You are rejected at the first place.

4. Jangan bagi aku ayat minta simpati
"Kenapa kau buat aku macam ni?"
"Kau pergilah, biarkanlah aku seorang di sini, nanti aku sedia aku akan lamar kalau kau belum kahwin. Kalau orang lain dapat kau, aku redho."

Benda2 tu kau patut cakap pada diri kau sendiri je. Benda belum pasti, aku tak perlu tahu. Yang aku tahu, bila kau cakap macam ni, memang minta simpati nak suruh aku tunggu kau. Pigida. Bukan drama puitis, drama puih!


5. aku tak nak lelaki yang cintakan aku pada pandangan pertama.

6. Hadiahi aku sesuatu yang bermanfaat. Jangan beri aku bunga lawa2, jangan belikan aku jam mahal2, usah hadiahkan aku rantai cincin atau gelang.
Bagi aku buku! Aku mencintai mu!

😂😂😂

You know what, yeah, i experienced many loves but acted like never had one before kan? This is my world my love.

You dont want me its okay,
I'd rather be alone than be with a wrong person.