Sunday, February 28, 2016

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (review singkat)

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (TKVW) bukanlah sekadar kisah cinta sejati tapi tentang kebangkitan sejati.
Pernah tengok satu review TKVW, katanya perempuan itu 'lemah'.
Now, jangan nak demonstrasi hak wanita pulak kat sini ya. Walaupun aku bukan wanita tapi aku gadis. Lol.
Setelah menonton TKVW beberapa kali, fahamlah ambo apo yang dikatokan 'lemah' bagi kebanyakan wanita di era zaman dulu.
Dulu-dulu mana ada demonstrasi hak wanita, acara-acara menuntut hak sama rata jantina.
Cantik, rendah hati, baik... kan calon isteri yang baik. *tangan dibahu mata keatas bibir senget*
Entahlah berapa ramai orang moden sekarang ini kalau tonton TKVW gamaknya menggengam buku lima atas tindakan Hayati yang tak reti say "No!"
Tak reti say "No, sebenarnya saya datang ke Padang untuk ketemu Zainudin, bukan tonton pacuan kuda bersama kamu semua. Saya tak nak pakai baju seksi ni."
Tak reti say "No, sebenarnya saya nak kahwin dengan Zainuddin bukan Aziz."
Dah kahwin dah diseksa Aziz baru berani bertegak "Jangan dihinakan ungku Zainuddin." Baru lepas westernised jadi orang belanda gamaknya. Lepastu terduduk nangis memang kena lah.
Dan perempuan sekarang? Oh well, tengoklah perempuan pun boleh 'cerai'kan lelaki sendiri hokey. Ok, tu over sikit.
Berdasarkan review itu lagi, dilihatkannya perempuan tak boleh kuat tanpa material. Tapi kita mampu hancurkan jiwa raga bakul hati lelaki. Woo
See, lelaki pun ada lemah dia. tongue emoticon
Kita, kita harus kuat, namun sekuat mana pun kita, seberani manapun kita, tetap perlukan antara satu sama lain lah.
Berani terus terang.
"Kau tak perlu menjadi perempuan untuk memahami perempuan. Cukuplah engkau menjadi seorang MANUSIA."
-Hamka-
----------------------------------------------------------------
Cerita ni dalam. Very deep. Kena ada lesen skuba.
Biasanya cerita ni orang baik2 tak faham. Dia cuma nampak orang bukan mahram bersentuh kulit. Terus tak faham kenapa Hamka buat cerita macam ni -_- damn

No comments:

Post a Comment

karya kak jah