Thursday, October 6, 2016

They're pretty

Whenever I have gathering with friends especially with girl friends surround me, I always feel...
quite insecure.

Beauty insecure.

They are pretty, they are beautiful.
Selalu tertanya soalan yang macam susah nak cari jawapan yang memuaskan hati sendiri;
"Kenapa aku tak cun macam dorang ah?"
Dah lah pandai-pandai. Memang rasa sempurna sangat makhluk-makhluk Tuhan nih. hha

Rasa insecure ni takdelah selalu datang,
Kalau kita dalam kalangan orang awam, public, kita masih tak kesah dengan penampilan kita dan kita tahu itu adalah kita.
Dia rasa insecure datang tu bila tiba-tiba datang bab jodoh ni tau, tengok FB lelaki yang kau suka ramai pulak kenalan-kenalan perempuan dia cun-cun lawa-lawa semuanya. hahaha je lah kau dibucu katil tu kan?

Perasaan ni sekejap je, tak ada pun rasa nak buat diri kau cantik macam orang lain, kau still akan pilih jadi diri kau juga (ataupun sebenarnya kita tak reti :p )

Macam mana dengan TV series "How Do I Look?" oleh Jeanne Mai yang cuba membuktikan penampilan itu sangat penting untuk membina keyakinan diri? Oh, I have to agree with that, penampilan sedikit sebanyak memang memberi keyakinan dalam diri, tapi aku ni keyakinan aku tak terletak kepada penampilan. Tapi bab kahwin memang penampilan kot unless kau dapat lelaki jatuh dari langit yang tak tengok penampilan kau. kahkah ade ke

Tuesday, October 4, 2016

Song: Superman

Ada dua lagu dalam kepala aku tentang SUPERMAN .
As we all usually describe a Superman as someone you could count, you could ask his help or don't need to ask he can always help you.

Superman - Taylor Swift

Taylor Swift WAS my favourite (sebab aku admire creativity dan hardship dia nak jadi artis naik sendiri sejak dia muda lagi, dan aku masa tu pun muda juga).
Kalau tengok lirik dia, dia banyak puji lelaki tu macam Superman, "Aku tunggu di bawah melihat kau terbang" secara tak langsung memang meletakkan harapan yang banyak sangat pada lelaki tu liddat

Berbeza dengan
Superman - Rachael Platten

Terang-terang dia berkata "You don't have to be Superman"
Dan dia tahu "I've been gone too much, selfish and distracted.."
Really Nice song indeed.

Rachael Platten punya songs penuh dengan inspirations

Song: Jomblo Happy by Gamma1



Jomblo = Solo / Single

Maksudnya, Single Happy.

Lagu ni aku ingatkan tak bagus, bunyi macam suruh biar je hidup solo dah happy,
Lepas tengok video clip dia ni, bagus betul.
Dia rasa macam suka kat seseorang,
Dia belikan sesuatu, hampir nak bagi pada perempuan yang dia suka tu,
Last-last dia bagi hadiah tu pada keluarga dia.
Sweet kan?

Dan ada part dalam lirik dia kata
"Takkan ku biarkan rasa kecewa,
Membuatku diam dan tak bersuara,
Ku yakin di suatu saat nanti,
Ada cinta abadi..."

So, Jomblo Happy lah enjoy lah buat masa ini, habiskan masa bujang sehabis baik yang tak mungkin kau akan buat lepas kahwin nanti, kalau dapat pasangan yang ok dan suka dengan apa yang kau tengah buat sekarang Amiin insyaAllah Alhamdulillah lahhh

Song: One Call Away by Charlie Puth



I love this song. Because this telling the ones you love that you available for them no matter what or where or when. I will be there for you. So, call me. Don't be scared darling.

Aku senang menangis. So everytime dengar lagu ni, terasa if only someone could do this as much as I can do to others.

Thursday, September 22, 2016

Song: Stand By You by Rachel Platten


At first I'm quite reluctant to have this song continue in my ear as I heard:
"I'm gonna stand by you, even if we can't find heaven, I'll walk through hell with you !"

Oh no, I won't ! I don't want to go to hell !

Yet, a question come up in my mind, If I were to marry someone who I believed I love him, am I gonna stand by him? 

The 'hell' as in the lyrics, I defined it as in this world, not the hereafter. You know, living in a cruel world as if it is hell to you. But it won't feel like hell if we hold hands together or when you by my side everything feels heaven. Love, you're not alone. I'm gonna stand by you <3 p="">

This song is lovely.

You will only find this way if you know you're also not perfect or not good enough to be in heaven

Review: The Intern

Image result for the intern

I would say the intern gives a life motivation by manipulating how a different generation responds to things around them.

Anne Hathaway represents the young generation like us.
While Mr Whittaker represents the old generation like our dads or moms. 

I'm not sure if it has anything to do with maturity between these two generations because it cannot be define by age.
This movie shows clearly the we speak, the way we handle our problems -> the way we think, different from the matured man like Mr Whittaker. There's nothing right or wrong in the movie yet how do we perceive things differently.

We might always think that we don't need older generation to teach us, 'cause we are more informed than them through information and technologies around us these days. But their life experience is valuable to learn in life.

I really like the last scene of the movie on how Jules (Anne Hathaway) handles her marriage problem. That brought me to not blame yourself for chasing your dream, for the guy who betrayed you. Most women would choose to stay for the sake of their children. It's really heart-wrenching when you are ready to let go someone and ready to handle everything on yourself. You know, you can keep on living and survive on your own 'cause you know you'e strong. 

Lelaki Pendiam


Aku rasa, orang yang paling susah untuk aku deal dalam dunia ni adalah orang pendiam.
Lebih-lebih lagi orang lelaki. Orang yang nak jadi pemimpin kita.

Think about it.
All decisions is on him, cepat atau lambat is on him.
Aku jumpa pasangan yang perempuannya jadi gila dengan sifat lelakinya yang macam ni. Jadi kelam kabut perempuan tu kalau decision tu dia perlu dengar cepat-cepat sebab yang nak kena prepare ke apa semua dia juga.

Sebab tu lelaki pendiam ni lebih sesuai dapat perempuan yang lebih diam daripada dia atau jenis obey, isteri mithali lah katakan. Aku ni mungkin isteri miss-italy

Pentingnya mendapat pasangan yang berterus terang.
Kalau perlukan masa, ok cakap perlukan masa. Jangan lah diam je sampai dah habis pikir sendiri baru nak cakap. Yang perempuan pulak tergesa-gesa kena laksanakan perintah yang very last minute decision tu. Bila terlambat kata derhaka.

One thing to be clear here is, people can't assume. And don't assume.
Lelaki banyak berdiam untuk tak bercakap, takut atas sesuatu. Atau memberi jawapan yang tak jujur keatas sebarang persoalan.
Bila cakap dengan perempuan bukannya nak terus terang, terpinga-pinga perempuan nak teka apa kau nak sebenarnya.

Aku sedar lelaki generasi zaman aku sekarang paling sukar nak jumpa yang berterus terang.
Yang perempuan pulak tak segan-segan cakap pasal kahwin, nak soulmate, relationship goal bagai.
Abang ipar aku pun tak paham, "Apa masalah korang ni? Kalau suka cakap je lah suka."

Tuesday, September 20, 2016

Review: Temple Grandin



Image result

Temple Grandin

Mary Temple Grandin is an American professor of animal science at Colorado State University with autism, world-renowned autism spokesperson and consultant to the livestock industry on animal behavior. -Wikipedia-

You should treat animal humanly.

We want good food in our stomach we should show respect to them. And being sensitive in animal welfare is respect to the nature.

There's a lesson in this movie for us as a society,
Yes, it is weird when somebody is being too enthusiastic too excited to tell us about a topic he/she interested in but not the society. Because we believe its too important for people to know. I believed myself was like that too, too much excitement to speak everything that I know about Nutrition to anybody.
Temple was so sad after the society gave that reaction:
"No one listens to me! And they keep giving each other looks and I don't know what they mean. They make me feel bad!"
This may be happen in autistic, but deep down in these normal people like us, we are actually very stressed, unable to open the discussion. And they ran away don't want to listen.

You know guys, you're not interested to some topics because you don't know what it means to you. Isn't the best thing is when you able to meet someone who knows about the topic and how it means to them. Why don't you ask the details? "Why do you think we need to know this?"  All questions has answers.

Meet new people, meet someone who have different background from you, that's how we as a society can keep on growing.


When she is stunning a cow/goat, she says:

"I became aware of how precious life was, and I thought about death and I felt close to God."
We used to hear this kind of sentence from muslims, but from non-muslims, this is something take off.

She really appreciate her blind friend came to pay a visit because only the blind girl understands what she's been through and feel what she's trying to accomplish.

"I know there are a lot of things I can't understand, but I still want my life to have meaning"

At the end of the movie, in an autism conference, She said:

"Self-stimulation is good (spinning, rocking, flapping floor, rolling etc) it calms the nervous system. It can be a way to compensate for being held."
An autistic need the sensation of being hugged.

Most of autistic people are very sensitive to sounds and colours Over stimulation hurts (when people shouts or talking too much at once causes them panic).
"I am lucky. Rules and manners worked in me. Everyone works hard to make sure that I was engaged (with the society). I mean, they knew I was different, BUT NOT LESS."

See? We should from the different ones from us :D

Sunday, September 18, 2016

Kem 'Motivasi'

Sebenarnya selama ini apa yang kita ajar kepada anak-anak adik-adik kita... adakah itu yang kita mahukan? Atau adakah itu yang mereka perlukan?


Aku dah jadi fasilitator part-time selama 3-4 tahun skip skip pergi bila ada masa sahaja
Paling dabom nak sebut consultancy company yang pernah aku berkhidmat adalah FKA, Fadzilah Kamsah Academy. 
Sudah dekat 3-4 kali join, Anak-anak orang kaya je pergi. Systemised sudah wei. 
Shoutul Shabab company, ok sikit. Yet, still need a lot of improvements I just realised. 


Pastilah berbeza sekali dengan kem 'motivasi' yang baru-baru ni aku ikut secara percuma untuk anak-anak Rohingya/Myanmar bersama anak-anak Orang Asli Gombak. Khusus kem ini untuk mereka mengenali diri mereka, menerima dan berjuang untuk diri sendiri agar tidak terus disisih masyarakat. Mereka belajar untuk berjaya berjalan diatas kaki sendiri. Aku kira anak-anak kita juga perlukan pelajaran seperti mereka ini. Belajar mengenali diri sendiri.


Kem ini dibawakan khas oleh SUKA Society.
Ya ini pertama kali aku join kem yang dikendalikan oleh orang bukan Islam. Kita patut ambil pengajaran di sini.

Masih bersolat k.

Kem ni, main cikebum cikebum tu bukan fokusnya, tapi

Belajar mengenali potensi diri, kelebihan, kelemahan dsb.
 

Bulatan orang yang boleh mereka percayai bila ada apa-apa masalah


Belajar tentang emosi, bagaimana nak kawal


Belajar mencapai cita-cita dan mengatasi apa jua halangan


Belajar ekspresikan diri melalui lukisan pokok keluarga...


dann... Drama time! or Talent time. Tapi aku terlepas ambik gambar pasal enjoy sangat.

You see? Those are the things yang takkan dapat dalam sekolah formal juga.
Jadi, bila kita ada kem tu, lebih baik kita ajar tentang mencari diri sendiri, mengenali diri sendiri sebelum nak betulkan akhlak mereka.
Kita main rock climbing, ok, ceritakan signifikannya rock climbing ni di dalam kehidupan.
Kita main flying fox, ok, kita belajar tentang mengatasi ketakutan dan ketinggian.
Main explorace or whatever, bukanla sekadar main, tapi di situlah untuk aplikasikan apa yang dah diajar atau dalam proses pembelajaran juga.

Aku dari dulu sebenarnya tak tahu dimana signifikannya memarahi budak-budak tanpa memberi kasih sayang terlebih dahulu. Cinta adalah memberi sebelum menerima kata Tuan Pahrol Juoi.
Dan kita pula orang dewasa yang mengungkit-ungkit "Aku dah buat baik dengan kau, kau buat tahi kat aku". Nak ajar tentang akhlak tapi akhlak kita pula entah ke mana. Buat budak menangis supaya rasa bersalah? hmm.. aku kira benda tu hanya sementara. Sebab aku pernah merasainya, dan sejurus selepas itu sebenarnya aku hidup di dalam ketakutan. Takut melanggar peraturan. Aku dah patuh pada sistem. Dapat jadi peserta terbaik. Itulah yang orang dewasa hendakkan. Dan aku kasihankan diri aku yang dulu. Terlalu baik dan comel. Terpaksa confinekan diri sendiri daripada melakukan apa-apa yang ditakuti dijatuhkan hukuman. Kesian sebenarnya. You know kids are not supposed to live in fear of orang dewasa? Jadi terlalu baik sampai rugi tidak kenal potensi diri sendiri. Umur dah 20 ni baru aku mula gali betul-betul. Berapa tahun dah aku rugi untuk kenal diri sendiri?

Dalam kem motivasi, tidaklah aku berkehendakkan fasi yang sama satu jenis. Fasi-fasi juga pastilah berperwatakan berbeza. Namun, walaubagaimanapun watak yang dibawa haruslah mereka itu hadir dengan sifat berkasih-sayang. Dimana, bila ada apa-apa masalah mereka tidak segan tidak malu tidak takut untuk minta pertolongan. Kalau ada peserta dalam masalah tapi tak bagitahu aku, aku terasa sangat macam aku tak bagi perhatian yang betul kepadanya.
Bila dah bagi kasih sayang yang betul, nak suruh pun diorang ikut ok langgar sikit-sikit takpelah, dan dah tak perlu marah-marah.

 

Ni gambar feveret aku, Anak Rohingya ku berjaya berasimilasi dengan Anak Orang Asli with love !

Sunday, August 21, 2016

Thursday, August 18, 2016

Science to Sales & Marketing

Science grad to Sales and Marketing.



"Kalau kau pandai cakap, networking luas, kau mesti boleh pergi jauh punya lah, caye cakap abang" - Abg Dzul (Abang Ipar)

Bidang yang dianggap remeh dan dipandang rendah. Aku pun agak teragak-agak untuk keluar daripada zon selesa aku sendiri untuk mula buat sales di hadapan orang ramai. Direct selling, sekadar plan nak cuba-cuba experience sahaja. Ternyata, walaupun baru 3 hari, banyak betul pengalaman dan pelajaran aku dapat.

Dah lah muka dan cara pemakaian pun tak reti look presentable tak cantik-cantik macam orang lain, aku rasa sangat kekok, lebih-lebih lagi mengenakan tudung labuh atau terlebih kain, sampai kawan sales kata, "Are you like what kind of Hijabista?" lepastu dia buat gaya budak hipster tunduk tu (kalau kau masih ingat gambar viral dulu tu macam mana) hahaha macam offensive tapi tak, orang sales ni memang outspoken. Dengan muslims yang memang nampak muslim secara fizikalnya pun depa tak segan tanya "how many girlfriends / boyfriends do you have?" masa demo barang.

Walaupun aku memberi pendapat it is kind of offensive for the muslim customers because they changed their face and turned to me right after you said that, Tapi dia kata, "ok takpe, you taknak pakai ayat tu takpe, anywhere suits you lah". Since they are non-muslims I think it's okay and just hope the muslim customers understand lah. Jadi, macam mana mereka ni ada keyakinan yang sangat tinggi dalam presentation walaupun tak ada pengetahuan yang banyak pun pasal produk tu? Ini lah namanya KEMAHIRAN BERCAKAP / kemahiran mempengaruhi orang. Tak tahu pun pasal produk tu, tapi dia pandai cakap, pandai influence (mempengaruhi) orang sampai orang yang dengar tu boleh ikut cakap dia, beli barang dia tu. Hebat tau. Sebagai 'budak sains', aku sebenarnya sangat kagum lah dengan skills mereka ni. Gaya tu memang takleh blah, nak kata fake smiles ke apa tapi boleh jual 3-4 sets dalam satu hari. Memang dasar tak kesah apa orang kata tapi dapat buat RM300 dalam satu hari, kau rasa?

Sales and Marketing adalah kemahiran yang sangat membina macam mana kau nak promote diri kau kepada orang lain. Macam mana kau nak mempengaruhi orang untuk hire kau kerja during interview atau borak-borak dengan orang berprofil tinggi. Kau bukan tak tahu baik buruk kau, adapun buruk kau, macam mana kau nak alter ayat yang buatkan dia masih nak hire kau walaupun dia tahu kau bukannya bagus sangat pun, fresh grad kot. Kita ni fresh grad macam telur je tau di mata HR, zero. Semua orang tahu lah.

Jadi, sebenarnya kemahiran ni adalah extra. Kau ada degree, orang lain pun ada degree, tapi yang tak semua orang ada; sales and marketing skills. Bukan semua orang suka buat S&M ni. So, it will be good in your resume. Banyak company nak salesperson sebenarnya, sebab tu vacancy ad banyak wei kahkah

Kalau cuak nak mula, macam mana nak hilangkan cuak? Tak payah cuak lah. sebab semua company mesti bagi training dulu sebelum kau hit the field. hha
Tips permulaan kalau macam aku risau nak buat sales : Tanya diri sendiri, worst come to worst, apa perkara yang paling teruk akan berlaku kalau aku tersalah langkah? Awkward moment je. Itu yang kena keep on brushing up your skill-set because you will always have the opportunity to try again and again setiap kali orang lalu lalang. Jangan takut buat salah. Daripada salah lah belajar lah.

Aku ni tak ada lah pandai sangat buat sales, ini job sementara saja cari pengalaman kerja dengan orang bukan melayu. Aku di sini nak mempengaruhi kau lah buat marketing. hahaha

Jadi, selepas ada skills ni nanti tak ada lah takut-takut nak interview tempat lain atau jumpa sesiapa pun. Nanti hilang lah gemuruh tu. In the mean time buat S&M tu, apply-apply kerja yang kau nak, nanti dapat lah offer yang lebih related to bidang yang kita dah belajar selama di universiti tu.

All the best.

Sunday, August 14, 2016

My Break-up Story

I think my break up story is interesting.
It doesn't actually end up with a lot of tears. Just a bit for a moment.
Plus, I admit that I made a silly immature mistake a year ago  (tuyang tudam turealise) but see how I tried fix it.
It doesn't turned up to what I hoped, but I'm still good with it.
That's why I think I want to share how I face my break up story.

Sebenarnya lebih kurang macam cerita AADC2 tapi aku Rangga. hahaha

Kesalahan aku adalah Block dia masa nak masuk Final Year sampailah Graduate.
Stuck in my academic issue, my marks dropped and I blamed him for that (immature act of me).
So that's why, during the Final Year, I decided to block him and go on.
The mistake is, I did without any explanation but I assumed he can guess why. Because we've been through that many times. It's not that we never had that kind of discussion, we did but it doesn't turn out well. You see how strong our love was? haha
But the feelings fade away bit by bit throughout the year yet so afraid to get back.

During the graduation, I saw his mom and his brother, but I didn't see him at all.
I don't mind, as long as we can meet and greet, that would be good for the last time, probably.
But I missed the opportunity. Damn.
So I texted (whatsapp) his mom. No reply.
I texted him also got no reply.

This stressed me out. Banyak perkara tak jelas dan tak dapat nak jelaskan.
Macam Rangga kan aku, "tolonglah Cinta replyyyyyy"

So I texted him again, yet doesn't mean I want to get back together again,
just hear my explanation and I wanna hear your honest reply, that's all.
Tapi tengok lah ni, tak honest pun. Ergh




We need to have a meet-up, face to face. Because this thing involve emotion roller coaster gitu. Kalau buat karangan, read with wrong emotions - false interpretation pulak.
Nak cakap pasal nak jumpa pun gaduh, dia tak nak. wth bro. tak gentle betul tak nak jumpa.
But that's okay, I'll meet your mom. And she's cool for that. Alhamdulillah!

But my mom afraid kalau it doesn't turn out well. My mom afraid kalau kena basuh dengan aunty.
She's afraid kalau aku balik daripada jumpa tu muka sedih.
That's kind of scared me out, because I didn't expect anything bad could happen.
But it will turn out to be really bad and very sad to me if I didn't get the chance to explain.
So I have to explain, and whatever happened next, I don't care and I can accept whatever it is.

So I meet her face-to-face,
"Saya minta maaf aunty, tentang kami. It doesn't turned out well at the end. I knew it was my fault....blablabla..."
I explained out all from my heart and I done my part.
I believed I can accept whatever her response is,

"Tapi kan, dia dah ada 'kawan baru' ni..."

['Kawan Baru' means calon baru lah bagi yang bingung tak paham. Takpe, aku pun tak paham mula-mula]

I... I.... I laughed out loud died in my heart. kahkahkah
Oh My God, so funny, it just reminds me of sweet sweet things dulu you know... like "you're the only one. I'll never choose anyone besides you." but at the end, his words against him.
Sampai sekarang aku tak boleh stop gelak bila teringat balik. Kelakar betul lah lelaki ni.
Tapi aku tak cakap lah dekat aunty tu.

Dengan senyum macam nak gelak:
"Oh ye ke aunty. alhamdulillah ler kalau macam tu. Nasib baik saya dengar ni aunty, dan saya memang patut kena dengar ni..."
Maksudnya kalau saya nak kahwin lain takde hal dah lah. betul tau. It's a relief. Dia ni pun cakap je lah dah ada lain, kenapa susah sangat. Tak elok tau buat perempuan macam ni.
Kejam. Memainkan perasaan perempuan.

Mungkin aunty ingat aku kecewa, jadi dia banyak ulang-ulang sebab macam tak confirm lagi tapi "dia yang bagi aunty bagi tahu ni". Meaning confirm lah tu. Snap. Yet I've explained that I'm coming here not to get back together again macam dulu tu dah.

So at the end of the 'dating' tu, I gave a small gift where a fresh grad could afford to buy.
Alhamdulillah everything settled.



Alhamdulillah that I heard that.
Cuma yang geramnya, tak dengar pun daripada mulut dia sendiri. Dia kena tahu dia ada salah dengan aku juga, tapi tak apa lah, boleh harap ke nak dengar kata maaf tu daripada lelaki yang macam ni? Abaikanlah.

Akhir kata, yang aku boleh kata, aku bersyukur sangat. Banyak perkara belajar daripada kejadian ini.

Next time, penting juga interview dengan bakal mertua, sebab bila berborak tu baru kita tahu keluarga ni kecenderungannya di dalam hidup yang singkat ini kearah mana.
Dan kita nilailah kita akan selesa atau tidak untuk berada bersama keluarga itu untuk selama-lamanya nanti. you hear me? Selama-lamanya. nilailah melalui borak jumpa-jumpa, bukan facebook nor mana-mana social media. Itulah fitenah yahudi ter main assume assume orang ni macam mana melalui pesbuk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So girls, take the courage to explain if you have to. Low down your ego.
You can do this alone.

Act like a lady, think like a man.

All the best.

Tuesday, August 2, 2016

She belongs to the society

I think I had enough of this marriage issue.
Last time I had a serious relationship with someone, the whole family tahu.
Berpusu-pusu semua nak ajar aku jadi perempuan, jadi isteri.
Aku nampak niat aku buat semua tu for the sake of a man to ensure he keeps on loving me. Memang bukan kerana Allah lah. Jadi stress lah maknanya.

"Kalau tak pandai masak, lari le lelaki kamu kang." 
(Bukannya tak suka masak, masak bila perlu je lah. Dan masak boleh jadi macam2, I'm cooking not based on your rules of cooking. Unlike you, I cook healthily.)
"Cakap tu kena lah lemah lembut." 
(Aku tak tahu nak lembut jauh mana lagi, bukannya kahwin lagi. Aku borak dengan dia pun biasa-biasa je. Sekali dah sweet tu sweet diabetes kot aku. Lepastu kena control lah balik dah bukan suami. Struggle hidup sorang2 pulak tu duduk negara orang.)
"... macam mana nak jadi isteri orang nih"
Ya Allah, what is it with this kind of struggle? Semua ni keep on questioning myself, will I be able to go through all these? It feels like I'll go through this all alone, because of the title as 'isteri'. In a family tree, who else the queen unless there is 2, 3 or 4th. Kena berusaha sangat nak kena tunjuk aku wife material. Aku ingatkan cinta itu seharusnya menenangkan, tapi ini mendatangkan lebih banyak kerisauan.
Next time sebelum kahwin aku nak terangkan benda apa yang aku bodoh. Dan bodoh aku tak biar macam tu je. Belajar berusaha haruslah diteruskan. Kalau family tu boleh accept, memang luar biasa dan terbaiklah maknanya.
I hate following the society's rules. I don't call it my definition of happiness by being able to follow the rules.
"Engkau kahwin kena ni ni ni ni"
Aku hanya jawab, "Lol baik tak payah kahwin" di mulut, tapi hati tak menafikan sunnah perkahwinan pun lah.
Ada jodoh ada lah yang terbaik tu.
Ya Allah, bersyukur sangat perkahwinan atau doa anak soleh bukan itu sahaja amalan yang takkan putus, tapi dua perkara lain iaitu memberi ilmu bermanfaat dan sedekah. Kadang-kadang rasa baik aku didik anak angkat jadi soleh daripada menambah bilangan populasi dunia (lol).
Aku suka mendidik mereka untuk tidak menjadi seperti orang lain, yang jiwa mereka pada dunia, yang kepalanya pada harta, yang hatinya pada mencari cinta setia satu orang, yang suka berharap kepada manusiawi demi kebahagiaan yang mereka sendiri tak mengerti. Nanti kamu akan kecewa, maka hiduplah untuk memberi, membantu orang lain, buat baik sebanyak yang boleh meskipun kita dipijak manusia-manusia itu.
Menjadi aktivis kemanusiaan sudah sebahagian daripada jiwa aku. Hendak dikatakan inilah cinta yang melengkapkan separuh agama ku, agama yang beri rasa tanggungjawab untuk membantu saudara sesama sendiri.
Dengan ini aku dapat mengisi kekosongan orang lain yang lebih memerlukan aku, yang mana lebih bermakna bagi aku untuk luangkan hidup bersama.
Aku nak bersama mereka untuk selama-lamanya. Aku dah janji aku takkan tinggalkan mereka, itulah akad ku.
Mereka kongsi keluhan mereka, aku kongsi luahan perasaan aku.
Kami saling memerlukan satu sama lain.
Ini lah cinta yang aku fahami dan aku inginkan.
She belongs to the society.
She will be loved.

Btw, don't stress.
Take control of your life. Just go with the flow of the society merrily.
Be happy.
Everything based on your interpretation about the reality.

"A tragedy is a comedy, misunderstood" -Shakespear-

KAK JAH

Utusan perempuan itu untuk lelaki itu

Ini adalah utusan perempuan itu atas keputusannya untuk putus habis dengan lelaki itu.

 "Aku menghargai kesetiaan kau selama ini.
Namun tak bermakna aku harus bayar harganya dengan melabuhkan cinta aku kepada kau.

Jangan kau tanyakan aku, siapa antara kita yang kejam?
Sudah aku beritahu engkau yang ini takkan terjadi kalau tiada ikatan yang sah, tapi tidak, engkau teruskan juga. Kerana aku fikir engkau lelaki yang lebih akal daripada aku, maka aku hanya turuti tanpa fikir dalam lagi.
Ceteknya aku fikir, lelaki lebih sukakan wanita menurutinya, maka aku berhenti menyoal dan aku buka hati untuk kau waktu itu. Engkau lebih tahu hukum. Tidak aku. Sekadarnya aku tahu halal namun hati tetap tak tenang.
Sepanjang tempoh satu tahun itu, aku tahu kau tahu bahawasanya berseorang diri aku di sana terseksa dengan beban ini.
Engkau dengar gelak aku, engkau dengar tangisan aku, selalu.
Terlalu rumit perkara ini, aku kerap mengadu pada kau, dan pernah aku dengar kau lelah melayan karenah aku.
Benarlah kan aku ini yang terlalu rumit. Aku tidak benar memahami engkau dan kau sukar memahami aku.
Aku percaya ini bukan apa yang kau mahukan.

Aku berdosa.
Siang malam aku menangis pada Tuhan apa yang tak betul dan tiap kali aku singkap hati ini ianya adalah adanya engkau.
Benar kata pujangga, "sepenuh hati" aku cinta, sumpah sampai mati.
Jadi benap hatiku untuk Tuhan kerana tak pernah aku mencintai Tuhan sedalam itu.
Tidak kau lihat perempuan jenis apa aku ini?
Yang sudah memberikan rasa cinta sepenuhnya sebelum kahwin?
Bahkan mencintai seorang makhluk indah sempurna baik melebihi daripada penciptanya yang lebih agung?

Nampak mudah aku berkata sebegini bukan kerana ada 'orang ketiga'.
Sudah lama aku fikirkan, dan buat masa ini aku putus untuk tidak berikan cinta kepada sesiapa.
Soal kahwin bukan misi hidup aku, seratus peratus aku serah dan biar pada Tuhan.
Maka sekarang ini tiadalah ghairah kahwin muda seperti yang aku pernah impikan sebelum ini.
Darah muda kini mungkin ghairah kahwin awal, tapi aku bukan lagi.
Dunia ini lebih banyak perkara penting yang memerlukan buah fikiran serumit aku ini.
Logik aku, lebih baik aku memberi makan kepada 7 bilion manusia yang sedia kelaparan daripada aku menambah lagi bilangan manusia ini.
Aku mungkin bukan untuk sesiapa atau untuk seseorang. Tapi aku percaya aku adalah untuk masyarakat aku.
Aku minta maaf tak reti melayani engkau seorang.

Sudah aku terangkan segala isi hati,
keputusan seterusnya tentang hidup kau adalah terletak kepada engkau. Bukan keatas aku. Maka jangan kau sugul hanya kerana seorang perempuan ini. Cinta tak kejam, cuma harapan yang kau idamkan runtuh. Sedang Tuhan sudah janjikan harapan sentiasa ada selagi mana kau bergantung pada Dia. Cintailah Dia yang takkan pernah runtuhkan harapan cita dan cinta.
Aku mohon maaf atas perubahan hati ini kerana aku percaya dan yakin ini adalah lebih baik untuk aku dan untuk engkau.
Sekiranya pada saat aku terima kau adalah kerana ada pengaruh lain yang menggesa aku terima kau atas kesucian peribadi kau,
kali ini, tiada sesiapa pun mempengaruhi aku dalam membuat keputusan ini.
Ini adalah keputusan aku, dan harap maklum dihormati."

Kasihan, perempuan itu dituduh berpenyakit, gila, tidak ada 'common sense' seperti orang lain.
Orang kata perempuan tak patut bertindak macam ni. Nanti tak ada lelaki nak.
Ya, lelaki biasa takkan hendak perempuan macam ini, siapa sanggup?
Hanya lelaki yang sama gila macam dia sahaja berani nak bersama perempuan macam ni.
Lelaki mana yang berani jadi gila macam ni. Semua takutkan tak laku pada masyarakat.
Dahsyat perempuan itu menghadapi cabaran sebegini,
Dia hanya boleh tuliskan. Dengan Tuhan apentah lagi, dia jauh.

Bukannya perempuan itu tidak tahu apa kata orang.
Dia cuma tak tahu bagaimana untuk berasimilasi dengan undang-undang masyarakat begini.
Ya, dia terlalu rumit untuk dihadapi manusia lain.
Ayuh doakan dia mendapat apa yang dia mahukan, iaitu syurga Tuhan secepat mungkin.
Dunia terlalu kejam untuknya hidup. Dan dia hidup membantu manusia-manusia lainnya.


Sambungan Cerpen oleh Kak Jah

Monday, August 1, 2016

Perempuan yang bersalah

Ini kisah seorang perempan yang bersalah.
Perempuan ini bersalah kerana dia pernah merasakan dia paling benar.
Dia ingat tindakan dia betul.

Setelah setahun berlalu, dan terlihat wajah ibu kepada lelaki itu,
dia teringat akan tindakannya yang lalu,
"Pasti aku dibenci ibunya."

Aku ingin kita berjumpa, untuk jelas kesemuanya. Bukan tujuan untuk kembali seperti dulu.

"Salam puan. Puan Ummi Hakim ya? Saya Hafizah, kalau puan masih ingat, saya pernah datang beraya rumah puan dengan kakak dan adik saya dua tahun lepas.
Semalam di PICC kalau tak silap saya ada ternampak puan dengan adiknya Hakim.
Maaf kita tak sempat bersua muka. Nampak puan macam tengah rushing dan saya tak sempat nak kejar. Hakim pun saya tak ada nampak, tapi kakak saya sahaja yang nampak.

Apa-apa pun saya nak ucapkan tahniah atas kejayaan anak puan sepanjang pengajian dan juga tahniah kepada puan sebagai ibu penyokong utama dia.
Semoga dikurniakan kejayaan berterusan sehingga ke syurga.
Ameen insyaAllah.

Dan diatas kesempatan ini juga saya nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada puan sekeluarga, maaf zahir dan batin atas segala salah silap sepanjang pengenalan ini.
Semoga ukhwah terus damai berpanjangan.
Ameen insyaAllah

🙂"

Blue tick setelah 30 minit, namun selepas hampir sebulan berlalu, tiada balasan pun dari umminya.
Aku fikir ini bermakna dia pun tahu masih ada perkara tak selesai antara kita.
Sekali lagi, aku hanya mahu perjelaskan, cukup lah itu sahaja. Apa yang terjadi selepas itu aku berserah pada Allah.
Aku janji.

Dengan nombor dia yang sedia ada, yang sudah sekian lama tak aku sentuh, aku hantar:

"Assalamualaikum, ni Hakim ke?
Ni aku ni Hafizah.

Pertama sekali aku benar-benar minta maaf masa our last conversation dulu yang aku ingat kau wish birthday aku, lepas tu aku block kau. Aku tahu aku kejam waktu tu. Aku mengaku aku tak cukup matang untuk handle perhubungan macam ni. Masa tu aku fikir untuk baiki akademik aku saja. Sekarang ni, Alhamdulillah kita semua dah habis graduasi.

Di atas adalah tujuan mesej ni, aku nak dan dah jelaskan semuanya bagi pihak aku. Dan kalau kau rasa ada apa-apa lagi tak settle, aku nak settlekan secepatnya supaya aku boleh move on dengan kehidupan aku dengan hati dan minda yang lebih tenang.

Akhir kata, aku berharap jika ada sebarang ketidakpuasan hati kau pada aku, tolong bagi tahu. Kalau tiada apa-apa respond daripada kau selepas ini, aku anggap aku dah tiada salah dan hutang apa-apa lagi pada kau. Dan tiada apa-apa lagi antara kau dan aku.

Niat aku untuk settlekan semuanya secara baik. Harap maklum.

Salam."

Aku mohon, cukuplah blue tick sahaja, yang penting dia dah maklum.
Tak, masih satu tick, tak read, tak delivered pun.
Ke dia dah tukar nombor? Ah.

Aku fikir aku harus ke rumah kau nampaknya dan selesaikan secara berdepan, face-to-face.
Sebelum datang jejaka lain kepada aku tetapi aku masih teringatkan kisah kita yang tergantung tu, tak bergunalah. Pasti begitu juga dengan kau.
Aku cuma tak mahu, bila kita bertemu lagi di masa akan datang, nostalgia lama berputar kembali dalam kepala.
Biarlah perkara ni selesai secepat mungkin, supaya bila kau berkahwin nanti atau aku berkahwin dengan orang lain nanti, masing-masing dapat menjalani kehidupan dengan berlapang dada.
Aku tak ada niat untuk inginkan kau kembali. Jujur.

"Assalamualaikum... !", aku sahut di pagar rumah kau. Tolonglah keluar. Kita selesaikan sekarang.

Dia nampak di tingkap tapi tak mahu menyahut aku.

"Puan, tolong lah. Izinkan saya. Saya tahu puan benci saya. Sayalah perempuan yang sakitkan hati anak kesayangan puan, anak sulung puan. Saya mohon dengar dulu penjelasan saya."

Kalau dia tetap tak benarkan aku, sekurangnya aku tahu benarlah dia memang tak mahu jumpa aku dan akhirnya aku tak perlu berusaha lagi.

"Masuk lah... kita selesaikan di dalam."

Aku gembira, tak sabar untuk selesaikan ini seorang diri.

"Puan. Saya benar-benar minta maaf. Saya tahu saya bersalah. Saya yang biarkan perkara ni tergantung setahun dulu. Saya mengaku saya tidak matang waktu itu. Apa yang saya fikir waktu itu hanya nak baiki akademik saya yang dah merundum masa tahun kedua. Waktu itu tahun terakhir, saya ingat dengan tidak bercakap langsung dengan Hakim, saya dapat kembalikan akademik saya untuk ibubapa saya. Saya benar-benar tertekan waktu itu. Saya minta maaf sangat kerana terpaksa lakukan itu tanpa sebarang penjelasan. Saya ingat saya boleh move on dengan membiarkannya sahaja. Tapi tidak, saya harap dengan penjelasan saya sekarang ini hati dan fikiran saya akan tenang. Saya harap puan dapat maafkan saya, dan keluarga kita dapat berkawan seperti biasa seperti keluarga-keluarga sahabat yang lain. Harap tiada sebarang rasa ketidakpuasan hati antara keluarga kita meskipun kita tidak diikat (dikahwinkan) selepas ini.
Puan, saya betul-betul minta maaf bagi pihak saya dan keluarga saya."

"Mak cik bukan apa, mak cik rasa bersalah nak beritahu yang kami dah rancang untuk Hakim."

"Tak apa puan, yang penting antara keluarga kita dah selesai. Dan saya akan gembira kalau Hakim dapat berkahwin dengan hati yang tenang."

"Nak jumpa dia?"

"Boleh juga kalau dia nak. Kalau dia tak nak tak apa juga, yang penting saya dah cakap dengan mak cik."

"Mak cik cuba panggil dia."

...

"Hafizah, aku dengar semua."

"Jadi, betul kita ok? kosong-kosong?"

"Ya. Aku cuba terima dengan berlapang dada."

"Terima kasih Hakim. InsyaAllah kita jumpa lagi ya. Assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

Aku keluar rumahnya dengan hati yang tenang dengan senyuman seperti mencapai kebebasan.
Sekarang aku bebas untuk melakukan apa sahaja yang aku inginkan.
Realiti hidup ini terlalu rumit. Aku nak belajar untuk menyeimbangkan segala keadaan yang aku hadapi. Aku tak mahu jadi ekstrimis yang dulu sampai tak sedar itu egois. Ah, terlalu banyak perkara untuk dipelajari. Aku hendak fokus dalam perkara yang harus aku lakukan sebelum mati. Belajar sampai mati dan berkhidmat untuk masyarakat. Itu lah petunjuk Tuhan untuk aku selepas graduasi.

Hanya dua perkara bila kita jumpa manusia, sama ada menjadi seseorang dalam hidup kita atau pengajaran untuk hidup kita.
Dan aku kira kisah ini adalah pengajaran untuk aku, untuk menghadapi apa-apa cabaran di masa hadapan.
Sebagai seorang perempuan yang bersalah atau hamba yang berdosa, aku harus tampil, akui dan meminta maaf juga berterima kasih kepada manusia dan Tuhanku, Allah SWT. Aku bertaubat daripada ego aku yang lalu. Akhirnya aku boleh move on.

"Hafizah, kalau aku kembali, kau akan terima aku?"

"Kalau betul takdir kita berjodoh, aku pasti terima."

Cerpen oleh Kak Jah

Tuesday, July 26, 2016

Graduated


Pertama sekali,
Bersyukur ke hadrat ilahi aku tidak bernikah semasa belajar. Angan-angan dan hajat yang hangat teramat sewaktu tahun ke-2 dulu untuk bernikah dengan seseorang itu tidak tercapai, Alhamdulillah Allah tak makbulkan doa aku yang immature itu.
Di akhir-akhir pengajian ini, segulung ijazah ini membuka mata aku atas tanggungjawab yang sangat besar kepada permasalahan-permasalahan yang sangat besar. Tanggungjawab ini membawa aku fikir jauh daripada berimaginasi mahligai indah tu.
Ternyata, realiti hidup ini terlalu rumit. Hidup takkan selalu indah, takkan selalunya sengsara..
Ternyata, kita menghampiri ke akhir-akhir kehidupan kita kian kiamat yang hampir dekat.

Genggaman ijazah itu sebenarnya bukan sekadar tanda kejayaan, ianya merupakan genggaman tanggungjawab yang amat besar bagi mahasiswa kepada masyarakat.
Graduasi ini hanya permulaan bagi yang masih tak kenal dunia.

Dan bagi aku bukanlah tak bermakna, cuma menyambut tamatnya pengajian secara official (rasmi), sedangkan kita dah memang habis sejak jawab last payyper tu. Jadi, orang dah celebrate lama dah. Kegembiraan yang aku nampak adalah dapat jumpa kawan-kawan balik tapi, rupanya ada juga yang tak dapat jumpa  , mereka bergraduasi tahun depan sebab tak habis jawab kesemua paper. Stress belajar tu beb. Teguhlah.

Bila fikir balik tentang sepanjang pengajian ni, kalau kau ada rasa teruk, masa belajo tu lah ada orang nak bercinta dengan kita, masa tu lah ada kawan yang nak musuh dengan kita. Dan masa tu lah aku join usrah untuk tak hadam benda2 bodoh tu hahaha. Kadang-kadang rasa menyesal kenapalah aku hadap dengan benda2 ni, tapi kakak aku kata
"Biasalah, cuma benda tu datang sekarang, kalau tak sekarang nanti kau kena hadap juga benda-benda nih"

Bersyukur sepatutnya sebab tak berkahwin semasa belajar. Sebab masa masuk final year tu lah baru sedar banyak sangat benda kita kena buat untuk selesaikan masalah dunia ni walaupun sedikit demi sedikit sebelum kita mati digelar jenazah. Masyarakat memerlukan kita.
Lebih-lebih lagi buat kita si pemegang ijazah

Maka, Ijazah aku ini, Ijazah Sains Sarjana Muda dalam Pemakanan dengan Kepujian (BSc. in Nutrition with Honours) adalah untuk masyarakatku !
Maka, tahniah kepada semua yang menjayakan ini secara terang atau berdiam. Sebab tu mortar board ke bawah sikit sampai 'tertutup' muka bagi menghormati kalian semua.
Semoga Tuhan memberkati kita semua.

Keraian ini hanya sementara, dunia yang sebenar bermula.
Realitinya sangat rumit.

So what's next? Bagai kera lah aku kalau asal 'habis' belajar, "dah boleh kahwin dah ni".
Jika begitu saja kehidupan, kera di hutan juga hidup bah.
Dunia musnah bukan kerana orang jahat, tapi kerana ramai orang baik lagi bijaksana (graduan) berdiam diri selepas tamat graduasi.
Bangkit untuk mereka yang tak dapat langsung ke universiti.

It's payback time!
Dan belajar sampai mati

23 July 2016, Saturday
PICC

Wednesday, July 6, 2016

Kronologi Cinta Kak Jah

Tajuk tu memang tak boleh blah,
tapi aku rasa di sini tiba masanya aku kongsi serba sedikit personal life aku dalam blog yang tak berapa popular ni,
baguslah tak popular tak ramai baca, sebab kita tak tahu sejauh mana tulisan kita populariti itu dapat memberi manfaat bagi yang membaca. Populariti sebenarnya satu tanggungjawab, kerana kita mempengaruhi orang lain, jika kita memberi pengaruh buruk maka rasa... rasa bersalah lah kita. dosa.

Tulisan luahan perasaan lah ni. :'(

Pandangan aku terhadap cinta ni, Aku yang dulu bukanlah aku yang sekarang.

Mari mula masa zaman meningkat remaja.
Taylor Swift was my favourite. Jadi bila suka Taylor Swift tu tahu-tahu lah, kita suka berada dalam kayangan cinta, love story macam fairy-tale kan style lagu dia.
Bila ada orang suka kita, kita pun suka lah.
Tahu-tahulah gedik-gedik muslimah nak imam 'soleh' 'beragama' yang by definition pada masa itu pakai kopiah selalu, zuhud, tawadhuk, berilmu agama lah apa lah. Kita sebagai 'muslimah ayu tudung labuh' pun mestilah suka orang-orang ala-ala 'agama' macam tu.
Tapi jauh sudut hati aku, dia ni terlalu 'bagus' untuk jadi suami aku. Sesuatu yang tak kena tapi aku tak tahu apa. Masa tu aku terima pun atas desakan kawan dan mama, alasannya dia ni baik bagus ilmu agama bagai. Aku clueless masa tu, aku tak ada sebab untuk tolak dia, jadi aku terimalah.

Lama-lama tu, ok, no. Aku tak boleh go dengan orang macam ni. Dia memang bagus, tapi dia tak reti tolerate aku. Dia tak cuba faham aku tapi dia selalu minta aku faham dia. Bila kita ajak bincang pendapat kita yang berbeza dengan dia, dia fikir kita nak gaduh dengan dia. Aku tak dengar cakap, macam mana nak jadi isteri? oh shit, kau fikir perempuan ni apa.



Lepastu kan, bila dah Final Year Degree, aku tengok banyak kawan-kawan dalam facebook tu depa buat kerja-kerja kemasyarakatan dengan tulisan-tulisan radikal, yang membawa aku kepada tanggungjawab aku sebagai mahasiswa.
Inilah yang patut aku berpijak pada bumi yang nyata. Aku ialah mahasiswa. Mahasiswa adalah untuk masyarakat.
Jadi aku tinggalkan benda kahwin ni, sampai aku anggap benda ni benda bodoh untuk diseriuskan. Kalau aku serius aku selfish. Fikir diri sendiri sahaja sedangkan orang lain sedang berusaha untuk teruskan hidup sampai tak sempat pun untuk fikir benda-benda melalaikan ni. Sedangkan ramai anak-anak yang tak dapat pendidikan yang baik seperti kau, makan tak cukup, undernutrition malnutrition.
Aku tidak menafikan perkahwinan tapi aku tak suka memikirkannya terlalu, post-post zauj zaujah tu semua aku anggap benda-benda membodohkan.
Jadi, senang cerita jodoh tu kalau ada, ada lah. Kalau tak ada tak apa.
Bila cakap dengan lelaki aku fokus benda penting sahaja. Serius je.
Dan aku sangat serius dengan kerja jadi teacher sementara untuk budak-budak Rohingya tu.
Aku ingatkan aku dah cukup heaven...

Ramadhan kali ini 1437H / 2016M, mengajar aku betapa pentingnya ada suami.
Dalam kita nak buat baik, kita azam nak berterusan baik,
Bila lihat balik, dulu pun kita berazam nak berterusan baik, tapi asyik tersangkut. Istiqamah tu.. ya Allah.
Masa atas sejadah tu lah, aku rasa lah, Allah macam kata, itulah pentingnya ada suami.
Suami, pasangan yang kata orang sentiasa ada di sisi, bila ada di sisi tu macam-macam kita boleh luahkan, dan minta pandangan dia. Pasangan ni lah yang tolong seimbangkan kita dalam membuat sebarang pertimbangan dalam kehidupan. Dalam nak berterusan buat baik dialah yang tunjang mengukuhkan istiqamah kita. Aku percaya seorang suami seharusnya begitu.
Loving can heal. Loving can mend your soul.

Jadi, bila dah macam ni, kau ingat asal kau sebut sorang ni single umur 30 kerja doktor specialist dah bagai, aku teruja ke?

Having a spouse means more than that.
Yang boleh kawal aku.
Tahu untuk baiki aku.
Aku kira, Toleransi dan Kejujuran itu sangat penting.



Tak intelligent tu tak apa, sama-sama boleh belajar.
Yang berakhlak baik tu susah nak cari.
Yang baik dengan wanita walau macam manapun perangai wanita tu.

"Lelaki sebegini lebih diperlukan oleh wanita berbanding yang hanya 'alim agama.
Wanita lebih memerlukan lelaki yang faham mereka sebagai wanita dari lelaki yang hanya faham fiqh wanita."
-Ammar Sinaga-

From:
Ramai wanita yang silap faham.
Bila dia digalakkan untuk mencari lelaki yang beragama sebagai teman hidup, mereka terus terbayang golongan ustaz, agamawan atau pelajar pengajian agama yang bakal memegang jawatan tersebut. Semua disebabkan faktor luaran terutamanya pakaian dan sijil tertentu yang dianggap sebagai penentu besar kadar komited seseorang terhadap agamanya.
Anggapan ini keliru. Sebab ada beza antara orang yang BERAGAMA dan orang yang BELAJAR AGAMA. Orang yang beragama, mereka tak perlukan bertahun-tahun untuk praktikkan asas agama yang dia pelajari sejak kecil. Sebab mereka jadikan agama keutamaan dalam hidup. Namun bagi orang yang hanya belajar agama, hal ini sukar. Mereka hanya belajar. Apakah pasti mereka turut beragama? Belum tentu.
Tujuan mereka belajar agama pelbagai. Boleh jadi dia belajar ikhlas, kerana minat yang mendalam atau sekadar untuk sijil lalu pekerjaan. Atau lebih teruk lagi terpaksa mengambil pengkhususan bidang agama kerana ia pilihan terakhir selepas SPM dulu. Takkan ini golongan beragama yang patut dicari wanita?
Carilah lelaki yang beragama dalam erti kata agamanya hidup dalam setiap tindakannya. Biarlah tak baca berkilo-kilo kitab pun. Asalkan mereka faham agama, akhlaknya cukup baik, faham penghargaan Islam terhadap wanita, bijak berkomunikasi dengan anda dan berpotensi mengurus rumahtangga dengan baik kelak.
Lelaki sebegini lebih diperlukan para wanita berbanding lelaki yang hanya 'alim agama. Kita bukan seperti di era 70 an 80 an dulu yang pengetahuan suami dalam bab fardhu ain serba sedikit sangat diperlukan isteri. Sistem perhubungan sangat terhad berbeza dengan sekarang. Kini dari Majlis Fatwa Kebangsaan, fatwa Majlis Ulama' Indonesia, hingga Lajnah Daimah Arab Saudi, keputusan Majma' Al-Fiqh Al-Islami, fatwa ulama tu ulama ini, syeikh itu syeikh ini semuanya dapat diakses melalui internet.
Soal darah wanita, hukum-hakam talaq, dan ranting-ranting fiqh yang lain sudah bukan menjadi rahsia. Ia pun dah banyak dibincangkan. Akhirnya wanita lebih memerlukan lelaki yang faham mereka sebagai wanita dari lelaki yang hanya faham fiqh wanita.
-Ammar SInaga-


KAK JAH

Saturday, June 4, 2016

From Farm To Fork

We all want a healthy well-being, starts from healthy foods that we eat. But to have a 'healthy lifestyle' seems legit especially those who live in a dusty city. So everything that you consume or you buy everyday in your life is actually considered as... not as healthy as you think. Although they put the label on it.

Despite of wanting to have a healthy lifestyle, we as a consumer wants everything available readily in the market. Grab and Go. With no complaints we are actually willing to pay with our money and the salary we have every month with it. Yes of course right?

Thus, in order to fulfill the consumer needs, the production have to be fast, they have to be massive, yet, at the lowest price, to generate more income. Imagine how they're gonna do that?

Ya know what's in business minds? "Nothing is impossible" something liddat whatever that can increase their profit stats.

Scientist is the victim in here. All scientists (I assumed) have very pure heart to heal the world,
But these greedy business people would make you become their's slavery.
Throughout all the researches that have been done, we can actually choose which one makes the world a better place to stay, yet these greedy people would tend to choose which one can make money out of it. And when a scientist argue about it, another scientist paid by the company will make a stand on it.
That's how we are 'used'.
Plus, in academia field, you can only do research when it is approved by the government but according to their priority. Although the fact is, everything is important and related to each other.

What they have imagined had become a reality nowadays, it takes a minimum only two persons to raise 10 000 cows. Surprise not?
With science and technology nowadays, nothing seems impossible right?
Not only that, most consumed-foods were conquered by these damn capitalists. From A to Z, they control the price.
All these sciences and technologies are developed for the sake of economy, for the capitalist.
Which only make one 'person' to have the whole production and the profits, this is what is termed as, capitalise everything in one hand, thus named as capitalist. can we add one more word? Damn Capitalist.

So this what makes the poor become poorer, the rich become richer.

The unemployed people are many. I always imagined that they could always be employed.
I believed they become unemployed not because of their own fault. But the capitalist doesn't want to pay them for the sake of saving cost, saving the cost of staffs. That's why two people is enough to handle a ten thousands cows.

Imagine how they handle ten thousands, there are new machines, new technologies for the farm, the chickens sat in damp stress place, different kind of air ventilation, new invention of their foods... so many things that were changed to make the production more effective. That so they can produce thousands of products in a day. (Do watch "How Do They Do It")
Totally different than the natural way that our ancestors had, so how can we say that what we have today are healthy things?

I hardly believe in the world companies such as FDA, WHO etc.
Have you ever seen brutal videos on how people treat the cows chickens and else ?

Besides food, look at health and beauty products.
According to Dr Rushdan Noor, as a normal youngster, you only need facial cleanser (acne-free) and sunblock SPF15 should be enough.

At the end, the choice is yours.
What kind of lifestyle would you like to have for the rest of your life?
Healthy? How healthy?
It all depends on how you view HEALTH.
How important it is in your life. Is Health your wealth?
Only those who serious about this will make an effort on this.

Semoga berjaya dalam membuat pilihan terbaik,
dan apa-apa pun,
Sihat dan Sakit itu Allah yang beri. ya?

KAKJAH

Sunday, May 29, 2016

kononnya inspirasi huh

Ramai budak-budak baya aku (20an) sekarang ni sibuk nak jadikan diri sebagai inspirasi kepada orang lain.
KONONnya lah... *rolling eyes
kenapa aku rolling eyes?

Kalau nak jadi yang berfungsi untuk masyarakat, betul-betul untuk masyarakat, patut dah boleh je terus turun padang tengok apa yang masyarakat perlukan. Itulah inspirasi yang sebenar!
Linger dengan masyarakat kat bawah tu, bukan dalam fesbuk. Yang selalu boleh layan fesbuk ni biasanya budak-budak kaya dah takde keperluan nak buat apa. Kalau kau pandai nasihat masyarakat jenis ni bagus juga, tapi kalau dah masalahnya kau pun same, acane?

Macam mana kau nak nasihat masyarakat kalau kau sendiri tak tahu apa yang masyarakat perlukan?

So, budak-budak 'inspirasi' sekarang, bagi nasihat yang semua orang dah dengar, apa yang dah dekat dengan halwa telinga masyarakat. "Janganlah kita...""Kita kena...""No more stereotype/diskriminasi.." paling cliche "don't judge a book by its kulit", entah apa-apa punya description.

Nak rare sikit buat video yang dah obvious atau statement2 yang obvious.
"Pernah tak korang tengok sorang yang korang suka, lepastu orang tu tengok kau balik, kau pura-pura pandang tempat lain?"
"Siapa yang main COC je paham ni" (perlu ke?)
"Siapa lagi pernah buat benda ni masa kecik2 dulu?"

Kau rasa perlu ke semua ni untuk masyrakat tahu? Semua ni ada lah apa yang masyarakat NAK dengar. Benda lalai benda bodoh ni siapa yang TAK NAK?
Kes perang Syria Palestin tu, gambar je dorang tahu, kat sana tengah seksa. Ok lepas tu boleh buat apa je selain doa?
Mereka tak rasa benda ni mereka perlu dengar. Pasal OKU, apa dorang faham selain simpati?

Yang paling aku menyampah stok2 tunjuk tudung labuh dan kopiah kat fesbuk tu,
Benda baik tu memang bagus post, tapi post tu jadi USELESS bila benda baik hanya sekadar sedap didengar dibaca sahaja. Tapi tak trigger otak.
Camnilah, benda baik yang simple, tak payah nak buat post panjang-panjang macam benda tu holy gilaaaaaa
padahal kalau buat rumusan berapa point je aku dapat bila baca tu.
post bagus memang indah indah sebab tu apa masyarakat nak dengar, tapi tak berfungsi untuk masyarakat.
Tak mengubah mentaliti. Sebab tu post2 macam tu, budak-budak yang dah baik je rajin baca benda macam tu.

Rugilah, tenaga korang dibazirkan untuk macam tu. padahal boleh buat lebih besar kepada masyarakat.

Ingatlah, benda kecik tak payah nak besar-besarkan. tapi besar-besarkan lah benda yang penting, yang masyarakat PERLU tahu, bukan apa yang masyarakat nak dengar.
Kalau tak, bullshit semua yang kau post tu, walaupun ramai crowd kau dapat.

__________________________________________________________________

Aku agak2 nanti ada jugak yang ngate aku jeles post aku takde crowd.
Let me tell you, QUALITY over QUANTITY.

Tu je dahh

"Kalah dalam menang hatimu takkan senang,
Aku bukan hipnotis, bukan juga ISIS,
jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis.
Hidup sarat Pro-Twist, sama macam sarkis,
Dengan Tuhanmu jangan prejudis.

Dalam era penuh depresi
Sebenarnya apa yang kau cari,
Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi?
Tak perlu kau tercari-cari
Bangun malam tanya Ilahi
Beribu kali kau diingati Hidayah itu milik Ilahi" (Bukan milik kau)

-Kalah Dalam Menang, Mawi & Syamsul Yusof-

KAKJAH

Monday, May 16, 2016

Abang Meor

Aku ni jarang kecoh personal life aku, tapi yang ni aku rasa kena kecoh punya.
Buat gegirls...

Meet Abang Meor, my brother-in-law.

He is an amazing guy, to the point that I want to marry someone who is more or less like his personality. I think you might like it too.
In my past, I may not have a clear cut to  what I was looking for in a relationship. And now, its huge.. I can see it...

So, Abang Meor?... Is some sort of the benchmark. Haha. So, there's no such thing as 'perfect guy' in my delusion, but this is the kind of dream guy I'm looking for, He's exist! And I found 3! But they are all married hha.
Don't know where else can find. Or maybe I don't have to find, but be the one! 😂
Yup. At the end, i have to be the one who i wanted to married with.

Honesty.

This can be seen through the way a guy approach and treat young children. Especially, if you have a 'special' sister.
Does he seem so awkward to treat kids to the point that kids no longer want to approach him? Nak pegang pun hujung2 celah jari je?

Kids and these 'special' kids kan... have a very pure heart. They can 'see' who has the pure heart. So, if you really have one, whenever they have problems or no problems, they always seek for your help or saje kacau you. They always call your name. They always want you to cherish them, have fun with them, make jokes and no matter how silly/lame your joke is, they still laugh out loud. And they really love to have you around. B'cause there's something in you that they never get bored with.

Kalau tak budak, see how he treats poor / weak / 'uneducated' people .

:)

Abang Meor, everybody loves him. Especially the kids.
Even my father trusted him to the point that he can have a very deep secret conversation with Abg Meor which my father have never done that to anyone. (Except mama, but mama has a lot in her minds ady)

So when you see one, know that this is the kind of guy yang very suitable to be a father for your future children and your family.

To me, honesty is the best policy to keep a relationship alive and last long. Not only last long, but someone who you can be open with, no hiding, everything speaks from the bottom of your heart with no barriers no fear of losing this relationship. Someone who you can dive deeper in an intelligent or funny conversation. Because, this is where you are completing each other. :)

Yes, he is really open with my family too. We all know his bad sides and good sides. He's willing to let us know. And I can talk to him about so many things. Even about boys.

One of the things you might surprise, he's being way too honest with our daddy before he request to marry my sister.
"Pak cik, saya ni dulu kaki perempuan, selalu keluar malam, duit saya habis berjoli je." Yup, that surprised him and daddy's agreed as he's willing to change.

And, he said he changed because he idiolize our dad. "Lelaki terbaik zaman ini", everyday every five times a day do prayer in masjid, never missed. His lifestyle really humble incomparable to datoks. Big house but calming no luxury, and clothes he wear, no one knows how much he made.

We, in siblings, always thought that, that is how a father supposed to be and ayah is doing what he supposed to do as a father. But Abg Meor said, it's really hard to find someone like our dad. A total amazing. Although every year we wish him on his birthday and father's

------------------------
I always wonder why I never felt impressed whenever I see a really 'great' guy.
Who has good job or have plans for his future, ambitious, intelligent, nampak matured, segak, know what he's doing, jumpa orang bagus2 hebat2, 'debat' dengan aku pun pandai hha.. (Tapi poyo 😒)

I just don't know why the story never excites me. I'm sorry that you didn't gain my respect from that.

But there's something missing that doesn't fit my soul when he meets my family.
And now I know why.

Mujur tak terkinja-kinja kahwin muda ko.

"Your opinions never make you a better person, your behaviour does"

Saturday, April 9, 2016

Aku bagus

Facebook ni memang tempat kita control baik bagus kita, di sinilah kita persembahkan yang terbaik ada dalam diri kita. Intelek kita.
Tulisan panjang-panjang macam ni, macam bagus je kan.
Betul memang bagus untuk penerangan supaya orang faham, tapi tak ramai dalam bertulis tu boleh jujur dalam berkata-kata. Tak straightforward. Cakap bertapis-tapis. Marah geram pun boleh cakap bagus-bagus macam dia tak bersalah walaupun tengah cakap pasal salah orang lain tu. Yelah, dah bagus sangat. Datang satu rasa, "aku berbeza daripada masyarakat biasa-biasa", atau "aku bukan melayu tipikal" hha

Kadang tu, semua benda kita nak bahas, semua benda kita nak bincangkan, semua benda kita nak bagi pandangan kita walaupun kita tak ahli.
Benda ni sebenarnya bagus, dulu pun aku selalu buat benda ni sebab ingatkan bagus, tapi jelas ada kekosongan. Tak jujur. Kalau betul tak tahu, cakap tak tahu. Kalau tahu, sampaikan sekadar apa yang kamu tahu.
Kalau dah tahu tu, tak usahlah nak perli-perli orang yang lain tahunya daripada kamu, orang yang lain pandangannya daripada kamu tu. Perli-perli ini lah yang membuatkan masyarakat tengok seolah bagusnya kamu, seolah kamu tahu banyak benda.

Banyak fiqh dan teori 70% nya adalah sangka-sangka. Untuk menunjukkan sangkaan kita tepat, sebab tu lah kita tulis panjang-panjang untuk buktikan ianya benar.

Aku gemar dengan orang yang tulis sikit, tapi dalam. Dan tak perlu tulis panjang-panjang seolah isu sangat besar. Bacaan ringan tapi dalam, buat kita fikir berkali-kali.

Halnya, belajar ini jangan berhenti. non-stop.

Aku dah tak tahu nak cakap apa. Aku rasa seterusnya kamu boleh fikir sendiri kan?

Saturday, April 2, 2016

Misi Kahwin

Kahwin

Bukan misi aku, bukan isu besar aku
Let's get complicated now before we get married

1. Aku tak nak lelaki yang sanggup buat apa2 demi aku.
Aku nak dia sanggup buat apa2 demi Allah. Bukan aku.
Contoh maksud aku,
Aku tak nak lelaki yang:
Bila dapat tahu aku jenis hok gini2,
Dia pun pergi sedaya upaya nak jadi jenis gini2 demi aku.
Tok sah. Hang pi balik.
Belajar menjadi diri sendiri, jujur untuk mengizinkan aku mengenali diri kau yang sebenar. Jadilah diri kerana Allah.

2. I know people ada flaws, tak sempurna.
Tapi jujur cakap, aku susah nak terima flaws yang aku tak boleh terima.
Contoh: tak matang.
Sebab.. Come on la, umur dah 20.
Kebarangkalian aku argue ini sangatlah tinggi.
Ada flaws kau yang buruk bagi orang lain, tapi ok bagi aku, sesuatu yang aku tak consider it as flaws tapi unik, because that is you.

3. Banyak lelaki tak paham ayat aku. People said I am too deep, tak ramai boleh berenang tenggalam sedalam ayat aku. Double triple meaning.
Kalau kau tak faham aku, instead salah sangka terhadap aku dan kau menghalang aku berfikiran begitu,
You are rejected at the first place.

4. Jangan bagi aku ayat minta simpati
"Kenapa kau buat aku macam ni?"
"Kau pergilah, biarkanlah aku seorang di sini, nanti aku sedia aku akan lamar kalau kau belum kahwin. Kalau orang lain dapat kau, aku redho."

Benda2 tu kau patut cakap pada diri kau sendiri je. Benda belum pasti, aku tak perlu tahu. Yang aku tahu, bila kau cakap macam ni, memang minta simpati nak suruh aku tunggu kau. Pigida. Bukan drama puitis, drama puih!


5. aku tak nak lelaki yang cintakan aku pada pandangan pertama.

6. Hadiahi aku sesuatu yang bermanfaat. Jangan beri aku bunga lawa2, jangan belikan aku jam mahal2, usah hadiahkan aku rantai cincin atau gelang.
Bagi aku buku! Aku mencintai mu!

😂😂😂

You know what, yeah, i experienced many loves but acted like never had one before kan? This is my world my love.

You dont want me its okay,
I'd rather be alone than be with a wrong person.





Monday, March 14, 2016

Trevor Noah: Muslims and Sterotyping

https://www.facebook.com/AuthorQasimRashid/videos/970207343074019/

Trevor Noah on Muslims and StereotypingLove Trevor Noah for calling a spade a spade. This is how quickly minds can shift. Have the courage to think independently, and please, get to know a Muslim.
Posted by Qasim Rashid on Saturday, February 6, 2016


Love Trevor Noah for calling a spade a spade. This is how quickly minds can shift. Have the courage to think independently, and please, get to know a Muslim.
Posted by Qasim Rashid on Saturday, February 6, 2016

Sunday, February 28, 2016

Ceramah agama Buddha

Yang menakutkan aku bukan orang yang tidak seagamaku, tapi orang-orang seagamaku yang menghukum neraca aku.
Pernah tonton PK ? Yang dia dok buat tu, bisnes ketakutan (Fear business) dalam agama,
mencantas kita membuka minda untuk mendengar lagi sahutan alam Tuhan.


Dengarkan isinya.. Abaikan pakaiannya..
Posted by Frans Pekasa on Tuesday, February 2, 2016
https://www.facebook.com/pekasa/videos/10206405580914649/


Benzz' ZeriZawa Saya berbuat baik bukan karna saya mngharapkan surga, tapi sya sadar memang begitulah seharusnya, bgitu jg sebaliknya.. Saya tidak mau berbuat jahat bukan karena takut neraka, tapi saya sadar itu tidak baik untuk dilakukan.. 

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (review singkat)

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (TKVW) bukanlah sekadar kisah cinta sejati tapi tentang kebangkitan sejati.
Pernah tengok satu review TKVW, katanya perempuan itu 'lemah'.
Now, jangan nak demonstrasi hak wanita pulak kat sini ya. Walaupun aku bukan wanita tapi aku gadis. Lol.
Setelah menonton TKVW beberapa kali, fahamlah ambo apo yang dikatokan 'lemah' bagi kebanyakan wanita di era zaman dulu.
Dulu-dulu mana ada demonstrasi hak wanita, acara-acara menuntut hak sama rata jantina.
Cantik, rendah hati, baik... kan calon isteri yang baik. *tangan dibahu mata keatas bibir senget*
Entahlah berapa ramai orang moden sekarang ini kalau tonton TKVW gamaknya menggengam buku lima atas tindakan Hayati yang tak reti say "No!"
Tak reti say "No, sebenarnya saya datang ke Padang untuk ketemu Zainudin, bukan tonton pacuan kuda bersama kamu semua. Saya tak nak pakai baju seksi ni."
Tak reti say "No, sebenarnya saya nak kahwin dengan Zainuddin bukan Aziz."
Dah kahwin dah diseksa Aziz baru berani bertegak "Jangan dihinakan ungku Zainuddin." Baru lepas westernised jadi orang belanda gamaknya. Lepastu terduduk nangis memang kena lah.
Dan perempuan sekarang? Oh well, tengoklah perempuan pun boleh 'cerai'kan lelaki sendiri hokey. Ok, tu over sikit.
Berdasarkan review itu lagi, dilihatkannya perempuan tak boleh kuat tanpa material. Tapi kita mampu hancurkan jiwa raga bakul hati lelaki. Woo
See, lelaki pun ada lemah dia. tongue emoticon
Kita, kita harus kuat, namun sekuat mana pun kita, seberani manapun kita, tetap perlukan antara satu sama lain lah.
Berani terus terang.
"Kau tak perlu menjadi perempuan untuk memahami perempuan. Cukuplah engkau menjadi seorang MANUSIA."
-Hamka-
----------------------------------------------------------------
Cerita ni dalam. Very deep. Kena ada lesen skuba.
Biasanya cerita ni orang baik2 tak faham. Dia cuma nampak orang bukan mahram bersentuh kulit. Terus tak faham kenapa Hamka buat cerita macam ni -_- damn