Tuesday, September 15, 2015

Best Friend?

Selama ni baru aku sedar,
aku tak boleh/tak perlu ada best friend?

Sebab bagi aku aku mudah terpengaruh, good or bad influence,
however, sukar bagi aku untuk stick to only a person and regard her as my best friend senang2 macam tu je

Selepas peristiwa pertama aku bergaduh dengan 'best friend' sekolah menengah,...

Gaduhnya gaduh jealous je pasal dia ada best friend baru. lol. ya tak matang. sekarang dah abaikan dah.

So, selepas gaduh jealous best friend tu aku decided not to have any best friend.
Sejak daripada tu aku tak pernah anggap mana2 kawan2 masa universiti as my best friend.
Best friends aku hanya masa Hillcrest.

Elok pulak masa first week masuk universiti, terang2 orang cakap kat aku
"boleh tak you jadi best friend I?"

Aku macam tak sampai hati pulak kata tak boleh macam tu terus je kan semata2 nak tegak pendirian (la sangat), I replied "Actually I just decided to not have any best friends after high school. But in the future, welll why not? who knows right? :) "

But till now, I just jalan je dengan siapa2 until not realise I jalan banyak kali dengan dia je until orang ingat we best friends.
Dan bila dia tiba-tiba kata "...I'm just saying as your best friend lah..." or ".. am saying this because I'm your true friend..."
I was like.. ."Eh ye ke? Bila masa?!"
But tak cakap kat depa lah, I just react that to my self because just noticed that.
Aku tak tahu nak reply apa, maybe they need me too much, so I just said "Ok" lah,

Aku nak buat baik dengan depa okay selagi mampu, tapi kalau tak mampu, aku cakap jelah aku tak mampu.
Kalau depa nak bring up "you're my best friend! I'm really counting on you!". Well, aku bukan hamba kau nak suruh semua2 nih. Mintalah tolong orang lain, macamlah orang lain takde and you can make friends with anyone else juga kan.
Takde gilanya aku nak drive jauh2 semata nak jumpa kau seorang while there's ada orang lain boleh tolong, you just have to ask shamelessly, rendah diri sikit.
Menyesal aku buat pengorbanan bodoh2 hanya demi 'ukhwah' ikatan bestpren.. like what pengorbanan bodoh2 tu? - sanggup drive habis minyak semata pergi mama just nak lepas tension kau. dah la kereta mama aku, bukan kereta aku. Kalau bukan pasal minyak pun pasal pengorbanan masa aku kena luangkan dengan kau untuk perkara bodoh.
But, Kalau aku boleh tolong untuk perkara penting of kos lah aku tolong, not as a best friend, tapi as a human to human lah.

[Credit]
So, Why...
Why I think I don't need any one solely true/best friend yang closely attached like gam gajah together2 everywhere.
I'm more prefer to have best friendS. ramai2 yang best, like a team, different2 personalities.

With different personalities, experiences, we will give out our opinion sama2 betul salah sama2 betulkan.
Kalau cakap dengan 'best friend' ni, bila dia cakap dengan kita seorang tanpa ada orang lain yang dengar, they won't care dia cakap rudely ke tak and easily claim everything yang aku buat salah dan pulak tu siap ngarah2 aku kena jadi camni camtu.
They thought they know best kot. i don't know.
Dah cakap rudely macam tu then claim that "I'm your true friend" I don't see mana yang true nye.

Aku tak selesa. That's it, I need to be away from this kind of girl.
I hate that kind of act, but not the person.
Senyum dan salam tetap teruskanlah walaupun cuba berjauhan sedikit. Jangan putuskan ukhwah. tu tak matang, ego, lebih2 lagi Allah murka.
Next time kena kurangkan hang out dengan orang macam tu or hangout to only one person.
I'd rather be myself, or be alone, than hanging out many times with a wrong person.

[Credit]

So, macam mana aku sebenarnya ni?
Aku prefer kawan dengan semua orang, baik dengan semua orang, tolong semua orang.
Bukan pilih2 nak tolong sesiapa, takkanlah kita nak jadi manusia yang "eh, kau bukan bestfriend aku, kau mintalah tolong bestfriend kau." Or, kau tolong tapi kau treat dia differently than your 'best friend'.

[Credit]

Ok lah, aku tahu orang best friend2 ni, gurau kasarlah sampai macam mana pun takkan putus gitu kan? Takkan sakit hati or whatsoever. Go ahead kalau kamu jumpa dan kamu selesa.
Aku pernah jumpa dan aku pernah selesa, tapi aku sedar aku makin jadi teruk dengan gurauan kasar.

My mom, my dad, my sisters and brothers, i realized they don't have 'best friend', maybe they found out they don't need to give too much attention to this kind of 'stupid' thing because ada benda lagi penting untuk dijaga...

FAMILY

[Credit]
KAK JAH
macam marah kan? tahan sabar sena tu. dia cuma nak jalan dengan family dia and attach with family, than just with A friend.
And yes, I should be grateful that I am blessed to have so many family members.
Time spent with family is worth every second

1 comment:

karya kak jah