Sunday, January 25, 2015

Sibuk

Aku takut sibuk dengan benda-benda media sosial ni.
Blog, Facebook, (Twitter takde, Ig tak perlu, tapi sekarang dah ada)
Sibuk nak update update update ...
Sapu habuk lah, batuk tipu-tipu spider web banyak lah .

Apa nak tulis ek?
Tulisan apa yang akan menarik orang ramai baca lagi?
Paling teruk sekali yang macam ni,
Tulisan apa yang akan dapat banyak lagi Like? hahaha

Aku terpikir, kenapa kita sibuk sangat nak update ha?
Atau kita sibuk dengan apa yang orang pandang terhadap kita?

Kita ni sibuk apa sebenarnya ni?

Sibuk kejar ilmu atau sibuk kejor Like?

Kalau betul kita nak kejar ilmu, Tuntut ilmu tu biar betul-betul.
bukan ambil serba serbi sikit-sikit di internet ini, tambahan pula dengan kesahihannya, siapa penulisnya, betul ke itu orang yang menulisnya, atau ada orang pakai nama orang lain tulis benda tu. It's too many possibilities.
Invalid.

Tapi kan, terfikir juga tak, macam mana kita boleh sibuk dengan benda-benda ni?
Macam nak bagi maksud, kita ni sebenarnya senang kan?
Ada masa menulis. Ada masa fikir apa orang fikir. Ada masa luang untuk update selalu.

Makanya, kita selalu kata "sibukkan diri dengan perkara berpaedah" lah secara lazimnya, but then,
kita kekal mengepost-ngepost dan ngepost macam-macam yang nampak, "kau tak sebok pun!"

_____________________________________________________________[bila aku buat post ni?]


Tak terpost rupanya benda tentang sibuk ni.
Lihat ayat kebudakan aku tu pun.
'Sibuk'nya aku untuk cerita pasal sibuk.

Harapan aku
semoga aku betul-betul sibuk dengan benda yang sepatutnya,
dan semoga yang terbaik untuk kita.

Jom weh bersibuk.

gambar dibawah menunjukkan contoh kesibukan.
semoga bukan sekadar post sibuk
tapi menjadi receptor dan aktif dengan kesibukan yang bermanfaat

camne nak rotate weh

sekolah psikologi punya
kadang-kadang sibuk pun tak semestinya di library. Tapi suasan library tu ada feel untuk settlekan yang utama
Last sekali, tak lain tak bukan,
Ha.... nampak rajin sibuk kannnn?

waka ka

ok. GO!


No comments:

Post a Comment

karya kak jah