Thursday, August 14, 2014

Harga diri

Sekarang ni, zaman manusia obses nak tunjuk yang dia ada VALUE.
Cuma kayu ukur value itu berbeza.

VALUE Ada yang terletak pada kemewahan hidup,
kaya tak kaya... "Dia ada iPhone8 siot !" . Ada yang dah tahu tak mampu tu nak ngekor juga.

VALUE Ada yang terletak pada kecantikan,
sel otak tak berhubung pun takpe, orang suka.

VALUE Ada yang terletak pada tulisan cam bagus,
takde adab etika ilmu pun takpe, asalkan apa yang dia cakap tu betul ! (?)

VALUE Ada yang terletak pada kebaikan sesama manusia.

[Credit]
Shortry (Short Story) sikit,
Pada suatu hari, kakakku, Kak Ila balik rumah dari UniRazak, di meja makan beritahu ayah,
"Ayah, tadi Lecturer Dila puji-puji Dila, dia kata Dila boleh pergi jauh, boleh pergi jauh..."

Lama-lama baru ayah respon, tahu apa responnya?
"Kamu suruh profesor kamu tu duduk rumah ni dua tiga hari tengok kamu kat sini, baru dia tahu kamu ni macam mana."

Pujian. Nampak cam bagos. memang bukan benda ayah.
Result kau cemerlang mana pun tapi akhlak cam hagham pun memang kau muka Audi enjin Kelisa

Dan apa yang ayah maksudkan, bukan lah setakat adab kau terhadap manusia, tapi adab kau terhadap Tuhan, ALLAH.
alah, macam; sopan depan mak mertua mengalahkan mak sendiri.
Depan mak mertua macam-macam kau cover kasi tak nampak kelemahan keburukan, depan mak sendiri macam kain buruk.

Masakan kau katakan kau sudah beradab dengan Tuhan sedang dengan ibubapamu dijadikan hamba sumber kewanganmu

Kak Ila pesan lagi:
Sebab tu kat Facebook kau post bagos manapun, dapat sejuta dua like ayah tak kisah langsung dik.
Maksudnya: Kau popular di FB, kesah apa. Tak mengagumkan langsung kalau populariti itu meningkat di atas ukuran kecantikan kau, kemewahan yang engkau tayangkan, tulisan yang kau pamerkan dengan kata-kata kesat dan nista cam bagus (lagi).
Sesiapa pun boleh bangga dan raih kita, namun harus kita lihat dari segi apa yang meningkatkan memperlihatkan tingginya harga diri kita dimata manusia-manusia ini.
Aku risau juga melihat 'ustak-ustak' FB ini post-post di fb itu.
Aku harap ilmu yang dicari adalah benar-benar untuk manfaat dirinya dan orang lain, bukan mencari ilmu untuk dipost di fb semata.
dan apa yang dimaksudkan manfaat bagi dirinya dan orang lain tak semestinya disalurkan ke fb saja baru dikatakan 'manfaat'.

Begitulah juga dengan kerisauan terhadap anak muda sekarang,
sanggup buat gila-gila, membuang masa, "Do it for the vine!", untuk raih like, kerana apa? kerana hanya itu harga yang available.
Kalau ada orang komen yang tidak menyokong perbuatan itu, dianggap sangat negatif dan memohon ayat-ayat yang baik-baik sahaja. (dah namanya komen -_-")
Ya, yg komen tu pun biorler berhikmah.

Beringat, semua manusia ada value. Jangan hina.

Jadi, apa kau cari yang sebetul-betulnya?
lama mana begini, bertelanjang jiwanya.

Apa kau nanti yang sesungguh-sungguhnya?
Malam siang berganti, jawabnya tetap sama.

Sayu, tak terjelas fikiran, rebah tak tersambutkan,
kau tahu, kau sayu, kau rindu,
sama Tuhan.
[Fynn Jama - Tahu]


[Credit]

KAK JAH
kembalilah matlamat

Wednesday, August 13, 2014

Hangout with buddies

"Ayah, [saya] nak keluar dengan kawan ye?"
"Pergi mana?"
"Pergi (shopping complex). sebab trenspot makan semua senang."
"Kenapa jauh sangat? pergi dekat-dekat je dah lah. Kat Gombak pun ada kedai makan, murah, transport pun lagi senang."

Sebenarnya nak kata: tak best. sebab dah biasa. jadi nak pergi tempat rare sikit baru best.
namun, ayah akan mempersoalkan balik...

"Apa tujuan nak jumpa tu?"

Jalan-jalan? Habiskan duit?

Bahagia apa yang kamu temui dengan begitu?
Hiburan yang dibayar dengan wang peluh mak ayah kamu sendiri.

Pergilah buat benda berfaedah sikit.
Pergi sungai ke, tasik, tempat-tempat rekreasi msia ni banyak. 
Sekarang ni, kamu keluar ke mana-mana ada shopping complex.

lepas tu, benda yang sama je. 
Ada kedai makan, ada kedai itu, kedai ni, ... dah la tu mahal pulak bayar tax lagi.


Aku sangat agree dengan ayahanda.
Sebelum ni banyak kali keluar jumpa kat shopping complex,
I can't feel the spirit, roh persahabatan dalam bond tu.
Hanya jalan-jalan, bersama orang ramai sekeliling, dengan bisingnya, org sini cakap sana cakap.
Tiada ketenangan pun dalam tu yang ku cari.
Kemudian, bila balik rumah, apa dapat? Gambar selpie sama-sama yang biasa. ada muka saya ada muka kome. Dapat gelak-gelak pun, yang boleh dibuat dalam chat watsepp.

Bayangkan kalau di sungai,
dengan kita bersama kelompok sendiri, borak dalam keadaan tenang, sama-sama bina tent, cari kayu api ke ape bakar udang, duduk di atas tikar yang sama, makan-makanan yang kita masak sendiri atau bawa dari rumah.
Usaha kukuhkan ukhwah tu nampak tau kat situ.
Masakkan untuk kawan-kawan. Bantu mudahkan keselesaan bersama.
Gambar selpie pun boleh buat best-best dengan landscape yang tenang kat belakang. (hang nak rare sangat kan. hha)
Kan syok.

[Credit]
Sungai atau apa-apa rekreasi mungkin sedap jumpa satu hari,
Kalau setakat jumpa sejam dua, tak nak susah-susah, lebih baik bertemu di tempat terdekat.
Tak mewah pun takpe, yang penting kita semua jumpa kan?

Maka, kalau tak mencapai kata sepakat atas cadangan yang dirasa lebih baik ini,
kebelakanglah baik-baik

"Oh. Kalau macam tu tak apalah. Saya ada benda lain kena buat ni."

Jangan lah pula kata;
"Oh. takpelah. aku tak suka buat benda tak berfaedah ni. HEHE"

-_-

[Credit]
KAK JAH
barulah "Ukhwah fillah abadan abada" yang bukan sekadar ucapan

Tuesday, August 5, 2014

'Indah'

'INDAHNYA BERPURDAH'
'INDAHNYA BERTUDUNG LABUH'
INDAHNYA BERSTOKIN
INDAHNYA SARUNG TANGAN
INDAHNYA TUTUP DAGU
INDAHNYA PAKAI BAJU

haha.

Baik. pertama sekali, apakah 'INDAH' yang anda ingin sampaikan?
Apa yang saya faham yang stok-stok beginilah...






aku tak mengerti kenapa definisi 'Indah' ni melembut-gemalaikan perempuan muslimah?
ater.. dok nengok semua (kebanyakan) control cun, control ayu jadinye...

Sungguh sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah, namun itu bukan tiket untuk menatap perhiasan tercantik itu.

Oh, boleh pulak tu ada poster ajak kahwin awal, kartun 'Islamik' pakai tudung labuh lelaki pakai kopiah tapi muka bernafsu  -_-"


Ini membangkitkan lagi semangat anak muda untuk kahwin awal atas asbab nak kejar scene-scene bernafsu macam ni. Bila sebab nafsu, kamu mampu ke tak mampu ke nak berumah tangga kamu fikir jauh yang itu.
Apakah sebab ini ramai gelabah nak kahwin awal? Apa yang terjadi selepas perkawinan itu, your future tu paling penting kena ready. "duit tak pe, duit boleh cari." last-last mamayah kamu jugak jadi bank rumahtanggatingkappintu kamu. baru kamu tahu perkahwinan yang sebenar macam mana.

Pikir balik hang nak bina masjid ka, nak bina hotel pub halal sapuloh bintang?


[Credit]

KAK JAH
harap faham luas tanpa cakap banyak

Sensitif Ikhtilat

Di lapangan terbang KLIA2,
eeeeee barunya... seronok adik-beradik masuk self-check in yang lenggang.
Salah seorang ahli keluarga aku tersekat, tak lepas, bukan sebab masalah saiz badan, tapi masalah paspot barangkali... maka masuk secara manual mcm biasa lalu cop-cop.
Aku tunggu.

Abang self-check in yang bantu tadi saje nak berborak singkat dengan aku, Senyum dia sekuat hati betul sampai berbaris gigi-gigi putihnya, dia panjangkan kepala dari penghadang tu

"Adik dari mana flight?"

"Dari Bandung."

"Oh, Ke mana?"


"Balik rumah ler...hha"

"Oh, rumah kat mana?"

"Kat.. Kuala Lumpur."

"Kuala Lumpur tu kat mana?"

"haaaaa.... (senyum-senyum tanda ngorat detected) ahahaha.. (dia pun gelak ekekekek, aku tetibe blank).. haa... Sentul lah Sentul ..."

"ooo..... (lama jap). Beraya kat Bandung?"

"A'ah. since 2 Syawal. Hari ni baru balik.... (tak cerita banyak tujuan asal)
ok lah, pergi dulu ye bang. Terima kasih banyak-banyak. Assalamualaikum :)"

Sepanjang conversation tu senyum biasa-biasa aje.

[Credit]

Sesudah itu membuatkan aku terfikir aku yang dulu...


Waw... sensitipnya aku yang dulu dengan lelaki.
"Menjaga" yang teramat. Bercakap dengan lelaki pun tersipu-sipu malu. muka bajet garang. mahal sangat.
Rasa nak pakai purdah lah ape lah.
poyo nye la hai. 
Macam lah orang yang nak cakap dengan kau tu nak ngorat kau, berminat kat kau, bukannya nak terus kawen pun, peghasan. hha
Ada pulak tu, tak nak cakap langsung dengan lelaki. kenapa? sebab aurat suara?

Sebenarnyakan,
Hang buat merdu-merdu comey-comey baru ler aurat suara. 
Ni setakat cakap biasa ya sudah. senyum biasa tanda ok cukup sudah. senyum tu pun bertempat juga.

Tergamam lelaki tu tak dilayan. Terus cop hang sombong.

"Oh tak kesah pon kena cop sombong. Asalkan diri terpelihara" 
*fespam

Menyambut baik tak salah rasanya, senyum pun tak perlu senyum-senyum tersipu,
senyuman biasa suda... 
Orang tu tengah kot tetibe bercerita.. "Oh ye ke..." "Oh..." respon lah baik-baik.

Ada orang selesa bercakap dengan kita bukan sebab nak ngorat ke apa, sebab dia tengok personaliti kita, mungkin berpotensi untuk tolong selesaikan masalah dia ke apa, kita pun bantu lah beri pendapat yang kita rasa baik,
minta maaf kalau tak dapat tolong.

Ni tak, terus mencantas orang tu. Siapa tak marah?

Perempuan Muslimah sekarang mungkin takut tu trick lelaki tu ke nak ngorat, 
hha, dah la bajet perasan satu, keduanya su'udzhon dengan lelaki tu.
kesian pada kedua-duanya.

Aku pernah cantas orang lelaki macam tu, marah betul dia.
"Aku harapkan respon yang baik daripada kau sebab aku fikir kau boleh tolong aku. 
Aku dah takde siapa nak cakap pasal masalah aku ni, orang sekeliling aku semua tak de sorang macam kau."

Berulang kali dia cakap kat aku macam tu. Even tho banyak kali aku tanya kenapa pilih aku, namun wallahualam mungkin ada sesuatu dalam diri kita yang kita tak nampak, orang lain nampak.

Fine. Aku tolong kau. 

So, just keep the pace, focus apa yang perlu dibantu, buang sangka buruk.

Tak yah over sangat. tu je.

Sayang la adik aku, masa dia kecik dulu ceria sangat, peramah, banyak cakap, comel gila,

Ni masuk sekolah agama je terus senyap.
Nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

[Credit]

Satu yang kita kena bersifat terbukak sikit, terima, lelaki memang macam tu.
Itu memang satu-satunya nafsu mereka. Ustaz tak ustaz, imam muda tak imam muda semua sama ja naluri mereka sebagai lelaki. jadi, tak perlu terkejut sangat kalau ada lelaki nampak baik alim2 tegur hang. ok. hha

Dia cuma rasa nak tegur cakap-cakap, itu aje, tak ada apa pun.

Nanti dah kahwin, kongsikan semua dengan suami.
Ada lelaki nak cakap dengan hang, bagi tahu hang dah ada suami awal-awal. Diorang ni tahu-tahu la limit.
"kau dah kahwin kan. aku tak tahu la kenapa aku cerita masalah aku tetibe kat kau. thanks mendengar."
dah settle.

Tak payah over thinking, uhhh nanti dia suka aku pulak camnewww. -_-

Kita pun tegas-tegas sikit bila bercakap. 
"Oh, Aku rasa kau tak patut buat macam tu lah." 
"Aku cadangkan en kau buat camni.." 
kasar-kasar sikit.
lagi lembut-lembut lagi caiyor laki tu....

rasa-rasa wanita muslimah dulu2, Siti Khadijah, Siti Aisyah, Siti Hajar etc... gemalai camtu ke?
I bet they were tough.

[Credit]

KAK JAH
keep calm and relax.
over protective, memilih, camne nak kawen.

Demi Anak

Post ni bukan nak meleret cerita sayangi mamayah sampei moral of the story hargai pengorbanan ibubapa.
Tak suruh tak hargai jugak, tapi benda tu memang cliche dah, kita kena selalu hargai mereka.

Nak cerita kat sini,

Waktu kecil aku disuruh patuh mama ayah, jangan bantah. ikut je.
Aku pelik kenapa kakak aku sorang ni suka gaduh dengan mama.
Mama bising. Ade aje nak gaduh.
"Kamu bila besar jangan jadi macam kakak kamu tu"

[Credit]

Makanya, dari kecil sampai sekolah menengah aku patuh betul dengan mama ayah. Naif.
Mama kata, inilah punca kamu berjaya cemerlang dalam akademik berbandik adik-beradik yang lain.
haha.
hm.
aku tak happy.

Aku pandang kakak aku macam musuh. Jangan ikut dia. dia parasit. akan membunuh kebanggaan mama ayah terhadap aku.
Walhal kakak aku tu banyak bagi nasihat dari segi kehidupan dan akademi. Tak paksa suruh aku ikut cakap dia (tapi harapan nak aku ikut cakap dia tu pun memang nampak jugak), tapi apa yang dia cakap makes sense.

Aku makin besar ni sifat rebel tu makin ada dah.
Sebab aku tengok apa yang mama dah buat selama ni sebenarnya tak semua mama betul.
Mama pun manusia jugak. itu yang aku tak sedar.
Kasih sayang ibu yang terlalu itu boleh memakan diri anaknya sendiri. Benda sampai tak jadi tak rasional.
tapi, DEMI ANAK, dia 'korban'kan diri dia sendiri.

Oh. Ini yang aku tak suka.
Aku tak suka, aku stress tengok mama stress kan diri sendiri.
Dia sanggup stresskan diri sendiri semata-mata keselesaan anak dia yang budak tu sepatutnya boleh buat sendiri.
Untuk tidak tunjuk dia susah, dia sanggup pura-pura berlakon tak stress. Dalam hati bikin panas je.
Memang pengorbanan ibu sangat lah besar.... tapi itu sangat stress!

[Credit]
Bila budak tu dah besar, manja-manjakan dia, she too much rely on her, mama can't handle it anymore.
sebab apa? Mama semakin tua. Mama tak larat dah.

Mama dan ayah adalah gabungan pasangan yang hebat.
Ayah marah juga mama terlalu manjakan budak.
Tapi hebatnyalah kasih sayang ibu tu kan, sampai ayah pun tak larat dah nak cakap. hahaha. hatoiyaii . hhe ------------------------------------------>

Now I see, kenapa kakak aku banyak gaduh dengan mama dulu.
Bukan sebab mama salah 100%, tapi anak perempuan dia tu nak bagi mama stabil, buat keputusan yang rasional, membetulkan apa yang tak betul.
Dan aku tak kata kakak aku tu 100% benar, aku dah tengok ada benda jugak yang tak betul dia tu. hha

Lihatkan sekarang ni, yang banyak gaduh tu jugak yang paling rapat dengan mama.
Yang manja ni makin kelaut malah menambahkan lagi beban larat di bahu mu mama.

Kami faham, memang DEMI ANAK bonda sanggup korbankan diri sendiri,
tapi kami sendiri tak mahu lihat bonda terkorban.
Izinkan sekarang giliran kami mengorbankan kasih sayang yang kau beri untuk ketenangan dirimu di masa depan.
Baik rasa susah sekarang kelak nanti kian terancang agar aman sentosa.

Cukup, Cukup berfikir yang terlalu demi kami,
"Tengok, kalau mama takde semua tunggang terbalik"
memang untuk masa ini benda menjadi tidak sempurna tanpa dibawah pegangan mu,
Sebab kami bukan mama, mohon bagi kami cuba cuba dan cuba lagi.
K'mon mama, gunakan semua anak-anak yang ramai ni. hhi

Benarlah kata orang;
Seorang ibu mampu menjaga sepuluh anak,
Tapi sepuluh anak tak semua mampu menjaga seorang ibu.

MAMA. TOLONG JANGAN STRESS !

DAN bagi kita...

JANGAN SALAHKAN IBU YANG MENGANDUNG.

Belajar 'Gaduh' beradab.
Cakap elok-elok. Ayat lembut-lembut. Jangan stresskan mama sampai mama rasa bersalah. Tunjuk gaya memberi cadangan apa yang kau fikir lebih baik.
Last but not least, macam biasa... "Minta maaf" dan "Terima Kasih".

[Credit]
KAK JAH
Belajar bersederhana berpada-pada dalam tindakan untuk masa depan anak-anak ku.
Terima kasih mama. :)