Sunday, July 6, 2014

Orang tua Cemburu dengan kita

[Credit]

Mama pernah cakap :
"Mama cemburu dengan kamu. Mama cemburu dengan kudrat kamu, yang masih muda kuat bertenaga. Zaman muda mama tak macam kamu. Mama masa muda jahil, tak tahu apa-apa, tak ada ilmu, ikut ja orang, macam lalang. Mama tak tahu tarawih tu apa, solat ikut orang, baca al-Quran apa entah lagi. Mama tak ada peluang macam kamu.
Sebab tu mama banyak tanya kamu. Banyak benda mama tanya kamu boleh jawab. Mama bangga sangat. Sabar ye dek mama tanya banyak sangat. Mama minta maaf sangat kalau kamu tak senang hati atau malas nak jawab soalan mama yang banyak sangat ni.
[Credit] 
Dah tua-tua ni dek, lebih-lebih lagi sejak kahwin dengan ayah, mama rasa macam bayi baru lahir, baru nak merangkak belajar ilmu. Mama sekolahkan anak-anak mama, supaya mama pun dapat belajar agama macam kamu belajar dari sekolah agama.
Jangan jadi macam mama, dah tua-tua nak mati baru belajar agama. Sekarang peluang kamu sangat luas, gunakan tenaga kamu ni untuk benda-benda bermanfaat. Jangan sia-siakan. Nanti kamu akan menyesal. Percayalah."
Bukan mama je yang pernah cakap macam ni, tapi kalau kita jumpa mana-mana orang tua, duduk table sama-sama, we talk to each other, they kind of like wishing the same thing too. Especially when they suddenly smile to us... wishing they could turn back the time, or wish my future to be bright ahead.

[Credit]

Mama ayah, umur dah nak masuk 60 masih membanting tulang lagi. 
Aku sangat tabik lah dengan mama ayah. Sangat kental jiwa mereka.
Setiap bunyi-bunyi kerat tulang mereka bila solat, rukuk sujud tu, hati aku terpana. Aku tertanya jika di masa depan nanti, mampu ke aku sekuat itu. Terus beribadah hingga ke molekul oksigen terakhir.

Mama selalu ajak ikut kelas tajwid, kelas al-Quran sekali sama-sama dengan beliau. Solat terawih pun mama nesti ajak sekali. Kalau aku tak dapat pergi atas sebab tertentu, mama pun semacam tak nak pergi. 
Nampaknya kan, Ibu ini kekal kuat kerana adanya kita di sisi. Kerana anaknya, kerana kita.

Sesuatu yang aku sedar... walaupun ini sudah perkara lama pernah aku ketengahkan, makin lama makin ke tengah laut nampaknya, yakni remaja kita masih suka melakukan perkara sia-sia.

I mean it literally, memang betul-betul kritikal suka perkara sia-sia. Bukan sekali-sekala dah, benda tu dah dibuat selalu... dan bila ia selalu... ianya sudah menjadi sebahagian dari diri kita.

[Credit]
Sebagai contoh benda hangat sekarang remaja kita kejarkan adalah Vine. hhhhhhhheshtag RoyalSwek. [boleh search sendiri di YouTube :]
Ya, nampak sangat cool. and yes, NAMPAK sangat cool sahaja. I mean, it's not cooler than that, it's just cool. dah. tu je. It was nothing else. Tak ada yang istimewanya yang boleh mengubah sesiapa pun, malah lebih memburukkan lagi, kesannya lebih-lebih lagi terhadap budak tadika. 

Remaja kan, biasalah, buat sesuatu yang nampak sangat Rare adalah sangat cool. Lepastu ramai akan ikut. Hey, me too, masa dolu-dolu :3 . Yet, it was nothing. Dia macam... nampak kilat cantik diluar kita kata kita ok kita ni best, tapi sebenarnya dalam tu, atau dalam hati mahupun dalam diri kita sebenarnya tak ada apa-apa. 

Mencarut benda bukan-bukan, Cool kan? Yet, it was nothing.
Effectnya? : Tak sopan, tak beradab. 
Malah mencarut itu pemangkin menggelapkan hati.

Contoh salah satu Vine, video singkat 6 saat, Viner tersebut buat muka 'sarkistik' berkata :
"Yey! Family aku datang, makcik pakcik semua datang rumah aku...
Dalam hati ; Pergi berambus la bodoh !" 

*Clap
Yep, it's funny, yet it's nothing but severe damage to the society. 
Kita sangat berani mengemukakan apa yang terbuku, boleh, tapi adab tu. Adab, kita as orang dewasa, budak-budak tengok, bahana lah masyarakat hang ni.
Budak-budak pun suka tengok benda best, then depa dok ikut sebab best. #RoyalSwek ko gitu.

Wah, dari orang tua cemburu terhadap remaja, terus tentang remaja bersia-sia.
Hubungan antara dua subtopik ini masih wujud, tapi orang tua tidak cemburu dengan kalian yang seperti itu, mereka geram dengan kalian yang mensia-siakan diri.

You know what, you can turn your vine into more useful tool. As you now have gained your 10++K something followers, show your society that you are a very useful person.
Engkau bukan remaja yang sia-sia, masih ada masa depan untuk diubah. Think about your society.
I dare you to keep it up, like you always said "Do It For The Vine" ! 

It's not only about that Vine, our Fesbuk, Twitderr, Instageram... tak perlu ayat sekema pun, just.. 

[Credit]
Tak mampu mengeluarkan kata yang baik, jangan berkata buruk. Diam sejenak. Diam pun jangan diam-diam blur, tapi fikir fikir fikir... apa masalah kita atau di sekeliling kita sekarang.

Kita dah terlalu selesa, anak-anak melayu pun bila dah selesa, tak tahu nak buat apa, ini je ler koje kome. 
Sedangkan, kalau kita utilise apa yang kita ada sekarang ini sebaik-baiknya, kita tidak akan menyesal hingga ke tua nanti.

Dan kita tidak akan cemburu dengan orang muda generasi 00" akan datang. [budak 00" sekarang pun dah tingkatan 2 :O ]
Sebab kita dah betul-betul mengisi masa muda kita...

Be it : ARCHERY ! HORSE RIDING ! SWIMMING ! 

[Credit]
Now, this is cool and semangat !

Struggle 'till the END bebeh !
KAK JAH
Kalau kita berusaha sekarang, kita takkan menyesal !

No comments:

Post a Comment

karya kak jah