Friday, April 25, 2014

Aku Anak Emas!

Bismillahi Arrahman Arrahim
Dengan Nama Allah Tuhan Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Perasankan diri, bahawasanya kita Anak Emas ! Anak Emas Mama Ayah kita!
Bangga diri 

Anak Emas . Betul betul emas. Credit
Aku rasa lah kan, setiap tindakan mama ayah ni adalah trick depa tunjuk sayang kat aku.
Antaranya,
  • Suruh Rotate Baju setiap minggu.
    Aku tahu ni trick mama nak aku balik setiap minggu. wah ha ha ha
  • Pakai kereta enjin lama.
    Supaya aku balik rumah untuk Ayah check setiap minggu. tee hee

Sebenarnya, ini adalah usaha-usaha untuk kita husnudzhon dengan mama ayah kita.
Depa bagi macam ni macam ni macam ni, walaupun tak perfect, tak baru, tak lawa, tak semestinya depa tak sayang kita. Depa bagi sejauh mana kemampuan depa. Usahlah susahkan depa walaupun mereka mampu.

Sebenarnyakan, mak ayah ni dia nak tengok kita selalu. Semakin besar kan, kita semakin jauh. Sibuk dengan belajar, nak jadi doktor bertauliah, nak jadi Nutritionist, nak berjaya kejar cita-cita. Kemungkinan, secara tak langsung kita lupa mak ayah kita.

Nak diceritakan, ada satu minggu kat kampus aku sibuk, sumpah aku lupa nak call mama. Bila sedar tu, Perasaannya tu kan, Ya Allah. Allah saja lah yang tahu. Tak sangka aku boleh terlupa ibu yang mengandungkan aku.
Terus rasa... "Patutlah rasa sibuk gila minggu ni, entah-entah mama tak redha." takut gila.

Kena aplikasikan undang-undang ini:

Credit
Betul lah kan, Iman itu turun naik. Ayah pernah cakap, Perkara yang paling susah dalam dunia ni, Istiqamah, consistency. Namun, aku percaya ianya tidak mustahil selagi mana kita berusaha insyaAllah.

Selain usaha itu, ada benda lain kita boleh usahakan untuk terus ingat mama ayah. Pakai barang yang sama macam mama ayah.
  • Pakai sabun badan yang sama macam ayah. ha ha ha (kalau kulit tak mudah sensitif)
    Selalu teringat bau ayah setiap kali ayah nak pergi masjid, ayah mesti wangi dengan sabun tu.
  • Pakai baju mama yang tak nak pakai dah.
    Rasa macam mama lah. 
Terakhir sekali, kita kena ingat. Kita ini menumpang harta mak ayah kita.
Orang kata kita ni remaja kaya, bukan kau yang kaya, mak ayah kau yang kaya.

Contoh: kereta anak muda; "Weh, tutup elok-elok sikit, kereta aku ni..."
Kita putarkan! : "Weh, tutup elok-elok sikit, dah la ni bukan kereta aku. Kereta mak ayah aku."

Kita sedarkan diri kita. dan kawan-kawan kita.
"Redha Allah, Redha Ibubapa."
Jadi, sekarang ni, siapa yang tak sayang siapa sebenarnya?

KAK JAH
Aku tahu, mama ayah selalu sayang aku.
Kerana engkau lah cintaku. 

Saturday, April 19, 2014

Populariti

Bismillahi Arrahman Arrahim
Dengan Nama Allah Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi

Seronok kan setiap kali post, ada je yang menyokong.
Baru 1 saat post, dah 5 likes.
Wah, rasa macam bangga je kan. Rasa macam ni;

[Credit]
...

Tiba tiba,
"Ya Allah. Apa aku dah buat. Astaghfirullah al Azim."

Facebook. Medan CaPub (cari publisiti) atau platform untuk keluarkan ideologi, 'tunjuk pandai' (?).
Tak tahu. Aku terasa sendiri. hha

Kadang-kadang tengok member sebaya, banyak bercakap pasal isu-isu semasa agama Islam ini.. menakutkan melihat ilmu nya. Bukan pernah bertalaqi, berguru. Kutip-kutip ilmu, masuk facebook simpang sana simpang sini. MasyaAllah. hebatnya.

Adakah ini semua kerana mahukan perhatian? populariti?
Tak, Saya tak kata anda yang membaca, cuma.. cuba check balik.

Ustaz pernah pesan, "Jangan cari populariti takut tak tertanggung kesannya di akhirat nanti."
Padahnya norma masyarakat mengikut arus yang paling ramai penyokong dek kerana perasaan rasa selamat bersama beramai-ramai. Aku juga dulu macam tu apa.
Share perkara pelik-pelik di luar jangkaan masyarakat sebab ianya menarik tanpa lihat dulu kesahihannya itu. Kalau share pun mungkin kita patut kepsen (caption) kan sesuatu yang menunjukkan kita juga ragu-ragu perkara ini. Kalau setakat Share, lazim orang fikir kita benar-benar tahu isu itu. Kak Jah, yang Kak Jah post tu pasal apa Kak Jah? Kak Jah sokong la ye? hamekau.

Secondly, apa yang aku lihat budak-budak popular ini, seperti mempermainkan orang ramai. Walaupun aku faham, meraka saja-saja menjadi sarkastik gelak-gelak berjemaah macam tempat ni sarkis mereka. Bila ada orang bertanya, gelak-gelak sampai orang tu tak tahu mana satu jawapan sebenarnya. Pura-pura jadi wahabi, syiah, taliban lah... Ini sedih. Memeningkan. Ilmu dan akhlak itu ada keseimbangan toleransinya. ke cane?

So, populariti? Am I?
Eh, dulu aku bukan KJ kot. Bermula menjadi transformer bila aku sedar "eh aku ada 'Zaman Kegemilangan' aku"... cewah. Poyo ye Jah? Meh aku cerita dulu ni.

Kesedaran aku muncul bila kita banyak komen komen komen di post-post. Itu rupanya, kita dah boleh dapat populariti. Percaya? I was like, wow, that's easy, I was just put my comments! that's all people! I am nobody! Zero. Nothing at all.
Sebab tu ada 'quote' ni; merata-rata. ha ha ha cer gugel. banyak dok?

[Credit]
Wrong.
You guys picked a wrong person.
Am not an ideal person to follow.

Ingat, orang ramai suka kita SEBAB ALLAH TUTUP AIB KITA. bukan sebab kita bagus sangat daripada orang lain.

Tapi aku proceed juga dengan KJ, pasal KJ Bukan Nama Sebenar, pops, k tak mengapa.
Sebab BUKAN SEBENAR. dan juga disebabkan oleh sesuatu yang aku terjumpa 3 tahun lepas. it makes sense;


Bila aku keluar rumah, (cuti sekolah),  pergi ke satu 'markas' sebuah pertubuhan, baru aku tahu ramai kenal the real KJ > through one of my girl friends. ... .... ... *tarik nafas* Biasalah kan orang perempuan ni macam mana. sabo je ler.
Aku ingat benda tu tak kecoh sangat setakat bisik-bisik suda. baik. aku boleh tahan.
Sehinggalah ke pengetahuan budak-budak abang-abang lelaki tinggi lampai , aku dah tak selesa, aku blah.
ha ha ha. Tak, ini tak bermakna aku berhenti agenda 'dakwah' suci murni ok?

Since then, baru aku sedar, KJ ini bakal membahayakan aku.
Yang muka tak tunjuk ni pun budak laki cari, apentah lagi yang ada muka. Yang aku tak faham, seronok pulak muslimahmuslimahpurdahtakpurdah ni letak gambar-gambarnya dengan komens and likes hawt hawt. How do you get that feeling sis? I don't understand.
ok fine. Hati batu aku je.
[Bagi aku, lelaki popular ok tak apa. tak ada ancaman dalam bentuk yang sama seperti perempuan. Mereka gagah. cuma ego itu biasalah, luar biasanya bila mereka boleh LEt it GO.]

Sejak sedar 'zaman kegemilangan' itu, Populariti... Terkenal... the real.. tak. ini bukan apa yang aku mahukan. Ini sangat menakutkan.
Deactivate for a very long time, tulisan semakin tawar (sekarang pun tawar lol), fokus terhadap keutamaan, strike!
Alhamdulillah.
Result : The popularity is decreasing. Terbaik insyaAllah. Kurangkan dosa kami Tuhan dan susahkan kami dari mendapat dosa di media sosial ini ya Tuhan.

People, hendak memulakan sesuatu yang baru itu mudah, yang susahnya adalah istiqamah, mengekalkannya. (Ayah pun kata begitu :')
Sebab itu, kita boleh lihat mereka akan cuba kekalkan pace mereka post-post hebat belaka kadang-kadang emosi-emosi pun masukkan juga. Tak penting tak bermanfaat pun masukkan juga. Namun, masih hairan bagaimana mereka yang begitu sibuk sempat pula post-post berbunyi "fuhh penatnya kerja 'ni' semoga Allah redha titik peluhku", "Tempat rehat da'ie ialah bila berjaya ke syurga. :'3 " berulang-ulang ulang ulang...
:)
Kita doakan, semoga fokus kita bukan bilangan Likes dan Comments, doakan tiada titik kecil syirik riak di hati ini. Semoga kita berjaya fokuskan terhadap keutamaan. Utamakan yang utama. (Fiqh Aulawwiyat).

Nak post post dakwah semua ni post lah, jangan sampai kita abaikan keutamaan sebagai seorang anak dan pelajar.

InsyaAllah, memandu kehadapan yang lebih baik. Kesibukan sekarang ini hikmah masa depan. ceh.

KAKJAH

Saturday, April 5, 2014

Brave Stone

Bismillahi Arrahman Arrahim.

I have thoughts. I know what should I do and should not do.
But I don't know how to express it. How to implement it when the time has come.
At the end, you know the world see us in a way that different than who we are.

I just realized, I'm lacking of courage to say things what I supposed to say.
I could not speak it out.

I know why.
Because I'm trying to behave myself. Sabar, Patience.
Because I am afraid if I hurt anybody. Especially their hearts. Words are more powerful than a sword ya know.
So, when I'm trying to put Mr.Sabr in my heart during the situation was happening, deep down behind my blur face, I was struggling. I don't know what to say. No good words pop out in my mind. I was BLANK.
Credit
Credit
Ya, I'm being too careful picking words to utter.

I thought this is good enough, but I knew there is something better that I have not discovered. What is that?
Yes, you have patience, you have minds, but you cannot let it go away pass you by, just like that.
It is not that you are trying to ignore the case, the situation that you don't want it happen, but because it happened, we have to settle it down together with your patience along.
Sometimes, just because I don't have the courage, I just let people think bad about me. I don't care what they think of me because I cannot control their minds. But, is that OK enough to face the future? I realized I have to do something better, it is not about what people think of me, it is about the efforts to let people understand me. And let Allah do the rest.

BRAVE. to speak the words what we should speak it out.
Be HONEST, let the person know what is going on in you.
I never felt people want to smash me down to earth kiss their foots. I just trying to have a good thought of the people. husnudzhon.
It's easy for me, if the person says OK, then OK lah. nothing to worry about. settled. ya? cause you said so.
I think most people probably become like this too right? (Except for the couples and the besties. :)

So, this is two sides interactions where we can be in both situations. Well then, of course, before people leave, you wanted them to know something, you wanted them have a clear thought about you. You actually do not want them to have a bad thought of you.

So, WE HAVE TO SPEAK IT OUT. +, Manner does matter.

Open. I'm trying to be open. That, anything could happen, anything is possible, we just need to have the courage.

Sample Case : Jah, you should not do this. You should not do that. Because bla bla bla...

What should I do? Let them finish first.
Breathe in, take your time, don't rush.
starts with Bismillah, "I'm so sorry...." and "Thank you for your bravery letting me know this..." (Throw away your ego.)
"Please allow me to explain, (name).... (be honest with what you feel regarding the matter, same feeling too? different? just say so)..."
Smile. :)

So, because of the words are more powerful, we have to 'utilize' it WISEly.

Kheir insyaAllah. I will not let it go away again.

Credit

KAK JAH
Eh, aku adalah batu yang gagah berani !

Wednesday, April 2, 2014

Kerana Allah Ada

Bismillahi Arrhaman Arrahim
Dengan Nama Allah Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Kerana Tuhan
Kerana Allah

Bilamana kita meletakkan Tuhan di dalam setiap peristiwa yang kita sedang alami, mesti ada sesuatu yang Allah nak tunjuk, Dalam keadaan bersembunyi kita harus berusaha mencarinya.
Dan dalam usaha mencari petunjuk Allah itu, kehadiran En. Sabar amat diperlukan.

Contoh peristiwa;

Lagu Taylor Swift
Aku dah lama tak dengar lagu Taylor Swift. Dalam sebulan aku tekad nak dengar lagu ketuhanan sahaja.
Satu hari aku rasa nak dengar lagu Taylor Swift. Tang tu juga macam-macam terjadi pada aku. Practical report aku geng-geng Chinese aku yang buat semua, aku masukkan dalam TurnitIn, print and submitkan je. berkerut wajah rasa bersalah. Aku kena fikirkan sesuatu untuk balas jasa mereka. Orang bukan Islam jangan main-main, imej Islam kita bawa.
Mungkin kita sering katakan, perkara buruk yang terjadi pada kita tu adalah ketentuan Allah, ya ketentuan Allah. Benar. Jangan kita lupa apa yang ditentukan Allah itu ada hikmahNya yang kita kena cari. Mesti ada sesuatu yang tak kena.

Oh you. Lagu dia mungkin best, feeling nya lagi, tapi ia runtuhkan rohani kita. Melupakan kita menjadi Muslim yang sebenar.

Mama dan memanah
Peristiwa kedua masa aku sedang mencari kedai memanah, LA Sports di Kepong yang besar. Aku dah buat draft dah pasal peristiwa ni nak ceghiter kat kome dalam blog ni. Bila aku fikir balik, jika pengisian aku hanya sebuah cerita yang mempamerkan kesusahan yang aku alami, apa kamu orang dapat? takdek. telur ayam pun tak dapat. Ringkasnya, nak cari kedai memanah tu susah dengan 'penunjuk arah' yang macam #taktahunacakapapa, malah mama dengan Aisyah budak kecik yang down syndrome pun ikut sekali. Kesabaran aku sangat diuji. Hampir sekali kedai itu hendak ditutup, mama patah-patahkan semangatku untuk mencari kedai itu sampai dapat. Tentu sekali aku mahu cari kedai ini dan beli arrows, ini saja peluang yang aku ada. bila lagi. Alhamdulillah, Setelah aku berjaya dengan gembira, lantas Mama berkata;
"Kamu sangat bertuah Allah nak bagi kamu rezeki ni dek, kamu tahu sebab apa? Sebab kamu sabar. Mak tahu kamu marah Mama push-push kamu. Tapi, disebabkan kamu sabar, Allah bagi kamu rezeki."
MasyaAllah. Keramat kata-kata ibu.
Mungkin kalau aku bersabar lagi, mungkin sebatang bow dapat aku beli waktu tu.


It's repaired already.

Mula simpulkan ikatan Tuhan dengan apa yang kita alami.
Bukan sekadar; ini ujian. aku hamba aku kena harungi. yosh! - post kat pesbuk
harung harung juga, kalau harung air sungai tapi tak dibawa ikan tak kemana. eh apa ni.


KAKJAH
Kembali kepada matlamat - Mencari Redha Allah. Bukan Cari Pasal dengan Allah.