Wednesday, January 29, 2014

PekaLayap

in the name of God, the supremely merciful, the most kind

Layap = Leka, Lalai
[Layap adalah bahasa Sarawak]
[Credit]



Dunia dunia dunia
Kemajuan dan kecanggihan teknologi telah berjaya membelakangkan spesies homosapiens

Facebook, Tuwiter, Instageram ... Ah. Tak perlu disebutkan lagi yang lain-lain. 
Sebut saja "Facebook" dah jadi ibu segala media kelalaian kita. Tak perlu di'persetan'kan lagi.

Ya, kita boleh kata,
"Berfesbuklah, asalkan jangan sampai lalai." "Lalai macam mana kak?" "mm, macam tinggalkan solat." 

hha

[Credit]
Apa hendak kita katakan; kita dikira tidak lalai selagi tidak meninggalkan solat?
Kita tidak akan kata kita seorang yang lalai selagi kita tidak meninggalkan solat walaupun solat kita 'cacat merba'.
Walau kita solat bubur caca sekalipun kita kata bukan salah Facebook. Ah.


Lalai yang macam mana kau maksudkan Jah?



Aku mengira lalai itu bilamana kita mengutamakan Facebook (perkara kurang penting) daripada perkara-perkara lain yang lebih penting patut diutamakan.
Seolah-olah, Facebook ini perkara pokok kehidupan, kita perlu reply segala tepat pada masanya, kalau tak, tak best dah.
Perbualan tengah rancak, kalau selot pada masa yang lain dah tak best dah.

Tengoklah diri;
Mak Ayah panggil kita balas "Kejap kejap, nanti nanti."
Dengan MakAyah kita boleh 'nanti nanti'kan mereka, dengan member kemain segera macam maggie.

Orang masak tak tolong segera.
Dah kena label "Tahu makan je..." mengamuk pule.

Tak produktif.
Bahkan, tidak peka dengan sekeleliling.

Sekejap,
Lempang diri, Tidak Peka atau buat-buat Pekek? Jangan.

Ayuh, aktifkan lah diri kita, Jadikan diri kita orang yang peka dengan keadaan sekeliling
Inilah antara jihad, Bukan jihad yang semata-mata post dekat Facebook, lontar opinions bagus-bagus, tulis panjang-panjang ke pendek-pendek ke, share itu ini, bagusnya hai. Keluarlah diri dari kamar itu.

Jangan biarkan diri kita sampai nak kena marah baru nak bertindak.
Nak kena perli, nak kena gaduh, nak kena tegur dengan lembut lah, baru nak gerak. Janganlah.

Ni bukan cerita orang Inggelish, tengok remaja barat, buat benda teruk seteruknya ikut emosi, last-last baru minta maaf. Itupun kalau sempat mak tu hidup lagi. Kemudian, berulang lagi lagi dan lagi.

[Credit]

Diceritakan tentang Ayahanda akan marah kalau anak-anak ayahanda tak buat kerja dengan sempurna, atau tak peka dengan apa yang kita lakukan serta tak peka dengan apa depan mata.

"Dah duduk rumah tu lap la kipas ni. Takkan lah tak nampak"
"Dah dekat sinki tu basuh la pinggan tu."
"Dah berapa hari benda kat situ, takkan lah tak nampak"

Dah tu dah ni, alang-alang tu buat sekali sampai habis. Kasi nampak bersih kemas, sempurna.
Jangan tinggal-tinggalkan nanti beri alasan lupa pula.

[Credit]
Ayahanda tak banyak bersuara, namun, sekali bergetar halkumnya berderun bulu roma kami, terus menjadi peka dengan apa yang hendak ayahanda katakan.
Malah, bila subuh, belum sempat ayahanda memegang tombol pintu kami mudah terbangun terus tanpa sepatah dua kata.
Begitu lah hebatnya aura ayahanda.

Cukuplah kita dengan angan bayangan hendak berlakikan yang baik sebaikbaiknya ikut 'taste' kita atau berperempuankan yang mampu berikan kau servis terbaik,
berharap semua orang mendengar kita memahami kita bagai diraja rimba

Cukup sudah. Jangan sampai Bibik Indonesia lagi produktif daripada kita

Udoh ler kome menerap dalam bilik tu



"Jauhkan kami dari perbuatan sia-sia"

Small changes could make a big difference 

Tuesday, January 21, 2014

First Year University

in the name of God, the supremely merciful, the most kind

MasyaAllah. Alhamdulillah.

Dah masuk unibersiti dah rakyat 94' marhaen sekalian.
Segulung ijazah kita nanti-nantikan,
Cuma belajar makan, belajar makan,
Harap jasa ibubapa tidak kita lupakan.



Dah masuk unibersiti, adalah sebuah perjalanan yang berbeza, lebih-lebih lagi bagi yang duduk berjauhan daripada ibubapa.
Semoga dengan penghijrahan kita menjadikan kita manusia yang lebih hamba Allah, tidak dianggap bebas daripada 'tahanan'.

Dah keluar ni, macam-macam aku nak buat selagi hayat dikandung badan. Mencari sesuatu semanfaat yang mungkin.

[Credit to: gifs-for-the-masses.tumblr.com ]

Jadi, bagi diriku, aku cuba untuk serapkan apa yang ayah ku telah usahakan kudratnya di usia mudanya.
Apakah usia muda aku setimpal dengan kudrat yang diusahakan bapaku? Kekal Aktif!
Seperti; Ke surau/masjid setiap pagi subuh, baca buku ilmiah setiap pagi, pagi bekerja habis-habisan hingga ke petang, Maghrib Isyak stay surau dengar ceramah. Dah berkeluarga, terus pulang ke rumah, tak macam pakcik-pakcik lain lepak di kedai kopi, anak bini menanti.

Ayah, kalau ada masa lapang tak pernah ada benda yang tak bermanfaat aku lihat.
Ada je masa, bersihkan rumah, potong rumput, cuci kereta, bercucuk tanam...

Aku nak jadi begitu.

Tidak bermalas-malasan.

Dan, aku tak pernah lagi jumpa remaja lelaki/perempuan yang betul-betul padatkan hari-harinya dengan perkara bermanfaat dan tidak mensia-siakan masa. Sebab aku tengok dalam pesbuk. hha. Itu baru dalam facebook, dalam realiti saya tak tahu. May our path meet the cross-section. Hha

Macam-macam lagi aku nak buat seperti seorang lelaki macam ayah, tapi, aku perempuan. Jadi, sejak mendapat tawaran jadi salah seorang penulis cerpen untuk antologi "Setulus Kasihmu", aku mula rasa nak tulis banyak lagi. Mungkin ini juga adalah salah satu usaha. Ya, ini bersifat pasif, namun aku tetap mahu kekal aktif dan handal dalam Memanah, Berenang, dan Berkuda.


Gempak kan tengok gambar-gambar macam ni. Ayuh ceburi Sukan Sunnah. :D
Dan, bila saya balik rumah, tak sangka, banyak sudah makanan-makanan sunnah. MasyaAllah. Alhamdulillah.

Minyak Zaitun, Madu, Susu, Habbatus Sauda, Manna

[Credit to: www.8th-circuit.com]

Saya pernah dengar, orang kata,
"Kalau tak nak buat maksiat, buat benda yang kurang maksiat" (Lebih kurang cenggini hah)

Maksud hok dio, Tak nak kapel, Main game. Tak nak merempit, main game.
Bagai melapiskan sesuatu yang lain di atas kek lapis Sarawak.

Aku pun suka main game juga. Tapi RPG (Role Playing Game) yang ada 'Role', tujuan Macam game Asassin's Creed, berkaitan Templar, Christianity, Apple Eden... segi tiga dan jalan cerita yang menarik. Lebih-lebih lagi senjata yang digunakan bukan biasa-biasa, it's Hidden Blade.

[Credit to: assassinscreed.wikia.com ]
Cool.

Asassin Creed 3 baru ada memanah oleh Connor Kenway a.k.a Ratonhnhak√©:ton.
[Credit to: nlgo.net ]
Ni je game yang aku gila. Tapi tak main selalu. dah Setahun tak main. Main game, tapi jangan kerap.
Stress sikit main game. Stress sikit main game.

Mungkin ada yang nak gaduh dengan aku menegakkan betapa bagusnya main game ni, banyak pros. Pada aku, ya, tapi lebih berat nanang hok kat cons, keburukan. Yang mana, lama-lama menjadikan kau macam alien.

Ah, Tak produktif.

Apa-apa yang boleh dibuat di sekolah, kita lakukan sehabis baik. Tidak di sekolah, mungkin di rumah ataupun rumah sewa.

It's First Year! Back to basic again. just more details. so, we're not really busy though.
We can start searching for interesting topic for third-year research later. Compile everything what we have read and learned.







KAK JAH
Bachelor of Science (Honours) in Nutrition

Why Nutrition?

Bismillahi Arrahman Arrahim
[Credit]
in the name of God, the supremely merciful, the most kind

Ya, saya akui profesion seorang pakar pemakanan kurang profesionalnya mungkin berada paras bawah dari pangkat seorang doktor yang gah mahupun seorang farmasis yang masyhur. :]
Dan saya juga akui siapa-siapa yang berprofesion seorang doktor atau farmasis juga jauh lebih hebat, atas dasar-dasar syarat sebagai seorang doktor/farmasis yang tak mampu dicapai oleh seluruh rakyat satu msia.
 
By the word of Nutrition itself, generally means the quality content inside a food we consume. Atau dalam bahasa melayu, Pemakanan. Mengapa saya gemar untuk menyelami bidang pemakanan?

Ini adalah buku yang trigger saya untuk terjun ke dalam kancah makanan yang sihat.
Saya nak jadi NUTRITIONIST!

"Kenapa tak nak jadi doctor terus?! Achieve the highest kata orang..."

Bismillah,
Dikatakan oleh saudara Jerry D. Gray bahawasanya;

"How about Pharmacy?"

:/


[Credit]

Maaf, saya bukan hendak membidas para doktor mahupun farmasis termasuk bakal doktor juga bakal farmasis. Jangan terasa. Ini hanyalah buku-buku hasil cari gali saya yang akhirnya Allah takdirkan saya untuk sambung belajar Pemakanan. May this is the right pathway towards Him as well.
Teruskan bidang yang anda suka, dan kamu bisa menjadikan diri luar daripada biasa-biasa. Menjadi doktor Islam yang bukan hanya sekadar doktor, dan menjadi farmasis yang bukan sekadar farmasis muslim.

However, I admit that there may be some suspicious in my course study scope where I may not found the truth because I am learning from 'their' books. I am choosing this course to proof to the world and to the West Nutrition Scientist that Rasulullah SAW 's diet is the best way to apply in our daily life, this is for my third year study. With the sunnah foods as we all know, Dates (Kurma), Honey (Madu), Dried fruits (e.g; kismis) and many more... and I want to do a research how to consume all of it in the right way, from the morning dusk to sleepy moonlight.
[Wah, sedap ayat akhir, entah betul entah tidak, saya izinkan sebarang pembetulan]



Plus, there are thousands of questions regarding the food confusion. Nutrition is full of myths.
Which to consume, what should avoid, how to get perfect diet, when to eat this and that.

Example; follow this site -> Authority Nutrition , and they have their own FB page. [You will see that bold guy :p]

[Credit]

And yes, curiosity overwhelmed in my mind. About the effect of the fly's wing in our drink, eating both seafood and meat together, should we eat fruit first or last, combining fruits and milk, nutrition differences between slaughtered animal and killing animal by gun... and many many many more.
With the title I got that one true day insyaAllah, I will try to prove that best one is Islam's teachings.
and improving our health without having to swallow that modern pills.

[Credit]

That is why I am entering a university that is highly recognize. So that, people will 'recognize' look at you and will hear what you're going to say. That is, PEOPLE. Normal.
University is the place where you can be anything and be extraordinary. You are not regulated by system. Can have a debate.
Alhamdulillah.

[I would be having a peace mind during my study if there's someone outside there would like to sponsor my study :3 ]

[Credit]

How about Job Opportunity?
A nutritionist does not only living in hospital, unlike a dietician, we're also can contribute in food industry and making policies as well. Observe the masterchef's dishes either healthy or disgusting, and conduct people to healthy eating habit. and, Kitchen!
I am not really looking forward on money or having a nice job where you can sit around place your foot on the desk, or if I destined to be in the kitchen only I would strive to be the best chef one.

The first thought before I sign for this course, is to take a good care of my beloved parents. As they getting older, the diet change, and I want to keep my eye on them! ;D hha.

In addition, .... .... .... this may not be important. But I thought of this as well. hha
If my future husband did not allow me to have a good job outside there, I still can apply what I have learned from my study to my own kitchen. So, the kitchen must be bigger than living room ya? hha
Besides, I can work on books or blog, I like writing stuff that I know. IF my husband did not allow me to work outside.
It is just the best if I managed to do all these, make my dreams come true during my young days before turning to 30s.

[Credit]

So, that's it. This is one of my Jihads. My aim.
Just a simple elaboration but to make it an action... .... May Allah leads me.

KAKJAH
"If who you are is what you eat, and you don't know what you are eating, you don't know who you are"

Tabur Hill

in the name of God, the supremely merciful, the most kind

Hiking

Is one of my most favourite activities. Action and adventure, challenges, and experience the difference! Get out from comfort zone. woosh woosh
+, one of the healthy sunnah. May we obtain rewards at the same time.

Did you heard the news regarding Bukit Tabur tragedies happened lately?
In a month I guess, in average of 3-5 people died due to the geography of Tabur Hill.

As one of the survivors of Bukit Tabur, to be honest, the geography is highly dangerous. If One footstep wrong, One two three - die. This challenge demands for balancing of your body, not only your strength nor your muscle.

Attached herewith is the pictures taken during the activity :] Alhamdulillah

Starting, purple petal, First stage;



Second stage; checkpoint 5 and afterwards..
 I present to you.. the lake! unknown lake. or Tabur Lake. or Tabourleh

This is the dangerous part. Checkpoint number 10.
 I ate some bread while waiting for my friend before heading to number 11.
Please, anywhere you go DO NOT LITTER. This picture is taken for 'educational' purpose only. thank you. :D
Every time my family and I travel to Taman Melawati, I saw this ulat-kind of bukit, and I started to imagine the Ultraman from NTV7 'I feel good' is attacking this hill that might change to a huge worm. Now, I stepped on the 'ulat'. I just realized I am the UltraLady.
Did you see the layer? :O

Surprised that half of my life I was breathing bad air supply.

here is the image taken from mr.google; this is the dangerous checkpoint 10 I was talking about.
[Credit to: seemingphoto.com]
[Credit to: bukittabur.blogspot.com]
Siap ada blog sendiri lagi ha kau. hha

And now, the government strictly only allow hikers with permit.
Well, during my visit at the beginning stage, an American family (maybe originally from anywhere in emirates) they bring their children along with them. But they don't walk at the same trail with us since it's too long and dangerous, so they made a u-turn. phewh.

Last thing to say, me and my girls 'found' the roar of a tiger. Quite scary since I was the last person at the back in our line. Even though Roar song was playing in the back of my mind during that time, we still surprised by the monkeys running away for their lives. I'm just thinking of climbing the tree and be Katy Perry. hha

Luckily, my mom just started to worry since the news becomes viral. Not during the hiking.
"You will never going back there again!" hhi. Sure I will not mama. :]

mm, bukan nak bajet poyo, tapi, If I really found the tiger, I imagined how nice it would be like this;
(Better than cats :p )

KAK JAH
safe . Alhamdulillah.