Thursday, December 4, 2014

Anakku

Kebelakangan ni banyak jumpa video-video budak buat 'lawak'





kadang-kadang menyampah pun... kau pikir kau comel ke dengan attitude camtu? hahaha

Kalau anak aku macam ini;
1. aku kena bersyukur sebab bagusnya diorang pandai menjawab. Proaktif. daripada diam sahaja. Bagus perangai rebel tu. Cuma ada benda kena betulkan,.. yakni..

2. akan ku jelaskan dengan baik baik dan buruknya. jangan dicantas terus perangai dia tu.
Jelaskan macam mana? Macam iklan drama. lul. no. jelaskan dari hati ke kalbu.

ok. tu je setakat ni.
hehe
[Credit]
KAKJAH

Tuesday, December 2, 2014

Best Friend, perlu atau tidak?

Petunjuk:
Best Friend = BF = Bestie = Best Buddy 

Sebelum ini, aku tak nak ada Best Friend.

Sebabnya, disebabkan ada Best Friend la aku makin mementingkan kehendak dia daripada apa yang aku perlu pentingkan, yakni diri aku sendiri, dan keluarga. Semuanya disebabkan sayang betul dengan kawan aku tu. Menyayangi saudara lebih dari diri sendiri la katakan.. ceh... 

Ah, lagi pun masa tu aku tak reti berdiri teguh di atas kaki sendiri. Senanglah orang nak gunakan, bahkan dengan menanam tebu ditepi bibir je mudah buat aku tebas tebu tu terus minum manisnya kata-kata itu. 
Orangnya sangat kool, susah nak jumpa orang macam ni, sebab tu aku jaga elok2. Aku takut keluarkan apa yang aku fikir sebab aku tak nak lukakan hati dia,.. ya dia kool, tapi bila marah ya Allah marahnya.

haha . aku pulak tak reti marah orang. aku takut marah orang. aku tak reti pilih emoticon mana patut aku pakai. topeng apa yang patut aku sarungkan. maka, kalau aku betul2 marah aku diam. bukan tengah berlapang dada, tapi tahu kalau cakap apa2 mesti kene balik.

Kemudian, masuk kolej, aku banyak jalan sorang2, tak banyak cakap dengan student melayu (sebab kebanyakannya 'budakmara' pastu macam tak nak kawan aku sebab aku tak bermara kot. kfine) aku baru sedar ada Best Friend ni buat aku hilang diri sendiri dan meletakkan kebergantungan pada bestie.
Tak sangka, dengan being independent, berkawan dengan semua orang, tak memilih kawan2, tak meletakkan syarat berkawan, eh, aku boleh je la hidup. malah lebih jauh. macam ni la terbaik.. (kott)

Jadi, SAH. Pada aku waktu itu, aku berpendirian Kita tak perlu best friend, kita hanya perlu berkawan dengan semua orang ! wa ha ha ha ....
tapi Sekarang, dah lama di universiti. Eh, Ok la ada best friend. It's not that bad at all.

However, cuma macam mana terbinanya "BEST FRIEND" itu.

Ok. First, aku tak consider lah dia as BFF aku sebab takde apa-apa declaration (perlu ke declare? hha).
(ke aku yang jahat?) (maaf tak faham term bestie kome)
Ok. ok. kita perkemaskan.

1. Jangan tolak mentah-mentah yang kamu tak perlukan bestfriend, kamu kena tahu yang kamu tak boleh berjaya berseorangan. Kalau ada orang tiba-tiba datang, "Awak jadi bestfriend saya boleh?", menjawablah "InsyaAllah :)"

2. Perlu ke mencari-cari bestfriend? atau cukup sekadar mencari friends? Manusia-manusia ni ada yang rasa dia yakin dia boleh survive sorang-sorang, dicampak dalam hutan pun dia boleh survive dengan harimau. Ada juga manusia yang perlukan teman, kalau takde teman, tak boleh hidup tak reti nak survive. So, it depends. Can't say orang yang mencari-cari bestfriend ni loser, menyampah mengada-ngada tak reti hidup. Tapi mereka ini akur dan jujur bahawasanya mereka rapuh. Kamu yang rasa diri tough sangat benar ke tidak getar?
Aku kategorikan diri aku yang suka being independent, suka jalan sorang-sorang (sebab lagi laju). Tapi bukan bermakna tak nak kawan dengan sesiapa dan tak nak jalan dengan sesiapa. Cumanya kalau ada orang nak jalan sama, teman je lah. tak ada masalah. nampak orang jalan sorang-sorang, suasana pun macam bahaya, ajak lah jalan sama-sama kenal-kenal.
Oh, aku suka la kenal ramai-ramai orang. cerita banyak-banyak. Bukan jumpa satu tinggalkan yang dahulu tu.
Kita cuma suka besarkan lagi ukhwah tu. 

"Oh, bercakap pasal hal ni, saya ada sorang kawan yang tahu pasal ni jugak"

kan? :D

3. Tak salah cari friends, cuma jangan disekat ukhwah itu. 

Tapi kan, at the end nanti kita kahwin, pasangan kita lah bestpren kita. Best Friend Forever And Always Forever ever and ever...
Si dia lah prioriti utama kita, gosip semua dengan suami, jangan gosip dengan bestfren lama dah, hal-hal rumah tangga jangan cerita pulak pada best fren lama kita tu. Jangan cerita over mana2 saat indah ke teruk ke pada mana-mana kawan. kita settlekan sesama ahli keluarga.

4. Dah lama aku tinggal seorang diri ini.

Akhir sekali, ternyata manusia memang memerlukan manusia yang lainnya.
Tak dapat beri nasihat pada aku pun tak apa, yang penting sudi mendengar.
Beri kata-kata nasihat yang cliche yang hang selalu jumpa kat facebook tu pun tak apa. hha
Kawan yang aku maksudkan, kawan di realiti. walaupun whatssapp semua ada, ia tak sampai ke hati. whatsapp semua ni buat terasa-terasa hati memang sesuai. tapi dengan kata-kata semangat yang aku nampak aku dengar dari mulutnya sendiri, itulah yang sampai ke hati dan fikiran.
Rapuhnya manusia ini kan?

Yang ada kawan tu, jangan dikisah sangat Best ke tak kawan dengan dia tu, syukur atas persahabatan itu, jaga ukhwah, banyakkan bersabar, jadi jujur, saling tolong menolong dan berkasih sayang. hhe

Macam sel-sel dalam badan kita. Dia tak dapat teruskan hidup, survive, tanpa sel-sel yang lainnya.
Smiling cells!
[Credit]
KAK JAH


Saturday, October 11, 2014

Nak jadi wanita solehah

Masa sekolah menengah aku mula terdedah dengan ciri--ciri 
budak muslimah, wanita soleHAH. hhe

Masa tu rasa: ok. Aku kena jadi baik dah ni. aku dah besar dah ni. tak boleh perangai lelaki-lelaki dah. tak boleh letak kaki atas meja dah. tak boleh kasar-kasar dah dengan orang. tak boleh selamba batak batak badak dah.
lepas kena sound "Kau ni Hajar, elok-elok la sikit perangai, kang tak kawen nyesal lak" "camne nak kawen kalau camni" sebab perangai aku teruk sangat, mula aku timbulkan persoalan (bukanlah sebab tak dapat kawen, tapi sebab apa masalah korang nih? hahaha) ;

ok, camne nak jadi muslimah sebenarnye nih?
Aku observe orang,
aku tengok orang yang paling satu sekolah tabik sebagai seorang muslimah sejati wanita solehah gitu.
apa2 berkaitan agama baca doa imamah ke mende dia je paling terbaik layak lead kami. (which is good sebab based on her reading, not appearance.)

Aku observe.
Bukan dia je, ada beberapa yang lain, yang ramai orang tabik. ramai gile.
bukan setakat ramai like, tapi ramai komen positif menandakan Ha! inilah dia wanita solehah muslimah sejati! ho! aku da jumpe! sebab ramai kata dialah antara wanita solehah tu, kan?

Sampai... 
o... camni a ek muslimah sejati?

Selain pesbuk, aku tengok juga realiti hidupnya.
Hmm... camni ke orang kata "Muslimah sejati"?

Aku pening dowh.
Tak tahu ini suudzhon ke husnuzhon ke mende,
tapi apehal cam... gedik?

Aku tak puas hati, camni ke Muslimah yang it supposed to be?

Aku tak kata aku dah cukup solehahhhhhh untuk ngate orang,
tapi aku gile pikior la apa definisi Muslimah Sejati atau Wanita Solehah tu pada masyarakat kita?

Sebaik perhiasan dunia memang wanita solehah, tapi apa yang dimaknakan 'Perhiasan' itu,
macam hias hias rumah untuk mencantikkan pemandangan agar sedap mata memandang oleh orang lain ?
Tanya aku; indahkan tengok wanita solehah? indah memang indah dengan sopan santunnya bagai memang tak dinafikan tampak indah

Alah, sekarang trend bukan tudung labuh je, warna sekarang pun dah kena block kot.. (colour blocking :p), siap bunga atas kepala tu yang tak tahan tu.
Tak kesah pun macam mana pakaian tu yang penting tutup aurat kan... 

... ...

lepas tu citer makna 'Aurat' pulak.. menutup perhiasan.
ha. pusing pusing pusing

Aku tak pernah rasa solehah untuk cakap semua ni malah 
aku tak tahu mana level aku ni.

Yang aku tahu yang aku rasa definisi 'solehah' tu tah kemana sekarang ni.
Yang penting ikut apa yang sepatutnya lah Solehah itu mengikut Islam, 
bukan ikut orang lain, bukan ikut dia, ikut dia tu, mahupun ikut aku. kahkahkah

Orang Islam tak betul, jangan ikut,
Tapi ikut Islam, baru betul.


KAK JAH
konpiusnisme solehah

Tuesday, October 7, 2014

Soya better than meat ?

According to my lecturer in Food Commodities module,
He says that,
Soy bean is the best protein better than meat.
1 kg of Soy beans = 1 kg of high quality meat.
That's why United States of America produce lots of lots of Soya to all parts of the world.
And made them the biggest Soya producer.
ADM is the biggest unknown company that produces 'quality' crops products across the countries Look at their factoriesssssss [Sat gi letak gambak lecture notes tu na..]

He shows us a chart showing that the consumption of soy beans drop... poop.
and keeps telling us to consume soy bean products from Unilever or whatsoever that use soy beans.
Eventually, soy has been in all food products, your bread, chocolate, even meat products!

However, something keeps me wondering. Is it true Soya is better than meat?
uhh... You, Me, Everyone loves meat better than vegetables or beans.

Ever heard about an article (maybe?) suggests that,
What makes America produces so much of Soya is because Soy is actually can make you live up with cancer.
So, there's a conspiracy~~ behind this? Is it?
They really wanted to CONTROL the whole world population?

Well, I opened up a book titled Food Biochemistry & Nutritional Value,
chapter: Evaluation of Food Protein Quality.

In short, Biological Value (BV) determines the quality of the protein by determining the concentration of the limiting alpha-amino acid and do not provide any information on the other essential amino acids. The BV of a protein is the fraction of its nitrogen that is utilised by our body.
If BV = 1.0, means 100 % retained nitrogen.

Now, let's see the charts here;


It is commonly known that Egg is the best protein of all and has 1.0 BV.
Whereas Meat's BV is 0.75. No soya in this table.
So, I go online search for the BV for Soya beans and its turn out that,...
[http://www.food-info.net/uk/protein/bv.htm ]

Soya Bean has the less protein quality than Meat.

So, why we have to eat so much protein Sire?
Is it only for business purpose?

Weh. Ni baru research secara kecil-kecilan. Bukan tunjuk pandai.
Makanya, kalau ada salah, pembetulan, mohon alignkan ilmu-ilmu ini bersama.

Terima kasih banyak2.

KAKJAH
critical thinking tak nih? hehehe

Your Ramadhan gives no health benefits

Dush!
His words make my bloods run stale .

How do I feel?
I wanted to raise up my hand and ask directly, "but Sir, how was the research or experiment been conducted while you were in Malaysia that time?"

But I didn't . why?
Because, when it comes to this sensitive issue, it is either one that looks like to be the winner or loser! me or him.
I do not want him to lose on me because I have a full respect as he is my lecturer, my teacher throughout this one year !
And yes, neither I do not one to lose on him, as I am holding perfectly tight to this pure religion and the only one might gives a bad views to the most non-muslim students in the class.

After he said that, I can't digest whatever he was saying throughout the lecture.

I waited until the end of the class,

I met him personally and asked that question.

hmm, I do not want to describe his physical health that looks like unhealthy to me,
But, I can feel his voice shaking a bit but still trying to be professional.
Whatever it is, he can only says that he just gone through the research papers and conclude that it is nothing. you just replace your meal from light to dark. that's all.



I thought this has been cleared since I saw lots of articles talking about how beneficial fasting is.
Even I saw a book that suggests us to fast at least 10 days per year.
I don't know if I want to prove to him this by making this moment as a future challenge for me.
the books had been published for years, and I have lots of research I wanted to do instead of making the same thing again.

But the thing here is, I don't care whatever your opinion is, be aware of your words and do not ever say or finger-pointing to people "What you guys doing is totally absurd! useless!".
Fasting may has been looked like a tradition for years since thousand years ago, but do not ever say such things like we do not know what we were doing.

I believed in my religion has said that everything under the commands of Allah were never a nothing, or useless.

And to all muslims, Don't eat tooooo much when you break your fast ! ;D (Gentle reminder weh) hhe


KAK JAH
Great Nutritionist gives Good Nutritious advice properly, with respect and berakhhhhlak.

Thursday, August 14, 2014

Harga diri

Sekarang ni, zaman manusia obses nak tunjuk yang dia ada VALUE.
Cuma kayu ukur value itu berbeza.

VALUE Ada yang terletak pada kemewahan hidup,
kaya tak kaya... "Dia ada iPhone8 siot !" . Ada yang dah tahu tak mampu tu nak ngekor juga.

VALUE Ada yang terletak pada kecantikan,
sel otak tak berhubung pun takpe, orang suka.

VALUE Ada yang terletak pada tulisan cam bagus,
takde adab etika ilmu pun takpe, asalkan apa yang dia cakap tu betul ! (?)

VALUE Ada yang terletak pada kebaikan sesama manusia.

[Credit]
Shortry (Short Story) sikit,
Pada suatu hari, kakakku, Kak Ila balik rumah dari UniRazak, di meja makan beritahu ayah,
"Ayah, tadi Lecturer Dila puji-puji Dila, dia kata Dila boleh pergi jauh, boleh pergi jauh..."

Lama-lama baru ayah respon, tahu apa responnya?
"Kamu suruh profesor kamu tu duduk rumah ni dua tiga hari tengok kamu kat sini, baru dia tahu kamu ni macam mana."

Pujian. Nampak cam bagos. memang bukan benda ayah.
Result kau cemerlang mana pun tapi akhlak cam hagham pun memang kau muka Audi enjin Kelisa

Dan apa yang ayah maksudkan, bukan lah setakat adab kau terhadap manusia, tapi adab kau terhadap Tuhan, ALLAH.
alah, macam; sopan depan mak mertua mengalahkan mak sendiri.
Depan mak mertua macam-macam kau cover kasi tak nampak kelemahan keburukan, depan mak sendiri macam kain buruk.

Masakan kau katakan kau sudah beradab dengan Tuhan sedang dengan ibubapamu dijadikan hamba sumber kewanganmu

Kak Ila pesan lagi:
Sebab tu kat Facebook kau post bagos manapun, dapat sejuta dua like ayah tak kisah langsung dik.
Maksudnya: Kau popular di FB, kesah apa. Tak mengagumkan langsung kalau populariti itu meningkat di atas ukuran kecantikan kau, kemewahan yang engkau tayangkan, tulisan yang kau pamerkan dengan kata-kata kesat dan nista cam bagus (lagi).
Sesiapa pun boleh bangga dan raih kita, namun harus kita lihat dari segi apa yang meningkatkan memperlihatkan tingginya harga diri kita dimata manusia-manusia ini.
Aku risau juga melihat 'ustak-ustak' FB ini post-post di fb itu.
Aku harap ilmu yang dicari adalah benar-benar untuk manfaat dirinya dan orang lain, bukan mencari ilmu untuk dipost di fb semata.
dan apa yang dimaksudkan manfaat bagi dirinya dan orang lain tak semestinya disalurkan ke fb saja baru dikatakan 'manfaat'.

Begitulah juga dengan kerisauan terhadap anak muda sekarang,
sanggup buat gila-gila, membuang masa, "Do it for the vine!", untuk raih like, kerana apa? kerana hanya itu harga yang available.
Kalau ada orang komen yang tidak menyokong perbuatan itu, dianggap sangat negatif dan memohon ayat-ayat yang baik-baik sahaja. (dah namanya komen -_-")
Ya, yg komen tu pun biorler berhikmah.

Beringat, semua manusia ada value. Jangan hina.

Jadi, apa kau cari yang sebetul-betulnya?
lama mana begini, bertelanjang jiwanya.

Apa kau nanti yang sesungguh-sungguhnya?
Malam siang berganti, jawabnya tetap sama.

Sayu, tak terjelas fikiran, rebah tak tersambutkan,
kau tahu, kau sayu, kau rindu,
sama Tuhan.
[Fynn Jama - Tahu]


[Credit]

KAK JAH
kembalilah matlamat

Wednesday, August 13, 2014

Hangout with buddies

"Ayah, [saya] nak keluar dengan kawan ye?"
"Pergi mana?"
"Pergi (shopping complex). sebab trenspot makan semua senang."
"Kenapa jauh sangat? pergi dekat-dekat je dah lah. Kat Gombak pun ada kedai makan, murah, transport pun lagi senang."

Sebenarnya nak kata: tak best. sebab dah biasa. jadi nak pergi tempat rare sikit baru best.
namun, ayah akan mempersoalkan balik...

"Apa tujuan nak jumpa tu?"

Jalan-jalan? Habiskan duit?

Bahagia apa yang kamu temui dengan begitu?
Hiburan yang dibayar dengan wang peluh mak ayah kamu sendiri.

Pergilah buat benda berfaedah sikit.
Pergi sungai ke, tasik, tempat-tempat rekreasi msia ni banyak. 
Sekarang ni, kamu keluar ke mana-mana ada shopping complex.

lepas tu, benda yang sama je. 
Ada kedai makan, ada kedai itu, kedai ni, ... dah la tu mahal pulak bayar tax lagi.


Aku sangat agree dengan ayahanda.
Sebelum ni banyak kali keluar jumpa kat shopping complex,
I can't feel the spirit, roh persahabatan dalam bond tu.
Hanya jalan-jalan, bersama orang ramai sekeliling, dengan bisingnya, org sini cakap sana cakap.
Tiada ketenangan pun dalam tu yang ku cari.
Kemudian, bila balik rumah, apa dapat? Gambar selpie sama-sama yang biasa. ada muka saya ada muka kome. Dapat gelak-gelak pun, yang boleh dibuat dalam chat watsepp.

Bayangkan kalau di sungai,
dengan kita bersama kelompok sendiri, borak dalam keadaan tenang, sama-sama bina tent, cari kayu api ke ape bakar udang, duduk di atas tikar yang sama, makan-makanan yang kita masak sendiri atau bawa dari rumah.
Usaha kukuhkan ukhwah tu nampak tau kat situ.
Masakkan untuk kawan-kawan. Bantu mudahkan keselesaan bersama.
Gambar selpie pun boleh buat best-best dengan landscape yang tenang kat belakang. (hang nak rare sangat kan. hha)
Kan syok.

[Credit]
Sungai atau apa-apa rekreasi mungkin sedap jumpa satu hari,
Kalau setakat jumpa sejam dua, tak nak susah-susah, lebih baik bertemu di tempat terdekat.
Tak mewah pun takpe, yang penting kita semua jumpa kan?

Maka, kalau tak mencapai kata sepakat atas cadangan yang dirasa lebih baik ini,
kebelakanglah baik-baik

"Oh. Kalau macam tu tak apalah. Saya ada benda lain kena buat ni."

Jangan lah pula kata;
"Oh. takpelah. aku tak suka buat benda tak berfaedah ni. HEHE"

-_-

[Credit]
KAK JAH
barulah "Ukhwah fillah abadan abada" yang bukan sekadar ucapan

Tuesday, August 5, 2014

'Indah'

'INDAHNYA BERPURDAH'
'INDAHNYA BERTUDUNG LABUH'
INDAHNYA BERSTOKIN
INDAHNYA SARUNG TANGAN
INDAHNYA TUTUP DAGU
INDAHNYA PAKAI BAJU

haha.

Baik. pertama sekali, apakah 'INDAH' yang anda ingin sampaikan?
Apa yang saya faham yang stok-stok beginilah...






aku tak mengerti kenapa definisi 'Indah' ni melembut-gemalaikan perempuan muslimah?
ater.. dok nengok semua (kebanyakan) control cun, control ayu jadinye...

Sungguh sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah, namun itu bukan tiket untuk menatap perhiasan tercantik itu.

Oh, boleh pulak tu ada poster ajak kahwin awal, kartun 'Islamik' pakai tudung labuh lelaki pakai kopiah tapi muka bernafsu  -_-"


Ini membangkitkan lagi semangat anak muda untuk kahwin awal atas asbab nak kejar scene-scene bernafsu macam ni. Bila sebab nafsu, kamu mampu ke tak mampu ke nak berumah tangga kamu fikir jauh yang itu.
Apakah sebab ini ramai gelabah nak kahwin awal? Apa yang terjadi selepas perkawinan itu, your future tu paling penting kena ready. "duit tak pe, duit boleh cari." last-last mamayah kamu jugak jadi bank rumahtanggatingkappintu kamu. baru kamu tahu perkahwinan yang sebenar macam mana.

Pikir balik hang nak bina masjid ka, nak bina hotel pub halal sapuloh bintang?


[Credit]

KAK JAH
harap faham luas tanpa cakap banyak

Sensitif Ikhtilat

Di lapangan terbang KLIA2,
eeeeee barunya... seronok adik-beradik masuk self-check in yang lenggang.
Salah seorang ahli keluarga aku tersekat, tak lepas, bukan sebab masalah saiz badan, tapi masalah paspot barangkali... maka masuk secara manual mcm biasa lalu cop-cop.
Aku tunggu.

Abang self-check in yang bantu tadi saje nak berborak singkat dengan aku, Senyum dia sekuat hati betul sampai berbaris gigi-gigi putihnya, dia panjangkan kepala dari penghadang tu

"Adik dari mana flight?"

"Dari Bandung."

"Oh, Ke mana?"


"Balik rumah ler...hha"

"Oh, rumah kat mana?"

"Kat.. Kuala Lumpur."

"Kuala Lumpur tu kat mana?"

"haaaaa.... (senyum-senyum tanda ngorat detected) ahahaha.. (dia pun gelak ekekekek, aku tetibe blank).. haa... Sentul lah Sentul ..."

"ooo..... (lama jap). Beraya kat Bandung?"

"A'ah. since 2 Syawal. Hari ni baru balik.... (tak cerita banyak tujuan asal)
ok lah, pergi dulu ye bang. Terima kasih banyak-banyak. Assalamualaikum :)"

Sepanjang conversation tu senyum biasa-biasa aje.

[Credit]

Sesudah itu membuatkan aku terfikir aku yang dulu...


Waw... sensitipnya aku yang dulu dengan lelaki.
"Menjaga" yang teramat. Bercakap dengan lelaki pun tersipu-sipu malu. muka bajet garang. mahal sangat.
Rasa nak pakai purdah lah ape lah.
poyo nye la hai. 
Macam lah orang yang nak cakap dengan kau tu nak ngorat kau, berminat kat kau, bukannya nak terus kawen pun, peghasan. hha
Ada pulak tu, tak nak cakap langsung dengan lelaki. kenapa? sebab aurat suara?

Sebenarnyakan,
Hang buat merdu-merdu comey-comey baru ler aurat suara. 
Ni setakat cakap biasa ya sudah. senyum biasa tanda ok cukup sudah. senyum tu pun bertempat juga.

Tergamam lelaki tu tak dilayan. Terus cop hang sombong.

"Oh tak kesah pon kena cop sombong. Asalkan diri terpelihara" 
*fespam

Menyambut baik tak salah rasanya, senyum pun tak perlu senyum-senyum tersipu,
senyuman biasa suda... 
Orang tu tengah kot tetibe bercerita.. "Oh ye ke..." "Oh..." respon lah baik-baik.

Ada orang selesa bercakap dengan kita bukan sebab nak ngorat ke apa, sebab dia tengok personaliti kita, mungkin berpotensi untuk tolong selesaikan masalah dia ke apa, kita pun bantu lah beri pendapat yang kita rasa baik,
minta maaf kalau tak dapat tolong.

Ni tak, terus mencantas orang tu. Siapa tak marah?

Perempuan Muslimah sekarang mungkin takut tu trick lelaki tu ke nak ngorat, 
hha, dah la bajet perasan satu, keduanya su'udzhon dengan lelaki tu.
kesian pada kedua-duanya.

Aku pernah cantas orang lelaki macam tu, marah betul dia.
"Aku harapkan respon yang baik daripada kau sebab aku fikir kau boleh tolong aku. 
Aku dah takde siapa nak cakap pasal masalah aku ni, orang sekeliling aku semua tak de sorang macam kau."

Berulang kali dia cakap kat aku macam tu. Even tho banyak kali aku tanya kenapa pilih aku, namun wallahualam mungkin ada sesuatu dalam diri kita yang kita tak nampak, orang lain nampak.

Fine. Aku tolong kau. 

So, just keep the pace, focus apa yang perlu dibantu, buang sangka buruk.

Tak yah over sangat. tu je.

Sayang la adik aku, masa dia kecik dulu ceria sangat, peramah, banyak cakap, comel gila,

Ni masuk sekolah agama je terus senyap.
Nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

[Credit]

Satu yang kita kena bersifat terbukak sikit, terima, lelaki memang macam tu.
Itu memang satu-satunya nafsu mereka. Ustaz tak ustaz, imam muda tak imam muda semua sama ja naluri mereka sebagai lelaki. jadi, tak perlu terkejut sangat kalau ada lelaki nampak baik alim2 tegur hang. ok. hha

Dia cuma rasa nak tegur cakap-cakap, itu aje, tak ada apa pun.

Nanti dah kahwin, kongsikan semua dengan suami.
Ada lelaki nak cakap dengan hang, bagi tahu hang dah ada suami awal-awal. Diorang ni tahu-tahu la limit.
"kau dah kahwin kan. aku tak tahu la kenapa aku cerita masalah aku tetibe kat kau. thanks mendengar."
dah settle.

Tak payah over thinking, uhhh nanti dia suka aku pulak camnewww. -_-

Kita pun tegas-tegas sikit bila bercakap. 
"Oh, Aku rasa kau tak patut buat macam tu lah." 
"Aku cadangkan en kau buat camni.." 
kasar-kasar sikit.
lagi lembut-lembut lagi caiyor laki tu....

rasa-rasa wanita muslimah dulu2, Siti Khadijah, Siti Aisyah, Siti Hajar etc... gemalai camtu ke?
I bet they were tough.

[Credit]

KAK JAH
keep calm and relax.
over protective, memilih, camne nak kawen.

Demi Anak

Post ni bukan nak meleret cerita sayangi mamayah sampei moral of the story hargai pengorbanan ibubapa.
Tak suruh tak hargai jugak, tapi benda tu memang cliche dah, kita kena selalu hargai mereka.

Nak cerita kat sini,

Waktu kecil aku disuruh patuh mama ayah, jangan bantah. ikut je.
Aku pelik kenapa kakak aku sorang ni suka gaduh dengan mama.
Mama bising. Ade aje nak gaduh.
"Kamu bila besar jangan jadi macam kakak kamu tu"

[Credit]

Makanya, dari kecil sampai sekolah menengah aku patuh betul dengan mama ayah. Naif.
Mama kata, inilah punca kamu berjaya cemerlang dalam akademik berbandik adik-beradik yang lain.
haha.
hm.
aku tak happy.

Aku pandang kakak aku macam musuh. Jangan ikut dia. dia parasit. akan membunuh kebanggaan mama ayah terhadap aku.
Walhal kakak aku tu banyak bagi nasihat dari segi kehidupan dan akademi. Tak paksa suruh aku ikut cakap dia (tapi harapan nak aku ikut cakap dia tu pun memang nampak jugak), tapi apa yang dia cakap makes sense.

Aku makin besar ni sifat rebel tu makin ada dah.
Sebab aku tengok apa yang mama dah buat selama ni sebenarnya tak semua mama betul.
Mama pun manusia jugak. itu yang aku tak sedar.
Kasih sayang ibu yang terlalu itu boleh memakan diri anaknya sendiri. Benda sampai tak jadi tak rasional.
tapi, DEMI ANAK, dia 'korban'kan diri dia sendiri.

Oh. Ini yang aku tak suka.
Aku tak suka, aku stress tengok mama stress kan diri sendiri.
Dia sanggup stresskan diri sendiri semata-mata keselesaan anak dia yang budak tu sepatutnya boleh buat sendiri.
Untuk tidak tunjuk dia susah, dia sanggup pura-pura berlakon tak stress. Dalam hati bikin panas je.
Memang pengorbanan ibu sangat lah besar.... tapi itu sangat stress!

[Credit]
Bila budak tu dah besar, manja-manjakan dia, she too much rely on her, mama can't handle it anymore.
sebab apa? Mama semakin tua. Mama tak larat dah.

Mama dan ayah adalah gabungan pasangan yang hebat.
Ayah marah juga mama terlalu manjakan budak.
Tapi hebatnyalah kasih sayang ibu tu kan, sampai ayah pun tak larat dah nak cakap. hahaha. hatoiyaii . hhe ------------------------------------------>

Now I see, kenapa kakak aku banyak gaduh dengan mama dulu.
Bukan sebab mama salah 100%, tapi anak perempuan dia tu nak bagi mama stabil, buat keputusan yang rasional, membetulkan apa yang tak betul.
Dan aku tak kata kakak aku tu 100% benar, aku dah tengok ada benda jugak yang tak betul dia tu. hha

Lihatkan sekarang ni, yang banyak gaduh tu jugak yang paling rapat dengan mama.
Yang manja ni makin kelaut malah menambahkan lagi beban larat di bahu mu mama.

Kami faham, memang DEMI ANAK bonda sanggup korbankan diri sendiri,
tapi kami sendiri tak mahu lihat bonda terkorban.
Izinkan sekarang giliran kami mengorbankan kasih sayang yang kau beri untuk ketenangan dirimu di masa depan.
Baik rasa susah sekarang kelak nanti kian terancang agar aman sentosa.

Cukup, Cukup berfikir yang terlalu demi kami,
"Tengok, kalau mama takde semua tunggang terbalik"
memang untuk masa ini benda menjadi tidak sempurna tanpa dibawah pegangan mu,
Sebab kami bukan mama, mohon bagi kami cuba cuba dan cuba lagi.
K'mon mama, gunakan semua anak-anak yang ramai ni. hhi

Benarlah kata orang;
Seorang ibu mampu menjaga sepuluh anak,
Tapi sepuluh anak tak semua mampu menjaga seorang ibu.

MAMA. TOLONG JANGAN STRESS !

DAN bagi kita...

JANGAN SALAHKAN IBU YANG MENGANDUNG.

Belajar 'Gaduh' beradab.
Cakap elok-elok. Ayat lembut-lembut. Jangan stresskan mama sampai mama rasa bersalah. Tunjuk gaya memberi cadangan apa yang kau fikir lebih baik.
Last but not least, macam biasa... "Minta maaf" dan "Terima Kasih".

[Credit]
KAK JAH
Belajar bersederhana berpada-pada dalam tindakan untuk masa depan anak-anak ku.
Terima kasih mama. :)

Wednesday, July 16, 2014

Siapa tak nak jadi perempuan?

SAYA!

"haha... main-main kannnnnnn (?)"

[Credit]
Emm Tak. :[

"Eh kau ! melanggar fitrah ! Eee tak bersyukur ! Berdosa ! Dush !"


Aang: I choose… you.Bumi: Wrong choice.

Avatar: The Last Airbender 1.05 | The King of Omashu
[Credit]
Tak, bukan aku tak bersyukur.
Aku tahu untungnya jadi perempuan sebab ada rahim la,
 the pride lahirkan pahlawan islamiyah (ameen), kebanggaan,
tapi... bukan itu yang aku nak.

Ingat aku suka-suka buat keputusan ni? hahaha macam la serius sangat nak tukar jantina -_- dok aih
Tapi aku serius betul-betul tak nak jadi perempuan .
Besar sebab nya.

1. Sayang keluarga.

Aku ni sayang keluarga over emotional sikit, tengok gambar mata ayah je dah kembang eye bag. Lepas tu ditambah pula gambar muka mama sebelah ayah, air mata Niagara fall terjun. Dalam family aku ler paling senang nangis. tak suka betul depa gelakkan aku, setiap kali tengok tv part sedih... aku sorang je tengok tv lepas tu... depa tengok aku. T_T 

Bukan apa. Sayang tu sangat sebab aku lihat dengan mata aku sendiri mama ayah membanting tulang untuk kami. Dah la tua kot... sepatutnya ayah dah boleh pencen duduk rumah je goyang kaki berehat atas kejayaan ayahanda selama ini, lama.. lama sangat dah...  tapi Allah tetap bagi kudrat lagi ayah kerja tenaga muda.



Sekarang, sebagai anak perempuan aku bantulah semana yang boleh, tapi tenaga tu tak kuat. maka, kerja aku tak jadi sempurna sepertimana yang aku inginkan dan ayah harapkan. "La, dah tak larat dah?"
tak sanggup dengar ayah cakap camtu, macam da putus asa dengan aku. but I know, ayahanda never give up on me. :3
Ada sehari dua je aku tolong ayah gila-gila tanpa request nak rehat, sebab ayah dah macam tak larat jugak kalau aku tak larat. Ibubapa ni kan, mereka mampu bertenaga sebab adanya kehadiran anak-anak yang mereka sayang. kadang sebenarnya kita lah the reason why they keep on living.

Sebab tu tetibe... "Kalaulah aku lelaki..." . Boleh aku tolong ayah. tak perlu berusaha kahwin awal carik lelaki yang macam ayah. haha. orang sekarang nak kahwin awal sebab lain, aku kahwin awal nak laki tu kiranya ganti tempat aku a. hha. takde ler rasa bersalah sangat. dah la tanggung universiti aku ni mahei. belajar pulak takde kene mengena dengan bisnes. walaupun tak ada seorang pun family aku kata macam tu, ini... aku sedar sendiri rasa patut bersalah. ... .entahlah patut ke tak.
_________________________________________________________________________________

yup. satu tu je yang paling utama.

kalau benda lain pun, ada la sikit2 disebabkan kita perempuan je kita tak boleh tumpang sekali dalam sesuatu perkara tu... macam sexist je tapi tak pun, its natural perempuan memang tak sesuai... lebih kurang gitu ler... aku ok je camtu.

ape ke patut member aku tag aku di status Dr.MAZA:
Wanita itu dikenali dan disayangi kerana kesantunan dan sifat lunak mereka. Sifat manja dan lembut mereka menjadi lelaki sejati sering luntur dan simpati. Apakah yang mengubah sifat lunak sesetengah wanita itu kepada keras dan ganas?! 
[berkenaan kes 'wanita steering lock' gamaknye] 
Maaflah aku bukan muslimah baik-baik seperti beberapa segelintir 'agamawan' sangka.

setiap kali terpikir nak jadi lelaki be like...

[Credit]
ok. moving on ! dah dah dah.

sekarang, setiap kali benda tu jadi, setiap kali tu juga aku kena kembali pada fitrah juga... apa boleh buat?
Jadi Anak Solehah, semoga doa untuk ibubapa aku dimakbulkan Tuhan SWT.
Kita takkan tahu kan bila kita dah soleh? its a continuing process... keep going on...jangan mengalah

Somehow, tak tahu jika ada yang benar-benar nak tukar jantina,
lemah lah kita sebenarnya kalau kita betul-betul tukar jantina, sebab tak reti guna apa yang dah diberi.
nak mudah aje.
Macam buat program, bagi budak kertas, suruh buat kapal tanpa guna mana2 stationary selain menggunakan otak. ada yang merungut. ada yang berusaha-berusaha.

Yang mana kah kita? dah cepat mengalah atas fitrah sendiri? macam mana kita nak hadapi jantina baru tu pulak.

Tuhan itu, Maha Mengetahui Kemampuan kita.
bisa jadi kita ditakdirkan jadi perempuan sebab kita takkan mampu pikul Tanggungjawab lelaki yang amat berat sampai bisa patah tulang belakang

kita tak tahu

[Credit]


KAKJAH
jangan buat-buat tahu dan jangan buat tahi keatas diri sendiri.

Sunday, July 6, 2014

Orang tua Cemburu dengan kita

[Credit]

Mama pernah cakap :
"Mama cemburu dengan kamu. Mama cemburu dengan kudrat kamu, yang masih muda kuat bertenaga. Zaman muda mama tak macam kamu. Mama masa muda jahil, tak tahu apa-apa, tak ada ilmu, ikut ja orang, macam lalang. Mama tak tahu tarawih tu apa, solat ikut orang, baca al-Quran apa entah lagi. Mama tak ada peluang macam kamu.
Sebab tu mama banyak tanya kamu. Banyak benda mama tanya kamu boleh jawab. Mama bangga sangat. Sabar ye dek mama tanya banyak sangat. Mama minta maaf sangat kalau kamu tak senang hati atau malas nak jawab soalan mama yang banyak sangat ni.
[Credit] 
Dah tua-tua ni dek, lebih-lebih lagi sejak kahwin dengan ayah, mama rasa macam bayi baru lahir, baru nak merangkak belajar ilmu. Mama sekolahkan anak-anak mama, supaya mama pun dapat belajar agama macam kamu belajar dari sekolah agama.
Jangan jadi macam mama, dah tua-tua nak mati baru belajar agama. Sekarang peluang kamu sangat luas, gunakan tenaga kamu ni untuk benda-benda bermanfaat. Jangan sia-siakan. Nanti kamu akan menyesal. Percayalah."
Bukan mama je yang pernah cakap macam ni, tapi kalau kita jumpa mana-mana orang tua, duduk table sama-sama, we talk to each other, they kind of like wishing the same thing too. Especially when they suddenly smile to us... wishing they could turn back the time, or wish my future to be bright ahead.

[Credit]

Mama ayah, umur dah nak masuk 60 masih membanting tulang lagi. 
Aku sangat tabik lah dengan mama ayah. Sangat kental jiwa mereka.
Setiap bunyi-bunyi kerat tulang mereka bila solat, rukuk sujud tu, hati aku terpana. Aku tertanya jika di masa depan nanti, mampu ke aku sekuat itu. Terus beribadah hingga ke molekul oksigen terakhir.

Mama selalu ajak ikut kelas tajwid, kelas al-Quran sekali sama-sama dengan beliau. Solat terawih pun mama nesti ajak sekali. Kalau aku tak dapat pergi atas sebab tertentu, mama pun semacam tak nak pergi. 
Nampaknya kan, Ibu ini kekal kuat kerana adanya kita di sisi. Kerana anaknya, kerana kita.

Sesuatu yang aku sedar... walaupun ini sudah perkara lama pernah aku ketengahkan, makin lama makin ke tengah laut nampaknya, yakni remaja kita masih suka melakukan perkara sia-sia.

I mean it literally, memang betul-betul kritikal suka perkara sia-sia. Bukan sekali-sekala dah, benda tu dah dibuat selalu... dan bila ia selalu... ianya sudah menjadi sebahagian dari diri kita.

[Credit]
Sebagai contoh benda hangat sekarang remaja kita kejarkan adalah Vine. hhhhhhhheshtag RoyalSwek. [boleh search sendiri di YouTube :]
Ya, nampak sangat cool. and yes, NAMPAK sangat cool sahaja. I mean, it's not cooler than that, it's just cool. dah. tu je. It was nothing else. Tak ada yang istimewanya yang boleh mengubah sesiapa pun, malah lebih memburukkan lagi, kesannya lebih-lebih lagi terhadap budak tadika. 

Remaja kan, biasalah, buat sesuatu yang nampak sangat Rare adalah sangat cool. Lepastu ramai akan ikut. Hey, me too, masa dolu-dolu :3 . Yet, it was nothing. Dia macam... nampak kilat cantik diluar kita kata kita ok kita ni best, tapi sebenarnya dalam tu, atau dalam hati mahupun dalam diri kita sebenarnya tak ada apa-apa. 

Mencarut benda bukan-bukan, Cool kan? Yet, it was nothing.
Effectnya? : Tak sopan, tak beradab. 
Malah mencarut itu pemangkin menggelapkan hati.

Contoh salah satu Vine, video singkat 6 saat, Viner tersebut buat muka 'sarkistik' berkata :
"Yey! Family aku datang, makcik pakcik semua datang rumah aku...
Dalam hati ; Pergi berambus la bodoh !" 

*Clap
Yep, it's funny, yet it's nothing but severe damage to the society. 
Kita sangat berani mengemukakan apa yang terbuku, boleh, tapi adab tu. Adab, kita as orang dewasa, budak-budak tengok, bahana lah masyarakat hang ni.
Budak-budak pun suka tengok benda best, then depa dok ikut sebab best. #RoyalSwek ko gitu.

Wah, dari orang tua cemburu terhadap remaja, terus tentang remaja bersia-sia.
Hubungan antara dua subtopik ini masih wujud, tapi orang tua tidak cemburu dengan kalian yang seperti itu, mereka geram dengan kalian yang mensia-siakan diri.

You know what, you can turn your vine into more useful tool. As you now have gained your 10++K something followers, show your society that you are a very useful person.
Engkau bukan remaja yang sia-sia, masih ada masa depan untuk diubah. Think about your society.
I dare you to keep it up, like you always said "Do It For The Vine" ! 

It's not only about that Vine, our Fesbuk, Twitderr, Instageram... tak perlu ayat sekema pun, just.. 

[Credit]
Tak mampu mengeluarkan kata yang baik, jangan berkata buruk. Diam sejenak. Diam pun jangan diam-diam blur, tapi fikir fikir fikir... apa masalah kita atau di sekeliling kita sekarang.

Kita dah terlalu selesa, anak-anak melayu pun bila dah selesa, tak tahu nak buat apa, ini je ler koje kome. 
Sedangkan, kalau kita utilise apa yang kita ada sekarang ini sebaik-baiknya, kita tidak akan menyesal hingga ke tua nanti.

Dan kita tidak akan cemburu dengan orang muda generasi 00" akan datang. [budak 00" sekarang pun dah tingkatan 2 :O ]
Sebab kita dah betul-betul mengisi masa muda kita...

Be it : ARCHERY ! HORSE RIDING ! SWIMMING ! 

[Credit]
Now, this is cool and semangat !

Struggle 'till the END bebeh !
KAK JAH
Kalau kita berusaha sekarang, kita takkan menyesal !

Kem Jun

Alhamdulillah, my summer holiday begins holistically amazing with these motivational camps. :D

Kem 1 : Rohani Hebat, Study Mantop.
Tempat : Surau somewhere in Bukit Beruntung
Tarikh : 7-8 Jun 2014
Motivator : Muallim Fadzli Rani

Alhamdulillah, yang paling berkesan dalam kem kali ni time Muhasabah Diri. 
Muallim sangat terkenal dengan slot Muhasabah Diri. Mood si motivator memainkan peranan yang amat penting. 
Ditambah pula, kehadiran Macik Pacik memberikan kesan yang sangat mendalam. bukan setakat kesat air mata, ni kesat pipi sampai dagu. memang umph !

Lihatkan gambar ni...


Berebut-rebut air mata aku nak keluar bila lihat wajah 'Ayah' . 
Bila kita tengok kan, macam-macam dalam kaca mata beliau, yang paling utama, HARAPAN dia kepada anak-anaknya. 

Dengan Muallim suruh saling minta maaf, dush...
Bayangkan mak ayah kita pula, kalau kita dan mamayah berada di situ, suasana itu. haruu....
Mulut tak terkata, hanya hati yang menjerit, nak beritahu apa yang terpendam selama ni, walaupun tinggal sebumbung.


Nampak tidak ada budak kecil lelaki yang tengah rukuk itu, memakai baju kuning belang hitam.
Dari pertama kali dia jejak surau, dia asyik tengok kami berprogram. Dia nak join. Aku tahu dia nak join. So, aku ajak ler. Dia tak nak tak nak, rasa tak layak sebab tak bayar seperti mereka. :(

Duit hanyalah untuk melancarkan program dik, namun... ilmu, ukhwah, itu semua tak perlukan duit untuk bersama kita. Kalau orang ajak, join je ;)


Ini anak kepada 'Ayah' atas tadi tu. Aku duduk depan, dia asyik pandang aku je. :O Aku pun tanya la kenapa? Dia terus senyum, kawaii (comelnya) ! hha
Dia ni nampak macam sekema sikit. Tak tahu kenapa pada aku orang nampak sekema ni comel/hensem pulak. hha. Abang dia pun join sekali, tapi nakal sikit. Biasa la remaja dengan perasaan rebel (menentang).
Kita doakan semoga dia istiqamah dalam kebaikan hendakNya. Walaupun adik beradik kita ok ke tidak ok ke, sentiasa ada hikmah dan sesuatu untuk kita ambil ibrah. :)
























Tak ada gambar saya. mwehehe xD
_________________________________________________________________________________

Kem 2 : UPSR Celcom Axiata
Tempat : Excel Training Camp, Broga
Tarikh : 13-15 Jun 2014
Motivator : DMFK


Setiap kali kem kat Broga ni best sikit, sebab banyak aktiviti boleh buat, aktif, and its so FRESH GREEN around you! 
Budak
Budak
Budak
Budak
Budak
Budak memang best !

Dan, best nya menjadi budak.
When I look you guys in the eyes, suddenly I miss my childhood :3 meh meh meh


Dewan yang sangat selesa.

Juga motivator yang kelakar jugak hhe



Uh, malam tu lawa gila bulannnnnnnnnnnnn

Selepas Riadah (Main Netball la sangat) bola buat bolat2 guna kertas :[]
Masa abg Fasi Alif kongsikan tazkirah subuh pun lawok menggila, tentang Kawan.
Ok, tak dapat nak ceritakan lawaknya sebab kurang jelas kalau nak diterangkan, tapi ilmunya:

Carilah kawan yang mempunyai 4 ciri:

Garang macam ayah,
Baik macam ibu,
_________________________ [hui, tak ingat :x ]
Sayang lebih daripada kekasih.

Kalau duduk situ memang kelako senanye. :3

Hai, Ini Aliah. :)
She made me this. :D
 I were so proud, then suddenly when she turns the blue paper:

 GAJAH -_-" . ade ke Kak Jah disamakan dengan Gajah. hahahaha
Nasib baik la hang ni budak-budak comel.

Seterusnya sesi ... menyelesaikan masalah. Peserta diarah tulis masalah atau halangan yang dihadapi, sama ada masalah dengan ibu, bapa, kawan, sekolah dan diri sendiri. Kemudian, tulis pula penyelesaian terhadap permasalahan tersebut. kelakar.


Lazimnya, dengan ibubapa
Kurang meluangkan masa, sibuk, selalu keluar malam, and the best part is...
SELALU MAIN HENFON . [ uh... DARNG !!]

Ye la, aku selalu tengok makayah sekarang sibuk post-post gambar betapa bahagianya rumah tangga (?), setiap latah anak2 dipostnya, tengah ada kes cerai dengan lima orang anak, kata sibuk, sibuk dengan pesbuk? 

Apa yang kita pamerkan secara zahir ni kan, biarlah secara lahiriah juga bahagia dalam diri anak-anak. Tak perlu susahkan diri nak tunjuk kat orang aku bahagia pun takpe, asalkan ikatan kekeluargaan yang ini sangat penting daripada orang luor tu.

Penyelesaian mereka :  Ambil phone ibu masuk dalam tong sampah atau bakar. HAHA
memang dasar budak-budak zimbabwe -_-
Dik, cuba Slow Talk, Luahkan perasaan dengan cara sopan. Eh, tengok kan citer Spiderman? Orang jahat tu kata, "We attack his heart first!". ye! tapi idokler tembak hati pulak, cukup lah sekadar sentuh hati malu-malu sinis :3 . Bila sentuh hati ni kan, ... pergh feeling tu boleh turun laut naik langit. 

Masalah dengan kawan pula : 
suka curi barang, berlagak, menyampah, pilih kasih, ... Betrayal ! hahahah kecik-kecik pun da ada backstabber ape la kome ni. haha or is it just jealousy ? hee
Tapi masa kecik aku pun ada juga kes curi barang especially stationary lah kan, hahaha beli ler pemadam ke ruler ke yang nampak rare, hari ni show off, esok terus hilang. hha same ler :p

Penyelesaian : Tukar Kawan ! 
Hahaha . ok. mmm... in my point of view, pada pendapat akak Jah lah, kita berkawan lah dengan semua orang. Bukan kita tak perlukan kawan baik, tapi pada akak kita ni manusia sesama manusia, jangan terlalu meletakkan kepercayaan yang sangat tinggi pada manusia, manusia ini hatinya berubah-ubah, bila runtuh saja kepercayaan tu, macam-macam kita nak buat jahat kat dia balik, balas dendam, sakitkan hati balik, takpun menangis sorang-sorang dalam bilik belakang pintu dengan labah-labah dan cicak ... Anggap biasa-biasa sudah. Ok, dia ada buat masalah, cakap elok-elok sudah.
mudahnya : 
[Credit]

Masalah dengan sekolah
Cikgu garang, tandas busuk, takde air, pintu tercabut, dan ada yang kata Tak ada Kawan Baik. hahahaha 

Penyelesaian : 
Tukar sekolah kerana tandas busuk !
Guru kerja dengan cleaner bersihkan sekolah !
Suruh cikgu upgrade kan diri untuk jadi pelawak supaya tak bosan.

hahahah. hamboi kome. Sebenarnyakan, kalau adik-adik ada masalah dengan sekolah dari segi prasarana atau prestasi guru, adik boleh buat komplen dengan cara yang baik, contohnya tulis surat dekat guru besar. hang tulis pakai tangan pun takpa. hha. takpun jumpa kaunselor. tahu tak kaunselor tu ape? Yang ada Pembimbing Rakan Sebaya la bagai tu. gunakan sepenuh hati ya.

Masalah dengan diri sendiri :
MALAS.

Malas adalah sesuatu yang tak dapat den atau sesiapun boleh tolong melainkan hang berdiri di atas kaki kamu sendiri. Doa lah dengan bersungguh-sungguh setiap kali di atas tikar sejadah mu.

People don't extend courtesy and compassion to those not standing up firmly on their own feet.
People are not so nice to lend a hand to those running away all the time.
Even when something bad happens, you gotta pick yourself up and keep going. face the challenge. Its Life.




OK. Semoga kita bertemu lagi ! :D

KAK JAH
Budak-budak sangat jujur, mengapa makin tua kita makin sukar untuk berlaku jujur...