Friday, December 20, 2013

Selfie Girl

Aku dulu seorang perempuan yang suka ambil gambar sendiri.

[Credit]
It goes down for several years. I was not feeling comfortable actually with my face being promoted by my self. Why am I did this? Because I followed the others and I obeying the rules of the media, "PUT YOUR PICTURE HERE", Description ; let people recognize you. aha.

[Credit to: www.huffingtonpost.com ]

Then, putting just a normal face of me seems no fun at all. Because a lot of people were doing that. So, I triggered off my ultimate super weapon ! The extraordinary of me!

www.funnyjunk.com
[Credit]
Aku dulu juga ingin jadi seorang perempuan yang 'extraordinary' biar nampak unik bagai satu dalam seribu.

Kenapa a?

Oh. Rupanya kita nak perhatian lelaki. loncat-loncat ceria. gedik macam dalam cerita korea jepun kan? hha Pastu dapat lelaki hensem yang suka kita hanya untuk sementara waktu.

Salah dik.

Kadang Tu, ramai muslimah yang buat tanpa sebab, saje-saje tak ada motif. Sia-sia. Jadi, lebih baik tak perlu lakukannya terus langsung 0% daripada menimbulkan spekulasi terhadap diri sendiri lepastu nak fight balik salahkan orang lain yang terlalu judgemental atau menganggap perkara yang kecil tak perlu dibesarkan. Siapa besarkannya sebenarnya? Satu jari tunding hak orang, lagi 4 jari tunding hok kito balik.

Sekarang, berzbillion zillion perempuan buat perkara 'extraordinary' yang sama, yang akhirnya menjadi ordinary, normal. Bahkan kita buat macam tu, bagai tin kosong yang berbunyi. Tak ada apa-apa pada diri kita. Kerana kita hanya mampu tunjukkan fizikal diri kita, tunjuk pada orang ramai. Itu je lah.

Astaghfirullah Al Azim

Kita tak perlu lakukan perkara yang tak perlu. mudah bukan?
Kalau nak susahkan diri jugak, buatlah kau sampai pecah bibior

[Credit to: shine.yahoo.com ]
Sekarang ni digemparkan lagi Muslimah berselfie.
...

[Credit to: getoffmyinternets.net ]
hha

Memang tidak dinafikan, bertudung labuh memang cantik, malah suci dengan effect yang mantop oleh Camera 360. 100 Likes.
Namun, kitalah yang paling lantang membunyikan "Kecantikan seorang muslimah hanya untuk suami sahaja."
Saya tak faham. 

[Credit to: es-la.facebook.com ]
Siti Khadijah r.a., Siti Aisyah r.a, tak buat macam yang kita buat ni kan?
Maka, apakah kitalah sebenar-benar srikandi muslimah?

KAK JAH
Kita tak perlu menjadi unik, kita perlu menjadi hamba. 

Monday, July 29, 2013

Poyo

Nampaknya post kali ni akak Jah tak formal ye. nak berpoyo pulak kat sini haha
ok.
Bagaimana anda mengolah erti perkataan POYO?


"Poyo la kau ni"

Poyo adalah ringkasan daripada perkataan Bahasa Inggeris iaitu Proud Of Your Own .

Namun begitu, berdasarkan penggunaannya, ia boleh dikatakan bermaksud berikut:
  • Seseorang yang mempunyai watak hambar, tidak asli atau 'original', sedikit menjengkelkan dan kebodoh-bodohan
  • Seseorang yang berwatakan luar dari norma orang biasa seperti merasakan diri-sendiri bagus, suka temberang dan bercakap luar dari kenyataan

Ataupun erti kata lain dalam bahasa Amareka, 'Lame'.

[Menurut Kamus WikipediaHEHE, ensiklopedia terbabas]

Bagi saya, Poyo wujud dalam dua jenis keadaan,
1. Poyo yang menjengkelkan
2. Poyo yang ok fine boleh diterima

Contoh situasi untuk difahami, nombor 1;

Bila ada orang noob tanya benda yang dia tak tahu, jadi dia tanya lah dengan bersungguh-sungguh. Dengan susunan ayatnya panjang-panjang nak bagi orang faham apa yang dia cuba nak tanya.
Tapi ,
si poyo ni jawab sepatah ja. (Melainkan perkataan Wallahualam tidak dikira poyo :)
Maksudnya, macam nak cover cool je. Bagi jawapan yang tak bersungguh nak menjawabnya. memang Lame dan rasa nak Lame-pang je lah hha.

Ni bukan nak marah ye, tapi tak patut lah buat macam tu. Setinggi mana pun ilmu awak, akhlak sangat penting.
Akhirnya, membuat si penanya rasa macam loser gila kat situ. "Menyesal aku tanye."
Ish.

Benda ni penting, orang tafsir action orang. kalau macam ni lah daie, macam mana ni?
Sudah menjadi kelaziman dalam masyarakat kita mentafsir orang melalui perlakuan orang lain.
BERSUNGGUH-SUNGGUH lah memberi yang terbaik walaupun perkara itu kena diulang-ulang. Orang bukan selalu follow up apa yang kita post. :/

Tengok Ustaz Don! Beliau bersungguh menjelaskan sesuatu bila orang tanya. Dan jika dia tak tahu, dia bersikap jujur dan memohon maaf. Indah bukan ?

Bagi poyo nombor 2 pula,
ni biasalah poyo main-main, bergerau sendau.
Biasanya lelaki kan suka berpoyo-poyo. Itu? Lantak depa la. biak pi lah.
Takperlu nak diseriuskanlah. :] Yang nak diseriuskan bab itu ja. ok dah.



KAKJAH
Keep Calm and layan Pocoyo

Sunday, July 28, 2013

Independent / 'Bestpwen'

Sendiri


Remaja ku di isi dengan karenah rakan-rakan, kawan-kawan, sahabat-sahabat yang di mana aku lebih selesa bersama daripada keluarga sendiri.
Segala perasaan luahan kata-kata terasa hanya mereka yang mendengar.
Hanya mereka yang berada di sisi untuk bersama. Baiknya agama mereka itu ku lihat jauh lebih baik daripada keluarga ku sendiri. Melepak antara masa paling best bagi aku.

Credit : amalinazulkiflee.wordpress.com

ALLAH.
Dahsyat ukhwah ku bersama kawan berbanding keluarga sendiri.
Mata aku tertutup daripada Segala kebaikan keluarga aku sendiri.
Jasa mereka yang jauh lebih hebat daripada kawan-kawan.

Sedar akan perbezaan sikap aku terhadap kawan dengan keluarga jauh berbeza,
aku bertindak mengundurkan diri sementara.
Jauhkan diri dari masyarakat yang aku sendiri tak faham.
Soalan demi soalan tenggelam timbul macam ikan kat dalam tasik.

Aku tak faham.

"Aku kawan dengan orang baik, tapi kenapa aku rasa jauh dengan keluarga?"


Alhamdulillah. :]

SinarNya makin kelihatan. 
Menyedarkan aku tentang Mengutamakan yang Utama , Fiqh Aulawwiyat.

1. Allah dan kekasihNya
2. [suami]
2. Mama
3. Ayah
4. Keluarga
5. Kawan

Sejak habis espiyyem (SPM) dan masuk kolej, aku banyak bergerak seorang diri.
Kolej dan rumah bukan main jauhnya, peneman aku cuma KTM dan Bas Mini RM1.

Credit : umairah-diataskertas.blogspot.com

Dan sekarang, aku dah tak ada Best pren. 
Sedih?
Tak, perlu ke? 

Tolong jangan terasa. Saya suka berkawan dengan perempuan, tapi saya tak suka berBest pwen Best pwen ni. Saya lebih suka berkawan baik dengan semua , buat yang terbaik untuk semua .
Maksudnya, bila kamu perlukan pertolongan insyaAllah saya ada untuk berikan terbaik semampu saya.
Meminta pertolongan bukanlah khusus menghadap best pwen je kan?
Kita tetap Ukhwah Fillah Abadan Abada.

Credit : umairah-diataskertas.blogspot.com

Bagi saya, ini lebih bersikap adil, tidak memilih dengan siapa kita nak berkawan, memilih pada siapa kita akan beri atau minta pertolongan. Siapa pun anda, anda tetap kawan saya. Dan sungguh saya mencintai semuanya, hanya cinta saya tidak dibuktikan dengan kata-kata "Ana uhibbuki fillah" dan aksi peluk memeluk manja di shopping complex.  

Kenapa bestpwen ni masalah pada saya? Bagi saya merimaskan, malah menyekat saya untuk bergerak. Jika mereka memberi pandangan/nasihat seolah memaksa saya terima pandangan mereka dengan alasan mereka sayang saya. Menjaga hati lagi. Sudah macam dikepung oleh orang yang disayangi?
Sehinggakan kalau kita nak buat perkara baik, jadi awkward pelik sudah. Kata pula kenapa kau berubah? aku nak kau yang dulu. 
Kita bincang. :] Dan sekarang, saya sudah bersikap jujur. Ini kenyataan saya. Saya minta maaf sangat-sangat. Saya tak sesuai dijadikan kawan baik yang dirapat-rapati calling2 setiap pagi dan malam hari. Saya hanya available diperlukan bila anda betul-betul memerlukan saya. Saya bukan Teddy Bear.

Sebab tu, saya tak nak, Rapat dengan kawan dah macam adik-beradik, sampai Adik-beradik pun tak macam tu lah. Kan dah pernah terjadi.

Jangan salah faham, still saya mahu ukhwah itu berpanjangan..
Credit : 75designs.blogspot.com
Kadang, orang berBestpwen ni perlukan Bestpwen untuk kongsi perasaan, emosi, dan nasihat.
Bagi saya sendiri pula, saya suka kongsikan itu perasaan, itu emosi, bersama dengan mama atau adik beradik. Tapi, kalau kamu mahu jadikan bahu saya kain lap air matamu, sungguh, tiada salah sedikit pun. :]

Adik beradik saya ramai.
Jadi, BestPwen BestPwen boleh la diaplikasikan oleh ahli Kelab Anak Tunggal. :D

Bukan main-main, tapi betul lah. Boleh lah jadikan rakan-rakan macam adik-beradik. Yang penting, cari kawan yang Good Quality. 

Walau apa pun, Kita tetap kena jadi baik untuk dapat kawan yang baik juga.

Credit : durratul-ain.blogspot.com
Credit : pesonacintahakiki.wordpress.com
Kawan, tetap kawan. :)

Awak nak saya jadi bestpwen awak boleh, tapi mohon jangan sangka saya akan bertindak manja-manja keterlaluan untuk menyatakan kasih sayang saya terhadap awak. :] awak nak manja dengan saya suka hati lah. tapi dalam meses pesbuk je. shopping komplek no no no hha

Apabila BERTEMAN; jangan mengharapkan KEISTIMEWAANNYA,
Kerana engkau mungkin MEMBENCI tatkala bertemu KELEMAHANNYA..
Apabila BERKAWAN; jangan mengimpikan KESEMPURNAANNYA,
Kerana engkau mungkin MENCELA andai terlihat KECACATANNYA..
Apabila BERSAHABAT; jangan bersandarkan HARTA MILIKNYA,
Kerana engkau mungkin MENGHINDAR tatkala dia dihimpit KEMISKINAN..

Tetapi BERUKHWAHLAH KERANA ALLAH SWT..
Nescaya akan lahir PERSAHABATAN yang TULUS..
Yang dengannya akan saling BERKONGSI KENIKMATAN,..
Yang dengannya akan saling MEMBANTU DALAM KESULITAN..
Yang dengannya akan saling MENASIHATI kepada KEBAIKAN..
Yang dengannya akan saling MELENGKAP pada setiap KEKURANGAN dengan KELEBIHAN yang dimiliki.. DEMI MENDAMBAKAN REDHA ILAHI..

[Khusnul Anasuhah]


KAK JAH
Sayang semuanya, tapi Manja hanya pada orang tertentu, masa dan tempat yang sesuai.
Manja yang tidak dipertontonkan dikhalayak ramai tak bererti aku tidak menyayangimu.

Saturday, July 27, 2013

University and External Groups

I once joined an Islamic group.

Islamic groups in Malaysia handled by University student.


P/S : Different groups may bring different way of how they complete a mission. I guess, they upbringing the same mission, dakwah.

For the first thought, I guess it is OK to join this kind of religious group to ease myself towards betterment like everybody else.
But, there is something wrong.
[Pergh, mesti aku kene ban lepas ni]

Credit : theberry.com

My sis once told me to not put yourself into business if you cannot do time management properly.
"During my university life, most of my friends who join them were not being excellent in their studies. Always below than 3.00 pointer. Why? Because they do not know how to manage their time properly. The most important, which one is your priority? Study or Dakwah? As a student, as anak harapan of your momma and dad. huh? Look at the result. Are you making yourself a better person or just being redhooo jer? Is that a better muslim? How are you going to show the world that Islam is the way of life that makes a person's life a success but you cannot even show the success in your study because you are too striking for the dakwah?"

Alhamdulillah the works they gave me do not affect my result. But it does disturb my study. :/
Busy and very tiring. Weekdays, I travel. Weekends is the only days I can and have to rest.
Plus, I realized that I am loosing my bond with my family.
They may have time to do all the meetings during weekends, but to me, weekends is FAMILY Fun time.
Since I can't drive, then I have to burden my family members to send me to their meeting place even though just drop me near the KTM or LRT.
That is sooooooooooooooooooooo sad for me. I cannot hold into that. Since I am living with my family :]




Before I leave the group, I tried to finish the first and the last task, then I signed off.
Alhamdulillah, after I left the group, a better opportunity comes to me.
It is miracle gift from Allah S.W.T.
MasyaAllah.
I have been offered to join a training agency as a Facilitator .
From Shoutul Shabab company to FS Agency, and meet the most famous and fabulous motivater, Dato' Mohamad Fadzilah Kamsah.



It is quite tiring, but when you deal with kids or people, and you're trying to give the best that you possibly can for them some kind of advice on that particular time, it was such a relief and refreshing! haha
I like to deal with people, not papers.
You can face people only at a time, you deal with papers at many times and it is endless until you reach the deadline. Paper works and management stuff is suit for graduates not students.

Now, this kind of part time job is suitable for students.
Because it only needs one, two or three days to make a program a success.
You do not need to face paperworks that you have to finish it for a week or two.

Plus, you don't need to post on facebook ; "Takpe, ni kerja dakwah. Moga Allah merahmati! yarghhh! kuat Jah kuat! Jah boleh buat!"

Credit : degrassi.wikia.com
Pasal group tu, I did not ask the students to dissolve it, but if you dare you want to join it then join lah. If you think you can handle your time properly then its ok. I would prefer students who are orphan to join :] Responsibility and Commitment.

Talking about commitment is another reason why I hesitate to join the group. Some of them will make a gossip about others how a person giving a bad commitment. Why does this thing happen? Its normal. yet everyone there is a teenager. Teens. Some may gone matured enough some are not. But most are not. hehe. But in the agency, they cheer for others and always back up each other. 

Thanks.

KAKJAH
Just join any groups, but do not be too naive. Think.

Friday, July 26, 2013

FS : Inspire Ramadhan I

Ho yeah!
Alhamdulillah, dijemput sekali lagi untuk membantu ringankan beban perjalanan program, kali ini Inspire Camp, Ramadhan Edition.

Venue : Masjid Kuarters KLIA, Bandar Enstek.
Date : 20 & 21 July 2013. Saturday and Sunday. 2 Days 1 Night.
But, My working time : 1 Day 1 Night.


Kerja setengah daripada tempoh yang diperlukan sebab Muallim Fadzli Rani ada kelas tambahan sampai tengah hari Sabtu itu. :D

Siapa Muallim Fadzli Rani?
Itu dia...


Masa ni tengah lemau dalam perjalanan, tengah hari, 'jem'. Bantal 'strawbewwi' bantal anak didikan kesayangan beliau, namanya Imannnnn (Pelajar PTAB, peserta Kem BIKES sebelum ini).



Ya, program ini bertemu lagi sekali bersama Dato' Muhammad Fadzilah Kamsah (DMFK).
Sebab tu yuran program ni, RM170. ;]

Berikut persembahan Qasidah oleh Fasilitator bersama peserta kem. Ya Hanana. Tak plan untuk formal, hanya untuk suka bersama tapi tetap Terbaik. 
Dari kiri-Muallim Fadzli Rani, Cikgu Fauzee, Abang Taqie, Abang Adib, Cikgu Khairul a.k.a Apark.



Instead of Ya Hanan, they also did a lot of Qasidah including Allahumma Solli Ala Muhammad, Lailahaillah, Thola al Badru Alaina, Hasbi Rabbi, and Assalamualaik.

Report : All Faci work very well. hehe. Am the youngest one does not deserve to comment ok.
Come and join us meet all those fabulous and amazing people.

Promoting this kind of camp because its worth it not only for me but also for the kids a.k.a participants.

KAKJAH
See ya next time

Monday, July 22, 2013

Lelaki Sebenar I

Lelaki.
Jangan cari yang baik. Sebab semua lelaki baik, tapi tak semua lelaki berani untuk JUJUR.
Mengapa kejujuran? Sebab kejujuran amat penting dalam memelihara perhubungan sesama manusia, lagi-lagi alam perkahwinan nanti.

Suami. Ketua keluarga. Bila bercakap pasal ketua,



Ada seorang lelaki ni, dia sangat bagus. Suka saya disini untuk ceritakan bagaimana kehidupannya membentuk pemikirannya yang sangat sesuai sebagai ketua keluarga.

Usaha pertamanya, berhijrah. Dari kampung ke bandar. benarlah hijrah itu sangat penting, membawa diri ke suatu perubahan merupakan pendekatan yang lebih baik dekat dengan Ilahi.

Lelaki ini, mempunyai ramai kawan, tapi beliau tiada punya kawan rapat a.k.a bestpren yang boleh dihubungi selalu tatkala susah senang 'stick together gather' 'ukhwah till jannah' kata orang.
Malah beliau tidak memerlukannya pun. Beliau lebih gemar bergerak seorang diri agar bebas dari kata-kata rakan. Mengapa beliau menjadi begitu? Kerana sepanjang hidupnya, sudah banyak kali ditipu.
Segala bantuan yang rakannya perlukan beliau pasti bantu. Beliau bukan mengharapkan balasan balik daripada apa yang telah diberikannya, tetapi beliau paling tidak mahu duit yang diberikannya dibelanjakan ke arah yang tiada kebaikannya pun.

Tanpa dikelilingi oleh rakan-rakan rapatlah, beliau lebih mudah mengkerapkan diri ke masjid mendengar ceramah agama. Di sini, kebiasaannya pakcik pakcik masjid suka lepak menghirup kopi kegemaran selepas tamat mendengar ceramah atau solat berjemaah. Tetapi, jejaka ini habis ceramah terus pulang ke rumah untuk menghabiskan masa bersama keluarga di kala malam, sudah pagi kerap bekerja untuk menyara keluarga.

Tanpa beliau merapatkan diri dengan rakan-rakanlah, beliau berjaya meletakkan isteri dan keluarga sebagai prioriti utama dalam hidupnya. Beliau sentiasa di dalam keadaan sedar bahawa tanggungjawab yang dipikulnya sebagai ketua/bapa berat bukan permainan hidup semata-mata.

Bila menatap wajahnya, kelihatan impiannya sungguh besar. Antara impiannya ialah,
Membina rumah yang selesa untuk anak-anak dan dekat dengan masjid.
Tercapai.
Alhamdulillah, rumahnya besar, tetapi sederhana sekali. Jika biasanya kita lihat rumah yang besar, hiasan dalamannya pasti bumbastik loba loba. Tapi ini tidak, tiada perhiasan perabot lebih-lebihan, luas sesuai agar cucunya boleh bermain di depan matanya.

Impian yang baru-baru ini, selepas berhenti kerja, beliau mahu ke pondok tahfiz untuk menghafaz Al-Quran. MasyaAllah. Hijrah kali kedua lagi. :]

Bagaimana dia mendidik keluarganya? Bapa, memang tak banyak bercakap.
But his actions speak for himself.

This is the unique thing about him that is hard to find other guy like him.

Saya beri contoh, beliau hendak membeli kereta saiz kecil. Ehem ehem, kalau papa kita nak beli tu untuk siapa lagi for the first thought? Untuk kita? Untuk dirinya? sedangkan beliau sudah ada kereta sendiri.
Beliau tak isytiharkan pun kereta yang hendak dibelinya ini untuk siapa.
Walaupun anak-anaknya sering bertanya "Untuk siapa? Untuk siapa?" Kerana mungkin untuk salah seorang dari kalangan mereka. Beliau akan mendiamkan diri sahaja.

Diam, tanda fikir.
Di sinilah klimaksnya. Apa yang papa kamu hendak sebenarnya bila beliau beli kereta?
Untuk memudahkannya, andai diminta untuk membawa ibu kamu ke kedai, dapatlah kamu membawa ibu kamu. maknanya, agar mudah untuk kamu meringankan beban kedua ibubapa kamu.
Bukan lagi menyusahkan ibubapa, bila ada kereta, kita bukan main tekan minyak pacu laju-laju berlagak, bawa kawan-kawan kita jalan-jalan menghabiskan wang minyak. Wah, kereta mak ayah kau punya, tekan minyak eksiden melayang RM3000 mak ayah kau. hambui.

Jadi, sebenarnya beginilah pemikiran yang semua ibubapa hendakkan ada dalam kotak fikiran anak-anak mereka.
Tak perlu dinasihatkan banyak-banyak, dileter banyak-banyak, kita pun tahu kita tidak suka dengar kena sound banyak-banyak ni bukan.

Jadi, gembirakan mereka. Tahu apa seorang ibu seorang bapa itu harapkan daripada anak-anak mereka.

Wah, dah kenapa tetibe masuk bab ibubapa pula ni kan.
Tetapi, beginilah yang hendak saya ceritakan seorang lelaki sebenar yang layak menjadi ketua keluarga, penyabar, rajin dan paling cerdik.




KAK JAH
Semoga kaum adam dapat tingkatkan diri untuk berikan yang terbaik untuk bakal2 bini mereka nanti

Sunday, July 14, 2013

When we care too much about others


When you are too eager to help people...



and that person does not want to help himself/herself.



Let them free.

Because you did your best shot.

But open your heart, spend your time when they asking for help.

Enough.

That's all.

Allah does not looking at the result, Allah was looking how you did your BEST in handling the test!

KAK JAH
You care people too much Jah.
Be Moderate.

Thursday, July 11, 2013

Dunia Umat Islam LEKA

Bismillah..

Boleh tak saya nak menyatakan betapa hibanya hati pada hari Ramadhan kedua ini?


[www.thumblr.com]

Aku, pelajar sekolah biasa. Harian, Sains. Subjek Pendidikan Islam hanyalah dikhususkan untuk strike A+ mencantikkan keputusan PMR & SPM.
Selepas melepasi semua itu, menuju pula ke universiti, baru aku sedar, aku hendak menjadi pejuang agama.
Terdetik di hati ingin menjadi Hafizah.
Namun, aku tidak berjaya mencari peluang tersebut, banyak urusan perlu dibuat bila meniti usia ini. Lagipun, bisakah hafaz satu kitab Allah dalam masa 2 bulan ini? Tajwid pun dah sesat ke mana entah..
Ilmu ku hanya bergantung pada ceramah-ceramah agama yang dirakam oleh pejuang agama yang lain di Facebook serta Youtube.
Sekeping hati di bawa berlari,
Jauh melalui jalan yang sepi,
Jalan kebenaran indah terbentang,
Di depan mataku para pejuang.
Jadi, aku meletakkan harapan yang tinggi kepada;

Para hafiz hafizah, penghuni sekolah pondok, pelajar-pelajar sekolah agama.
Pada aku, mereka lah pejuang agama yang pure, yang sebenar kerana mereka menguasai banyak aspek dalam Islam ini. Mereka sangat beruntung.
Tapi, ramai sedia maklum mereka bukan sempurna. Begitu juga perspektif ku.
Aku tidak expect mereka itu terlalu sempurna dan tidak expect mereka itu terlalu teruk untuk memperjuang agama ini.
Pada aku, setakat hanya merokok, fly antara perkara yang boleh ditangani (bukan dengan kekerasan :)

Namun, sehinggalah pada suatu hari, yakni hari ini, Aku diketuk oleh Allah SWT.
Rasa sebak terkilan di dada bila terdengar khabar seorang pejuang agama kita rebah dek hatinya mencintai seorang wanita.

Aku terasa ; Sayang seribu kali sayang, andai tumbangnya seorang pejuang agama hanya kerana HATInya.
lalu aku terfikir, baru seorang yang aku jumpa, entah berapa banyak lagi para pejuang agama telah jatuh ke dalam perangkap kuning barat ini. Percintaan sebelum bernikah.
Tapi, jalan kebenaran tak akan selamanya sunyi,Ada ujian yang datang melanda,Ada perangkap menunggu mangsa.
Aku cuba bangkit menyelamatkan pemuda dari masuk ke lubuk yang sama seperti aku dahulu.



Cukup sudah pengalaman pahitku meniti jambatan remaja ini dengan penuh peluh sebaldi untuk keluar dari takuk ini. Sungguh, Pengalaman lah yang mematangkan aku. Terima kasih Pengalaman.
Akan kuatkah kaki yang melangkah,Bila disapa duri yang menanti,Akan kaburkah mata yang meratap,Pada debu yang pastikan hinggap.
Mengharap senang dalam berjuang,Bagai merindu rembulan di tengah siang,Jalannya tak seindah sentuhan mata,pangkalnya jauh hujungnya belum tiba.
Apa yang aku harap, aku sempat melihat sinar yang aku harapkan sebelum aku bernikah.
Kan nanti dah ada suami, segala izin daripadanya.
Sementara usia 20an ni, inginku usaha untuk agama ini tanpa meletakkan harapan kepada yang lain...

JANGAN HARAPKAN ORANG LAIN. DO IT YOURSELF.
Sebab itu kita semua memegang tanggungjawab sebagai Khalifah, DA'IE dan hambaNya.


Tahu tak tulisan senget-senget ni kan lirik lagu ..


:]

KAK JAH
Enough hoping, get up and do it.

Wednesday, July 10, 2013

FS: Kem BIKES

Kem BIKES (Bimbingan dan Kesedaran Diri)
5-7 Julai 2013

Terima kasih diucapkan FS Agency kerana menjemput saya sekali lagi menjadi Fasilitator untuk program kali ini.

Promote sikit :D


MasyaAllah, peserta program kali ini hebat-hebat belaka.
Hafiz, Hafizah. (Bukan nama peserta, tetapi panggilan mereka yang menghafaz al-Quran)
Allah, Engkau pertemukan aku dengan hamba-hambaMu sangat hebat.
Namun, apakah yang perlu aku assist untuk program ini? Sejauh mana bantuan aku diperlukan untuk mereka?

Dear readers, mari kita berhenti bersikap seperti masyarakat yang lazim pemikirannya.
Saya tahu, kita lazim menggambarkan apa yang cantik di luar pasti dalamannya lebih cantik juga bukan?
Bagaimana penampilannya, apa yang kita tahu sedikit tentang seseorang itu, "Wah, hafiz?" begitu juga lah hati mereka, akhlak mereka.
Saya percaya, kemana saja institusi pendidikan berteraskan agama yang kita pergi, masalah ini adalah biasa.
Amatlah luar biasa sekiranya ada institusi yang dapat pelihara akhlak kesemua pelajarnya :]

Wahai masyarakatku, jangan lah salahkan mereka seandainya ada perkara yang tidak cantik mereka lakukan di mata kita, contohnya mereka nampak sampah dibawah mereka, mereka tak kutip pun. Dengan sepantas kuasa penjana elektrik 600kW kita merasa "Aku lebih baik daripada yang bertudung labuh itu, dan yang menutup muka itu". Astaghfirullah
Jangan salah kan mereka.
[Credit : www.sodahead.com ]
Remember, 1 finger we pointing at them, other 4 fingers pointing at us back.

Saya sungguh kesal dengan pihak yang berterusan memburuk-burukkan mereka yang berniqob dan bertudung labuh serta yang bersongkok mahupun berkopiah juga berjubah.

Rasulullah SAW tidak pernah memandang rendah terhadap sesiapa hatta pelaku dosa besar sekalipun.
Dengan memandang rendah terhadap seseorang lah timbul sifat amarah dalam diri kita lantas terbuka jalan mudah untuk kita condemn condemn perangai mereka.
"Engkau tu dah hafiz tahu tak, pakai kopiah tapi perangai...A'uzubillah!"
"Yang engkau ni harap je tudung labuh, niqob bukan main, tapi couple. Apehal lah budak-budak sekarang ni"

Tahukah anda, apa yang mereka perlukan? Didikan KASIH SAYANG.
[Credit : tekuhrazzitheartist.wordpress.com]
Anda didik dengan kekerasan, maka keraslah hati mereka bukan?
So, where is the LOVE that we taught them? The teachings of LOVE taught by our beloved Rasulullah SAW?

Selain itu, tiada pemberi contoh akhlak terbaik di depan mereka.
Beri mereka lihat akhlak/adab apakah yang dimaksudkan di dalam buku teks, al-Quran, dan hadith-hadith yang mereka pelajari.
Kaut akhlak yang dipelajari dan kita serapkan di dalam diri kita. Akhlak Rasulullah SAW.
Bukanlah setakat bergurau senda sahaja, akan tetapi adab-adab terhadap ibubapa, guru dan alam sekitar.
Bila dipertontonkan akhlak yang baik itu di hadapan / di sebelah mereka, insyaAllah terdetik di hati mereka untuk membuat perkara sedemikian juga.

Maka, dengan itu, tiba-tiba kalam Habib Ali Al-Jufri berkumandang dalam pemikiranku ketika di sana,
"Tiada agama dan ilmu dalam diri seseorang itu, sekiranya tiada akhlak dalam dirinya"


Dahsyat bukan mengapa Habib begitu menekankan akhlak? sedang Rasulullah SAW diturunkan untuk membetulkan akhlak manusia.

Namun, adik-adikku, generasiku, penampilanmu yang baik itu tidak dapat mengubah persepsi seluruh masyarakat, terutamanya kepada Non-Muslim di luar sana. Engkau adalah gambaran terhadap kami semua muslimeen dan muslimah. Seorang muslim yang diheret ke luar gelanggang dunia sebenarnya membawa tanggungjawab sebagai salah satu CONTOH "Inilah umat Islam yang kita lihat".

SIAPA PENGUBAH?
  Jangan dicari yang lain melainkan 'sepohon' cermin.
Tatkala pembentangan peserta, ada peserta yang tidak tahu cara untuk menghilangkan perasaan takut nak berubah. Takut nak berubah. Ya, kita takut apa pandangan orang terhadap kita, dan kita takut apakah kita akan berterusan begitu? Kita takut terumbang ambing bila tiba dipertengahan jalan a.k.a Fear of Failure.


Wahai pejuang agama Allah, ketahuilah, istiqamah adalah perkara yang paling sukar tetapi ia tidak mustahil.
Senyumlah pemuda, berita baik untuk mu;
kamu hendak berubah, lalu kamu ulangi kesalahan itu, kamu bertaubat, Allah ampunkan kamu,
kamu berubah sekali lagi, lalu kamu buat lagi salah itu, kamu bertaubat, Allah ampunkan kamu lagi,
kamu cuba lagi, lalu kamu lakukan lagi salah itu, kamu bertaubat, Allah ampunkan kamu lagi dan lagi.

Tetapi, sekiranya kamu bermain-main, janganlah, maka kamu telah memperolok-olokkan Allah SWT.
Astaghfirullah...

MasyaAllah, dengarkanlah kalam Habib Ali Al-Jufri.


Allah mencintai hamba-hambaNya yang mencintaiNya kembali :]

So, Get up! Start now!

Sedar, kamu semua benda sudah ada, phone, guru, sekolah, rumah, meja kerusi, wang, orang yang menyayangi kamu... apa lagi?
Siapa lagi yang boleh mengubah kamu melainkan diri kamu sendiri?

Tidak kira siapa kamu, keraplah meluahkan kata:
"Saya Minta Maaf" setiap kali buat tersalah dan "Terima Kasih".
Seperti post saya sebelum ini, telah saya highlight kan, ini untuk menjunamkan ego dalam diri kita.
"Saya minta maaf" bukanlah menjatuhkan maruah mu, malah sebaliknya meinggikan martabat kamu. - Al-Khawater-
Mula dengan, kutip sampah di sekeliling anda.
"Who you are is not where you have been. Who you are is not what you did."
"Life changes like the weather, I hope you remember, Today is never too late to be BRAND NEW"
-TS-

Allah hai, Aku terlalu eager benar-benar hendak menolong generasi ku ini. Sungguh aku rasa bersalah jika tidak cuba membantu mereka.
"Berilah nasihat sehingga terkesan pada jiwa mereka" -sepintas Kalam Allah yang ku terbaca.

Bukan itu sahaja, ingin ku rapatkan ukhwah bersama mereka agar dapat ku timba ilmu daripada mereka.
Inilah kesempatan yang ku cari-cari, tapi entah bila ia akan jatuh ke riba.

Sayang seribu kali sayang, andai tumbangnya seorang hafiz/hafizah 30 juzuk di dalam dada hanya kerana 1 perkara, hatinya.
Kerana di depan mataku adalah para pejuang agama kita.
Jauh di lubuk hati terkilan bila terdengar khabar rebahnya seorang pejuang agama kerana HATI.
Sekarang ni ramai pejuang kita rebah kerana HATI.


Up up! SMILE!


Nak kata, kem kali ini adalah terbaik. Peserta sporting, Tempat best, aktiviti terbaik. especially Night Walk. Tangan terluka adalah kenangan terbaik tahu? hha
Saya hampa part Explorace kerana tidak dapat berinteraksi dengan kesemua peserta secara total. Terkilan.
:O
haha, boleh tak cenggitu.
JAGA ALLAH, JAGA HATI, JAGA DIRI  'ADIK-ADIK' KU!

KAKJAH
Hoping a new brighter generation for this Deen
Allah, aku telah kehilangan sifat malu, yakni malu diperlihat sebagai seorang Loser oleh remaja kini. 
Kerna, walau apa pun, redha Mu adalah matlamatku.

"I wish you never grow up"

Ibu Ummi Mama Mak Bonda ...
dwijatmiko.wordpress.com


Tahukah anda, bonda lebih gembira jika kita disampingnya walaupun tak buat apa-apa?

Kadang-kadang dia panggil,
bila kita datang,
"Duduklah dengan mama"
tapi kita,
"ada kerja.."

kadang tu, bukannya datang kat bonda, jawab dari jauh.
Allah. Gembira tahu mak kita sebenarnya bila tengok muka kita walaupun sementara?

Macam kita kecil-kecil,
Bonda panggil, terketek-ketek kita pergi ke mak kita.

Bila da besar?
Makin hendak privasi sendirian, tidak mahu diganggu, tidak suka dibebel sehinggakan tidak suka dengar suara ibu sekalipun.

Sebab tu kadang seorang ibu mengharap kita tak membesar.
Wahai anak, Ibu rindu MANJA daripada mu sepertimana dia membelai dirimu.

Kawan-kawan, mak kita nak kita jadi anak yang manja tahu?
Manja dengan kasih sayang. Selalu senyum ada untuk untuk mereka.
Tapi sekarang, kita manja dengan siapa?
Manja dengan kawan dah macam adik beradik. Adik beradik pun tak macam tu. :/

Manja, comel macam budak kecik. Macam kita jugak, suka tengok budak kecik 'ala tomey tomey' yang berterabur kat pesbuk tu.

Jom Manja dengan Mama Ayah. :D

Listen here dear



"Your little hand's wrapped around my finger
And it's so quiet in the world tonight
Your little eyelids flutter cause you're dreaming
So I tuck you in, turn on your favorite night light
To you everything's funny, you got nothing to regret
I'd give all I have, honey
If you could stay like that"


"Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
I won't let nobody hurt you, won't let no one break your heart
And no one will desert you
Just try to never grow up, never grow up"

You're in the car on the way to the movies
And you're mortified your mom's dropping you off
At 14 there's just so much you can't do
And you can't wait to move out someday and call your own shots
But don't make her drop you off around the block
Remember that she's getting older too
And don't lose the way that you dance around in your pj's getting ready for school

"Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
No one's ever burned you, nothing's ever left you scarred
And even though you want to, just try to never grow up"

Take pictures in your mind of your childhood room
Memorize what it sounded like when your dad gets home
Remember the footsteps, remember the words said
And all your little brother/sister's favorite songs
I just realized everything I have is someday gonna be gone

So here I am in my new hostel/apartment
In a big city, they just dropped me off
It's so much colder that I thought it would be
So I tuck myself in and turn my night light on

Wish I'd never grown up
I wish I'd never grown up

Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
I could still be little
Oh I don't wanna grow up, wish I'd never grown up
It could still be simple
"Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, just stay this little
Oh darling, don't you ever grow up
Don't you ever grow up, it could stay this simple
Won't let nobody hurt you
Won't let no one break your heart
And even though you want to, please try to never grow..
Oh, don't you ever grow up
Oh, never grow up, just never grow up

KAK JAH
Kasihmu bonda sangat bermakna

Wednesday, January 30, 2013

Cintan

Perhatian : Entri ini mungkin menggelikan bagi sesiapa yang tidak pernah bercinta dengan lain jantina.

EWW FACE. credit to: http://www.polyvore.com

Bagi yang tak pernah bercinta seperti saya dulu2, kita anggap perkara ni mudah.
semudah menyelesaikan kiraan matematik tambahan.
semudah memikirkan soal ekonomi negara.
kita rasa mudah tepis je benda2 negatif ni. dah tahu negatif kan

Dan dalam diri kita senang-senang je, aku nak laki yang baik, aku tak nak yang jahat.
ya, itu memang pilihan semua orang.
tapi, menjadi susah bila kau dah jumpa orang baik kau mesti tak nak lepaskan dia tapi dalam masa yang sama kau tak nak lukakan hubungan dengan Allah dan Rasulullah SAW.

ni lah biolnya, aku tak tahu macam mana nak selesaikan perkara ni.

Cinta ni kan, lain.
sebab tu orang kata cinta tu buta.
kau takkan faham sepertimana kau faham niat sesebuah parti politik itu. haha.

ok jom ambil pengajaran daripada kesilapan ini.

First, basically i just describe general characteristic about this guy. so you can understand why its hard for a person to let him go
apparently,.... assume he was like this
Credit: http://www.toptenz.net/
haha. actually not really look alike. this face just better than him. oooo... shut up youu... orang buruk mana pun hati baik pun memang tak boleh blah tau kalau da tersuke.
ok. he is very nice. I hurt him, but he never hurt me back. he just blame himself for what I did... yes again, for what I did. He is an honest man. He works a lot { ahaaa highly potential to become future-aha. haha. He is cold-tempered . so , these are the reasons i loved him. of course, nice right.
Now, before we go for the next thing,

Watch this complicated love story..
Credit : minimalistica.org
29 January 2012 - I love him. He loves me. We 'look' cool. We text, we exchange numbers.. but we never met.

until

February 2012 - [just about a month this relationship going on] we broke, because I was the one who feels this is wrong. For love expertise, I don't know who do you think the one should be blame. For me at that time, I was right, that this relationship is wrong. The reason why I'm not feeling comfortable with.
So, we UNFRIEND. to get rid from each other.

then it goes nothing. 96.7% nothing. 6.3% more we just suddenly tercontact on facebook group the comment2 stuff.
Sometimes I did stalk him just to see what he was doing. ok, when i saw, he just like the old days. kid. and for me, he can change, no worries kak Jah. hakuna matata. takpe, bagi dia peluang. haha tu lah hati perempuan. bayyek sangaaatttt so I tried to give him a hint in somewhere else he can see. I assume he understand what I want, I want he to be better by delete the wasting-time stuff. useless stuff. oh well, im very 'goooood' in assuming a person. -_-

until

Credit : oscarcompletist.blogspot.com

23/25 January 2013 - He add my FB back. my heart says "YES! FINALLY!" my mind says, "Why are you doing this!? BLACK SINS old days can begin again!" so within like 2/3/4 days I stalk him. long time enough I forgot about what he's doing. this stalk is seriously stalk to see if he had any changes made.

29 January 2013 - I took a step to clarify all these blurry things sebab macam tergantung. That night suddenly we took a fight in facebook message sampaikan masing2 menghitung nikmat Allah. aku IPTS aku IPTA lah.kau ade Xperia aku Torchlight je. Astaghfirullah. I'm the one who was gone mad because he still a boy. not a man just like his 'tough body'. He did not change. I was thinking that, he add me back "did he ready to begin again?" Then, if he wants to begin again, he must have to change. should be. Because, we are almost in 20an world. come on a, we don't want to settle this thing with kid's mind imagination just like the old days 2012. or 'JUST BE FRIENDS' zone just like the old days? 'Just friend' can turn to 'Just Couple' again. who knows. since we could not control each other's heart, and using minda budak2-nak perkara indah sahaja dalam dosa pn tak apa. ishhh

This is what mess up 60% following your mind, 40% following your heart.
but the worst is if we following 60% our heart, and the rest using your mind, or lesser than that.
Credit : www.theeggyolks.com


maturely I was thinking, HE CAN BE BETTER THAN THIS. and he should be. and I may be can give him a chance. just maybe ok.

An ordinary person like him, of course have negativity in him. no. not really negative. but like a KID. but that is negative for 20s man.
He loves game. He loves his twitter.
I would never said, his game against me, more important than me. no.
ok, for me, we as a teenager a long time ago , about 17-18 years old jokes, games, wasting-time stuff it is our teenager old days.
but we are about to enter 20an world. takkan la nak game lagi?

Credit : school.discoveryeducation.com

about twitter, I ask him "Can you delete your Twitter account?" after we argued, I think this is what he understand
"Kau suruh aku tutup akaun Twitter aku supaya kau tak boleh stalk aku? Melupakan aku kan tanggungjawab kau, ape hal twitter aku pulak?"

Credit : www.breitbart.com

ok he dont get it.
This is my understanding towards twitter. Twitter is a useless thing. You post meaningless thing, and people read without any beneficial outcome.
dan twitter ni membuatkan kita tersekat untuk berubah sebenarnya.
Sebab kat dalam twitter, kau dah ada follower, following, tweets yang banyak. dan mereka masing2 lumba hebat, "Ini tweet ke 33,3333 :33 selamat malam", contohnya. dan perkara ni semua kita rasa usaha kita, dan kita tak nak lepaskan. usaha? tak jugak. tapi kita rasa satu kerugian kalau kita delete twitter sebab follower dah banyak, tweets dah banyak. walaupun ada SantapanMinda UAI ke, tapi kawan2 kita punya tweets lagi 24 jam ada je. nak kene 'terbaca' jugak. benda2 santapanminda UAI tu sume like/favourite kejap je, tu la yang kita tak amalkan.
nampak tak twitter ni useless? bila kau mudah tinggalkan perkara ni terlebih dahulu, kau akan rasa bebas, mudah dan tak tersekatkan diri daripada expose di khalayak ramai. nak tuntut ilmu, tuntut betul2. bukan sekali pandang nampak like dah.
memang, kau tak buat benda2 yang ternyata dosa, kau tak fitnah, kau tak kutuk orang.. memang.
sebab benda "At least"2 tu, kau akan kata diri kau DAH BAIK.
Kau takkan jahat weh dengan twitter, tapi kau takkan jadi lebih baik dengan twitter.

do you get it?
dengan meninggalkan perkara sia2 ni lah kau boleh berfikir matang. buat lawak pun matang.
thats why im asking.

If he said he can change, i think this case can really go in peace. sebab, jika dia ada kata nak berubah pada lebih baik kerana Allah,[aku hanya menyampaikan] insyaAllah, Allah bagi yang lebih baik untuk dia. Allah bagi dia jumpa orang yang lebih daripada aku.

bagi aku lah, kalau lelaki yang aku suka dah ada orang suka, tak apa. aku takkan kacau. because itu baru namanya takdir. they were meant to be together. sebab lebih baik jangan bermadu. kasihani wanita pertama. haha camtulah.

Whatever he does, whenever he change to not be good, this is love, i cant resist.
but, after talking about all this trash, and I was hoping other readers reading this, may have beneficial outcome.
All i learned now, and i am implying it since the first silent broke up, i never done the same mistake again as i did to him. nampak laki baik sket, mulut manis, terus add. fuhh tak buat dah. memang gelabah unye ompuan. relek2 je a en, member kat group je.WHOEVER ARE YOU, NEVER START IT. FOR YOUR OWN SAKE. OR YOU GOING TO BE SUFFER IN SILENCE THAT COULD NEVER CLEAR IT ON YOUR MIND.

Credit : http://www.flickr.com/photos/53901058@N02/8028773260/


Finally. nak cakap pasal Taylor Swift ni pun sekor. ada je lagu2 dia terkena ngan aku.
Dulu, BACK TO DECEMBER.

Sekarang, BEGIN AGAIN, lagi best WE ARE NEVER GETTING BACK TOGETHER, and paling kene ngan aku I KNEW YOU WERE TROUBLE, so shame on me now~~ haha
tapi dia tak trouble pun. cuma tak paham. bese la tu. bagi dia ruang berfikir, lama2 ada time tu dapatlah sket fikir matang.
apa2 pun, hubungan diteruskan atau dimusnahkan semua MALU tu kat perempuan. memang perempuan. Lelaki memang takde masalah. nak malu pun apenyeh, hapah tak kesah. hahoo jadi, salah kita ya perempuan.

and second thing, couple itu dah haram tetap haram, jangan kita cuba menghalal-halal kannya.

ya, MANUSIA BIASALAH MELAKUKAN KESALAHAN, tapi manusia tak biasa meminta maaf atas kesalahannya.

Hai kau yang terasa kau orangnya, aku minta maaf. cara ni baru boleh faham kot kat blog. aku send2 kat message facebook ada message tak sampai lah. mood dan perasaan dan fikiran bertukar2. pikir nak jumpa for the first time and last time, tapi ceith, bleh caye ke 'for the last time'. ah, so aku explain kat blog. boleh la send kat twitter "aku marah hari ni" tetibe. -_- hehe. ampun ya pak. semuanya salah gue.

OK. THANK YOU semua. AND PLEASE NEVER START A LOVE WITH A "LOOKING GOOD" MAN, KID.

REMEMBER : CINTA YANG YAKIN DAN SUCI DAN SEGAR, ADALAH CINTA SELEPAS PERKAHWINAN SAHAJA. itu sahaja yang halal dan tiada keraguan seperti benda2 ni yang timbul.
ok?

wassalam.

KJ
aku Khairy Jamaluddin.
hoi jangan masuk paper
aku  KJ; Kirana Jasmani. tetibe