Friday, November 30, 2012

Balance

Baik Jahat. Pandai Bodoh. Aktif Pasif. 

Jangan terlalu baik, jangan terlalu jahat.
Jangan terlalu nak pandai, jangan terlalu bodoh pulak.
Jangan terlalu taksub/cinta, jangan terlalu benci.
Jangan asek baca buku, jangan facebook selalu.

OVER.
"Sorry lah, aku ni kann manusia biasa je.. tak perfect" {-- sambil lewa
hey,
"no body expect you to be perfect, but better"
Tiada manusia yang perfect melainkan Nabi Muhammad SAW.

Maka, untuk zaman kita sekarang, STOP cakap PERFECT.

tapi, SEDERHANA.
Balance.
Balance kan diri.

MACAM MANA?


HIJRAH

PERPINDAHAN.

Tukar environment kita! tuka orang2 di sekeliling kita [Jangan asek dgn orang melayu je] tukar tukar tukar...

cuma, berani ke tak kita nak berubah?

INDEPENDENT 
Jangan sampai mati kita tak sempat nak berhijrah .. 

[17]
"Dan Allah telah menumbuhkan kamu (hidup dari benda-benda yang berasal) dari bumi, dengan pertumbuhan yang sungguh-sungguh sempurna, 
[18]
"Kemudian Ia mengembalikan kamu ke dalam bumi (sesudah mati), dan mengeluarkan kamu daripadanya (sesudah dihidupkan semula untuk dihitung amal kamu dan diberi balasan), dengan pengeluaran yang sesungguh-sungguhnya? 
[19]
"Dan Allah telah menjadikan bumi bagi kamu sebagai hamparan,
[20]
"Supaya kamu melalui jalan-jalan yang luas padanya". 


(Surah Nuh)

Pergi ke tempat lain, 2/3 hari..
berjalanlah... lihatlah keadaan sekeliling kita.. pemikiran mereka... berbeza-beza...

Tukar tempat belajar. tukar environment.




KAKJAH

No comments:

Post a Comment

karya kak jah