Friday, August 24, 2012

Sudah ke mana Tujuan/Sebab menutup aurat kita?

"UNTUK GEGIRL MUSLIMAH" :]

Kenape, walaupun seseorang wanita muslimah tu da tutup aurat, tapi bila dia ambik gambar mesti ade je tak kene.. mesti ade je orang komen "Comelnya..""cantiknya..""cute.""lawa".. Like mencecah 10 and above oleh lelaki2, dah sama statusnya dengan yg tak tutup aurat. maka, benarkah kita benarbenarbenar wanita yang ingin menjadi baik / tutup aurat?

Seringkali yang kita tahu,
"Tutup aurat tang mana je?" 
"Tutup aurat dari mana sampai mana je?"
"Tutup aurat tak aku ni?"

maksud saya, kita tahu tutup aurat itu,
labuh
tidak jarang
menutup dari sini ke situ

tapi, pernah terfikir tak, kenapa gegirl2 yang da tutup aurat ni 

  • masih ramai jejaka muslim TERTARIK, 
  • dengan bilangan 'LIKE' nya beribu2/beratus2 lebih kurang dengan gadis yang tak tutup aurat, 
  • serta mendapat taburan puji-pujian yang membawa kpd fitnah oleh lelaki?

baiklah, seterusnya, lihat gambar ini..



[CONTOH] wanita ini menutup aurat, attractive kan? Lawa gila kan wajahnya? kulit putih..
Just admit it, you see a lot of pictures like this.

namun, kita lupa TUJUAN kita menutup aurat :(
ataupun SEBAB kenapa aku tutup aurat.
banyakkk sebab kenapa Allah suruh kita tutup aurat. bukannya kita tak tahu

telah diterangkan oleh Allah S.W.T bahawa, 
ALLAH menyayangi kaum wanita dengan kewajipan menutup aurat kerana,
antaranya
:melindungi wanita daripada lelaki2 liar {Kehormatan.] + elak daripada fitenah. BUKANNYA KITA TAK TAHU 


dan ISLAM tidak menggalakkan wanita islam dipertontonkan, ditayangkan untuk khalayak ghamei.. 
pastu? kau kene bakar TV kau? haha. bukan begitu caranya ya akhi :]

maksudnya, awak letak gmbar awak bukankah boleh dipertontonkan oleh umum termasuk lelaki jugek


clap clap clap

kalau awak dapat LIKE yang berlebih2 han oleh lelaki/wanita tu bukan kah da sama kita tak melindungi diri kita ? lagi2, comment2 berbaur pujian, bukankah lelaki itu tidak menghormati kamu? suke hati direct je bagi tahu.. tak malu beno. "comel la awak ni :3"
jangan nak tipu, mesti terselit di celah hati yang kita suka orang praise2 kita.. betulkan, bila banyak LIKE, rasa ternaik darjat tu... kan kan kan? saya pn pernah rasa camtu la.

walaupun saya letak gambar saya dah tutup aurat,
kenape, ade lelaki taip kat comment tu mesti ade ny puji2an
"comel..."
"cantik.."

aku fikir, lelaki tu da TAK HORMAT kat aku. 
tapi, yang salah sebenarnya AKU DIRI SENDIRI. kerana letak gambar2 camtu. kita mesti nak salahkan laki laki laki kalau jadi maksiat.. 

muka ni muka.. suka ambik gambar dekat2 dengan lens kumera. en en en? 
kalau jauh pun, dengan member2 suka mimik muka comel2.. kan kan kan?




aku da rase la wei dipuji2 ni, liking2 banyak2.. bila org puji je, ecehh buat tak tahu.. walhal dalam hati suka nye kita dipuji2.. diangkat2..  rase bagussssss je en en en
Astaghfirullah al azim, kita tak sedar, 
kita takabbur, suka dipuji2.. :/
jadinya, kita riak, suka menunjuk2...
kadang kita ujub, "tengok aku tutup aurat, lagi baik drpd pompuan yang tak tutup aurat tuu.. hmm kene dapatkan LIKE lagi banyak nih" ==' puih! hha

aku da kate, bahaya pesbuk ni kalau tak gheti jaga diri sendiri.hha

conclusionnya... conclusion!?
takyah taip a ,, macam kome tak tahu..
sudah la setop la letak gmbar2 yang kau sendiri TAHU kau nampak attractive.putih,comel,kiut,alim,tutup aurat,..


dan sebenarny, bila wajah kita sudah jadi fitenah,ramai tergoda, maka wanita itu hendaklah memakai purdah. :] 

there is one girl said. WE CAN WEAR STYLISH HIJAB, as long as we cover our aurah.

i oppose her. mwahahahahha...
eh jangan a gado!! kita bincang... hahha

memang memang, Allah suka kepada kecantikan.. perempuan suka kepada kecantikan, laki pun suke pada kecantikan.
mmm pakai tudung labuh yang sangat simple plain pun buruk ke? :/

Allah suka pada kesederhanaan, Nabi pun sangat modest. banyak bende kite kene luaskan skop ISLAM yang sangat luas ni. bukan hanya pada satu bende "Allah suka kecantikan" je.



kadangkan,

kite ni owang pompuan suke gado bende budu,
pakai tudung bawal lagi cantik daripada shawl laa
pakai tudung yang ni yang macam tu lagi tutup aurat la..
ape la...
kahkahkah.

sayangnya, kita semuaaaaaaaaa da tersimpang, we dressed to look cantik ke? 
its enough to said that "I hereby, dressing for the sake of Allah SWT" ching! :D

i say, buruk takpe, asalkan kemas.orang selesa ckp ngan kita.. tak cantik tak pe.. 
memang perempuan nak kelihatan cantik. tapi untuk siapa? 
pakailah pakaian TAQWA. [takut pada murka Allah]

tengok tak citer HOW DO I LOOK? dia kata, we dressed to look beautiful. so, be beautiful inside out.

weh weh weh, tak semua bende kite nak expose. lek ah masuk pesbuk pulak..
"saya dengan bayi :33" nak nunjuk hak bayi ke.. hak awak tu? ==" haha

gitu la gamaknya..



sekian,
moga mesej tersampai.

wassalam
KAKJAH

1 comment:

karya kak jah