Saturday, August 4, 2012

IPTS: Institut Pengajian Terbaik Seh~ hha


Bersyukur ke hadrat ilahi, dengan limpah kurniaNya, aku ditempatkan olehNYA di Sunway College which is IPTS. now im doing MUFY. foundesen.

siyes this place change my life bro, to a better thinking. siyes..
pasai apa? pasai tak jumpe sume melayu.
bukan nk kate ooo melayu teruk. IPTA tak bagos psl major melayu...

errr... kau kenape? =='
aku bukan nak cakap ape a, i rela save money for my future education investment untuk anak2. cewahhh.. ntah betul ntah tidak ayat aku tu asal kome paham pn ok la..

camni...

[wei, aku type ni no offence o. siyes.. this is me thinking. :/ for those UITM students, just continue a.. :D we all have different way of thinking. no offense ] offence ke offense?

ramai tanye..
WHY YOU CHOOSE IPTS? Eventhough you've been offered to further at UiTM?

1. because i just had enough surrounded with all-malays environment.ya know, from kindy till high school :/  it doesnt mean malays make me stuck on my mind. but, dealing with new environment and challenges make my mind wider and broader. bigger. thats y Allah create many kinds of people. from different country, dont u think? :/ 
2. because i want CHALLENGE. aku tahu, kalau aku pilih UiTM aku mesti lg selamat, pasal kompem aku mesti dpt msuk U mane2 lepas PASUM tu. ade pulak dapat duit asasi en. ape org pggl tu... duit... setiap bulan dapat tu. loan ke? tu pinjam.. entah ape, tapi duit masuk setiap bulan ke camne entah. lagi2, sume melayu, kawan2 skola da ramai da kat situ, takde bende yg nk dikecut perutkan. lecturer pn mesti banyak membantu. aku tak nak take advantage a atas sume2 tu. aku ... ntah a.. sekarang ni aku lebih suka bende yang sukar, tapi aku tahu, at the end, aku dpt ape aku nak. insyaALLAH. walaupun permulaannya sukar, insyaALLAH ada benefit or hikmah di sebaliknya.


3. because i want a new friend! + accidentally my english improve sikit. siyes do... kite ni, atas kertas hebat a BI, dalam pesbuk pn kemain berbahasa inggeris, tapi pronounce tu mesti terkeluar jawa sket dan segan2. permulaan, memey aku tak konpiden nk speaking ngan omanese. tapi abg ipar aku slalu cakap, "Language is to DELIVER THE MESSAGE" buat pe ko nak takut. belasah je utk permulaan, asalkan orang tu paham ape yang kau nak cakap. and thats still call effective communication skill. teacher Helen aku cakap.
terimakasih a kat Big Maryam Suleiman [Oman], dia bestpren aku. and my BIO+Chemist classmate. paling rapat dia lah! 

sampai Little Maryam, [omanese] tanye "why malays hard to speak in english?" walhal ramai je BI A+ dlm espiyem. aku B do ==' aku jawab kite takut digelar 'gedik' . tp memey kan mase kecik rse badan tu jadi awwwwwww lembutt je bila speaking ngan org malayu hahahahha. da besar ni, when we back to bisnes, serius speaking pasal nak DELIVER THE MESSAGE, siyes takde gedik2 tuu...




4. tingkat IMAN. bile da challenge tu,lebih banyak kita pk dan doa kepada ALLAH s.w.t. :'D usaha, doa, tawakal.



lately ni aku tanye member aku masuk UiTM, aku bertanye psl lab report camne, research project ... dia kate. takde. takde???????????
siyes? dia kate, time DEGREE baru buat research tu. amboii.. aterr pre-U. name pun preparation before masuk University. i think, we should know how to do research. berkata dia lagi, pasal universiti tu baru lagi facilities.. bnyk tak cukup. ok then.


satu lagi perubahan yang aku rase... ohh teruk nye aku time kusess dulu. i mean, the way im thinking. we know all those theories hah baik buruk, but how we practice it in our REALITY daily life?? how we balance it?HOW? HOW? thats the way we think critically.

aku mengaku doe, aku ade intention or aim aku nak orang,junior suke kat aku. berpuas hati dengan aku bile aku masuk kusess nanti. suke setail aku, suke ke'UNIK'kan aku.macam kakak2 batch dulu. ade la certain2, yg jadi 'contoh'.. nak "aku suke kakak tu pasal sporting doe.." aha? MASYA'ALLAH. the thing is, WE ALL NOTHING. :/ 
kahkahkah.... siyes aku rase BODOH gile time dulu2 tuu... dan satu bende yg aku rase 50% aku dpt ialah ENJOY my hostel life than the education thingy. no wonder la espiyem aku tak straight. :D oh best. experience

but, ALHAMDULILLAH. i never regret after ive been through all of that kebodohan aku dulu2... :D 
cause thats what make me think the way i am NOW.
ya Alhamdulillah. i feel better. 

sekarang, aku tak kesah bdak kusess or ex-kusess nak mengate aku loser ke ape ke, theres no heart feeling da. aku rse siyes tak kesah. sebab sekarang, aku baru kenal ability aku yg sebenar. and they dont know. how hard, tough it is. and you have something that they dont.

dulu aku slalu post pasal persahabatan kawan aku. aku rase dy tak suke aku psl aku loser la kot. persahabatan tak rase la ape a.. nk get back together. yg stupid nye aku ni tak reti jadi moderate. kesederhanaan. memperhambakan diri semata2 nk dptkan balik persahabatan tu. yg penting sebenarny kan, kite lapangkan dada maaf kan dia dan meminta maaf. kau da minta maaf kat member dah. selebihnya serah pada Allah dan doa lembutkan hati dia. bukan bermaksud stop jadi loser. tak tak.. itu tak kesah. yg penting kita BERUBAH. make a change. to a better.. jgn takut "nampak macam loser". husnudzon

nasihat akak pada adik2... get out from the same place. change your shoes, or u going to be stinky in there. hahahahahahha xP
jk. jk. jk. 

siyes best gile experience sini. walaupun ade certain challenge we must go through with it no matter what, like me chasing KTM train everyday, dealing with bus driver... i realized, kita ni asek pk yg senaaaang je. kalau ade bende susah sket, ohhh tanak tanak. "aku lg sggp cat rumah drpd kutip daun dlm longkang tu.. ewww" contoh! contoh! 
jangan la marah! kita bincang!
hahahhaha
yelah, just like what i typed tadi tu lah,.. haa.. ipta asasi msia kan ade bg duit, asrama ... bnyk accommodation.. but the environment still di takuk skola lame kita dulu la. major malay. and that is just normal for us. no hypertonic a.. :p
IPTS mcm sunway, taylor, inti pn ramai foreigner ma.. its the new environment for you. jgn kawan ngan malays je. please la.. you already got the opportunity.

oh ha,

lg satu,kita ni asik pk ape orang pk pasal kita. pakaian kita, cara cakap kita..?betul tak? sbb tu pesbuk letak muke lawa2 baru orang pk kite ni "oh cantik ghupenye". orang yg tak diingini pn suka kau gak.. gawat beb. tayang muka. even tutup aurat. :/  sedangkan kemuliaan di mata TUHAN ALLAH SWT tu lagi worth fighting for drpd nak dpt kan kepuasan hati manusia. yg penting en, aku tak susahkan kau dah a. moderate, Habluminallah, hablu minannas.


aku bawak beg besar, buku banyak, tudung pn aku labuhkan tak pin kiri kanan bukan pasal nak tunjuk "tgk aku. lagi labuh daripada kau. kahkahkah" padahal kalau pakai tudung loose labuh tak pin kiri kanan tu aku lagi selesa nk pakai bag. kalau pin kiri kanan aku rse sakit kene tekan ngan pin.
walaupun nmpk cam tak sesuai tudung labuh, baju belaus, pakai seluar. hah?
aku tutup aurat hape. kau kenape? haaaaaaaaaaaaaaaa.....
dengan ini, banyak bende buat aku pk "pesal aku nak pk pasal orang?" so, alhamdulillah lately ni aku tak banyak pk pasal ape orang pk pasal aku.
ha camtu lah
aku tak sanggup weh, sanggup rasa tak selesa semata2 tak nak orang pk aku nampak NAIFF?. padhal kau lalu canopy walk banyak kali tgk muke org cina, india, foreigner bnyk kali, DORANG TU KESAH KE PASAL KAU?
hahhhhhhhh



yg kasihanny aku rse kat malays sini, they still stick to the same shoes :/ stick together jer.....
maybe they have been meet kat dalam pesbuk, cari sape dapat skolahship yg sama,.. course same.. sape sape sape.? sampai sana, "kita kawan eh? ape2 problem contact2 tau?"
padahal kita da ade peluang kawan dgn foreigner like african people. kenal orang ISLAM dari tempat lain weh! takpelah kita tak dapat ke sana, :'] aku bukan bursary, tapi Allah bagi peluang kenali mereka melalui sini. broader our ...... thinking about hows their life. camne islam kat sana. ive met, palestines name dia Dahlia. comel. Oman ramai. Somalia+GOMBAK pn ade weh! hahahahah Ikram :D , saudi arabia, Yaman, Pakistan, Nigeria.. name dia Hauwa... beautiful isnt it? ^_^

its fun to share something with Muslim comes from different background and climate.

malangnya, jika kita tak kikis peluang tu mendekati mereka.

Lets wear a new shoes. MOVE

sebenarny, banyak bende yg aku rse mengubah fikiran aku. sampaiiiiiiiiiiiiiiiiii aku ... aku.............................. tataunakcakappeda


taip mcm cepat2 sbb otak berfungsi lagi laju drpd tangan,
KAK JAH

No comments:

Post a Comment

karya kak jah