Sunday, August 26, 2012

Encyclopedia about MYSELF



When people asking you :
"Please describe yourself"


hanya perhiasan semata-mata 

can you? its hard isn't in detail ?

kita semua yakin! bahawasanya : AKU KENAL SIAPA DIRI AKU LEBIH DARIPADA ORANG LAIN!
or..
No one knows better than themselves..

banyak bile aku tengok pesbuk orang ke.. blogger ke..
kan ade "About Me" , "Biography"
mesti mcm describe berbunyi : [CONTOH k]

-Saya seorang peramah. Add lah saya. Saya tak kesah.
tapi : dalam timeline pesbuk "aku benci kau! aku nak unfriend kau!" CONTOH~

-Saya seorang perempuan yang tabah! penyabar.
tapi: dalam wall pesbuk dia, "banyaknye assignment! T_____T arghh!"

-I am extraordinary girl.
tapi : tengok blog.. bese je ==' mcm orang2 lain

-I love cookies.
tapi : takde la pulak dia selalu makan cookies yg nampak sgt addicted to one thing only.

-Allah Tuhanku. Dia lah penenang hati ku.
tapi : this is my BF :3 his my everything :3333 sweet kan kan?
____________________________________________________________________________

i mean, manusia berubah-ubah.
after we found a quote, someone who was inspiring, teguran kawan2 or family.. we change. but just a short period of time =.=
we must to change better and better.

well yeah, time kite tengah tulis About Me tu, itulah diri kita time tu je a..
tapi bila tiba masanya menghadapi perkara sebenar in realiti,
kau asek post sume masalah dalam pesbuk begitu acap kalinya lebih banyak berbanding kau FACE the problem
takde plak kau setabah dalam About Me.. :/

well actually, who knows better about ourselves? 
guess who?

PARENTS.


cause they born us, they have seen us grown up, what we like to play with, what we like to do
i mean, if you talk about carrier or what course of degree you are suit with,your interest, parents know better.
but, if parents jenis paksa2 nak anak jadi Dr. or Ir. yang gah-gah tu len cer a..



bak kate ayah saya,
"nak kenal seseorang tu , duduk sebumbung sehari dua baru kau tahu perangai sebenar dia.."


malas bangun subuh ke, alim sebenar ke tak ke,.

Finally, here it is..
Dont terlalu stick to the 'unique' thing that you think you had created from you inner side, or you are born in that way ==' 

ohhh aku dihidupkan dengan coklat!!!! warrghhh aku suke gile coklat!!
aku suke gile spongebob!!!aaaaaaaaaaaa!!!!
padahal kan,
YOU CAN CONTROL YOURSELF. you can be moderate actually.
kite je saje suke lebih333 bia nampak ler addicted tu, nampak ler kite ni gile2... or so-call Extraordinary tu.

awak nak ke lelaki cintakan awak sebab, awak dengan dia punya minat yg same je.'suka spongebob' =='

siyes do aku memang suke gile spongebob sbb lawak budu dy hahahahahah
sampai DP pn letak muke spongebob lah
iyerr aku...
sampai jd camni hah


memang aku adore gile ngan spongebob.. dulu lah dulu...
pastu perasaan tu sekejap je pdhal. bhahaha
boleh je control senany =='

alah kome pn bole control gak senany..
takyah a "tak tak. aku memang suke gile spongebob hhehehehehe ehek" 

takyah nak cuba menTaksubkan diri.
hah! same lah cam K-POP tu.
jangan Taksub weh.
ade orang kate kan, yakjuj makjuj tu ade kluar bahagian korea au, ntah2 dorang2 tu a bendenye.. hhah
jgn taksub weh.. siyes melalaikan, muzik2nya.... Astaghfirullah al azim. minta dijauhkan lah ye.

ok. berbalik kepada jalan yang lurus,

YOU DONT KNOW WHO YOU ARE.
but you know which is sin or reward, which is better or worst,
which doing something can get Allah's bless or not. :]
come on, especially 18s we know.

bukankah, ISLAM is the way of LIFE. follow, we already guided by Allah with Quran and Sunnah by Rasulullah SAW.

Perempuan yang kaya + liar Nampak macam strong, actually they are COWARD walhal they know they CAN change. 

jangan salahkan ibubapa tak ajar kau camtu,
biar dosa mereka dengan Allah tentang hal itu,
tapi bende2 baik dan buruk kau tahu sebenarnya,
kau hanya tambahkan lagi dosa mereka kepada Allah.
sayang seribu kali sayang andai kau boleh berubah,
pasti kau dapat bantu parents kau sekali berusaha menuju ke syurgaNya.

k'mon, lets CREATE our life in the way of ISLAM.
not finding who we are in this life.

Anda mampu mengubahnya.
Msia boleh. hahah

KAKJAH

Friday, August 24, 2012

Sudah ke mana Tujuan/Sebab menutup aurat kita?

"UNTUK GEGIRL MUSLIMAH" :]

Kenape, walaupun seseorang wanita muslimah tu da tutup aurat, tapi bila dia ambik gambar mesti ade je tak kene.. mesti ade je orang komen "Comelnya..""cantiknya..""cute.""lawa".. Like mencecah 10 and above oleh lelaki2, dah sama statusnya dengan yg tak tutup aurat. maka, benarkah kita benarbenarbenar wanita yang ingin menjadi baik / tutup aurat?

Seringkali yang kita tahu,
"Tutup aurat tang mana je?" 
"Tutup aurat dari mana sampai mana je?"
"Tutup aurat tak aku ni?"

maksud saya, kita tahu tutup aurat itu,
labuh
tidak jarang
menutup dari sini ke situ

tapi, pernah terfikir tak, kenapa gegirl2 yang da tutup aurat ni 

  • masih ramai jejaka muslim TERTARIK, 
  • dengan bilangan 'LIKE' nya beribu2/beratus2 lebih kurang dengan gadis yang tak tutup aurat, 
  • serta mendapat taburan puji-pujian yang membawa kpd fitnah oleh lelaki?

baiklah, seterusnya, lihat gambar ini..



[CONTOH] wanita ini menutup aurat, attractive kan? Lawa gila kan wajahnya? kulit putih..
Just admit it, you see a lot of pictures like this.

namun, kita lupa TUJUAN kita menutup aurat :(
ataupun SEBAB kenapa aku tutup aurat.
banyakkk sebab kenapa Allah suruh kita tutup aurat. bukannya kita tak tahu

telah diterangkan oleh Allah S.W.T bahawa, 
ALLAH menyayangi kaum wanita dengan kewajipan menutup aurat kerana,
antaranya
:melindungi wanita daripada lelaki2 liar {Kehormatan.] + elak daripada fitenah. BUKANNYA KITA TAK TAHU 


dan ISLAM tidak menggalakkan wanita islam dipertontonkan, ditayangkan untuk khalayak ghamei.. 
pastu? kau kene bakar TV kau? haha. bukan begitu caranya ya akhi :]

maksudnya, awak letak gmbar awak bukankah boleh dipertontonkan oleh umum termasuk lelaki jugek


clap clap clap

kalau awak dapat LIKE yang berlebih2 han oleh lelaki/wanita tu bukan kah da sama kita tak melindungi diri kita ? lagi2, comment2 berbaur pujian, bukankah lelaki itu tidak menghormati kamu? suke hati direct je bagi tahu.. tak malu beno. "comel la awak ni :3"
jangan nak tipu, mesti terselit di celah hati yang kita suka orang praise2 kita.. betulkan, bila banyak LIKE, rasa ternaik darjat tu... kan kan kan? saya pn pernah rasa camtu la.

walaupun saya letak gambar saya dah tutup aurat,
kenape, ade lelaki taip kat comment tu mesti ade ny puji2an
"comel..."
"cantik.."

aku fikir, lelaki tu da TAK HORMAT kat aku. 
tapi, yang salah sebenarnya AKU DIRI SENDIRI. kerana letak gambar2 camtu. kita mesti nak salahkan laki laki laki kalau jadi maksiat.. 

muka ni muka.. suka ambik gambar dekat2 dengan lens kumera. en en en? 
kalau jauh pun, dengan member2 suka mimik muka comel2.. kan kan kan?




aku da rase la wei dipuji2 ni, liking2 banyak2.. bila org puji je, ecehh buat tak tahu.. walhal dalam hati suka nye kita dipuji2.. diangkat2..  rase bagussssss je en en en
Astaghfirullah al azim, kita tak sedar, 
kita takabbur, suka dipuji2.. :/
jadinya, kita riak, suka menunjuk2...
kadang kita ujub, "tengok aku tutup aurat, lagi baik drpd pompuan yang tak tutup aurat tuu.. hmm kene dapatkan LIKE lagi banyak nih" ==' puih! hha

aku da kate, bahaya pesbuk ni kalau tak gheti jaga diri sendiri.hha

conclusionnya... conclusion!?
takyah taip a ,, macam kome tak tahu..
sudah la setop la letak gmbar2 yang kau sendiri TAHU kau nampak attractive.putih,comel,kiut,alim,tutup aurat,..


dan sebenarny, bila wajah kita sudah jadi fitenah,ramai tergoda, maka wanita itu hendaklah memakai purdah. :] 

there is one girl said. WE CAN WEAR STYLISH HIJAB, as long as we cover our aurah.

i oppose her. mwahahahahha...
eh jangan a gado!! kita bincang... hahha

memang memang, Allah suka kepada kecantikan.. perempuan suka kepada kecantikan, laki pun suke pada kecantikan.
mmm pakai tudung labuh yang sangat simple plain pun buruk ke? :/

Allah suka pada kesederhanaan, Nabi pun sangat modest. banyak bende kite kene luaskan skop ISLAM yang sangat luas ni. bukan hanya pada satu bende "Allah suka kecantikan" je.



kadangkan,

kite ni owang pompuan suke gado bende budu,
pakai tudung bawal lagi cantik daripada shawl laa
pakai tudung yang ni yang macam tu lagi tutup aurat la..
ape la...
kahkahkah.

sayangnya, kita semuaaaaaaaaa da tersimpang, we dressed to look cantik ke? 
its enough to said that "I hereby, dressing for the sake of Allah SWT" ching! :D

i say, buruk takpe, asalkan kemas.orang selesa ckp ngan kita.. tak cantik tak pe.. 
memang perempuan nak kelihatan cantik. tapi untuk siapa? 
pakailah pakaian TAQWA. [takut pada murka Allah]

tengok tak citer HOW DO I LOOK? dia kata, we dressed to look beautiful. so, be beautiful inside out.

weh weh weh, tak semua bende kite nak expose. lek ah masuk pesbuk pulak..
"saya dengan bayi :33" nak nunjuk hak bayi ke.. hak awak tu? ==" haha

gitu la gamaknya..



sekian,
moga mesej tersampai.

wassalam
KAKJAH

Saturday, August 4, 2012

Tidur dalam Kelas. Why a?

I found conclusion : Why hostel student tend to sleep in the class??
Based on my observation and experience, it depends on the Distance between home/hostel to school. 
mase Hillcrest [skola harian ♥] aku tak penah tido. masuk Kusess manyak pulak tido nihh. masuk kolej plak alhamdulillah tak tido psl xde asrama. :/


mase kusess, hostel and school just near lah. our mind dah cop, "ok dekat, lambat sket pn takpe." kadang tu, da bgn awal gile pun pahal aku smpai skola pn rse tdo gak?time blaja la especially. tido dlm klass tu en, cam gelombang da ataupun aura.. aku tido awal drpd off-lamp tu ape 11.30mlm pn bole tdo gak dlm klass. btapa dahsatnye en smpai SPM jd tak stret A. ngahaha.. bangga je spm tak stret. takpe. :D 



mase hillcrest/kolej now, I know how far it is :/ mase HC lu bgn awl, jalannnnnn naik bukit... setiap incline step tu ade la beberapa kalori terbakar en.balik plak tggu bas U-10. oh U-1 Sharifah Nurul Farhana hahah
kolej skrg, uishhh lg jawoh. almost 2 hours journey, my mind knew it, then I set to wake up earlier, chase the 7.30am KTM, arrived 8.30am, then take a Rm1.00 bus, pastu 360M canopy walk. kelas 9.30 pagi 0-0. ahhahaa tak kurus tu dlm mse 2 mggu? hahaha xD





its better to not grab all the free accommodation given to us, just take one slight then the rest you work hard for it and behind it you never know the hidden, something that worth we fighting for till you face it and ENJOY it!
that is the life :D


Sekian, thankyou thankyou thankyou. Selamat Hari Raya.




JAH

IPTS: Institut Pengajian Terbaik Seh~ hha


Bersyukur ke hadrat ilahi, dengan limpah kurniaNya, aku ditempatkan olehNYA di Sunway College which is IPTS. now im doing MUFY. foundesen.

siyes this place change my life bro, to a better thinking. siyes..
pasai apa? pasai tak jumpe sume melayu.
bukan nk kate ooo melayu teruk. IPTA tak bagos psl major melayu...

errr... kau kenape? =='
aku bukan nak cakap ape a, i rela save money for my future education investment untuk anak2. cewahhh.. ntah betul ntah tidak ayat aku tu asal kome paham pn ok la..

camni...

[wei, aku type ni no offence o. siyes.. this is me thinking. :/ for those UITM students, just continue a.. :D we all have different way of thinking. no offense ] offence ke offense?

ramai tanye..
WHY YOU CHOOSE IPTS? Eventhough you've been offered to further at UiTM?

1. because i just had enough surrounded with all-malays environment.ya know, from kindy till high school :/  it doesnt mean malays make me stuck on my mind. but, dealing with new environment and challenges make my mind wider and broader. bigger. thats y Allah create many kinds of people. from different country, dont u think? :/ 
2. because i want CHALLENGE. aku tahu, kalau aku pilih UiTM aku mesti lg selamat, pasal kompem aku mesti dpt msuk U mane2 lepas PASUM tu. ade pulak dapat duit asasi en. ape org pggl tu... duit... setiap bulan dapat tu. loan ke? tu pinjam.. entah ape, tapi duit masuk setiap bulan ke camne entah. lagi2, sume melayu, kawan2 skola da ramai da kat situ, takde bende yg nk dikecut perutkan. lecturer pn mesti banyak membantu. aku tak nak take advantage a atas sume2 tu. aku ... ntah a.. sekarang ni aku lebih suka bende yang sukar, tapi aku tahu, at the end, aku dpt ape aku nak. insyaALLAH. walaupun permulaannya sukar, insyaALLAH ada benefit or hikmah di sebaliknya.


3. because i want a new friend! + accidentally my english improve sikit. siyes do... kite ni, atas kertas hebat a BI, dalam pesbuk pn kemain berbahasa inggeris, tapi pronounce tu mesti terkeluar jawa sket dan segan2. permulaan, memey aku tak konpiden nk speaking ngan omanese. tapi abg ipar aku slalu cakap, "Language is to DELIVER THE MESSAGE" buat pe ko nak takut. belasah je utk permulaan, asalkan orang tu paham ape yang kau nak cakap. and thats still call effective communication skill. teacher Helen aku cakap.
terimakasih a kat Big Maryam Suleiman [Oman], dia bestpren aku. and my BIO+Chemist classmate. paling rapat dia lah! 

sampai Little Maryam, [omanese] tanye "why malays hard to speak in english?" walhal ramai je BI A+ dlm espiyem. aku B do ==' aku jawab kite takut digelar 'gedik' . tp memey kan mase kecik rse badan tu jadi awwwwwww lembutt je bila speaking ngan org malayu hahahahha. da besar ni, when we back to bisnes, serius speaking pasal nak DELIVER THE MESSAGE, siyes takde gedik2 tuu...




4. tingkat IMAN. bile da challenge tu,lebih banyak kita pk dan doa kepada ALLAH s.w.t. :'D usaha, doa, tawakal.



lately ni aku tanye member aku masuk UiTM, aku bertanye psl lab report camne, research project ... dia kate. takde. takde???????????
siyes? dia kate, time DEGREE baru buat research tu. amboii.. aterr pre-U. name pun preparation before masuk University. i think, we should know how to do research. berkata dia lagi, pasal universiti tu baru lagi facilities.. bnyk tak cukup. ok then.


satu lagi perubahan yang aku rase... ohh teruk nye aku time kusess dulu. i mean, the way im thinking. we know all those theories hah baik buruk, but how we practice it in our REALITY daily life?? how we balance it?HOW? HOW? thats the way we think critically.

aku mengaku doe, aku ade intention or aim aku nak orang,junior suke kat aku. berpuas hati dengan aku bile aku masuk kusess nanti. suke setail aku, suke ke'UNIK'kan aku.macam kakak2 batch dulu. ade la certain2, yg jadi 'contoh'.. nak "aku suke kakak tu pasal sporting doe.." aha? MASYA'ALLAH. the thing is, WE ALL NOTHING. :/ 
kahkahkah.... siyes aku rase BODOH gile time dulu2 tuu... dan satu bende yg aku rase 50% aku dpt ialah ENJOY my hostel life than the education thingy. no wonder la espiyem aku tak straight. :D oh best. experience

but, ALHAMDULILLAH. i never regret after ive been through all of that kebodohan aku dulu2... :D 
cause thats what make me think the way i am NOW.
ya Alhamdulillah. i feel better. 

sekarang, aku tak kesah bdak kusess or ex-kusess nak mengate aku loser ke ape ke, theres no heart feeling da. aku rse siyes tak kesah. sebab sekarang, aku baru kenal ability aku yg sebenar. and they dont know. how hard, tough it is. and you have something that they dont.

dulu aku slalu post pasal persahabatan kawan aku. aku rase dy tak suke aku psl aku loser la kot. persahabatan tak rase la ape a.. nk get back together. yg stupid nye aku ni tak reti jadi moderate. kesederhanaan. memperhambakan diri semata2 nk dptkan balik persahabatan tu. yg penting sebenarny kan, kite lapangkan dada maaf kan dia dan meminta maaf. kau da minta maaf kat member dah. selebihnya serah pada Allah dan doa lembutkan hati dia. bukan bermaksud stop jadi loser. tak tak.. itu tak kesah. yg penting kita BERUBAH. make a change. to a better.. jgn takut "nampak macam loser". husnudzon

nasihat akak pada adik2... get out from the same place. change your shoes, or u going to be stinky in there. hahahahahahha xP
jk. jk. jk. 

siyes best gile experience sini. walaupun ade certain challenge we must go through with it no matter what, like me chasing KTM train everyday, dealing with bus driver... i realized, kita ni asek pk yg senaaaang je. kalau ade bende susah sket, ohhh tanak tanak. "aku lg sggp cat rumah drpd kutip daun dlm longkang tu.. ewww" contoh! contoh! 
jangan la marah! kita bincang!
hahahhaha
yelah, just like what i typed tadi tu lah,.. haa.. ipta asasi msia kan ade bg duit, asrama ... bnyk accommodation.. but the environment still di takuk skola lame kita dulu la. major malay. and that is just normal for us. no hypertonic a.. :p
IPTS mcm sunway, taylor, inti pn ramai foreigner ma.. its the new environment for you. jgn kawan ngan malays je. please la.. you already got the opportunity.

oh ha,

lg satu,kita ni asik pk ape orang pk pasal kita. pakaian kita, cara cakap kita..?betul tak? sbb tu pesbuk letak muke lawa2 baru orang pk kite ni "oh cantik ghupenye". orang yg tak diingini pn suka kau gak.. gawat beb. tayang muka. even tutup aurat. :/  sedangkan kemuliaan di mata TUHAN ALLAH SWT tu lagi worth fighting for drpd nak dpt kan kepuasan hati manusia. yg penting en, aku tak susahkan kau dah a. moderate, Habluminallah, hablu minannas.


aku bawak beg besar, buku banyak, tudung pn aku labuhkan tak pin kiri kanan bukan pasal nak tunjuk "tgk aku. lagi labuh daripada kau. kahkahkah" padahal kalau pakai tudung loose labuh tak pin kiri kanan tu aku lagi selesa nk pakai bag. kalau pin kiri kanan aku rse sakit kene tekan ngan pin.
walaupun nmpk cam tak sesuai tudung labuh, baju belaus, pakai seluar. hah?
aku tutup aurat hape. kau kenape? haaaaaaaaaaaaaaaa.....
dengan ini, banyak bende buat aku pk "pesal aku nak pk pasal orang?" so, alhamdulillah lately ni aku tak banyak pk pasal ape orang pk pasal aku.
ha camtu lah
aku tak sanggup weh, sanggup rasa tak selesa semata2 tak nak orang pk aku nampak NAIFF?. padhal kau lalu canopy walk banyak kali tgk muke org cina, india, foreigner bnyk kali, DORANG TU KESAH KE PASAL KAU?
hahhhhhhhh



yg kasihanny aku rse kat malays sini, they still stick to the same shoes :/ stick together jer.....
maybe they have been meet kat dalam pesbuk, cari sape dapat skolahship yg sama,.. course same.. sape sape sape.? sampai sana, "kita kawan eh? ape2 problem contact2 tau?"
padahal kita da ade peluang kawan dgn foreigner like african people. kenal orang ISLAM dari tempat lain weh! takpelah kita tak dapat ke sana, :'] aku bukan bursary, tapi Allah bagi peluang kenali mereka melalui sini. broader our ...... thinking about hows their life. camne islam kat sana. ive met, palestines name dia Dahlia. comel. Oman ramai. Somalia+GOMBAK pn ade weh! hahahahah Ikram :D , saudi arabia, Yaman, Pakistan, Nigeria.. name dia Hauwa... beautiful isnt it? ^_^

its fun to share something with Muslim comes from different background and climate.

malangnya, jika kita tak kikis peluang tu mendekati mereka.

Lets wear a new shoes. MOVE

sebenarny, banyak bende yg aku rse mengubah fikiran aku. sampaiiiiiiiiiiiiiiiiii aku ... aku.............................. tataunakcakappeda


taip mcm cepat2 sbb otak berfungsi lagi laju drpd tangan,
KAK JAH