Wednesday, June 13, 2012

We're friends! because...


Friends, Kawan, Sahabat, Teman...
kalau kepada pembaca ye, anda dan rakan anda berkawan .. apakah tujuan atau .. kerana apa anda berkawan? maksud saya, do you feel the sweetness of friendship?
:/
Pernah dengar tak orang cakap2 "Ukhwah Fillah" "Abadan Abada" ?
Maksudnya. Hubungan kerana Allah Taala. dan Selama-lamanya. kan?

Swit kan? kan kan kan?

bila kat fesbuk kan, Add Friend. and, as appreciation we post "thank you for the add" <-- ayat zaman mespes [myspace] hha.


Kini, bila Add Friend tu, ada orang post "ukhwah fillah". saya tak paham ketika itu. 

Pastu baru la saya paham.. oo Hubungan kerana Allah... hmmm ok. but then tak rasa apa2 tau. mcam, ok selama ni aku berkawan kerana Allah ape. :/





saya buta ketika itu. Finally, i realized. :D saya mencari selama ni, apa rasanya kemanisan sebuah persahabatan kerana Allah ni?! manis sgt ke?

i make a comparison. between 2 kinds of my friends.

1. Shes so good. . as she say "ukhwah fillah" its make me feels the different! become her friend :3 as example : Syahirah Razak, Siti Nur Haziqah, Nurul Jannah A.Rahman, Nurul Farhana A.Rahman, kak Su, Kak Tiqha, Salbiah, Amalina Jumiran, Rasyidah, Alina Norin, Fathin Munirah, Alya Syarafina,  dan banyak lagi even jumpe di alam maya je skalipun dan kenal tak sampai setahun. i called them Number 1 :3

2. A friend, who i donnow what her intention is :/ she makes me be patience and husnuzon with her Words. :/ i try to dont judge her wrong. and alhamdulillah i can get used to it. but, i dont feel the ukhwah between us. the bond since high school pulak tuu..

________________________________________________


nombo 1.
ok. even kenal tak sampai setahun pun, da rase rapat sgt bila ukhwah itu terjalin kerana Allah Taala. dalam fesbuk je pulak tu. dan kawan saya seorang ni, yang since Form 2 kat Hillcrest until now i can  make up with her. saya tahu perangai dy, her darkness, degil dia, but my heart feels freely can accept her , theres no wall / obstacle/ hard reason or any problem that makes me FORCE to accept her! and i can always be with her if she needs me. freely. rasa seikhlas hati. seriusly. no doubt at all.


sampaikan rasa, bila kita typing tu kan, letak Smiley :D :] xD <--rase nk bg tau "Awak, saya tengah senyum ni! saya harap awak dpt tengok!tolong lah tengok!"  sumpah senyum gile sorang2 depan monitor cam hagham hahahaha manis o sebuah persahabatan kerana Allah Taala :D membuatkan kita utk terus berbaik2 kongsi info, back-up, sama2 bangun. sumpah syok!


i mean, kalau buat bende2 yang nampak simple, mesti kita .. like "urghhh so? :/" <-- style la kan? --'


----------->
bende2 ni akan,
terasa betul betul betul! 
kau ikhlas buat!

Ikhlas do! sayang! camtu a.. tu la kak syerry suke sebut "kak jah sayang..." hahahahhaha

first, mcm awkward. aha? finally, i knew its its,.. its miracle truth, deep from her heart. how pious she is! :3333 



nombo 2.
Kawan saya yg seorang ini, bukan la baru kenal. lame la jugak sikit. since saya masuk kusess.  time Form 5 tu baru rasa rapat sangat ngan dia. i did make friend with everybody in the school. i accept her. and bila da abes sekolah, saya terus jadi tak faham dengan dia. sebab, she keeps posting , i donnow to whom dia nak sampaikan. dengan #EhTerasake? nye. ==' pastu, saya da slow talk ngan dia. dia kata taktaktaktak bukan kepada saya, org lain. adelah...dan bila saya tanye, ape salah saya, dy kate takde pape. :/. in the same time, i ask her for apologize. i thought, it will make up our bond. but then, .. ntah la. saya tak tahu ape di belakang sy. ni sume salah movie "Jangan Pandang Belakang" ! hha
ni yang saya nak tulis, saya tak faham apa niat dia terhadap saya. SEBENARNYA, SELAMA NI KITA BERKAWAN kerana apa ye? awak, awak boleh berkawan rapat dengan kawan awak sana sebab ape ye?

pasal twitter. saya bukan kemaruk nak follower banyak gile. tapi, bila saya tegur awak. awak post "opss sori. aku tak follow kau :33" <-- lebih kurang la camni --' awak tak follow saya. dari bende2 kecik tu da boleh nampak. sampai bila saya nak terus husnuzon je dgn awak, tp bila tegur awak tak layan saya. u say it "dont judge me wrong" tak judge pn da nampak da. acanoi tu?


I hope you reading this. and may Allah show you the way. :'] dont wait for it, catch it, cause you can for the sake of Allah taala :]

saya pasti, ramai lagi kawan2 lain atau pembaca atau kawan2 kepada pembaca ada masalah dengan tali tu. tali persahabatan.

bila saya compare, baru saya sedar, bezanya 
"Saya bersahabat dengan dia kerana Allah Taala"
dengan
"Saya bersahabat dengan dia sebab dulu kitorang sekolah sama2"
"Saya suka berkawan dengan dia sebab dia kelakar! hahahhahaha"
"Saya bersahabat dengan dia sebab dia open-minded /dia boleh accept saya/ dia stylo! ada ciri2 tersendiri :333"

Sebab tu ke?!

LAIN do! LAIN!
rupanya, kadang kita menghadapi masalah dalam persahabatan bukan kerana perangai masing2 , tapi kerana persahabatan kita bukan berniatkan kerana Allah Taala :'[

kalau kerana Allah Taala weh, kita berdua mesti sama2 baiki usaha untuk berbaik-baik. dan ikhlas serta kasih sayang itu timbul.

"Tiada Rasa susah pada hati yang berkasih sayang" -TukangKebun Jalanan.

bila awak sayang , awak takkan rasa susah nak tolong dia, annoy dengan  permintaan dia tolong/ maaf dia :/


pesan ayah saya, kalau dah mintak maaf da la. kalau da tanye ape salah, tanak bg tau, sudah la. kamu, kenapa nak memperhambakan diri sgt2 sampai sanggup bazirkan masa dan duit semata2 nk jumpe dia. rilex je la. fesbuk ade..


takpe, kita tak tahu ape intention sahabat kita bersahabat dgn kita wlpn bond tu da terjalin lamanya, yang penting, dalam diri kita sendiri "saya berkawan dengan awak kerana Allah Taala" :D



















KAKJAH
Each words are deeply from my heart

2 comments:

  1. Suka ana bagi erti ukhwah yg di ta’rifkan oleh imam hasan albanna,dalam risalah ta’lim:
    “Ukhwah yang saya maksudkan ialah hati-hati dan roh-roh di hubungkan dengan ikatan akidah. akidah adalah hubungan yg paling ampuh dan berharga. persaudaraaan adalah saudara iman dan perpecahan adalah saudara kufur.

    Kekuatan yg pertama adalah kekuatan perpaduan. Perpaduan takkan wujud tanpa kasih sayang. Rasa kasih sayang yg paling rendah ialah berlapang dada dan yg paling tinggi ialah mengutamakan orang lain.

    (surah alhasyr:9)

    Saudara yg jujur akan merasakan saudara-saudaranya lebih utama dari dirinya sendiri kerana segala hidupnya bersama mereka. sedangkan mereka,kita tak bersamanya akan bersama dgn org lain.serigala hanya akan menerkam kambing yg bersendirian.org mukmin dgn mukmin yg lain ibarat bangunan dan mereka perkuatkan antara satu sama lain.

    (attaubah:71)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyaAllah, terbaik saudara/i , terima kasih banyak-banyak kerana sudi berkongsikan pengetahuan ini.

      kheir insyaAllah

      Delete

karya kak jah