Monday, June 4, 2012

"Cita-cita saya : ____ "

Masa kecik2 dulu, around standard 4.

Cikgu : "Tuliskan sebuah karangan, 'CITA-CITA SAYA'. Bila besar, kamu nak jadi apa?ha, kamu! nak jadi ape?"

Saya : Saya nak jadi Cikgu!

Cikgu : uuuuuu~ [tangan di bahu mata ke atas] 

haha. any other POP answers? Doktor! Juruterbang! Nurse! Guru! 


tapi masa kecik tak pernah kita dididik untuk menanam cita2 menjadi seorang yg BAIK :/
kan kan?
sampai saya da beso ni lerr baru sedo psl bab Mengejar2 Berlari2 UNTUK IMPIAN cita2 tu lah.

When I was a kid, i was a very good dreamer~ i wanted to be a teacher! because i can hold a chalk on my right hand, and a book on the other hand. then, i can swing around the board drawing anything to show the people in front of me. else, i can RotanRotan my student! mwahaha =='
Then, when i grow up a bit, i wanted to be a News Reader in the telebisen [television]. because my mom told me to. Sounds interesting because the news reader looks cool and cun.plus, just READ~ thats all :/  ==' pathetic me. My dad laughing about this --'
Then, after PMR, i knew that my interest is more on to... Science thingy. i dont like numbers :/ so, still blur donnow either, doctors?nurse?scientist? blablabla...
Then, after SPM, I know what i want! haha

I LIKE FOOOOOOOOOOOOD.

Then, i hang my dream on the sky, that i want to be a FOOD Scientist! or, Nutrition / Dietician, or Food Technologist also can. :3 
Because i think tooooo far. this is what i think . ==' 

At the end, i gonna be a Wife. If i dont get a job, what can i do to help my family and my husband? at least, i can use knowledge that i had to raise my children and my family. :D so, i choose Food Expertos! haha. so, i can use the knowledge of food in my cooking! improve my food nutrition value~ so, i can make a better healthier husband and children. ngahahahhaha xD ok dah =='

macam biasa, any broken english please repair T__T haha OME

OK! inilah saat motivasi diri :/
So What's wrong if im planting a big dream!?
eh, even Maya Karin pn kate "im not so good in dreaming big" dalam iklan Diva Channel ==' hha





Cer tengok orang yang berjaya nun. kalau tanye dia, dia pun tak sangka dia boleh berjaya tahu? sebab dia tak rancang pn bende2 camni sejak kecik.


Tuan Haji Hamzah pernah berkata : Cita2 nak jadi apa [psl kerjaya] ni, ikut keadaan. mana boleh kamu da pasang cita2 tu sejak kecik. bila besar, belum tentu kamu betul2 jadi mcm apa yang kamu nak tu. Nak jadi berjaya ni tgk keadaan. Dari segi Kewangan, Keperluan Semasa...


Orang yg tgk rumput je pun, boleh berjaya jadi tokei rumput je pun! jutawan lagi, sebab dia expert dalam bidang kerumputan. haha.

Tuan Haji Hamzah pun tak pernah expect sejak kecik "Aku nak jadi tokei cermin dan aluminium yang berjaya" ==' 
"Abestu, macam mana Tuan boleh terpikir nak bukak kedai semua ni?"
"ater... alhamdulillah, pekerjaan yang bermula dengan kecil-kecilan tu, ada rezeki lebih, buat ler besor sikit. itu je ler.. tu lah beta kate, ikut keadaan"

Kamu tgk nanti, dah abis degree dalam Food Tech tu lah contohnya, belum tentu kamu keluar2 je dah jadi Food Tech. tapi, buatlah apa yang kamu suka, yang pasti dapat Redha Allah tu yang kita nak, yakni ikut syariat Islam, kerja yg kita buat tu halal.

Means, whats in my mind just before, is just like an ILLUSION :/ or something that .. it cant be truly reality. my friend has said to me "just 1% people in this world had achieve their dream since they were a kid"
i bet im not of one of them, cause im a malaysian ==' haha :p [ha?]

So, lets turn our mission from "what i want to be" to " I want HIS BLESSINGS" :3
Yer, aku juga punya misi mencari redha Allah itu. tapi, aku asingkan. :/ satu, aku nak jadi Food Tech! and  aku nak RedhaNya......ape yg asingnya?
Mencari redhaNya dalam bab keagamaan je. macam Aku nak solat kerana Allah Taala. Aku nak puasa kerana Allah Taala. yer, aku ingat, aku nak buat bende2 ni kerana Allah Taala baru hati aku rasa kerdil sebab aku ialah HambaNya.Walhal, Mencari KeredhaanNya tu sangat beso maknanya. ianya juga melibatkan cita2/ matlamat kita :3 dan ingat kembali, jasad roh kita di Tangan Allah Yang Maha Pencipta






patutla ayah tak pernah ajar aku suruh tanam cita2 nk jadi ape mcm parents2 lain :/
maka, Aku tak nak jadi Food Tech! tapi aku nak Mencari RedhaNya! melalui Food Tech :D Insyallah. Amiiiinnn... peneraju makanan Halal . teeheee. :3 kalau tak jadi pun takpe, jadi guru tadika pn ok, nurse ke.. aslkan ianya mulia. 


jika benar hidup untuk Tuhan, maka kita serahkan segala impian / rancangan kepadaNya. kerana itu lebih baik utk dpt RedhaNya dan berkat hidup. Ini lah kita belajar untuk sentiasa Bersedia dengan apa dugaan yg mendatang. kan, boleh jadi sesuatu keje yg kita tak suka tu walhal ianya baik untuk kita.


cthny, AKU NAK GILE JADI DOKTOR! tapi aku end up jadi Nurse je?! asl jadi camni? POSITIP! ni mesti sbb Allah tahu, bila kau jadi doktor, kau akan makin riak? takbur dgn gelaran itu? dan Allah tahu, bila kau jadi Nurse, kau msti jadi Nurse yang terbaik dr kalangan yg terbaik! begitulah kisahnya kita sebagai hambaNya~ :33 Hidup yg terlalu perfect smooth ikut rancangan kita je, sungguh tak mencabar diri kita. mcm "GET A LIFE la weh!" gitu la gamaknya :/


JANGAN PASANG CITA2 TERLALU TINGGI DAN BAGI TAHU ORANG IMPIAN KITA TU . 
JANGAN TERLALU TAKSUB DENGAN PERANCANGAN SENDIRI. 
-KL-

I asked my father, "Dad, what do you want your kids to be?"
he said "Just be a good one" / "menjadi seorang yang baik/mulia di sisi Allah s.w.t" :']
dan, sebagai anak, nak dapat Redha Allah, ialah mendapatkan Redha ibubapa dulu :]

KAKJAH
mencari Redha Ilahi

No comments:

Post a Comment

karya kak jah