Wednesday, June 13, 2012

We're friends! because...


Friends, Kawan, Sahabat, Teman...
kalau kepada pembaca ye, anda dan rakan anda berkawan .. apakah tujuan atau .. kerana apa anda berkawan? maksud saya, do you feel the sweetness of friendship?
:/
Pernah dengar tak orang cakap2 "Ukhwah Fillah" "Abadan Abada" ?
Maksudnya. Hubungan kerana Allah Taala. dan Selama-lamanya. kan?

Swit kan? kan kan kan?

bila kat fesbuk kan, Add Friend. and, as appreciation we post "thank you for the add" <-- ayat zaman mespes [myspace] hha.


Kini, bila Add Friend tu, ada orang post "ukhwah fillah". saya tak paham ketika itu. 

Pastu baru la saya paham.. oo Hubungan kerana Allah... hmmm ok. but then tak rasa apa2 tau. mcam, ok selama ni aku berkawan kerana Allah ape. :/





saya buta ketika itu. Finally, i realized. :D saya mencari selama ni, apa rasanya kemanisan sebuah persahabatan kerana Allah ni?! manis sgt ke?

i make a comparison. between 2 kinds of my friends.

1. Shes so good. . as she say "ukhwah fillah" its make me feels the different! become her friend :3 as example : Syahirah Razak, Siti Nur Haziqah, Nurul Jannah A.Rahman, Nurul Farhana A.Rahman, kak Su, Kak Tiqha, Salbiah, Amalina Jumiran, Rasyidah, Alina Norin, Fathin Munirah, Alya Syarafina,  dan banyak lagi even jumpe di alam maya je skalipun dan kenal tak sampai setahun. i called them Number 1 :3

2. A friend, who i donnow what her intention is :/ she makes me be patience and husnuzon with her Words. :/ i try to dont judge her wrong. and alhamdulillah i can get used to it. but, i dont feel the ukhwah between us. the bond since high school pulak tuu..

________________________________________________


nombo 1.
ok. even kenal tak sampai setahun pun, da rase rapat sgt bila ukhwah itu terjalin kerana Allah Taala. dalam fesbuk je pulak tu. dan kawan saya seorang ni, yang since Form 2 kat Hillcrest until now i can  make up with her. saya tahu perangai dy, her darkness, degil dia, but my heart feels freely can accept her , theres no wall / obstacle/ hard reason or any problem that makes me FORCE to accept her! and i can always be with her if she needs me. freely. rasa seikhlas hati. seriusly. no doubt at all.


sampaikan rasa, bila kita typing tu kan, letak Smiley :D :] xD <--rase nk bg tau "Awak, saya tengah senyum ni! saya harap awak dpt tengok!tolong lah tengok!"  sumpah senyum gile sorang2 depan monitor cam hagham hahahaha manis o sebuah persahabatan kerana Allah Taala :D membuatkan kita utk terus berbaik2 kongsi info, back-up, sama2 bangun. sumpah syok!


i mean, kalau buat bende2 yang nampak simple, mesti kita .. like "urghhh so? :/" <-- style la kan? --'


----------->
bende2 ni akan,
terasa betul betul betul! 
kau ikhlas buat!

Ikhlas do! sayang! camtu a.. tu la kak syerry suke sebut "kak jah sayang..." hahahahhaha

first, mcm awkward. aha? finally, i knew its its,.. its miracle truth, deep from her heart. how pious she is! :3333 



nombo 2.
Kawan saya yg seorang ini, bukan la baru kenal. lame la jugak sikit. since saya masuk kusess.  time Form 5 tu baru rasa rapat sangat ngan dia. i did make friend with everybody in the school. i accept her. and bila da abes sekolah, saya terus jadi tak faham dengan dia. sebab, she keeps posting , i donnow to whom dia nak sampaikan. dengan #EhTerasake? nye. ==' pastu, saya da slow talk ngan dia. dia kata taktaktaktak bukan kepada saya, org lain. adelah...dan bila saya tanye, ape salah saya, dy kate takde pape. :/. in the same time, i ask her for apologize. i thought, it will make up our bond. but then, .. ntah la. saya tak tahu ape di belakang sy. ni sume salah movie "Jangan Pandang Belakang" ! hha
ni yang saya nak tulis, saya tak faham apa niat dia terhadap saya. SEBENARNYA, SELAMA NI KITA BERKAWAN kerana apa ye? awak, awak boleh berkawan rapat dengan kawan awak sana sebab ape ye?

pasal twitter. saya bukan kemaruk nak follower banyak gile. tapi, bila saya tegur awak. awak post "opss sori. aku tak follow kau :33" <-- lebih kurang la camni --' awak tak follow saya. dari bende2 kecik tu da boleh nampak. sampai bila saya nak terus husnuzon je dgn awak, tp bila tegur awak tak layan saya. u say it "dont judge me wrong" tak judge pn da nampak da. acanoi tu?


I hope you reading this. and may Allah show you the way. :'] dont wait for it, catch it, cause you can for the sake of Allah taala :]

saya pasti, ramai lagi kawan2 lain atau pembaca atau kawan2 kepada pembaca ada masalah dengan tali tu. tali persahabatan.

bila saya compare, baru saya sedar, bezanya 
"Saya bersahabat dengan dia kerana Allah Taala"
dengan
"Saya bersahabat dengan dia sebab dulu kitorang sekolah sama2"
"Saya suka berkawan dengan dia sebab dia kelakar! hahahhahaha"
"Saya bersahabat dengan dia sebab dia open-minded /dia boleh accept saya/ dia stylo! ada ciri2 tersendiri :333"

Sebab tu ke?!

LAIN do! LAIN!
rupanya, kadang kita menghadapi masalah dalam persahabatan bukan kerana perangai masing2 , tapi kerana persahabatan kita bukan berniatkan kerana Allah Taala :'[

kalau kerana Allah Taala weh, kita berdua mesti sama2 baiki usaha untuk berbaik-baik. dan ikhlas serta kasih sayang itu timbul.

"Tiada Rasa susah pada hati yang berkasih sayang" -TukangKebun Jalanan.

bila awak sayang , awak takkan rasa susah nak tolong dia, annoy dengan  permintaan dia tolong/ maaf dia :/


pesan ayah saya, kalau dah mintak maaf da la. kalau da tanye ape salah, tanak bg tau, sudah la. kamu, kenapa nak memperhambakan diri sgt2 sampai sanggup bazirkan masa dan duit semata2 nk jumpe dia. rilex je la. fesbuk ade..


takpe, kita tak tahu ape intention sahabat kita bersahabat dgn kita wlpn bond tu da terjalin lamanya, yang penting, dalam diri kita sendiri "saya berkawan dengan awak kerana Allah Taala" :D



















KAKJAH
Each words are deeply from my heart

Monday, June 4, 2012

"Cita-cita saya : ____ "

Masa kecik2 dulu, around standard 4.

Cikgu : "Tuliskan sebuah karangan, 'CITA-CITA SAYA'. Bila besar, kamu nak jadi apa?ha, kamu! nak jadi ape?"

Saya : Saya nak jadi Cikgu!

Cikgu : uuuuuu~ [tangan di bahu mata ke atas] 

haha. any other POP answers? Doktor! Juruterbang! Nurse! Guru! 


tapi masa kecik tak pernah kita dididik untuk menanam cita2 menjadi seorang yg BAIK :/
kan kan?
sampai saya da beso ni lerr baru sedo psl bab Mengejar2 Berlari2 UNTUK IMPIAN cita2 tu lah.

When I was a kid, i was a very good dreamer~ i wanted to be a teacher! because i can hold a chalk on my right hand, and a book on the other hand. then, i can swing around the board drawing anything to show the people in front of me. else, i can RotanRotan my student! mwahaha =='
Then, when i grow up a bit, i wanted to be a News Reader in the telebisen [television]. because my mom told me to. Sounds interesting because the news reader looks cool and cun.plus, just READ~ thats all :/  ==' pathetic me. My dad laughing about this --'
Then, after PMR, i knew that my interest is more on to... Science thingy. i dont like numbers :/ so, still blur donnow either, doctors?nurse?scientist? blablabla...
Then, after SPM, I know what i want! haha

I LIKE FOOOOOOOOOOOOD.

Then, i hang my dream on the sky, that i want to be a FOOD Scientist! or, Nutrition / Dietician, or Food Technologist also can. :3 
Because i think tooooo far. this is what i think . ==' 

At the end, i gonna be a Wife. If i dont get a job, what can i do to help my family and my husband? at least, i can use knowledge that i had to raise my children and my family. :D so, i choose Food Expertos! haha. so, i can use the knowledge of food in my cooking! improve my food nutrition value~ so, i can make a better healthier husband and children. ngahahahhaha xD ok dah =='

macam biasa, any broken english please repair T__T haha OME

OK! inilah saat motivasi diri :/
So What's wrong if im planting a big dream!?
eh, even Maya Karin pn kate "im not so good in dreaming big" dalam iklan Diva Channel ==' hha





Cer tengok orang yang berjaya nun. kalau tanye dia, dia pun tak sangka dia boleh berjaya tahu? sebab dia tak rancang pn bende2 camni sejak kecik.


Tuan Haji Hamzah pernah berkata : Cita2 nak jadi apa [psl kerjaya] ni, ikut keadaan. mana boleh kamu da pasang cita2 tu sejak kecik. bila besar, belum tentu kamu betul2 jadi mcm apa yang kamu nak tu. Nak jadi berjaya ni tgk keadaan. Dari segi Kewangan, Keperluan Semasa...


Orang yg tgk rumput je pun, boleh berjaya jadi tokei rumput je pun! jutawan lagi, sebab dia expert dalam bidang kerumputan. haha.

Tuan Haji Hamzah pun tak pernah expect sejak kecik "Aku nak jadi tokei cermin dan aluminium yang berjaya" ==' 
"Abestu, macam mana Tuan boleh terpikir nak bukak kedai semua ni?"
"ater... alhamdulillah, pekerjaan yang bermula dengan kecil-kecilan tu, ada rezeki lebih, buat ler besor sikit. itu je ler.. tu lah beta kate, ikut keadaan"

Kamu tgk nanti, dah abis degree dalam Food Tech tu lah contohnya, belum tentu kamu keluar2 je dah jadi Food Tech. tapi, buatlah apa yang kamu suka, yang pasti dapat Redha Allah tu yang kita nak, yakni ikut syariat Islam, kerja yg kita buat tu halal.

Means, whats in my mind just before, is just like an ILLUSION :/ or something that .. it cant be truly reality. my friend has said to me "just 1% people in this world had achieve their dream since they were a kid"
i bet im not of one of them, cause im a malaysian ==' haha :p [ha?]

So, lets turn our mission from "what i want to be" to " I want HIS BLESSINGS" :3
Yer, aku juga punya misi mencari redha Allah itu. tapi, aku asingkan. :/ satu, aku nak jadi Food Tech! and  aku nak RedhaNya......ape yg asingnya?
Mencari redhaNya dalam bab keagamaan je. macam Aku nak solat kerana Allah Taala. Aku nak puasa kerana Allah Taala. yer, aku ingat, aku nak buat bende2 ni kerana Allah Taala baru hati aku rasa kerdil sebab aku ialah HambaNya.Walhal, Mencari KeredhaanNya tu sangat beso maknanya. ianya juga melibatkan cita2/ matlamat kita :3 dan ingat kembali, jasad roh kita di Tangan Allah Yang Maha Pencipta






patutla ayah tak pernah ajar aku suruh tanam cita2 nk jadi ape mcm parents2 lain :/
maka, Aku tak nak jadi Food Tech! tapi aku nak Mencari RedhaNya! melalui Food Tech :D Insyallah. Amiiiinnn... peneraju makanan Halal . teeheee. :3 kalau tak jadi pun takpe, jadi guru tadika pn ok, nurse ke.. aslkan ianya mulia. 


jika benar hidup untuk Tuhan, maka kita serahkan segala impian / rancangan kepadaNya. kerana itu lebih baik utk dpt RedhaNya dan berkat hidup. Ini lah kita belajar untuk sentiasa Bersedia dengan apa dugaan yg mendatang. kan, boleh jadi sesuatu keje yg kita tak suka tu walhal ianya baik untuk kita.


cthny, AKU NAK GILE JADI DOKTOR! tapi aku end up jadi Nurse je?! asl jadi camni? POSITIP! ni mesti sbb Allah tahu, bila kau jadi doktor, kau akan makin riak? takbur dgn gelaran itu? dan Allah tahu, bila kau jadi Nurse, kau msti jadi Nurse yang terbaik dr kalangan yg terbaik! begitulah kisahnya kita sebagai hambaNya~ :33 Hidup yg terlalu perfect smooth ikut rancangan kita je, sungguh tak mencabar diri kita. mcm "GET A LIFE la weh!" gitu la gamaknya :/


JANGAN PASANG CITA2 TERLALU TINGGI DAN BAGI TAHU ORANG IMPIAN KITA TU . 
JANGAN TERLALU TAKSUB DENGAN PERANCANGAN SENDIRI. 
-KL-

I asked my father, "Dad, what do you want your kids to be?"
he said "Just be a good one" / "menjadi seorang yang baik/mulia di sisi Allah s.w.t" :']
dan, sebagai anak, nak dapat Redha Allah, ialah mendapatkan Redha ibubapa dulu :]

KAKJAH
mencari Redha Ilahi