Wednesday, April 25, 2012

"JOM BUAT DUIT SENDIRI!"

HA!!? :OOOO


Banyak kali saya kene anjakan paradigma oleh teman-teman sekeliling 

"jom buat duit sendiri jah."
"hmmmmm.."
"nnti ko bole beli enpon sendiri. save duit. tak yah susahkan mak ayah kau"
"hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm"

janganlah pujuk ker.. paksa paksa saya awak... 
i am so hesitate if bende-bende yang MUDAH dapat macam ni. something fishy 



HAHA!

Memey tergoda la kekadang tu nak register Says.com la ape la. 

eh, sekarang isu BUAT DUIT SENDIRI la jah =='

hmmm.. camni ceritanya. 
Cerita ini diceritakan oleh kawan saya.

Lelaki ni ialah seorang lelaki. [--'] Dia pun dah tamatkan persekolahan serta Sijil Pelajaran Msia. kemudian, dia bekerja sebagai Penjual Barangan Kosmetik. Tak tahulah usaha dia tu gila-gila kut sampai boleh jadi kaya gila-gila! belanja member pegi vacation la. mungkin dalam mindset dia "NI DUIT AKU. SUKA HATI AKU LA". so, dia pegi siam. SUNTIK. masa nak ambik result SPM ramai yang terpegun dengan wajah dia. Ibubapa dia sangat sedih sampaikan suruh kawan tolong tegurkan.

my point of view kat sini ialah :
Bahaya jugak buat duit sendiri selagi tertulis dalam BMM [Borang Maklumat Murid] yang anda di bawah tanggungan ibubapa. SEBAB :

1. kita akan rasa ni duit aku. usaha aku sendiri. lalu, mudah boros.xde spe nk control..
2. gunakan duit mengikut kehendak melebihi keperluan. 
3. AKU KAYA!! lalu meninggi diri.
4. hidup banyak bergantung pada duit yang telah diusahakan.

ok. dalam fikiran saya, Jika kita ni masih di bawah tanggungan mak ayah, mak ayah tu masih mampu untuk menanggung kos sara hidup kita, tak payahla carik duit sendiri. buat diri macam anak angkat atau anak tepi jalanan.
Dalam masa yang sama, bukan lah saya bermaksud menggunakan harta mak ayah untuk kepentingan diri sahaja.

Tetapi, selagi mak ayah tu ada. berbaktilah. apa yang mereka beri tu cukuplah untuk kita. Jangan nak tambah-tambah duit sendiri macam tak menghargai macam tak cukup selama ni apa mereka dah bagi. 

Kalau betullah financial family still cannot sara hidup satu keluarga, dalam diri da ade azam nak bantu! tapi, janganlah buat senyap2. bagi tau the HEAD of family, bapa. bagi parents tahu mana kita dapatkan duit cara senang tu supaya tak sesat riba' ke. kalau betul-betul bersih kita nak tolong financial family kita kerja ke.. tolong parents pun lagi berbakti aper. not just in term of Money.

Nak dapatkan duit cara senang macam tak best je. =='
macam... ye lah, SENANG dapat! MUDAH.




BERSYUKUR DENGAN SETAKAT APE YANG ADA.
Tak best la bro dapat bende yg kita nak senang2 camtu je usaha pn ciput. 
Usaha tu tak setimpal dengan hasil yg kita dapat. takde life nyer lah.


well, mgkin ade bende yang kita tak dapat drpd mak ayah kita ekcelli ada yg lg terbaik utk kita.


for example, saya nak beli henpon baru! henpon lame saya da lemau gile. sakit jari la bile tekan. haha. [sengaja merungut]. sy ckp ngan mak, "Ma. nak beli enpon bole tak" mesti la mak saya kata selagi ada tu gunala. sy tau bende tu. tp atas Nafsu / kehendak bukan keperluan memey saya nak beli la KALAU ADA DUIT. "ni kalau aku ada duit ni da lame beli Sony Xperia S! takpun Galaxy young arghh!" lalu bertindak carik jalan mudah. tp kalau org yg bersyukur ape yg ada. sabar dan tahu pasti ada yg lg baik Allah nk bagi, tgk2 sy dpt Iphone 4s whoaaa! *O* [belum lg lerr T___T"] haha. gerau je.


ok da.


PRECIOUSSSSSSSSSSSSSSSSS
JAH
eh,yg tu bukan saya ==' maap