Tuesday, March 6, 2012

PMG12

Peperiksaan ke Menara Gading.
Hih, tak =='

PERKAMPUNGAN MENARA GADING kali ke-12 ! pada tahun 2012 <3
dibawakan khas oleh PEPIAS.

 
Ini saya ternampak poster ni mase jalan2 kat sbp94 . ihik. Amir Zahin Ismail yg ajak. dy yg tak pegi =,.='

Saya tak tahu ape2 pun psl Pepias mahupun PMG sebelum ini. anda?

PEPIAS
PErsatuan Pelajar IslAm Selangor. ;D 

saya tak nak berceritakan pengalaman psl hari pertama kedua ketiga. pastinya, tulang belakang anda akan membongkok dan lentok. haha sy suke cerita tentang ilmu :D dan dari mana sy dpt.
tapi, memey best la PMG12! tu je la ;D

Saya Group UNISEL!!!!! ok da =='
tahu tak, sebelum psl nk pilih kumpulan tu, saya dan Jan kami ceghiter psl Unisel kat btg berjuntai sbb skola kami penah tdo kat sane blaja suasana berlainan. of kos ler, senior mesti anti2 junjun ==' kami diejek diperli
"dik, nak balik da ke?"
"a'ah bang."
"Alhamdulillah! Akhirnya!!!"
last2, sy jugak gerup Unisel =.='
APE YANG SAYA DAPAT KETIKA PMG12? 

Ilmu.yeah! ITU LAH YANG Kengkawan nak tahu kan?!! ini la yg nk dikongsikan seperti biasa ;D mule2 tentang pengenalan.

Cara Rasulullah SAW :
-Rasulullah SAW genggam tangan orang tu sampai tak nak lepas, bertentang mata! sampailah org tu lepaskan, baru la Rasulullah lepaskan :']

3 tips berkawan :
 a)Panggil dengan nama yang dia suka
 b)Sebarkan salam
 c)Kalau ada event, reservekan tempat duduk untuk kawan kita tu.


Disampaikan oleh Abang Fawwaz! [Tutor saya :33]

KIHKIHKIH xD








Maaf kerana mencuri ==' nk mintak permisen abg tak on9. kan da kene curik. hihik xD





Pastu pagi selepas Qiamulail ghamei2, Cerita psl
WHO WE ARE?
Yer, Tanah. 
7 peringkat tanah dalam Quran:
 1) Tanah yang dibakar [Oxygen]
 2) Arang [Carbon]
 3) [Nitrogen]
 4) "atom2 zat air" [Hydrogen]
 5) Zat besi [Ferum/Iron]
 6) Zat enorganis (tak tahu, sbb tak blaja lg,xde dlm bku bio spm)
 7) Roh

enden, Nabi pernah bersabda, manusia ni terdiri drpd 3 jenis tanah yang apabila dilimpahi hujan [ilmu] yakni :
 1) tanah yang serap air hujan tu pastu di berikannya kepada si pokok maka berbuahla pokok tu, iaitu berhasil. maka, dptla kite makan buah anggur :33 sedapnye~ maksudnya, orang ni sebarkan ilmu dy untuk org lain jugek. Bagus tanah satu ;D thumbs up!

 2) tanah yang menakung air .... tanah ni takung je air tu.. dy tak serap untuk pokok2 anggur mahupun oren dan sebagainya. untuk dia je! takde buah anggur T___T". maksud di sini, orang ni penjual ikan! kedekut ilmu. tak sebar ilmu tu.

 3) tanah gersang. tak serap langsung air hujan tu! ilmu tu tak nak terima. kurang ajar punye simen konkrit! hak tuih! mwahaha
KINI ANDA DI ZON: MINAT DAN KERJAYA.
oleh : Tuan Ahmad Naim Jaafar

75% students/graduates do not know what their talents are.

-->A' menjadikan kita individualistik! ye dak? 
"anak ko bape A?" =,.=' yg tak banyak A jd malu333. yg banyak A megah. hehe, sy penah nmpk makcik2 camtu time kakak2 dulu2 ambek result. bagaikan, takde 'A' skalipun, ape la nk jadi ngan anak aku nih!!! Syukurlah, time UPSR sampai PMR sy tak mengenali 'Straight A' ==' . nak maennnn je. tetibe dpt 4A pun da melumpat sbb sy tahu Math saya takkan dpt A. kah333. ok da. =='

“Jauhilah oleh kamu prasangka, sesungguhnya prasangka itu adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu saling mencari-cari aib dan saling memata-matai, jangan saling berlumba demi menjatuhkan, jangan saling dengki, jangan saling benci, dan jangan saling membelakangi. Jadilah kamu wahai hamba-hamba Allah, sebagai orang-orang yang bersaudara.” (HR. Bukhari dalam Kitab Adab [6066] dan Muslim dalam Kitab Al-Birr wa Shilah wal Adab [2563]).

--> Sistem kita - kalah mengalahkan sama sendiri. Kite patut tuka pada sistem WIN-WIN! sama2 bangkitkan. "Aku rasa anak aku pandai, nnti aku suroh anak aku ajar anak kau" kih33 bole bole . thumbs up. 
Watch 3 idiots la brader. saya dah tunton almost 25 kali suda .hahee

 http://lh6.ggpht.com/_zx91pEgYUKY/S0nIyqvKDqI/AAAAAAAAAjA/zH4OA9EBcRY/s288/3-Idiots.jpg

MACAM MANA SEKOLAH DIBANGUNKAN?

#Berfikir adalah kerja yang paling mahal.

ekcelli, its starts from the person yg berfikir untuk menghasilkan produk mereka. maka, person ni memerlukan orang yg ramai.. first, they build the Factory
FACTORY
V
need FACTORY WORKER
V
INSTITUITION TO TEACH THE WORKER [this is the Sekolah they learn how to communicate with the machine created]
V
YOU ARE TRAIN TO BE TOLD WAT TO DO,
FOLLOW THE MANUALS AND NEVER BRING YOUR EMOTIONAL LABOR
INTO WORKS.
 [eh, ni gmbo ape? ==' ekcelli sy sedang carik gali gmbo budak zaman skola dulu2 pd tahun 1874 tak silap , blaja guna mesin!]

lama2, baru la mulanya evolusi ke dalam BUKU. sebab kerajaan tak mampu. kihkihkih

Hal ini bermakna otak kita dikuasai oleh sistem kerajaan! kan ? A+ A+ A+! eh?
ekcelli, you should 



#Dont ignore your childhood dream. 
ade sorang mamat saleh mane ntah, sejak kecik nk tanam arnab kot. eh, sori taman arnab maksud saya. so, bile besa dy berusaha bukak tanam taman arnab smpai da ade 200 ekor! terkejut tak terkejut tak? :OO
 
 KIHKIHKIH xD
P/S: Rukun Wudhu tiada yang ke-7. hha. hanya 6.
Niat, muka, tangan, kepala, kaki, tertib. 
Hadis : "Orang yang berilmu takut Allah SWT"
5 Pengubat hati:
 1) Baca AlQuran dan makna.
 2) Solat Malam [Qiamulail melawan nafsu]
 3) Puasa
 4) Berkumpul dengan orang soleh.
 5) Zikir amalan berpanjangan.
KINI ANDA DI ZON :CACACA 
[Cakap-Cakap Campus]
Oleh : 
PANEL 1: Abg Rozaidi . [ex-UIA]
PANEL 2:Kak Dilla. [IPTS to IPTA]
PANEL 3: Kak Aqidah [IPTS di tgh2 metropolitan kajang KL] 

MC : Abang RORO. kih333 eh, abe EDI ROZAIDI.

PANEL 1:
We [pelajar PEPIAS] must have Sentimental Value! :
 1) Berbudaya Ilmu
 2) Sedia belajar, mengajar dan diajar. [LIKE this]
 3) Memperkasa Ukhwah.
 4) Amalan kerohanian.
 5) Budaya kerja terancang. 
 6) Prihatin setiap masa.

So that, Malaysia mempunyai mahasiswa yg terjaga sahsiah di samping akademik.
PANEL 2:
KAK DILLA!!!!!! [Kak Ila kakak saya :33]
beliau mula2 IPTS pastu tuka IPTA. so, natijahnya, beliau mengatakan bahawa, awak ke mana2 pun dr segi suasana pembelajaran same je sume, tp yg lebih ok IPTA lah ye. sebab kos ny lebih murah, kemudahan bagos.
5 perkara orang berjaya!
 1. Belajar kerana Allah SWT.
Ikhlas. Husnuzon (bersangka baik) terhadap Allah. Ape2 dugaan yang kita dpt jgn kate 'Allah tak syg aku' ker.. dan jgn cepat mengeluh (Nabi Tak suke!) jgn merungut [org msia] juga jgn mencarut . [eh, ade ke? kih33] 

 2. Restu Mak Ayah.
kalau dok umah, keluar umah salam mama ayah :'D awww sho shweeett

3. Adab dan akhlak. 

 4. Bangun malam. 
Solat tahajjud. :D

 5. Praktis Study Group! <-- memanfaatkan ilmu untuk orang lain.

 6. Jangan ponteng klass.
"Akak paling pantang skali orang ponteng klas! errmmm! [mengetip bibior]" kihkihkih. akak ni banyak bizi ngan persatuan klass itu klass ini. "Penat camne skali pon jannggggaaannnn ponteng klass!" 
"Prof akak kan tahu akak ni aktip. bile akak tertido senggok2 [mcm saya :P] kat dlm kelas, da la dok depannnn skali depan projektor plak tu. tetibe prof tu akan kate 'ok klass, break 5 minits. kita bg Fadhillah rehat dulu.' haaaaaa, sampai mcm tu skali adik2. bile prof tahu ape yg kite buat, mesti kite jd spesel." kih333 Kakak ni slalu excel , success ;D
Othersss... katenye
#Result bukan menandakan asal kepandaian anda, tetapi ianya daripada Allah SWT.
#Banyakkan bergantung pada Allah SWT. bukan usaha kita sahje
#Jgn tinggalkan solat Dhuha.

Strategi Blajar beliau:
 1. Letak target/azam
 2. Plan Strategi
 3. Bertindak!
[bende ni sume kommon kan kalau kite g mane2. tup tap, memey bende ni benar berhasil pung :']

#Banyakkan mencatat.
"Akak suke gile orang yg mencatat!" [ihik, saya lettewww kih333 xP]

#3 Amalan ke syurga: 
 1) Doa Anak yang soleh. [Tenonettt kita tak punya anak lg :3]
 2) Sedekah Amal jariah.  [boleh buat nih ;]
 3) Ilmu yang bermanfaat. [pom boley]

#Hidup kene berjemaah
ibarat, satu lidi mudah patah. tp bile lidi dikumpulkan satu genggam susah patah!

#Jgn buta tuli tuduh org tu zina! dosa! itu hak Allah. Mereka pun juga manusia biasa yang sedang diuji! Kita ni pun tak kekal :']

PANEL 3:
Kakak ini lah yang mengalami komplikasi sewaktu berada di IPTS tgh2 KL. yg dulunya, dikelilingi oleh orang2 yang baik2, apabila masuk ke sesebuah institusi, alangkah shockny culture. i mean, culture shock. gitu. Alhamdulillah beliau kekal bertudung labuh! join PEPIAS <3

TIPS beliau :
 1. Kekuatan Allah SWT
 2. kene pandai bawak diri.
 3. kalau dpt IPTS jgn tolak.

Pagi terakhir tu, ade lagi ilmu!
tentang IKHLAS.
Ikhlas ada 3 peringkat :
Peringkat 1: Betul3 untuk dpt Redha Allah SWT. [solat Dhuha utk dpt Redha Allah]
Peringkat 2: Untuk syurga. [solat Dhuha utk nk syurga je]
Peringkat 3 [ini terghuk] : Untuk dunia. [Solat Dhuha untuk dptkan kekayaan . sbb memey solat Dhuha kekayaan. :\]
 [ilmu oleh Akhmar . SAINA <3 ]


Sebenarnya, apa yang di tekankan ialah KEREDHAAN ALLAH SWT.
Abg kish pn penah bg tahu. ade orang syarat dy nk masuk syurga ok da. tp tak dpt jugak masuk syurga sebab Allah tak redha.
contohnya,
seorang hamba Allah ni tanye, kenapa dy tak dapat masuk syurga sedangkan dy da buat itu ini sedekah banyak22 dah.
Tp, Allah tak redha jugak sebab sumber wang yg dy dpt dr mane ntah, means, ada la yg tak kene.
so, Matlamat hidup kita, bukanlah SYURGA! tetapi, matlamat kita ialah
Mencari Keredhaan Allah SWT.

bak kate Lisa Surihani :
"Gheda tu ikhlas, Pasghah tu menyeghah" kih3333 takde kene ngena. abaikan ==' 

#TUJUAN ILMU.

Tujuan Ilmu > Dunia > Faedah kepada manusia > Keredhaan Allah.
Tujuan Ilmu > Akhirat > Mengenal Allah > Keredhaan Allah.

MAHASISWA YANG TERBAIK stand for:





TU JAH_________________________________________________________
 
KARANGAN TAMAT.
harapan : Harap ini sudah cukup memuaskan! x'[ hasil kerastangan Kak Jah jgn dikritik! kih33333 
may you found what you looking for. 
 
KAKJAH
-saya bergadoh ngan blogger kerana mengalamai komplikasi mewarnakan huruf3 itu T__T-
-at last, released after 2 days PMG end. mwihihi-  

2 comments:

  1. jeles x dapat pegi,anyway thanks 4 sharing,at least tau la juga apay yg korang dapat,,

    ReplyDelete

karya kak jah