Saturday, March 24, 2012

Facebook HARAM

Seperti biasa, Dont judge the content by its title. [eik?]

nak letak hukum ke atas sesuatu perkara, kene tgk pada apa yang kita buat.
Haram halal bergantung pada Cara kita. ye dak? ada hukum yg TETAP dan ada hukum berubah. kalau tak silap saya, UAI penah ckp psl ni. title saya tu sengaja carik pasal. hhe



Sama ada sedar atau tak, facebook ni da boleh jadi satu bende hampir2 haram. 
Sebab apa, saham dosa kita boleh meningkat dlm fesbuk ni, mase tgh tdo, tak on9 ke..  boleh dikatakan la fesbuk ni jd 'center' of dosa. punca kita dosa secara TAK SEDAR!
So, Ini adalah untuk SEDARkan kita! repeat : SEDAR. :Oooo....


Faktor utama:
1. PHOTOS
2. LIKES






















2 bende ni je. boleh mendatangkan RIAK.
Apa yang kita paham tentang riak?


Berkata imam Qurtubi,: “Hakikat riya’ ialah menginginkan dunia dalam ibadah dan asalnya ialah menginginkan kedudukan di hati manusia.”

Orang tidak tahu jika kita riak. Kita juga tidak boleh mengatakan orang lain itu riak. Ini adalah kerana riak adalah niat atau perasaan atau tujuan di dalam hati. Niat di hati adalah rahsia Allah yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Tetapi ALLAH maha mengetahui niat dan hasrat di hati kita. 

Tetapi walaupun ia rahsia, namun ulama ada mengenal pasti tanda-tanda atau panduan untuk menilai kemungkinan terjadi riak. 

1. Rajin beramal jika mendapat pujian atau sanjungan dan malas atau berkurang amal jika mendapat celaan dan kecaman.
2. Rajin beramal apabila bersama-sama dengan orang lain dan malas atau tidak beramal bila bersendirian.
3. Menjauhi larangan Allah jika bersama orang lain dan melanggar larangan-larangan-Nya jika ia sedang sendiri dan jauh dari penglihatan manusia. 




Niat tak menghalalkan CARA :/


I spend a lot of times thinking about this pasal tu belog tak hapdet hapdet. [ade aku kesah?] =.= ok fine. hha
"Indahnya cuaca hari ini!" --'

ok, first tentang PHOTOS.
kite haplod gmbo kan.
contohnya gmbo :
MUKA --> common. da ade huraian utk satu lg post b4 ni.
KAMERA / DSLR.
RUMAH
BARANG2 YANG KITE SAYANG SANGAT SANGAT SANGAT.
"Kain baju ni jiran yang bagi :3" --'




siapa upload gmbo ingat Tuhan? :\ benarkan? kita suke/saje2 upload gmbo2 camtu, walaupun tak bermaksud nk buat 'tayangan' tp secara tak sengaja memey pun. aterrr picture pun set to public/friends .. tak kesah la, yg penting khalayak umum. org ramai BOLEH/DIBENARKAN melihat.


di sini, sy skopkan semua barang2 tersayang/gajet2 orang kaya to DSLR ye.


Yg psl DSLR kan. kite suke ambek gmba camni kan? ------------------------------------------------------>
[ini adalah gaya yg tidak ekstrimly eww ] eksidenly, kita turut tayang kamera mahal tersebut. nnti org dtg kumen "fuiyoo dslr __ netnetnet". malu kut. :/ sum'ah pula t 


maka, dtg lah Fitnah, "eh, kau tau tak jackie chan kan ada DSLR. ujub [kagum diri sendiri] ler tu.. bangga huh! tayang2 kamera bagai, style ler tu.. letteww letteww" =.=
Merentas arus globalisasi kini, komunikasi semakin luas tanpa sempadan, Fitnah pun lg cepat berleluasa!


satu lg bila kita ada gmba DSLR dlm photo album. kita rasa kita STYLO. "Aku tak ketinggalan zaman weh!". maka, dtg la pihak.. "untungla.. :/" <-- this word is meaningful. maybe cm perli in fact sedarkan org tu "tak kesian ke kat org mcm ak". maka, lowerkan lah profile anda kerana diri anda begitu berharga. :]


"DA TU DSLR AKU TU TAKKAN NAK BUANG? DA MMG GUNA UTK AMBEK GMBO" - use it to take a photo of nature/ bende2 yg kite hargai, buat jarang org bt mcm 


Haha. saya tak punya DSLR =,= ni campuran Gula + Garam + Lada + Krimer ape yg ade kat McD. oh, zaman jahil sy dulu2, skrg psl mcD syubhah dlm hatiku . ok. abaikan mcD zzz 


2. LIKES.


Berapa ramai antara kita mengharapkan "Ohh! tolonglah Like biar tak nampak hambar!" sometimes like ni mendorong kita utk mengeluarkan idea/pemikiran/kata2 positif. sometimes i said. 


tibe2! boleh jadi sebuah perlumbaan burung unta! [burung unta?] "Like aku lagi banyak drpd ko! hah!" "ala org Like kumen ak 5 je? siket ni. [pastu dtg sorg like], yes! 6 likes suda!". 
kalau like da smpai 10 ke atas, hidung sikit kembang sikit kecut. haha
kekadang tu "pehal dy ni tak Like ak ny komen/post. ni mesti jeles ni. huh" lebih kurg cmtu la. k'mon a, sy Pernah rasa mcm ni. honestly. sbb tu sy rasa mcm bahya ni. Astaghfirullah.. 
Jadi, di manakah kita ni? da banyak like rasa pops. zzzzzzzzzz


KITA NI MACAM MERAIH UNDI LIKE! <-- senang citer --'


instead, like ni pun boleh mendorong orang terus melakukan maksiat. which mean, kita pun BERSUBAHAT. mcm like Photo yg tak tutup aurat ka.
sekarang ni, ramai bebel bebel bebel jgn itu ini. tapi, apakah caranya untuk menangkis masalah ini atau mencari alternatif yg selamat? 


memey yg paling selamat, tutup akaun fesbuk teros! takde fitnah, hidup aman, rumah tangga bahagia maaa hha
aha, anda pun mcm sy? ok, teruskan berfesbuk. hide all gmba2 set to ONLY ME / Delete terus lebih terbaik, termasuk tagged photos dengan ikut cara ini . SINI
Plus, takpe takpe! takyah terlalu mesra sgt nk kenal org lain ramai2 la ape la. ini juga peringatan untuk saya :] as a girl, lebih baik lelaki kate, "ee sombongnya". rather than, "mesra la awak ni" ==' . kalau lelaki ckp mcm tu kat pompuan, tak rasa mcm 'mudah' or murah value perempuan ni. hina kut . dush!



Yang psl Like tu pulak. memey tak boleh lari. takpe, Insyallah baca doa hindar riak ini
 اللهم إني أعوذ بك من أشرك بك شيئا أعلمه وأستغفرك لما لا أعلمه 
Saya pun baru sedar nih tau?! :O 


mgkin ade yg : "abestu org tau ko gune lappy, umah ko ade tenet, pun bkn kire "untungla kau!"
i am telling us just to keep lowering our profile.tak kesah la ade DSLR, umah mewah, ade gajet2 OKK sgala. hhaa.  hidup tak yah gelabah nk tayang sume so that org tahu ape kite buat, kite ade itu ini, nmpk 'UNIK' kite tu, populariti meningkat.twitter/fesbuk/tmblr ke.. zzzz 





REMIND : apa tujuan kita berfesbuk? berhubung dengan kawan kan secara lazimnya. thats it, letak nama,gmba tak menggoda utk tujuan kenal muka sude, n contact je a kawan2 yg kenal. yg awak nk tacap2 sana situ tu kenape. U know ur value. so, tak perlulah glabah untuk tunjukkan kpd masyarakat umum bagusnya diri ini. Respect others, and people will respect u back. :]


mgkin ade pulak yg mcm nih.. =.= " DAH TU APA GUNA PHOTO ALBUM, TIMELINE."
aterrr,, bile akhirat nnti dosa2 kita tu nak suro Mark Zuckerberg jawabkan? Dont blame others. inisiatif sendiri la nak diri selamat :] kan?


Nak buat baik tak yah tunggu IKHLAS. paksa je diri dulu.
kalau kita saje2 jahat, lama-lama nanti kita betul-betul jadi jahat.
kalau kita saje2 baik, lama-lama nanti kita betul-betul jadi baik. insyallah



As we all know, sesuatu yg asasny tak haram, tapi hukum tu boleh berubah kepada haram jika sesuatu itu bersifat lagha yakni melalaikan kita smpai tinggal solat cthnya. Lagi-lagi kalau lebih banyak mendatangkan kemudharatan drpd kebaikan. 












Kalau nak diikutkan, bnyk bende yang disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya. Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa yang terlalu banyak. sila rujuk sini.


Kalau ada kawan2 kita sebenany tak berniat pn begitu, marilah HUSNUZON. [bersangka baik]. if kita rasa kawan tu da tayang banyak sgt, slow talk ah. jgn serang. lek a, bg je peringatan #untukperingatan saya dan awak :D


BERHATI HATI MENGGUNAKAN FESBUK :DDDD
Indahkan diri seindah


KAKJAH
-still wondering :]-
betulkan saya andai salah

2 comments:

  1. alhamdulillah kak jah .nice entry .
    tme kasey sbb tlg ingtkan hamba2 yang lalai .


    .SALAM PERKENALAN ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. ih, sy rasa tak puas hati lg ngan entri ini ==' hha.
      SAMA2 :D

      Salam Kenalan! ^o^ Ukhwah Fillah <3

      Delete

karya kak jah