Thursday, March 29, 2012

Makna Bacaan Solat [SimpleVID]

Very interesting dey



Step towards HIS bless by perform Solat :

1. HAFAL makna. by replay the video all the time sampai hapal betol2.



2. BACA slow2 ketika solat sambil ingat balik ape yg dihapal dlm vid ni. Jangan glabah mase solat. Islam is Relax~ barulah ianya Indah berusaha mencapai Redha Ilahi. bukan duniawi.


3. maka, insyallah coincidently kite akan FAHAM dan HAYATI apa yang kita baca tatkala menghadap TUHAN semesta Alam :D


Semoga kita mencapai Kemanisan dalam beribadah. dengan HAFAL HAFAL HAPAL ini! Insyallah Amin.






KAKJAH
-berpesan pesan la sama2-

Jordan or Mesir [Gegirl]?

Lets read the conversation bawah ni. between me and kak Jannah. She is Sarawakian. recently, she persue her study at University of Al-Azhar, Cairo Mesir.

EGYPT Vs. JORDAN


Dazzle Paradise
klu akak, x suro adik2 makin2 pompuan mai mesir
pk 100x laaa
hihi

Saya
haha
ramai gile budak lpsn spm cam sy ni nk g jordan mesir bt medic and so on
pergh~

Dazzle Paradise
hehe..istikharah la ~
klu g jordan, akak x kesah la
nak g mesir ni yg suh pk 100x
sbb sistem sini x sama ~
akak pun, klu tau mesir mcm ni sistem nya ~ mgkn akak x mai kot ~ tp Allah dah pilih..kena teruskan jgk

Saya
Man Jadda Wa Jada
Bil Taufiq wan najjah kak 

Dazzle Paradise
Allahumma Ameen
syukran hajar


Saya
Terimakasih atas nasihat itu kak 

Dazzle Paradise
sama2 kasih
maaf la itu pandangan akak sbg perempuan
mgkn lelaki lain pula

Saya
perempuan kene jaga! lelaki mane2 pn lantok ler mereka tu
HAHA

Dazzle Paradise
tu la
makin2 la mesir ni
aiseh!~
cuma diorg bumi anbia`
tu la istimewa diorg ni

Saya
makin2?

Dazzle Paradise
he3.. ~ mesir ni kan darurat

Saya
a'a lerr. so, akak lg prefer perempuan go to Jordan rather than Mesir la?
kan?

Dazzle Paradise
yup!~
sbb jordan tu
pun bumi anbia`
lgpun sana x amik masa lama mcm mesir ni
mesir ni klu fail kena repeat year, klu repeat sem x pe la
mmg org slu ckp, blja lama mana pun x pe.. biar krn Allah tp
bg akak..kita kena pk mak ayah jgk
x kan bertahun2 x lulus..masih nak stay jgk ~ dah tau susah..bertahan lg ~ klu ada choice lain ~ amik je la..
mak ayah pun tua ~ x kan kita x da ati nak sara diorg kan

Saya
oo
hmmm

Dazzle Paradise
tu pandangan akak la ~..

Saya
Terimakasih untuk advice tu kak. sangat berguna 

Dazzle Paradise
akak x larang tp nak suh hajar pk je la ~
klu akak bgs spm dlu & ada duit (mampu )
mmg akak apply jordan tp sbb akak x mampu
uni msia pun x trma akak
mesir aje
jd.. ~.. amik je la drpd x da kan

HARAP MEMBANTU 
Sekian, terima kasih.


KAKJAH
-laporan dibawakan khas dari Jordan-

Monday, March 26, 2012

Unbelievable Tomorrow can change us Today

TEXT YANG MEMBINA. INSYALLAH. BACALAH.
Take time for a while. JUST! for a while please


✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

KAKJAH
-CNP from fesbuk. TQ-

Saturday, March 24, 2012

Facebook HARAM

Seperti biasa, Dont judge the content by its title. [eik?]

nak letak hukum ke atas sesuatu perkara, kene tgk pada apa yang kita buat.
Haram halal bergantung pada Cara kita. ye dak? ada hukum yg TETAP dan ada hukum berubah. kalau tak silap saya, UAI penah ckp psl ni. title saya tu sengaja carik pasal. hhe



Sama ada sedar atau tak, facebook ni da boleh jadi satu bende hampir2 haram. 
Sebab apa, saham dosa kita boleh meningkat dlm fesbuk ni, mase tgh tdo, tak on9 ke..  boleh dikatakan la fesbuk ni jd 'center' of dosa. punca kita dosa secara TAK SEDAR!
So, Ini adalah untuk SEDARkan kita! repeat : SEDAR. :Oooo....


Faktor utama:
1. PHOTOS
2. LIKES






















2 bende ni je. boleh mendatangkan RIAK.
Apa yang kita paham tentang riak?


Berkata imam Qurtubi,: “Hakikat riya’ ialah menginginkan dunia dalam ibadah dan asalnya ialah menginginkan kedudukan di hati manusia.”

Orang tidak tahu jika kita riak. Kita juga tidak boleh mengatakan orang lain itu riak. Ini adalah kerana riak adalah niat atau perasaan atau tujuan di dalam hati. Niat di hati adalah rahsia Allah yang tidak diketahui oleh sesiapa pun. Tetapi ALLAH maha mengetahui niat dan hasrat di hati kita. 

Tetapi walaupun ia rahsia, namun ulama ada mengenal pasti tanda-tanda atau panduan untuk menilai kemungkinan terjadi riak. 

1. Rajin beramal jika mendapat pujian atau sanjungan dan malas atau berkurang amal jika mendapat celaan dan kecaman.
2. Rajin beramal apabila bersama-sama dengan orang lain dan malas atau tidak beramal bila bersendirian.
3. Menjauhi larangan Allah jika bersama orang lain dan melanggar larangan-larangan-Nya jika ia sedang sendiri dan jauh dari penglihatan manusia. 




Niat tak menghalalkan CARA :/


I spend a lot of times thinking about this pasal tu belog tak hapdet hapdet. [ade aku kesah?] =.= ok fine. hha
"Indahnya cuaca hari ini!" --'

ok, first tentang PHOTOS.
kite haplod gmbo kan.
contohnya gmbo :
MUKA --> common. da ade huraian utk satu lg post b4 ni.
KAMERA / DSLR.
RUMAH
BARANG2 YANG KITE SAYANG SANGAT SANGAT SANGAT.
"Kain baju ni jiran yang bagi :3" --'




siapa upload gmbo ingat Tuhan? :\ benarkan? kita suke/saje2 upload gmbo2 camtu, walaupun tak bermaksud nk buat 'tayangan' tp secara tak sengaja memey pun. aterrr picture pun set to public/friends .. tak kesah la, yg penting khalayak umum. org ramai BOLEH/DIBENARKAN melihat.


di sini, sy skopkan semua barang2 tersayang/gajet2 orang kaya to DSLR ye.


Yg psl DSLR kan. kite suke ambek gmba camni kan? ------------------------------------------------------>
[ini adalah gaya yg tidak ekstrimly eww ] eksidenly, kita turut tayang kamera mahal tersebut. nnti org dtg kumen "fuiyoo dslr __ netnetnet". malu kut. :/ sum'ah pula t 


maka, dtg lah Fitnah, "eh, kau tau tak jackie chan kan ada DSLR. ujub [kagum diri sendiri] ler tu.. bangga huh! tayang2 kamera bagai, style ler tu.. letteww letteww" =.=
Merentas arus globalisasi kini, komunikasi semakin luas tanpa sempadan, Fitnah pun lg cepat berleluasa!


satu lg bila kita ada gmba DSLR dlm photo album. kita rasa kita STYLO. "Aku tak ketinggalan zaman weh!". maka, dtg la pihak.. "untungla.. :/" <-- this word is meaningful. maybe cm perli in fact sedarkan org tu "tak kesian ke kat org mcm ak". maka, lowerkan lah profile anda kerana diri anda begitu berharga. :]


"DA TU DSLR AKU TU TAKKAN NAK BUANG? DA MMG GUNA UTK AMBEK GMBO" - use it to take a photo of nature/ bende2 yg kite hargai, buat jarang org bt mcm 


Haha. saya tak punya DSLR =,= ni campuran Gula + Garam + Lada + Krimer ape yg ade kat McD. oh, zaman jahil sy dulu2, skrg psl mcD syubhah dlm hatiku . ok. abaikan mcD zzz 


2. LIKES.


Berapa ramai antara kita mengharapkan "Ohh! tolonglah Like biar tak nampak hambar!" sometimes like ni mendorong kita utk mengeluarkan idea/pemikiran/kata2 positif. sometimes i said. 


tibe2! boleh jadi sebuah perlumbaan burung unta! [burung unta?] "Like aku lagi banyak drpd ko! hah!" "ala org Like kumen ak 5 je? siket ni. [pastu dtg sorg like], yes! 6 likes suda!". 
kalau like da smpai 10 ke atas, hidung sikit kembang sikit kecut. haha
kekadang tu "pehal dy ni tak Like ak ny komen/post. ni mesti jeles ni. huh" lebih kurg cmtu la. k'mon a, sy Pernah rasa mcm ni. honestly. sbb tu sy rasa mcm bahya ni. Astaghfirullah.. 
Jadi, di manakah kita ni? da banyak like rasa pops. zzzzzzzzzz


KITA NI MACAM MERAIH UNDI LIKE! <-- senang citer --'


instead, like ni pun boleh mendorong orang terus melakukan maksiat. which mean, kita pun BERSUBAHAT. mcm like Photo yg tak tutup aurat ka.
sekarang ni, ramai bebel bebel bebel jgn itu ini. tapi, apakah caranya untuk menangkis masalah ini atau mencari alternatif yg selamat? 


memey yg paling selamat, tutup akaun fesbuk teros! takde fitnah, hidup aman, rumah tangga bahagia maaa hha
aha, anda pun mcm sy? ok, teruskan berfesbuk. hide all gmba2 set to ONLY ME / Delete terus lebih terbaik, termasuk tagged photos dengan ikut cara ini . SINI
Plus, takpe takpe! takyah terlalu mesra sgt nk kenal org lain ramai2 la ape la. ini juga peringatan untuk saya :] as a girl, lebih baik lelaki kate, "ee sombongnya". rather than, "mesra la awak ni" ==' . kalau lelaki ckp mcm tu kat pompuan, tak rasa mcm 'mudah' or murah value perempuan ni. hina kut . dush!



Yang psl Like tu pulak. memey tak boleh lari. takpe, Insyallah baca doa hindar riak ini
 اللهم إني أعوذ بك من أشرك بك شيئا أعلمه وأستغفرك لما لا أعلمه 
Saya pun baru sedar nih tau?! :O 


mgkin ade yg : "abestu org tau ko gune lappy, umah ko ade tenet, pun bkn kire "untungla kau!"
i am telling us just to keep lowering our profile.tak kesah la ade DSLR, umah mewah, ade gajet2 OKK sgala. hhaa.  hidup tak yah gelabah nk tayang sume so that org tahu ape kite buat, kite ade itu ini, nmpk 'UNIK' kite tu, populariti meningkat.twitter/fesbuk/tmblr ke.. zzzz 





REMIND : apa tujuan kita berfesbuk? berhubung dengan kawan kan secara lazimnya. thats it, letak nama,gmba tak menggoda utk tujuan kenal muka sude, n contact je a kawan2 yg kenal. yg awak nk tacap2 sana situ tu kenape. U know ur value. so, tak perlulah glabah untuk tunjukkan kpd masyarakat umum bagusnya diri ini. Respect others, and people will respect u back. :]


mgkin ade pulak yg mcm nih.. =.= " DAH TU APA GUNA PHOTO ALBUM, TIMELINE."
aterrr,, bile akhirat nnti dosa2 kita tu nak suro Mark Zuckerberg jawabkan? Dont blame others. inisiatif sendiri la nak diri selamat :] kan?


Nak buat baik tak yah tunggu IKHLAS. paksa je diri dulu.
kalau kita saje2 jahat, lama-lama nanti kita betul-betul jadi jahat.
kalau kita saje2 baik, lama-lama nanti kita betul-betul jadi baik. insyallah



As we all know, sesuatu yg asasny tak haram, tapi hukum tu boleh berubah kepada haram jika sesuatu itu bersifat lagha yakni melalaikan kita smpai tinggal solat cthnya. Lagi-lagi kalau lebih banyak mendatangkan kemudharatan drpd kebaikan. 












Kalau nak diikutkan, bnyk bende yang disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya. Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa yang terlalu banyak. sila rujuk sini.


Kalau ada kawan2 kita sebenany tak berniat pn begitu, marilah HUSNUZON. [bersangka baik]. if kita rasa kawan tu da tayang banyak sgt, slow talk ah. jgn serang. lek a, bg je peringatan #untukperingatan saya dan awak :D


BERHATI HATI MENGGUNAKAN FESBUK :DDDD
Indahkan diri seindah


KAKJAH
-still wondering :]-
betulkan saya andai salah

Friday, March 16, 2012

Nota Lekat #5



Maka jangan katakan pada Allah "aku punya masalah", 
tetapi 
katakan pada masalah "aku punya Allah yg Maha segalanya."


-Saidina Ali bin Abi Talib-



KAKJAH

Wednesday, March 14, 2012

Isu Letak gambar walaupun tutup aurat

Tidak ingin saya memperjelaskannya sendiri, tapi, harap paparan yang menarik ini anda dah pahami. ayuh kita saksikan. bukan seksikan. [gaya pengacara nona] hha






 



lagi?


mmmm...





bahaya o. molek2 dah.. comel2 dah gadis org kite. .
sayangnya jika da DISPLAY kan utk org ramai, da tak jd 'SPESEL' untuk husband . 


oh. lg satu, walaupun tak menggedik depan kamera, bibir pn tak perlu dinipiskan mahupun men'duck'kan. eh, gedik la jugak tu kan?
=='


gmba sy yg kiut hanya untuk hubby jewwwpppp [ok gedik eww eww ==']





KAKJAH

Nota Lekat #4



"One finger you point to the people, 

the other four fingers pointing back to you"







-KAKJAH-

Tuesday, March 13, 2012

TENTANG CINTA karya Pahrol Mohd Juoi

Siapa kenal Pahrol Mohd Juoi? :33 ya! selalu ada je dalam Solusi. hukhuk.





I AM INTRODUCING YOU A BOOK!







































This book is awsem. 


Tidak dikhususkan kepada yang nak carik cinta islamik je. walhal sumenye lah berstatuskan Islam patut bace! ;D
May Allah guide you, and with you a hardworking! to seek for His Pleased and Forgiveness .


harga : RM25.90 [Sem] . Sabah/Sarawak tambah 2 hingget lah.


++. Cinta selepas nikah sangat yang amat terlalu Indah.


"Tiada hubungan yang dihalalkan dalam Islam, melainkan pernikahan"






KAKJAH
-buku motivasi cinta pertamaku jua --' hah-

Sebab perempuan kene pakai tudung laki tak perlu [Science Fact]

Ekcelli, di area belakang telinga kita ade satu perkara yang membezakan lelaki dan perempuan.
[Gambar sekadar hiasan]

Perempuan kene tutup area belakang telinga dengan kain atau sesuatu yang boleh mengelakkan area situ Panas pancaran cahaya matahari.


Kalau perempuan tak tutup area belakang telinga tu, bagaikan cacing kepanasan, nanti muka cepat melendut, tanda2 penuaan lagi cepat. gadis yang muda nampak macam tua =________=


-daripada . Doktor from Universiti Iskandariah, Mesir-



Diff kan ? diff diff . 


Sebaya? mak saya kate "takpe dek, kamu tak mekap nmpk lg muda dr dia". sebenarnyakan, mak saya tak nak bg saya pakai mekap dy :P heee sekadar jenaka =.=' [takde kne mgena :P]


Other Science Fact :

-Perempuan yang bertudung lagi lawa. natural. pure. original. sebab terlindung drpd UV matahari di mana , pancaran sinar matahari mengakibatkan rambut kerat2 mcm tak cukup nutrient. rambut Rosak. seperti berlaku evaporation, nutrisi kulit rambut disejat. ==' haha. tp betul tu.
Abestu yg tak bertudung tu pun lawa gak rambut!

-itu da tak ori! da campur 45% bahan kimia! haprak, bt treatment rebonding bagai. nnti kat akhirat bakor jugak ye dak? eh, mm kene celup ngan lava yg panas. :S Subhanallah. 


-Ada Ulat yang makan otak! ulat tu, skali dy kat atas kepala, lagi2 yg da memey terdedah dengan kulit kepala, ulat tu dengan sekuat hati gali kulit kepala kita sampai otak.. bende ni penah jadi kat United States.. cehh Amerika amerika ==' pfftt...








See, ada sebab kenapa Allah S.W.T perintahkan kita menutup aurat~
Sesungguhnya, setiap perintah Allah S.W.T itu, setiap apa yang diciptakanNya takkan ada yang dibuat Sia-sia!



yg sy tahu, mesti banyak lg sebab kenapa Allah S.W.T suruh kita itu ini. walaupun kita tak tahu apakah ianya lagi? tapi ketahuilah bahawa Allah Maha Penyayang! segalanya pasti ada hikmah


Firman Allah:
" Maka adakah patut kamu menyangka bahawa kami hanya menciptakan kamu(dari tiada kepada ada ) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada kami?" Maka(dengan yang demikian ) Maha Tinggilah Allah Yang menguasai seluruh alam, lagi Yang Tetap Benar, tiada Tuhan melainkan Dia, Tuhan yang mempunyai Arasy yang mulia . 
( Al-Mukminun115-116)



eh, teringat pulak psl Appendix. my teacher said
"the American throw the appendix away since they are a baby. because the doctors said, the appendix is useless. no function at all. it only cause Harm to  human body. so, they cut the appendix."






i said. NO WAY! theres must be something hidden about the Appendix that God created. of kos saya tak membangkang teacher saya ketika itu juga bagi menghormati sesi pembelajaran dan dia pula bukan beragama islam. :]


pastu satu hari tu, teacher kate, no, appendix is function as _____ . rasanya beliau baru menjumpai fakta lagi. beliau sangat rajin berWiki wiki dan Bergugel gugel :3 hha


HAHA. agak jalan ketepi siket dr tajuk asal ya? takpe! kite tak sedar bukan? 
:[]



KAKJAH
-by Tukangkebun preach-

Arahan sama, Tindakan berbeza =='

 

Tersebutlah alkisah seorang yang digelar BAPA. ya, dia sudah tua, dia sedang nazak! hampir nak bertemu ajal. Dia ni seorang ahli perniagaan, 2 orang anakny pn ahli perniagaan jugak. dua2 baik akhlak takde masalah.

Sebelum si bapa ni meninggal dunia, beliau meninggalkan dua wasiat / pesanan kalau nak perniagaan tu terus maju macam si bapa. yakni :

1. Janganlah kamu menagih hutang kepada orang yang berhutang dengan kamu.
2. Jangan kamu biarkan dirimu terkena pancaran cahaya matahari.

kedua-dua orang anak ni ingat pesanan yang sama ni! Diorang dua2 ikut wasiat ni! Dua2 anak yang baik! tapi, fahaman yang berbeza. so, cara diorang bertindak pun berbeza jugak.

Lepas si bapa meninggal dunia.

Si adik punye perniagaan jatuh! hanpir muflis! gulung tikar, tutup tirai, bentang sejadah je la jawabnye. hoho. 
Tapi! si abang ni punye perniagaan , bisnes paling mantop! Maju giler, pintu kedai selalu bukak, tikar pn tak gulung2..

si, ibu ni tanye la sorang2. "apehal ngan kome berdua ni? mak tgk kome ikut je wasiat arwah ayah kome, tp mcm mane sorg cem hagham sorg lg ok pulak?" heee camtu la bunyikny =_='

CERITA ADIK
dengan gaya yang runsingnya, sakai2..
"Mak, ayah kate jangan mintak hutang dekat orang yang berhutang dengan saya. So, saya bagi je la duit, tp saya tak mintak pun balik"
"Ayah kate lagi jangan kene matahari kan? cube mak bace balik atas tu.. majok saya taww :'3 so, saya selalu la naik teksi, naik beca la.. kene a bayar duit tambang tu. ish!"

aterr... abg kamu tu camne pulak boleh sukses sokmo??

CERITA ABANG
dengan gaya yang smart , macho dan tenangnya...
"pfffttt adek ni. tu a tak paham. dengo citer abg ni! MWAHAHA. [eh, abg dy tak bongkak tau :D]"
"Camni, ayah kan kate jangan mintak hutang. So, abang tak benarkan sesape pun berhutang dengan abang. so, abang buat la bisnes jenis 'Cash and Carry'. so, selesai a semudah ABC."
"Seken, Ayah kan kate jgn kene pancaran matahari. So, abg keluar la awal pagi kerja sebelum matahari terbit lagi! dan balik rumah selepas matahari terbenam. kan tak kene cahaya matahari!"

Faham tak faham tak?

Setiap arahan yang diberikan tak menyekat kita untuk melebarkan sayap dengan lebih luas! [eh? tak paham tak paham ==']
emmmmm

Arahan yang diberi tak bermaksud untuk menyekat kita daripada bertindak bijak. means, tak bermakna followwww je. PAHAM TAK PAHAM TAK? saya rasa anda dan saya telah paham dengan sendirinya. hihi. kan kan?

Harap berguna!
AMIN

"Engko bile bosa nnti ingat posanan bapak nih. Kang bapak da takdo, kosian pulak den nengok"
"Den coba pak :] den coba"


Apala anak aku yang soghang ni jadi bile beso nnti :/

















KAKJAH
-CNP from Sir Husni Preach :D-

Tuesday, March 6, 2012

PMG12

Peperiksaan ke Menara Gading.
Hih, tak =='

PERKAMPUNGAN MENARA GADING kali ke-12 ! pada tahun 2012 <3
dibawakan khas oleh PEPIAS.

 
Ini saya ternampak poster ni mase jalan2 kat sbp94 . ihik. Amir Zahin Ismail yg ajak. dy yg tak pegi =,.='

Saya tak tahu ape2 pun psl Pepias mahupun PMG sebelum ini. anda?

PEPIAS
PErsatuan Pelajar IslAm Selangor. ;D 

saya tak nak berceritakan pengalaman psl hari pertama kedua ketiga. pastinya, tulang belakang anda akan membongkok dan lentok. haha sy suke cerita tentang ilmu :D dan dari mana sy dpt.
tapi, memey best la PMG12! tu je la ;D

Saya Group UNISEL!!!!! ok da =='
tahu tak, sebelum psl nk pilih kumpulan tu, saya dan Jan kami ceghiter psl Unisel kat btg berjuntai sbb skola kami penah tdo kat sane blaja suasana berlainan. of kos ler, senior mesti anti2 junjun ==' kami diejek diperli
"dik, nak balik da ke?"
"a'ah bang."
"Alhamdulillah! Akhirnya!!!"
last2, sy jugak gerup Unisel =.='
APE YANG SAYA DAPAT KETIKA PMG12? 

Ilmu.yeah! ITU LAH YANG Kengkawan nak tahu kan?!! ini la yg nk dikongsikan seperti biasa ;D mule2 tentang pengenalan.

Cara Rasulullah SAW :
-Rasulullah SAW genggam tangan orang tu sampai tak nak lepas, bertentang mata! sampailah org tu lepaskan, baru la Rasulullah lepaskan :']

3 tips berkawan :
 a)Panggil dengan nama yang dia suka
 b)Sebarkan salam
 c)Kalau ada event, reservekan tempat duduk untuk kawan kita tu.


Disampaikan oleh Abang Fawwaz! [Tutor saya :33]

KIHKIHKIH xD








Maaf kerana mencuri ==' nk mintak permisen abg tak on9. kan da kene curik. hihik xD





Pastu pagi selepas Qiamulail ghamei2, Cerita psl
WHO WE ARE?
Yer, Tanah. 
7 peringkat tanah dalam Quran:
 1) Tanah yang dibakar [Oxygen]
 2) Arang [Carbon]
 3) [Nitrogen]
 4) "atom2 zat air" [Hydrogen]
 5) Zat besi [Ferum/Iron]
 6) Zat enorganis (tak tahu, sbb tak blaja lg,xde dlm bku bio spm)
 7) Roh

enden, Nabi pernah bersabda, manusia ni terdiri drpd 3 jenis tanah yang apabila dilimpahi hujan [ilmu] yakni :
 1) tanah yang serap air hujan tu pastu di berikannya kepada si pokok maka berbuahla pokok tu, iaitu berhasil. maka, dptla kite makan buah anggur :33 sedapnye~ maksudnya, orang ni sebarkan ilmu dy untuk org lain jugek. Bagus tanah satu ;D thumbs up!

 2) tanah yang menakung air .... tanah ni takung je air tu.. dy tak serap untuk pokok2 anggur mahupun oren dan sebagainya. untuk dia je! takde buah anggur T___T". maksud di sini, orang ni penjual ikan! kedekut ilmu. tak sebar ilmu tu.

 3) tanah gersang. tak serap langsung air hujan tu! ilmu tu tak nak terima. kurang ajar punye simen konkrit! hak tuih! mwahaha
KINI ANDA DI ZON: MINAT DAN KERJAYA.
oleh : Tuan Ahmad Naim Jaafar

75% students/graduates do not know what their talents are.

-->A' menjadikan kita individualistik! ye dak? 
"anak ko bape A?" =,.=' yg tak banyak A jd malu333. yg banyak A megah. hehe, sy penah nmpk makcik2 camtu time kakak2 dulu2 ambek result. bagaikan, takde 'A' skalipun, ape la nk jadi ngan anak aku nih!!! Syukurlah, time UPSR sampai PMR sy tak mengenali 'Straight A' ==' . nak maennnn je. tetibe dpt 4A pun da melumpat sbb sy tahu Math saya takkan dpt A. kah333. ok da. =='

“Jauhilah oleh kamu prasangka, sesungguhnya prasangka itu adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu saling mencari-cari aib dan saling memata-matai, jangan saling berlumba demi menjatuhkan, jangan saling dengki, jangan saling benci, dan jangan saling membelakangi. Jadilah kamu wahai hamba-hamba Allah, sebagai orang-orang yang bersaudara.” (HR. Bukhari dalam Kitab Adab [6066] dan Muslim dalam Kitab Al-Birr wa Shilah wal Adab [2563]).

--> Sistem kita - kalah mengalahkan sama sendiri. Kite patut tuka pada sistem WIN-WIN! sama2 bangkitkan. "Aku rasa anak aku pandai, nnti aku suroh anak aku ajar anak kau" kih33 bole bole . thumbs up. 
Watch 3 idiots la brader. saya dah tunton almost 25 kali suda .hahee

 http://lh6.ggpht.com/_zx91pEgYUKY/S0nIyqvKDqI/AAAAAAAAAjA/zH4OA9EBcRY/s288/3-Idiots.jpg

MACAM MANA SEKOLAH DIBANGUNKAN?

#Berfikir adalah kerja yang paling mahal.

ekcelli, its starts from the person yg berfikir untuk menghasilkan produk mereka. maka, person ni memerlukan orang yg ramai.. first, they build the Factory
FACTORY
V
need FACTORY WORKER
V
INSTITUITION TO TEACH THE WORKER [this is the Sekolah they learn how to communicate with the machine created]
V
YOU ARE TRAIN TO BE TOLD WAT TO DO,
FOLLOW THE MANUALS AND NEVER BRING YOUR EMOTIONAL LABOR
INTO WORKS.
 [eh, ni gmbo ape? ==' ekcelli sy sedang carik gali gmbo budak zaman skola dulu2 pd tahun 1874 tak silap , blaja guna mesin!]

lama2, baru la mulanya evolusi ke dalam BUKU. sebab kerajaan tak mampu. kihkihkih

Hal ini bermakna otak kita dikuasai oleh sistem kerajaan! kan ? A+ A+ A+! eh?
ekcelli, you should 



#Dont ignore your childhood dream. 
ade sorang mamat saleh mane ntah, sejak kecik nk tanam arnab kot. eh, sori taman arnab maksud saya. so, bile besa dy berusaha bukak tanam taman arnab smpai da ade 200 ekor! terkejut tak terkejut tak? :OO
 
 KIHKIHKIH xD
P/S: Rukun Wudhu tiada yang ke-7. hha. hanya 6.
Niat, muka, tangan, kepala, kaki, tertib. 
Hadis : "Orang yang berilmu takut Allah SWT"
5 Pengubat hati:
 1) Baca AlQuran dan makna.
 2) Solat Malam [Qiamulail melawan nafsu]
 3) Puasa
 4) Berkumpul dengan orang soleh.
 5) Zikir amalan berpanjangan.
KINI ANDA DI ZON :CACACA 
[Cakap-Cakap Campus]
Oleh : 
PANEL 1: Abg Rozaidi . [ex-UIA]
PANEL 2:Kak Dilla. [IPTS to IPTA]
PANEL 3: Kak Aqidah [IPTS di tgh2 metropolitan kajang KL] 

MC : Abang RORO. kih333 eh, abe EDI ROZAIDI.

PANEL 1:
We [pelajar PEPIAS] must have Sentimental Value! :
 1) Berbudaya Ilmu
 2) Sedia belajar, mengajar dan diajar. [LIKE this]
 3) Memperkasa Ukhwah.
 4) Amalan kerohanian.
 5) Budaya kerja terancang. 
 6) Prihatin setiap masa.

So that, Malaysia mempunyai mahasiswa yg terjaga sahsiah di samping akademik.
PANEL 2:
KAK DILLA!!!!!! [Kak Ila kakak saya :33]
beliau mula2 IPTS pastu tuka IPTA. so, natijahnya, beliau mengatakan bahawa, awak ke mana2 pun dr segi suasana pembelajaran same je sume, tp yg lebih ok IPTA lah ye. sebab kos ny lebih murah, kemudahan bagos.
5 perkara orang berjaya!
 1. Belajar kerana Allah SWT.
Ikhlas. Husnuzon (bersangka baik) terhadap Allah. Ape2 dugaan yang kita dpt jgn kate 'Allah tak syg aku' ker.. dan jgn cepat mengeluh (Nabi Tak suke!) jgn merungut [org msia] juga jgn mencarut . [eh, ade ke? kih33] 

 2. Restu Mak Ayah.
kalau dok umah, keluar umah salam mama ayah :'D awww sho shweeett

3. Adab dan akhlak. 

 4. Bangun malam. 
Solat tahajjud. :D

 5. Praktis Study Group! <-- memanfaatkan ilmu untuk orang lain.

 6. Jangan ponteng klass.
"Akak paling pantang skali orang ponteng klas! errmmm! [mengetip bibior]" kihkihkih. akak ni banyak bizi ngan persatuan klass itu klass ini. "Penat camne skali pon jannggggaaannnn ponteng klass!" 
"Prof akak kan tahu akak ni aktip. bile akak tertido senggok2 [mcm saya :P] kat dlm kelas, da la dok depannnn skali depan projektor plak tu. tetibe prof tu akan kate 'ok klass, break 5 minits. kita bg Fadhillah rehat dulu.' haaaaaa, sampai mcm tu skali adik2. bile prof tahu ape yg kite buat, mesti kite jd spesel." kih333 Kakak ni slalu excel , success ;D
Othersss... katenye
#Result bukan menandakan asal kepandaian anda, tetapi ianya daripada Allah SWT.
#Banyakkan bergantung pada Allah SWT. bukan usaha kita sahje
#Jgn tinggalkan solat Dhuha.

Strategi Blajar beliau:
 1. Letak target/azam
 2. Plan Strategi
 3. Bertindak!
[bende ni sume kommon kan kalau kite g mane2. tup tap, memey bende ni benar berhasil pung :']

#Banyakkan mencatat.
"Akak suke gile orang yg mencatat!" [ihik, saya lettewww kih333 xP]

#3 Amalan ke syurga: 
 1) Doa Anak yang soleh. [Tenonettt kita tak punya anak lg :3]
 2) Sedekah Amal jariah.  [boleh buat nih ;]
 3) Ilmu yang bermanfaat. [pom boley]

#Hidup kene berjemaah
ibarat, satu lidi mudah patah. tp bile lidi dikumpulkan satu genggam susah patah!

#Jgn buta tuli tuduh org tu zina! dosa! itu hak Allah. Mereka pun juga manusia biasa yang sedang diuji! Kita ni pun tak kekal :']

PANEL 3:
Kakak ini lah yang mengalami komplikasi sewaktu berada di IPTS tgh2 KL. yg dulunya, dikelilingi oleh orang2 yang baik2, apabila masuk ke sesebuah institusi, alangkah shockny culture. i mean, culture shock. gitu. Alhamdulillah beliau kekal bertudung labuh! join PEPIAS <3

TIPS beliau :
 1. Kekuatan Allah SWT
 2. kene pandai bawak diri.
 3. kalau dpt IPTS jgn tolak.

Pagi terakhir tu, ade lagi ilmu!
tentang IKHLAS.
Ikhlas ada 3 peringkat :
Peringkat 1: Betul3 untuk dpt Redha Allah SWT. [solat Dhuha utk dpt Redha Allah]
Peringkat 2: Untuk syurga. [solat Dhuha utk nk syurga je]
Peringkat 3 [ini terghuk] : Untuk dunia. [Solat Dhuha untuk dptkan kekayaan . sbb memey solat Dhuha kekayaan. :\]
 [ilmu oleh Akhmar . SAINA <3 ]


Sebenarnya, apa yang di tekankan ialah KEREDHAAN ALLAH SWT.
Abg kish pn penah bg tahu. ade orang syarat dy nk masuk syurga ok da. tp tak dpt jugak masuk syurga sebab Allah tak redha.
contohnya,
seorang hamba Allah ni tanye, kenapa dy tak dapat masuk syurga sedangkan dy da buat itu ini sedekah banyak22 dah.
Tp, Allah tak redha jugak sebab sumber wang yg dy dpt dr mane ntah, means, ada la yg tak kene.
so, Matlamat hidup kita, bukanlah SYURGA! tetapi, matlamat kita ialah
Mencari Keredhaan Allah SWT.

bak kate Lisa Surihani :
"Gheda tu ikhlas, Pasghah tu menyeghah" kih3333 takde kene ngena. abaikan ==' 

#TUJUAN ILMU.

Tujuan Ilmu > Dunia > Faedah kepada manusia > Keredhaan Allah.
Tujuan Ilmu > Akhirat > Mengenal Allah > Keredhaan Allah.

MAHASISWA YANG TERBAIK stand for:





TU JAH_________________________________________________________
 
KARANGAN TAMAT.
harapan : Harap ini sudah cukup memuaskan! x'[ hasil kerastangan Kak Jah jgn dikritik! kih33333 
may you found what you looking for. 
 
KAKJAH
-saya bergadoh ngan blogger kerana mengalamai komplikasi mewarnakan huruf3 itu T__T-
-at last, released after 2 days PMG end. mwihihi-