Friday, February 24, 2012

Perspektif, KUASA Tudung Labuh! :O

"SAME je orang tudung biasa dengan tudung labuh. Buat ape pakai tudung labuh, tapi gile-gile. Baik pakai macam biasa, macam kebanyakan orang lain pakai. Nanti bertudung labuh, tak boleh nak gila-gila!"
Orang kita kate begitu lah pemikirannya, yang pakai tudung tu mesti kene ELOK! yang da 'PERFECT!'
yang pakai tudung biasa je, tak elok pangai pn takpe.. asalkan pakai tudung...=='
Disebabkan mempunyai mentaliti orang kita yang macam ini lah tak ramai aweks aweks Malaya yang cun nak pakai tudung labuh. 
"Nantilah, tak terdetik lagi lah kat hati.hehe",

"Tudung labuh untuk orang Alim je lah! Aku tak alim!"

"Nanti lah da tua la ai pakai ishh"
satu lg Sebab nanti tak boleh gile gile. Tak kene pakaian tu dengan perangai.
Saya pun berfikiran begitu juga dulu.

Namun, kebelakangan ni, abang saya pesan saya pakai tudung, labuhkan lagi. Abang saya pun paham, tahu mcm mane perangai saye --'
kalau keluar jalan jalan ngan member, rase cam segan, malu, walaupun kita tahu ape yang kite buat tak salah ape pun.

Mari kita ubah perspektif kita ini! abaikan 'apa kata orang nanti', tapi ingatlah, 'apa pandangan Allah nnti' ?

Ekcelli, Kuasa Tudung labuh begitu kuat! manfaat nya walaupun kite gile2, bergurau melawak , pakailah. Pakailah pakailah pakailah.



http://files.myopera.com/MsFatty89/albums/4605732/44812_150665964959862_100000493794634_406340_8222373_n.jpg





1.SOPAN-Kuasa Tudung labuh ini mampu mengubah sifat kita drpd tak menjaga tatasusila macam gelak kuat kuat kat mall ke, kepada yang lebih sopan. Automatik! sebab kita tahu, bila bertudung labuh, mengingatkan kita pada Allah yang sentiasa bersama kita memerhatikan kita. Innallah Maana.











http://2.bp.blogspot.com/-CcSzRuWA6-g/TbKbVLUSR7I/AAAAAAAAAMc/tkr9Vhyg1nA/s1600/tudung2.jpg2.NGORAT-Kuasa tudung labuh juga mampu menutup mulut orang laki! deme takkan bersiul kat kite punye la! sebab, kaum lelaki akan menghormati wanita bertudung labuh. Faham bahawa wanita bertudung labuh ni begitu berharga maruahnya. Subhanallah. <3 Tak kene kacau :D kalau tudung pendek mcm pic sebelah ni --> msti pun kacau kan? bersiul3, seperti wanita tak dihormati! malu lahhh malu!

3.FITNAH-Semakin kita menutup aurat melabuhkan lagi tudung, semakin kita menutup fitnah orang terhadap kita. ya, contohnya lihat pic tadi kembali, "ee pakai tudung pendek nampak dada, cetek agama ke? awak tu islam, bertudung tp..." ==' Subhanallah, itulah hakikatnya bukan? Bila Allah tak suka, orang yg baik pn tak suke.tp org yg tak baiklah suke camtu,ngorat.[tadi] dingumpat, difitnah, tp, bila bertudung labuh, orang takkan mengata kita apa2. orang tu tak tambah dosa, kita pn takda dosa tudung pendek. Insyallah :D maka, hindarilah fitnah dgn labuhkanlah tudung.


http://segalaceritera.com/atik/wp-content/uploads/2011/06/lelaki_soleh-300x264.jpg 



4.LELAKI-Insyallah, dengan tudung labuh tenang mata memandang. lagi2, kalangan lelaki, boleh terdetik dalam hati mereka untuk turut berkelakuan baik, meningkatkan taqwa. maybe, "Aku nak bini macam tu!" bukannya "Aku nak makwe mcm tu" . beza ye.. beza ;) kuasa tudung labuh lg hebat ! ;D







Tentang 'quotes' org malay yang kedua atasss tu,
Its not about alim tak alim, this is pasal kita ni ISLAM. ya Muslimah.
Walaupun hak mane pun iman kita, kita tak tahu iman kite kat mana, tinggi ke rendah, tetapi niatkanlah dalam hati kita bersungguh sungguh! untuk tingkatkan iman kita, takpe mulakan step pertama melalui pakaianla kita dapat tingkatkan diri dan iman kita! yeah!

Alhamdulillah, dapat saya menghuraikan perspektif tudung labuh ini, walaupun tak seberapa. :P hih
Terima kasih kepada penulis dalam artikel ini. < lebih terperinci penghayatannya :D


Janganlah kita MALU untuk berubah. <-- penyakit
SAYA PUN MALU NAK BERUBAH DULU! x'(
Tapi, bile difikirkan balik, Allah Allah Allah .. :') 

 http://4.bp.blogspot.com/-BMyB2Reu4Qk/TpWoyBsEZ5I/AAAAAAAAAUU/3yCnzgGUZhU/s1600/kumpulan-koleksi-kartun-gambar-bidadari-cantik-imut-lucu-menggemaskan-gemas-akhwat-muslim-muslimah-islami-islam-hijab-cartoon-girl-gadis.jpg


KAKJAH.
-original released-
saya juga dalam perubahan :]
Sila tegur sebarang kesalahan. TQ

1 comment:

karya kak jah