Saturday, February 18, 2012

Cekelat Kek

1st of all. i would like to thank to Allah. cause give me chance to share my recipe ( its mine?) hehe.
i love to bake cakes, bcause my dad love if his daughter made a food by her own hand. hand made of course.
well, this is the simple recipe, that i always used.

resipi yg ni, utk cake yg kecik sket. so, ingredients dy, kureng sket pakai.
kalu nk besau sket, double (x2) kan je la. Dont worry, barang2 dy ni, senang dpt kat market Malaysia berdekatan anda.(pasar malam pn ade) hahahe.

1/4 cwn - serbuk koko
1/2 cwn - air panas didih
120 gm - gula
120 gm - butter
   2  biji - telur
1/2 cmt - esen vanilla
125 gm - tepung gandum
1/2 cmt - baking powder a.k.a serbuk penaik

cara2 :
  1. panaskan oven pada takat suhu 180 *C dulu.
  2. campurkan serbuk koko ngan air panas tu. then, ketepikan.
  3. tepung gandum, ayak dgn serbuk penaik. ketepikan jugak.
  4. ha! this is my feveret part! mixing!! so, masukkan Butter dulu, pukul sampai kembang.
  5. pakai mesin a. bile da kembang (putih2 gitu), masukkan gula plak. pukul lg~
  6. pastu masukkan esen vanilla.
  7. then, telur. 1 per 1 tau.
  8. last but not least, masukkan tepung gandum (yg dah mix ngan serbuk penaik), selang seli ngan air koko yg kite ketepikan td tu.
  9. pastu loyang tu, sapu ngan butter sket. then, masukkan dlm oven, 45 minit la agak2.
itu je. nanti jadi camni :


Biar buruk asal sedap. -mama 

yg bulat2 atas tu, saje2 eden tambah. hehe. name dy.. chocolate buttons, Van Houten. :D


kalu nk tau da masak ke x. cucuk ngan garpu ke, pencungkil gigi ke,.. cucuk, masuk dlm kek tu.
kalu masih lekat2 ngan coklat tu, x masak lg.
kalu clean n clear, baru da masak! :D

SEJARAH KEK COKLAT HAJAREY
asal resipi ni, dtg dr buku teks skolah form 3. ERT. :P
then, berhijrah datang umah ku.
pastu, mule la try2 buat kat umah. (banyak kali) alhamdulillah jadi. :D
Mama ayah pn suke, ct buat kek ni. mereka suke kek coklat yg kosong je. x yah tambah ape2. sbb rangup pn da sedap. tp, sy ni degil sket, nk aje tambah2 tu.fondant, icing.. hih
so, if i borink, bukan saje conteng2 kat komputer, tp, buat kek. itupun, kalu bahan cukup.

I LOVE BAKING CAKES!
 
KAKJAH's bakery
-satu produk released-

No comments:

Post a Comment

karya kak jah