Wednesday, December 28, 2011

Sup Tempoyak

SUP TEMPOYAK mggunakan Ikan Jenahak. :D
dikategorikan sebagai Best thing! sbb PEDASSSS shaaaa~ haha

1. masukkan je air atas pan/kuali/tempat memasak =='... limpah limpah limpah~
2. Cili padi (banyak2 tumbuk smpai hancur skit bole makan.) + Serai (jgn hancor sgt! mcm mama mara. hho cume smash gitu2 aje) = masukkan dlm air yg da panas tadi. 
3. Kunyit ditumbuk hancur dan Tempoyak yg ditinggalkan beberapa hari dlm peti sejuk tu di nyah2 kan sekali... pastu masuk dlm pan td tu...
4. Salt are poured a little into the pan. Ikan Jenahak di tebarkan juga.
5. Timun is cutted nicely, and putted into the pan. The timun act as penghias :D
6. Sweet / Gula is poured a little into the pan if the masakan terlalu pedas.

Sekian. Gambarannya hanya pada minda anda, dan berada di depan mata anda setelah mengikut arahan. TQ

KAK JAH
Masak lagi? :O


No comments:

Post a Comment

karya kak jah