Friday, December 30, 2011

Ana Uhibbuki Fillah OKU

Cinta OKU?

baru2 ni.. baru jer! baru kenal tau lelaki ni.
tak lame pn kenal rasenyer,.. dia terus tulis ayat yg ak x paam. -,-
iaitu .. "Ana uhibbuki fillah". utk org jati msia cam aku ni.. of kos la kan x paham..
so, ak pn tanye la abg ak dah lelaki tu tak nak bg tau...

maksudnya ialah : Aku mencintaimu kerana Allah.
mm... jika anda jadi saya, anda terkejut?
ye la... org cam aku ni kan tak selawa rakan2 sy yg lain... pelik ler ade org ckp camtu..
so, jika aku jadi aku lahh.. ak agak terpedaya dgn ayat itu...
tapi! masih ada waswas "betul ke laki ni?"
cam... ye lah tak sampai seminggu pn kenal. -,-" senget

dgn bantuan kakak2 dan abg ku yg sgt sayang akan aku,
dgn mencampur adukkan nasihat2 mereka yg berbeza-beza .. @_@ 

Abg Kish : hanya boleh diucapkan oleh seorang suami kepada isteri ! (tegasnya..)
Kak Tim : Jantan mane ckp kat ko camtu?!!
Kak Ila : Jangan terpedaya dek! ckp kat dy elok2 yg ko tak nak.


im decide to : biar je a dy ni. mls nk pk. da a SPM nk dekat.
lagipun ak da target nk lelaki kat U nnti. lagi variasi !

baiklah, dgn berbahasa arab, tidaklah melambangkan cinta islamik anda itu.
nampakny lelaki ni dah salah gunakan ayat tersebut. =,="
kesian bini dy nanti. daaa x spesel ayat itu..


ok. mgkin sampai sini korg pk ak suke kat laki tu,
walhal... hmm


ok! berbalik kpd motif title post ini ialah.. Cinta OKU.
a.k.a.. Cinta Orang Kurang Upaya.
Contohnya.. cam abg aku, Abang Kish.

berikut adalah perbualan kitorg dlm kereta.. :D


 "Dik.. ade org suke kamu ye?"


 "ohh .. abg tau.."

 "Dik... abang kish pn bercinta jugak.. tp.. cinta abg ni.. cinta OKU. kamu tau x?"

 "mestilah x.. x paham.. nape OKU? kurang upaya?"

 "ye. kurang upaya. abang kish... cinta kat seorang perempuan ni.. apabila abg kish cinta kat perempuan tu, abg kish x bg tau kat dy. abg kish tau, yg betulnya abg kish kene jumpa ayah dy terus. tp... abg kish x mampu lagi. sebab, abg kish x upaya memikul tanggungjawab lagi.. abg kish x mampu mencari mata wang sendiri lagi... abg kish ni.. masih kosong. SE-sehn pn tarak! No Money, No Talk! hahha..."

"O.. abg ckp je la kat perempuan tu dulu.. abg suke dy. nnti x terlepas la.."

"Dik.. jodoh tu.. Allah yang tentukan. kalau terlepas xpe, mgkin ade yg lebih baik. meh sini abg ajar kamu mcm CINTA YANG BAIK + SUCI Lagi ISLAMIK .. tu.."

 "ok :D"

 "cube tgk Abang Meor. (abg ipar ku) dia... cintakan kak ila kamu tu kann.. dy tak cakap i lap u, u lap me kat kak ila.. dy terus jumpa ayah.. cakap.. Saya nak kawin dgn Noor Halila Binti Hamzah. maka.. apabila wali kamu memegang tangan suami.. bermakna, suami itu rela menanggung dosa2 kamu, memikul tanggungjawab yg berat, sehidup semati, dunia akhirat itulah inilah apelah.. barulah benar.. dia mencintai kamu betul2 cintanya itu pada kamu melalui perbuatan. dik.. setakat 'ana uhibbuki fillah' dah cinta islamik ke dik?"

 "ade la siket siket... hha"

"Setakat melalui lafaz, bukan cinta islamik dah dik. lafaz itulah seperti jarum yg dicucuk ke hati kamu oleh Syaitan. tak kiralah dalam bahse arab ke.. endon ke.. parsi ke.. jawa sekali pon  Nauzubillah. so, abg nk ckp kat sini.. kalau lelaki tu.. betul2 cinta kamu Kerana ALLAH TAALA.. dia akan terus jumpa ayah. Faham? boleh terima?


 "Ok! FAHAM ! BOLEH Sangat sangat sangat!"

sebenany.. panjang perbualan kami. igt2 lupa la.. x( 
oh ni! sblm terlupa..


 "Kahwin itu mudah. tapi, tak boleh dipermudah-mudahkan.."


 "Tak boleh dipermudah-mudahkan? maksudny?"


 "Maksudny... nak kahwin tu mudah. dgn lafaz sighah nyer.. itu ini. jgn dipermudahkan mksdny.. senang2 je lafaz kan talak mcm tu je.. pastu.. kawen lagi dan lagi..."


 "oo.."

ok dah! sekarang ak yakin! dan ak faham! Alhamdulillah...
kenape Islam mengajar kita untuk Cinta setelah berkahwin. :DD
aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! SO GLAD!!! 
SAYANG GILER2 kat abg kish!! kalau tak.. ak x sedar! isk isk isk..


mmm... sblm ni.. ak kurg phm mcm mane nk Cinta selepas perkahwinan itu ye?
mcm... boleh ke jadik? 
sbb.. mate ak skrg .. tgk kat kawan2 semua.. dah bercinta sblm kawen. 
fine a.. ade la yg tahan lame tu.. ade je jugak tukar2 org camtu je...
dan dah mindset yg Cinta tu timbul sebelum kawen.
baru ak tau. itu konspirasi gaye barat. cinta sblm kawen. blah la kau barat! 
WEKKKKKKKK!!!
aaaa.... .ade kene mgena ke? --'


ahh.. mane nk carik lelaki cam abg meor ye? xD hha !

jk jk!


ak harap org islam sekarang, tidaklah menganggap islam tu kejam!
"nk  bercinta pn xboleh! da mmg fitrah manusia kan cinta tu suke same suke!"
er... cik.. puan.. sesungguhnya apa yg telah diajarkan dalam Islam itu adalah lebih indah. sempurna. malah ajarannya adalah yg Terbaek utk umat Rasulullah SAW! .. Itu lah! puan sendiri yg tak terokai Islam itu dgn mendalam! 
ceith! ak pulakkk -,-

Kalau ak tak bagi tahu abang ak, mesti ak antara perempuan yang bodoh terima pelawaan cinta dia tu.
Bak kate Hakim (KP KUSESS!) :

"Aku rase org tu tak layak untuk mencintai manusia lain, selagi dia tidak meletakkan cinta yg tinggi kepada Allah S.W.T terlebih dahulu.."


TABIK!!!


TRiMAS.
ilmu dikongsi bersama oleh,
KAK JAH!

MARAH ade tempat?

DALAM MAJALAH SOLUSI
edisi tentang SABAR ITU INDAH.

SABAR! Sebagai seorang islam kite x boleh marah x bertempat!
so, marah yg macam mane yg bertempat?

Pertama, : Marah Tak Bertempat
ialah marah yang hanya kerana diri sendiri tergugat. bukan kerana agama yang tergugat.

Kedua : Marah Bertempat.
ialah marah kerana Agama Islam tergugat , contohny, dipermain-mainkan, dipersendakan.. ha.. baru kite boleh marah. 

so, stakat org buat kite marah sbb dy x ambekkan kite air sirap, x tolong kite house cleaning, TAK BOLEH MARAH. sbb dy x mggugatkan agama kite. 
tapi, kalu dy maen2 ngan agama kita, BOLEH MARAH! ;D

skrg, baru aku paham apa maksud AMARAH yg sebenarny. 
harap, anda juga! ;D




Sekian sahaja,
THE MISS BATU

Histeria experience :O

YES! dapat gak experience psl org kene
histeria , rasuk n sewaktu dengannyer. 

mase tgk tu, aku pelik ngan diri aku.
nape x rase mcm takut.?
bukan la nk membangge diri,
tp kalu nk ikutkan peristiwa sbelum2 ni.. ak ade rase la jugak takut tu..
tp kali ni, xde pulak... pelek.
malah, ak lagi nk mendekati org2 yg jadi mangsa nih..
mcm.. nak maen2 dengan dorg. khehe

malam tu, secare x langsung Ustaz terus nk kluarkan jin jin yg bertenggek kat para pelajar, 
selepas peristiwa berat pada malam isnin lepas..

MALAM ISNIN kira kira hampir pukul 12.
"Kak.. kak.. tolong.. 'F' tiba tiba kaku.. saye takut.. saya x tau ape jadi kat dy.."
kata Y kepada Erni, pakar dalam bidang ni.
ni first time ni! ak nk ikot ak nk ikot! :D betol ke??

aku : pehal ni?
Y : tadi.. saye dengan 'Vi' nampak bende hitam kat locker. x tau ape bende tu. F tetibe kaku.
aku : ye ke?
=,=

aku g a tgk F tu. Erni tetibe bg air, suro ak bace ...... x silap ak, Al-Fatihah 3x, ayat Kursi 7x, satu lagi... lupe lak.. .. cuak la aku.. da a tajwid kene betol.. ak tajwid pn rasenye x betol betol..
tp, xpe a budak ni punye pasal, i'll try a.. T______T
erni : bace btol btol hajar. .. cepat sket, cepat sket.. 
macam manteram ape ntah ak bace T__T

sesudah itu,.. bagila dy minumm..
pastu tetibe dy tunjuk jari F-word tu ..
"Aku x kacau kau pun en. Ba** aaa"
ok. berdebar.
ngeng.. aku marah dy, ish x baek la cakap camtu!" hha hee :P
pastu cikgu suro duduk kan dy dr baring td, 
berat giler wehhh

[ok, baru ak percaye citer2 korg yg psl badan org yg kene tu berat.]

lps dy sedar.. baru la dy citer... nape nape nape nape nape nape...dy jadi camtu..
bleh citer ke kat sini?? x hajar.. x yah~!
OK!

ayuh kite teruskan..
berikut adalah rentetan peristiwa yg berbeza beza berlaku mengikut kehendak jin -,-

SITUASI 1
Nama pesakit : if (bukan nama sebenar)
Nama Jin : sebelum islam : tidak diketahui
                selepas islam : Era Fazira - ustaz bagi

Sebelum diislamkan ..
if :paanaslahhhhh sakittt panassss!! lepaslaaaaahhh PANAS!
aku : mmg a panas, nk wat camne. kipas dalam bilek ni 2 je..
if : mama tgh tunggu laa... sian mama kene tunggu lame lame... nk balekkk .. nak balekkk!
khai : mama kat mane?
if : kat situ . (telunjuk ke arah atas khai )

khai pn.. @o@"

and so on.. ahh malaas pulak nk taip bebanyak.
kalu terase nk menekan keybod ni lg, aku try
to be continue~ :P

OK ni CONTINUEnye...
takde la kontiniyu sgt=="
some of the girls ade yg berpura-pura .. men2 pulakk
ok, ade yg meme BELA SAKA.
ceritanya :
TOLONG seorang nenek tua ni lintas jalan, pastu nenek tu bg 2 cincin ker... subang telinga. ha.. tu la yg dorg tgk lain kaler tu. budak tu kate kaler silver kot, org lain nmpk hitam. ok tak igt =='

tu je kut. sila la masuk skola pompuan kalu nak tahu hhahaa xP
lelaki mane ade kut...
eh, ade sorg bdak montel laki ni, jin dlm dy tu kuat kottt ak tak tahu la..
tp da ramai2 form 5 hempap dy supaya tak lari (bukan buli) boleh plak dy mengaum2, lepaskan diri. kuat giler chottt hha

harap bende2 ni tak berlaku kat kite. Kalau betulpun si jin tu masuk kat kite, mgkin sbb ye la, especially wanita tak jaga pad haid tu, maka Allah izinkan jin tu masuk dlm tubuh tu. 
well, be positive.
BANYAKKAN IBADAH ;D
Allah Maha Penyayang.
Matlamat hidup kita : MENCARI KEREDHAAN ALLAH .
sesungguhnya, syurga itu utk org yg berada di bawah keredhaan Allah, bukan pahala ja
TQ
KAK JAH

Ku Seru Namamu Kekasih (PERTAMA!!)

Title : Kuseru Namamu Kekasih
Time Beli :  2009
Time mule bace n abes bace : mid 2010
Tempat Beli : Pustaka Islamiyah, Gombak
Pembeli a.k.a pembayar hhe: aii aku lerr hha
Publisher : PTS Milennia
Ketebalan Buku : x la tebal sgt.. medium laa ok ok a
Harga : RM 24.50
Genre : Love, Religion,

novel ni,... novel pertama yg ak beli ngan duit sendirieww hha
ble da pertama kali duit sendiri, maka pertama kali aku mule bace novel dan berjaya menghabiskan ny dalam mase setahun buat pertama kalinye! hha

Citer tersorok shhh..
asalny nk blikan utk beday member ak yg obses novel a gakk hha. (4/5/1994) ;D
satu ari jalan2 ngan dy kat pustaka islamiyah, ape satu hari -,-, hari2 la.. da balek skola ngan dy singah pustaka islamiyah tu.. kat bwh hillcrest tu en.. time PMR lak tu 2009, hhe
dy nmpk bku tu...

dy :    "Bestnye citer nih!"
aku :  "Blom beli pn da best .. -,-"
dy  :   "ishh best laa bace a sinopsis dy"
aku :  "buku laen la.. hhe (mahal -,-)" 

aku.. sblm bace sinopsis bace harge dulu hhua.
teringat lak beday dy nk dekat a! xpe a. beli la... 

smentare nk tggu beday dy tiba, ak tgk buku tu.. terpikior 
"nape dorg ske novel a? bnyk ayat jerr.. -,- x borink ka?"
ak belek2. try a jadi novelover yg kire ny da lame a kaki novel :PP *bajett~*
bace a dr mule2... BEST GILER CITER NIH! hha. permulaan pn da best -,-
continue la... ahh lamenye aku nk abeskan 1 buku!!
camne dorg yg ad satu rak novel abeskan 1 novel dlm mase 1 or 2 hari ataupun seminggu jer! 
aku satu novel ni pn cam menunggu beras menjadi nasi -,-? (periuk?) hha 
cam menunggu padi nk jadik beras laaa kirenyer.. hhe
alaaaa.. beday dy nk dekat da.. novel ni x smpai separuh! T__T 
pastu beday dy terlepas.. aku bg hadiah laenn hhe. 

ble da abes bce, ak bg dy PINJAM. hhe. dy kate da cukup best! 
n dy marah! "Patut la aku x jumpe buku ni da kat Kedai tu!!" -,- hha
maap. buku ni ade 1 je kat kedai tu. x ramai tahu
______________________________________________________________


so, sinopsis dy ni :
Empat manusia yang berbeza latarbelakang mencari cinta sejati di sebalik bayangan semalam. Dalam pencarian mereka, seruan kekasih yang manakah bakal menggegarkan jiwa? Seruan kekasih yang manakah yang akan menjadi janji yang tertunai?

hha! tu je yg dy bagi! hhe
ade peminat buku ni yg laen, citer psl sinopsis dy. sinopsis pe bende ny ak pn malas nk bace sinopsis dy cam kain 1 ella.hhe
sape yg serius nk bace gak sinopsis peminat tuuhhh klik la buku atas tu. ak x tampal kat sini, kan panjang sgt.. sinopsis ak pn da panjang hagaknye hhe ;D

ni ha.. Sinopsis haku.. hha :
buku ni best giler giler! citer dy panjangggg tp x borink!
buku ni pn pndai main2 kan mood ak. kejap berpeluh2 hha (sbb ade part yg Rayyan kene kejar ngan penjahat.ape x takut ny, pompuan kene kejar ngan pengikut paderi. pastu laki tu (zaim kot) selamatkan... waaa *o*)
kejap cam romantis (romantis bendeny geli haku!part penkid xdd)(romantis 1 lg, lelaki tu sanggup buat utk Rayyan!! (sbenany utk agama ;)) hha

mm camtu laa..
ade yg Penkid, geli2 tu laa.. pompuan hingin jd laki . hak tuih! x bersyukur lgsg! xP da a bt kat rayyan! wek wek! Nisa tuuu ish. tp en, dy last kali nk kawen ngan Mark (lelaki kristian), lupe lak ak mark tu nk masuk islam asenye, bapak dy, Paderi Swain x kasi. pstu nk tgkap nisa, pakukan nisa kat salib tu. mark gi selamat kan! wah! bwk lari nisa! pstu gereje tu meletup mcm pengampunan laa kireny. paderi tu nk tgkp nisa sbb paderi tu nk jadi tuhan kott kene salibkan 3 org pompuan , n nisa pompuan ketiga la kirenye..
ni bukan sinopsis.. ni pecahkan cerita. hha. x best pulak. 
citer ni berlaku kat Austorolia. (ahh! ak da a simpan cita2 nk blaja kat Queensland x(

xpe2. yg best gak, ade selitkan ayat2 dr kitab bible, n dihujahkan dgn hujah Islam dari Rayyan. perghh ;D
best best best.
hmm.. ku seru nama MU kekasih. ha! jln salah anggap! kekasih yg dimaksudkan ialah ALLAH ;D
ble kite ditimpa musibah kita seru name kekasih kita, ALLAH! itu la yg nisa bt time dy kene salib, dy sebut je name Allah.tu yg paderi tu marahh
tp.. jgn time susah je.. baru sebut name Allah. 
satu lg, jgn sebut jerr name Allah. BERUSAHA mencari jalan kluar selagi kudrat dikurniakan Allah! ;D
insyallah! Allah permudahkan segalanya. khair insyallah.

Hajar rating moon : ()()()()() mooooon!
(Panjang.. panjang gak.. at least x mcm kain 1 ella. hhe)
eh, lpe nk citer psl penulis. ahh tu la Maya Iris. hhe.
ak igtkan Maya Iris itu la rupa ny cam dlm gmba buku tu,.. hhe
oo laen upenye :DD tetap cun!

Maya Iris yg bt gak buku Curahan Cinta Niagara. 

ak mls nk bli, tebal sgt. hhe. tp, ak tau citer dy msti best.


Harap, ape yg kita pelajari, kita bace, KITA TIRU! hha..
tiru dlm gaya hidup kita ;D a.k.a amalkan. insyallah



Yang da bace buku best nih ;D n penat menaip -,-
KAKJAHHHHH HUARGHH HHA

MARIA (True Story about her)

ni novel..or kitab? both ok la?

Title : MARIA
Time Beli :  Disember 2010
Time Habis bace : Disember 2010 gak hhe
Tempat Beli : Promo outside MPH, Alamanda Putrajaya
Pembeli a.k.a pembayar hhe: Abg Kish belanja :D
Publisher : PTS islamic 
Ketebalan Buku : x la tebal sgt.. medium laa
Harga : RM 18.00/ RM20.00
Genre : Love, Religion, Open Mind Book, TRUE STORY

 

sinopsis dy
Maria adalah gadis Jerman bermazhab Katolik. Mengharungi liku-liku hidup sebagai anak kepada ibu yang fanatik pada mazhab itu, sedangkan ayahnya seorang ateis. Namun, kehendak Allah mengatasi segalanya. Pertemuaannya dengan pemuda Mesir membuka episod pergelutan tiga penjuru , Islam-Kristian-Ateis. Abdul Wahab, pemuda Mesir yang belajar di Jerman berjaya menarik Maria ke jalan Allah akhirnya memilih Maria sebagai calon isteri selepas kematian tunangnya, Salwa. 

Pada saat itu juga, Maria memutuskan hubungan kasihnya dengan pemuda Turki bernama Muhammad yang sudah hilang pegangan Islamnya. Hubungan antara Abdul Wahab dan Maria diuji apabila Abdul Wahab mendapat berita Salwa sebenarnya masih hidup. Maria terperangkap antara cinta dan pengorbanan di samping tekanan daripada ibu dan adiknya. Mampukah Maria terus berdiri atas niat murni demi Islam yang dianutinya tanpa Abdul Wahab di sisi? Mampukah dia terus hidup dalam mengharungi kemelut akidah dan tekanan keluarganya?
____________________________________________________________________

Aku nyer 'Sinopsis' hha :
Pada aku buku ni sesuai untuk org yg betul2 nk carik ilmu, betul2 nk kuatkan iman, betul2 nk kuatkan aqidah sebagai seorg islam. bukan bace nk cinta2. hhe

Aku bace buku ni x leh benti doe, nnti tergugat iman woo. 
bnyk pertanyaan drpd maria nk cabar org islam cam abdul wahab, biar x leh jwb soalan tu au, bile x leh jwb soalan tu, kite akan terpikir, ye x ye gak en? GILE. jgn camtu. tergugat aqidah kite dah. kene bace smpai jawapan yg Abdul Wahab bagi tu. baru release.au..  cam ak ckp YES! pdn mke ko ! hha xD

ak bce pertanyaan tu.. mencabar gak o. bygkan kalau soalan tu ditanyakan kat kite sebagai seorg islam boleh ke kite nk jwb tu? mmg tergugat iman doe kalau x reti jawab, aku ni da jenis x reti nk explain lebihh dalam. almaklum la, x cukup ilmu. hhu

Ilmu xkan pernah cukup. so,.. keep filling in our brain with knowledgement. 
Abdul Wahab power a, bible pn dy kaji. bg tau a perenggan, page bape.. bace. 
paderi Maxwell kot? ha.. dy masok islam sbb kalah debat ngan Abdul Wahab.hhu

Yang keduanya, buku ni sedarkan kite gak, yg Lifestyle kite ni..totally cam ikot Barat.. kalu dlm buku tu, contoh negara islam yg telah dibudayakan barat, Turki. Assume that, Turki is equal to Malaysia. pergghhh lebih kurg. btul gak... 
cam hipokrit jugak rseny, say Islam, but watcha doin? dancing, drunking, gambling,..
all those kind of small stuff that unfortunately we doing it without noticing it. ceith huh! (cam betol je) (kate x elok ikut barat, tp ckp BI) =.=. BI ni mmg terpakse la anda. hha its da jd international language. mmg kene a. bahasa x jadik masalah aa.. kalau nk ckp ak sokong barat gk sbb pakai bi -,-. its made easier to communicate. thats all. tol laa.., kalu kite nk berdakwah ngan org ingres x kan nk pki bahse melayu -,- hha.

citer2 sume ni betol! pstu Maria citer psl idup yg dy lalui kat penulis terkenal kat Turki :


Emine atau Aminah Uzqan Syenlikoghu
Universiti Al-Azhar, Fakulti Usuluddin. - (Kak Jannah) ;D  


BEST gak Buku ni!
Hajar Rating Moon : 3 1/2 Moon!! not star hha

Yang da bace,
KAKJAH

CINTA MONYET hambaNYA

Cinta monyet ku juga merupakan Cinta pertame ku .. cehh.
terhadap manusia yg berlainan jantina ngan aku .. mestila..
if im not wrong, around standard 4 or 5 kot.. mulenye..

PERMULAAN
Tempat kejadian : Umah lame, Gombak 6/14 ;D
Masa : around 11 malam kot
Suasana : malam la..
Mood : sunyi~

Aku ngan kak ila tgh tgk citer hantu kot.. x pn berita rse ny...
kat depan umah ak tu bersepah sket. hha ade buku bertimbun mencakar langit malam..
time dok khusyuk tgk citer .. tetibe.. ade bunyik..
bush ke de bush ge de bung KE BA BOM! hha. (gimik je~)

kak ila buat muke ~ pandang aku~
aku ngan kak ila lari lantang pukang! hha ..
kak ila~~ kakak kan? aku percaye dy gile2 bhai a,
dy pandang ak cam ade makne sign je~ psl bunyik tu
aku ikot je la dy..
tetibe jatoh!
Ge de bekkk ~ hha
x silap, rse ny kak ila tertolak kaki ku ,
smpai tersimpang kot..
muke ak kene kat lantai plastik cetak PVC tu kan? ala.. tu la.. tau2 je la~ hhe
da a plastik PVC tu terkoyak. kene kat dagu aku kot.
rase sakit gedegang rahang a rseny..

sambung lari sampai penamat iaitu bilik bibik (KAK SERI!) xDD
smpai bilik tu ak btol2 kan a rahang.
tetibe sejuk je~ tgk tangan DARAH~~
AAAAAAAAAuuuuuuuuu T_T tgk darah baru saket.
upenye dagu aku koyak. daging tu pn cam terjowol keluar..
eeee tp mmg camtu la..

ALAMAK! ESOK SKOLA ! T___T

esok ny, bangon pagi2, lepas mandi..
TEMPENYEK! ambek kau! setebal kapas sutera make-up mama lekat kat dagu. hha
pstu bg lekat permenantly lame sket, letak plaster tgh2 melintang~
jettt~~~
aa! malunye!! da a besau kapas tu!

TGK! citer permulaan je pon da panjang lebai lebai.. =,=
xpe, teroskan..

pstu gi a skola
jdlah ia..

KLIMAKS teross lahh
time tu rehat! KeRINGGGG~~~ waktu.. rehat!
takut2 a nk turun tangga tu g kantin.
member ade sbelah kot sapentah.

tibe2 ade budak lakii bertiga org~
sorg tu.. ala2 comel sket.. hhe..
gelakkan ak ny dagu tu...
ak pn masam la~ cehhh~ walhal hati bercampur lauk. hha

balek tu. aku spy dy! laa.... umah dy dekat je ngan aku.
ish! nk balas dendam ! nk balas dendam!
cehh~ balas dendam konon... dlm kertas pulak tu! hha
petang tu ak teros buat nk buat surat anta kat post box dy! hmph! xP
tulis
tulis
tulis

Kak ila datang~ org yg buat dagu aku tu~ hha xD
"OOO dedek ape kau buat ni?"
(malu kot nk tunjok! ntah camne kak ila jampi2 time tu, ak bg dy tgk kertas tu - kak ila mmg pandai bab ni. hhe)
"OOO pakwe ehh? boy pren boy pren.."
"x la.. nk bg kat pompuan.."(ishh nk perli la tu.. nk bg tau mama le tu.. x( 
"ensem x?!)
"Mesti la!" (kantoikk T_T)
"ape ni urop 'K' mcm 'L' je.. C pn ade!"
"biar la...tulisan dedek ! "
"nk buat urop 'K' camni.."

ohhh time tu jugak la, practice2 buat huruf K jer! hha
pastu sambung a buat surat CINTA pulak jadik nye~
kakak ak lak support! hha ;D

bg a kat dy. esok ny kot? petang camtu la rse ny.. nk jumpe kat padang.
ade date! tp, bwk kak ila ngan shira yg masih kecik lg time tu. haha
kate nk jumpe kat padang~ walhal bertemu pn tidak. dy dok maen sket board jauh2..
pastu x jd pape, balek~ kakak ak suro babai kat dy =,=
aku x nak
shira pulak yg babai =,=
"Babai A***** (ehem!) " sambil melambai2 tgn

oit! nk kene langkah bendul ke"???? hha

ntah lupe camne, dy pn balas a surat tu.
ak pn balas..
balas balas balas.. 
pergh! tulisan dy lg lawa dr aku! x(

tp en, sekapel-kapel ak, ak x penah jumpe dy fes to fes. hha
jumpe dlm surat je la.
i lap u, u lap me. syg2.. xPPP wekkkk bile dkenang balek.
igt lagi salah satu ayat aku :
"Nape turun naik tangga?"
"saje bajett jadik ketua pengawas~"
cehh walhal pengawas bese je~ ak pengawas Pusat sumber~ PSS (mcm pusat media yer kusess? hhe)

Cikgu Disiplen pn tau! ghaha dy pn lepakk..

Best a time tu!
time hari ibu en, kedai buku skola msti a ade jual bunga utk ibu en?
dy bagi aku bunga kace, perfume kaler oren dlm tu! igt lagik! hha
best ny dapat bunge! (tp, time hari ibu je =,=) hha
teringat pulak. time tgh sengih2 ngan bunga ak jumpe bwh meja brsame surat balas cinta tu..
ak ternampak budak A***ul tgk je... ishh takoot ny ak..
hha.

slalu maen badminton depan umah dy. 
ditemani adikku ye?! hha ngan adek dy..
kitorg ny jaring bumper jalan je.. hha (jimat~)


pstu en, x tau a jodoh ke hape,
boleh pulak tu, kalau kluar umah
baju mmg same tibe2. 
aku kluar umah kaler coklat dy coklat
ak klua umah hijau, dy ijau.
tp, ble time ak bengang ngan dy,
aku klua umah kaler merah, dy pn nk merah
aku masuk umah balek, tukar baju oren
(lagi membare khahahahhaha)

pastu suke2 la sampai darjah 6
cehh! nk UPSR da! bajet aku nk concentrate! nk fokus! hahah
ak nk 'break up' la ngan dy kononny. cehhh
kakak ak suro teros kan T_T ak malas.. hha..
aku bagi alasan :
" Sori syg. saye x cukop kertas!" hhahaha

sejak dr tu. x tego lgsg!
da masuk Hillcrest pn! takut ak ble depan dy! igt dy skola mane ntah nnti tmpat laen kottt..jauh sket~
tp, dy da berubah.
Dulu, baek sgt! dy pn x nak pegang2 perempuan! n dy x penah mention pn nk sentuh2 ak ke..
sekarang, dy... baek la sangat~ hha xD tp ak da nmpak pn. dy pegang2 belakang pompuan time form 3 kot.

ak bknnye pk dy terok sgt la ape~  (ye a, ntah2 dy solat cukop 5 waktu wajib campur 6 sunat drpd aku hha)
ak pk, NASEB BAEK AKU TAK BERSAME NGAN KAU!
ish! ni sume psl dagu aku ni kan?
keramat btol! hha

da matang ni, mmg terpikir lah.
Allah Maha Penyayang kan?
Allah tolong aku. elakkan ak buat maksiat zina..
xtau la, kalau ak kapel ngan dy sampai sekarang. ..
same ade ape yg jadi kat aku, atau dy?
Wallahu alam.
Allah! AKU CINTA ALLAH! ;D
Terima Kasih ya Allah! :'D
Ya Allah, kekalkan lah perlindunganMu terhadap ku Ya Allah! aku mohon istiqamah yg kekal! tunjukkan lah hamba Mu yang hina ini akan jalan yang benar!

Y_Y

Kuat kan iman, teguhkan aqidah, tabahkan hati ! ;)

(Ahh! lupe nk tulis PENGAMATAN a.k.a peng-TAMAT-an. hha)

Alhamdulillah! ;)
HAJAR

Wednesday, December 28, 2011

Love-Centered [HOPE]

If  you still below 20 years old, dont wasting your life time with BuayaFriend or GeliFriend.sedangkan below 20, anda boleh mmbuat persediaan seperti Asasi ataupun matriks? hha. tak =='


I mean, persediaan dalam bentuk, menjaga maruah diri, menghargai diri sendiri, berdikari, jage hubungan dengan Allah, ilmu cinta dalam Islamik... ni tak sedia pape, tetibe da ade pakweks nk kene jaga hati la... jadi nye, nafsu kite yg melebih2 drpd menggunakan akal.


Sesungguhnya nak kawal nafsu tu sgt susah. sehinggakan, nk menentang sifat buruk yg setan goda kite ngan kawal nafsu ni pun Allah kata itu JIHAD!
so, Jangan la kalah dalam perang jihad kita! ;D menentang melakukan amalan BURUK!
Anyway, kebanyakan gegirls especially suke terlalu mengharap.
well, even anda layan lelaki secara tak gedik2 tapi hanya bese2 je dan ganas sedikit pn ade ==' .. secara tidak langsung menimbulkan HOPE dlm diri. contohnya, dalam anda sedang gelak senda ngan si dia yg tak de ape2 tu, then tetibe anda nmpk dy, talk with other girl scara over the limit than layan anda, anda akan rasa... mcm tercabar kot? or.. itu la pasang hope. 


then, bile lelaki itu tak layan anda, anda pula yg rasa kebosanannya. juga secara tak langsung anda HOPE dy layan anda. ==' saya paham tuu haha..
satu hal, laki tu tgh enjoy kat tempat lain ke ape, awak pulak rse.. 'sepi'~~,lonely~, mcm takde life =='


untuk diri saya dan anda sekalian, Kita tak boleh samakan cara kita layan member 'same jantina' ngan member 'lain jantina'. Mungkin bukan kita yg mula2 pasang hope, tp disebabkan cara layanan yg terlalu mesra membuatkan teman berbicara tu yg psg HOPE terhadap anda. dan dia pun tunjukkan hope tu ==' 
ok. konklusinya, Tak yah la mengharap ke ape ke... layan over the top to the guys or wat so ever ==' apakah ayat tuuuuu buruk bebenoo.. haha
sori, sbb ak tensen gile gi mane2 je ade member mslh cinta. Sayang la zaman muda kite ngan bende2 tuuuuu... eeeeee


so, Lets enjoy our teenage life dgn bende2 berfaedah terlebih dahulu. menjejakkan kaki ke alam dewasa sungguh ni bukan mudah nk menangani masalah. sementara kita masih di bawah tanggungan mak ayah, ambik la kesempatan belaja drpd org tua. 


GO and GET YOUR LIFE!
Instead of thinking about other peoples feelings rather than yourself. hha. btol ke ak speak ni =='


"Kau takkan dapat hidup mewah kekal camtu je melainkan kau tahu macam mana Orang Tua mu belajar untuk hidup." 
mksdny, dulu2 kan susah payah. buat itu buat ini ya know. skrg, tenet. fesbuk cam aku ni ha.. haha. skali skala takpe. now on pun, im trying to limit my time depan fesbuk ==' come on!
disebabkan rasa susah itu la buat otak kite bergerak, pikir mcm mane nk selesaikan masalah. its ok if ya da mewah2, do the IQ test at least. 
otak kite tak bole terlalu rehat, atau tak guna.. ==' nnti jd lembab. n tak tahu nk selesaikan masalah. oh sedihnya! ~O~"


believe. Enjoy your teenage life with Family is better. because


Fri[END]
Boyfri[END]
Girlfri[END]
Fam[ILY]
KAK JAH
opinion

Sup Tempoyak

SUP TEMPOYAK mggunakan Ikan Jenahak. :D
dikategorikan sebagai Best thing! sbb PEDASSSS shaaaa~ haha

1. masukkan je air atas pan/kuali/tempat memasak =='... limpah limpah limpah~
2. Cili padi (banyak2 tumbuk smpai hancur skit bole makan.) + Serai (jgn hancor sgt! mcm mama mara. hho cume smash gitu2 aje) = masukkan dlm air yg da panas tadi. 
3. Kunyit ditumbuk hancur dan Tempoyak yg ditinggalkan beberapa hari dlm peti sejuk tu di nyah2 kan sekali... pastu masuk dlm pan td tu...
4. Salt are poured a little into the pan. Ikan Jenahak di tebarkan juga.
5. Timun is cutted nicely, and putted into the pan. The timun act as penghias :D
6. Sweet / Gula is poured a little into the pan if the masakan terlalu pedas.

Sekian. Gambarannya hanya pada minda anda, dan berada di depan mata anda setelah mengikut arahan. TQ

KAK JAH
Masak lagi? :O


Monday, December 26, 2011

Facebook Relationship Status



Seorang wanita 
yg berani meletakkan in a relationship with kekasih bukan mahramnya itu...ia sedikit sebanyak telah hilang sifat malu dan segan dalam dirinya sebagai seorang muslimah...kerana ia seolah-olah seperti memberitahu kepada umum bahawa dia sekarang sedang bergelumang, bergomol dan bercouple dgn kekasihnya...seperti mengishtiharkan kemaksiatan...


tahukah anda bahawa meletakkan in a relationship with kekasih bkn mahram boleh menimbulkan fitnah??? dan apabila timbulnya fitnah boleh mendatangkan dosa??? akhir zaman ini ramai manusia yang berbangga dgn maksiat yang dilakukan oleh diri mereka sendiri...

Tahukah anda bahawa,sedangkan dalam pertunangan Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita supaya sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan...inikan pula perhubungan couple yang jelas haram...tetapi nak tunjuk juga kepada umum yang diri itu sudah berstatus couple!!!...kalau status pertunangan tak mengapa la juga, tetapi itu pun Nabi s.a.w menyuruh sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan sebagaimana Sabda Nabi s.a.w:

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

oleh itu janganlah berbangga dgn status in a relationship with kekasih bukan mahram anda itu kerana yang anda akan dapat adalah dosa yang sia-sia sahaja...nak selamat dan elak diri difitnah...halalkan segera perhubungan anda itu supaya tidak berlaku lagi fitnah, dosa dan maksiat...

"Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali 
(1) orang-orang yang beriman, (2) dan yang beramal soleh 
(3) dan yang berpesan2 pada kebenaran (4) dan yang berpesan2 pada kesabaran". 
~Surah Al-'Asr.

Credit to : Nurul Amir

Haha. tgk ni, lawok sket ==' : 

ok. tu dorg. dah ..haha ok, tak lawak --'


Yg ni betul . ching! :D



KAKJAH
takde pape haha.

Sunday, December 25, 2011

Iklan menanges T______________T

UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
Jom tengok T___________________________________T"


First, yg memberi inspirasi.. mmm ranking sedih : *** :D

Tak sangka kan iklan pantene pn bole meleleh haha


Pengajaran : BE YOURSELF. Why you have to follow others? terharuu :'D


ok, next!


Second, aku sedih gile! AYAH ku sayang :') ranking kesedihan : *****

yer.. thai life insurance haha. sgt tak boleh bla.. =='


Pengajaran : anda pun tahu :'''''''')


tu je kottt... yg laen da tgk, tp tak sedih camni pun.
mm sangat tak puas hati ngan Utube.


oh, iklan Msia yg Petronas tu mmg menyayat hati. sgt suke!
sila gunakan search enjin anda.. hhaha hee


KAKJAH
sila stop nanges =='

Saturday, December 24, 2011

Paprik Meat

This is the best thing I ever eat when aku lapar.. haha =='


1. Goreng bawang putih + bawang besar
2. masukkan cili kisar a.k.a cili boh. ha, tunggu le sampai pecah minyak.
3. masukkan a daging yg da potong kenet2. tak la kenet sgt.. --'
4. tibalah maseny utk Sos Tiram + Sos Cili terjon..n Stok rebus daging td.. dush~~
5. jgn lupa pada gula + garam + perasa. ... pssst psst .. tggu lame sket.
6. Cili beso dan sekawanny silakan terjun.. taklupe juge kpd si kacang panjang dipersilakan.. hha
7. 'Biar dy rilex! da biarkan..' - mama, smpai daging td selesa dimasak.


DAH SIAP. gambo? 
anda akan dapat gmbarannya setelah mengikut arahan yang telah diberi. haha


KAKJAH.
masak??

Friday, December 23, 2011

#1 THE BEGINNING of KAK JAH. jeng jeng jeng~

YA YA YA...
Assalamualaikum. 

YA...... asalnya saya ini dari www.ubikeledek.blogspot.com.
Setelah saya perhatikan ini video




dan ini





konklusiny, saya pun terpikir nak buat pembaharuan dalam diri kak jah yg da berbakul2 dosa tambah sebakul lagi oleh sebab perkara dianggap 'simple' spt dlm vid itu.


di fesbuk sudah di clean kan. blog pn sy nk cleankan sbb igt lg ade msuk gmbo2 yg menggoda har har, tp syg cerita2 sume T____T" takpe! drpd ak angkat bakul dosaku tu.. =='


sy dan rakan wanita lain tak perlu la ye nak bagi alasan berjela2. :D jgnlah jd perempuan 'bodoh' sprt yg Ustaz Azhar Idrus katakan :) terimalah nasihat. 


Sesungguhnya org yg berakal terima dan meminta nasihat.


yep, niat nk letak gmbo je, sbb fesbuk tu suro letak 'Profile Picture' maka, kite pn tergoda. ye dak. haha
Ingat, Niat tak menghalalkan cara. ;D


oleh itu, sebagai seorang islam, berhibur tiada salahnya, kerna hiburan itu indah, hanya pabila salah memilihnya membuat kita jadi bersalah.. (Raihan)


k'mon a, Islam itu mudah je. tak yah susah2 nk letak gmba 'berusaha comel'! haha. xD memalukan derr...


dah ade dunia tanpa sempadan dan batasan ni, tiada halangan utk merahsiakan identiti atau kecantikan muslimah kita. simpanlah utk suami.. aaa sho shweeett~ hahoo


WAH! Sy mulakan blog baru pd 24 Disember 2011, iaitu 10 hari slps hari kelahiran. takpe, yg penting da abes SPM!!!! haharrrr
OK! Start CNP dr blog lame to my new kak jah!


Sekian.
KAKJAH
Post Pertama OH!

Wednesday, December 21, 2011

You're not ready to have sex if...

:O terbeliak nengok ak pust ini ya? ak pn =='
takpe. Knowledge share.

Think you're ready to go all the way? Are you sure? Sexually transmitted infections, unplanned pregnancy, and emotional doubts are all good reasons to wait!!
Before you go too far, take a look at this list. Or make up your own ways to finish the sentence :

You're not ready to have sex if....
  1. You think sex equals Love.
  2. You feel pressured.
  3. You're afraid to say no.
  4. It's just easier to give in.
  5. You think everyone else is doing it. (They're not!)
  6. Your instincts tell you not to.
  7. You dont know the facts about pregnancy.
  8. You dont understand how birth control works
  9. You dont think a women can get pregnant at the first time. (She can.)
  10. It goes against your moral beliefs.
  11. It goes agaiant your religious beliefs.
  12. You'll regret it in the morning.
  13. You feel embarrassed or ashamed.
  14. You're doing it to prove something.
  15. You can't support a child.
  16. You cant support yourself.
  17. Your idea of commitment is a 3-day video rental.
  18. You believe sex before marriage is wrong.
  19. You dont know how to protect yourself from HIV - the virus that causes AIDS.
  20. You dont know the signs and symptoms of sexually transmitted infections (STIs, also called STDs)
  21. You think it will make your partner love you.
  22. You think it will make you love your partner.
  23. You think it will keep you together.
  24. You hope it will change your life.
  25. You don't want it to change your life.
  26. You're not ready for the relationship to change.
  27. You're drunk.
  28. You wish you were drunk.
  29. Your partner is drunk.
  30. You expect it to be perfect.
  31. You'll just die if its not perfect.
  32. You cant laugh together about awkward elbows and clumsy clothes.
  33. You're not ready to take off your clothes.
  34. You think HIV and AIDS only happen to other people.
  35. You think you can tell who has HIV by looking at them. 
  36. You dont think teens get HIV. (They do)
  37. You don't know that abstinence is the only 100% protection against sexually transmitted infections and pregnancy.
  38. You haven't talked about tomorrow.
  39. You can't face the thought of tomorrow.
  40. You'd be horrified if your parents found out.
  41. You're doing it just so your parents will find out. =='
  42. You're too scared to think clearly.
  43. You think it will make you more popular.
  44. You thunk you 'owe it' to your partner.
  45. You think it's not OK to be a virgin.
  46. You're only thinking about yourself.
  47. You're not thinking about yourself.
  48. You can't wait to tell everyone about it.
  49. You hope no one will hear about it.
  50. You really wish the whole thing had never come up
IT OK TO WAIT! ;D 


Dalam anda berkapel, tak payah GLABAH sgt nk cpt2 terjun katil ngan partner anda yang buruk tu..=='

OH! indah nye cinta selepas pernikahan~

yer. mgkin kau rasa bahagia dan indah kapel2 di sebalik HARAM ni, tp kau tak tahu ade lg indah daripada itu malah HALAL. telah Allah aturkan yang terbaik untuk hambaNYA, dengan syariat.. hambaNYA sendiri yang memakan diri. pastu da kene AIDS ke ape mengate ler Allah tak sayang aku Allah tak sayang aku . meraung2 nanges2. =="
da tahu, tp tak amal. < Orang buta. 

SEKIAN. 
Mari selamat kan kawan anda, tarik mereka agar tidak bercirikan umat akhir zaman... walaupun memang ye kita umat akhir zaman, tp zaman mane pn kite berada, our Goal is mendapatkan Keredhaan Allah, Mencium bau SyurgaNYA. 
AMIN.

7 Habits of Highly Effective Teens.
lagi =="
KAK JAH.